Evrim Ağacı Bilim Terimleri Sözlüğü, bilim dünyasında sıkça kullanılan terimlerin anlamlarını ve açıklamalarını içerir.
Taurin; kimyasal formülü C2H7NO3S olan, hayvan dokusunda doğal olarak bulunan, nörolojik iletişim sistemini koruyan ve düzenleyen, iskelet kaslarının kasılmasında yardımcı, retina gelişimi ve fonksiyonu için önemli, antioksidan özellikte yarı esansiyel metiyonin ve sistinden türetilen, sülfür türevi bir aminoasittir. Safra sıvısının önemli bir bileşeni olup kalın bağırsakta bulunabilir. İnsan vücut ağırlığının %0,1'ini oluşturur.
İlk kez 1827'de öküz safrasından izole edildiğinden ötürü adını Latince "boğa", "öküz" anlamına gelen taurus kelimesinden almıştır. Doğal olarak üretimi sisteinden meydana gelmektedir. Sistein, taurine oksidatif olarak bozunur.
Sisteinden taurine oluşum aşamaları.WikipediaBu yolda, sistein ilk önce sistein dioksijenaz enzimi tarafından katalize edilen sülfinik asidine oksitlenir. Sistein sülfinik asit de sülfinoalanin dekarboksilaz tarafından hipotaurin oluşturmak üzere dekarboksilatlanır. Hipotaurin, hipotaurin dehidrojenaz enzimi tarafından taurin verecek şekilde enzimatik olarak oksitlenir.[1]
Sinir sisteminin potasyum ve kalsiyum seviyelerinin dengelenmesinde rol oynar. Kemik kırıklarının iyileşme hızını artırır. Antihipertansif özelliğine sahiptir, bu yüzden koroner risk ve enfarktüs tehlikesini azaltmaktadır. Hücre düzeyinde koruyucu özelliğe sahiptir. Vücudun; spor, egzersiz, yeni bir şey öğrenme gibi zorlayıcı durumlara karşı adaptasyon hızını artırarak dayanıklılık sağlar. Bundan ötürü sporcu içeceklerinin neredeyse tümünde taurine rastlanır.
Et ve balıkta yoğun olarak bulunur. Yine de yapılan araştırmalara göre yeterince iyi bir omnivor diyeti bile taurin alımında yeterlilik sağlayamamaktadır. Net olarak zararı bilinmese de bu konuda araştırmalar sürmektedir.