Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Keşfet
Bilimdeki Son Gelişmeler
Akış
İçerikler
Gündem
Model
Böcekler
Siyah
Bakteriler
Metal
Tahmin
Sindirim
Evrim Kuramı
Terapi
Sağlık Örgütü
Fil
Böcek Bilimi
Kedi
İstatistik
2019-Ncov
Evrim Ağacı
Bağışıklık Sistemi
Gen İfadesi
Parazit
Biliş
Primat
Elektrokimya
Taklit
Acı
Yıl
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Makaleler
Ece Müker
Ece Müker
473K UP
9 saat önce
Yeni bir araştırmaya göre, vahşi balıklar insanları sadece yüzlerinden değil, kıyafetlerine göre de tanıyabiliyor. Bilim insanları, belirli türlerin hafıza ve görsel algı yeteneklerinin sandığımızdan daha gelişmiş olduğunu keşfetti.

Çalışmada, balıkların farklı kıyafetler giyen insanları tanıyabildiği ve zamanla belirli bireyleri eşleştirebildiği gözlemlendi. Bu bulgu, balıkların sosyal zekâsı ve adaptasyon yetenekleri hakkında önemli ipuçları sunuyor. Aynı zamanda, balıkların avcıları tanıma ve tehditleri değerlendirme mekanizmalarını da anlamamıza yardımcı olabilir.

Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
5
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ece Müker
Ece Müker
473K UP
9 saat önce
Bilim insanları, ilk kez bir ötegezegenin atmosferini üç boyutlu olarak haritalandırmayı başardı. Bu çalışma, WASP-43b adlı Jüpiter benzeri dev bir gezegenin atmosferindeki aşırı hava olaylarını ortaya çıkardı. Araştırmaya göre gezegende metal yağmurlar, kavurucu sıcaklık farkları ve devasa jet akımları gözlemlendi.

Gezegenin gündüz yüzeyi 2.000°C’yi aşarken, gece tarafında sıcaklıklar dramatik şekilde düşüyor. Bu sıcaklık farkları, saatte 5.000 km hızında esen devasa rüzgârların oluşmasına neden oluyor. Çalışma, gelecekte dünya dışı yaşama uygun gezegenleri anlamak için önemli bir adım olarak görülüyor.

Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ece Müker
Ece Müker
473K UP
1 gün önce
Astronomlar, yeni keşfedilen Asteroid 2024 YR4'ün 2032 yılında Dünya’ya çarpma ihtimali olabileceğini belirtti. Yaklaşık 50 metre çapındaki bu gök cismi, olası bir çarpışma durumunda büyük bir patlamaya neden olabilir. Ancak bilim insanları, şu an için çarpma olasılığının oldukça düşük olduğunu ve yörünge tahminlerinin güncellenmesi gerektiğini vurguluyor.

NASA ve diğer uzay ajansları, asteroidin yörüngesini yakından takip ederken, potansiyel bir tehdidi önlemek için çeşitli gezegen savunma stratejileri üzerinde çalışıyor. Daha kesin hesaplamalar için önümüzdeki aylarda daha fazla veri toplanması bekleniyor.

Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
4
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ece Müker
Ece Müker
473K UP
1 gün önce
Bilim insanları, yaklaşık 35 milyon yıl önce yaşamış Bastetodon adlı soyu tükenmiş bir yırtıcının, erken dönem maymunları için en büyük tehditlerden biri olduğunu keşfetti. Yeni fosil bulguları, bu etoburun güçlü çenesi, keskin dişleri ve çevik vücuduyla yaşadığı dönemin en tehlikeli avcılarından biri olduğunu gösteriyor.

Bastetodon, günümüz aslanları ve kurtlarından çok önce, tropikal ormanlarda yaşayan ilk primat türlerini avlamış olabilir. Araştırmacılar, bu avcıyı Afrika'da keşfedilen fosiller üzerinden inceledi ve onun, modern kedigillerin uzak akrabası olabileceğini düşünüyor. Buluntular, ekosistem dinamiklerini anlamada kritik bir rol oynarken, yırtıcı-av ilişkilerinin evrimini daha iyi kavramamıza da yardımcı oluyor.

Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ece Müker
Ece Müker
473K UP
2 gün önce
Stanford Üniversitesi'ndeki bilim insanları, enjeksiyona gerek kalmadan deriye sürülerek uygulanan yenilikçi bir "yaşayan aşı" geliştirdi. Bu aşı, genetiği değiştirilmiş bakteriler kullanarak bağışıklık sistemini uyarıyor ve enfeksiyonlara karşı koruma sağlıyor. Ağrısız ve kolay uygulanabilir olması, özellikle aşı karşıtlığını azaltma ve küresel bağışıklık kampanyalarını kolaylaştırma potansiyeli taşıyor.
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
6
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Utku Derin
Utku Derin
281K UP
Aktaran 4 gün önce 3 dk.

2004 yılında kaçak avcılar, Fildişi Sahili'nin Taï Ulusal Parkı'ndaki bir şempanze grubunda yaşayan son iki yetişkin erkekten biri olan Marius'u vurdu. Araştırmacılar bu ay Current Biology dergisinde yayınlanan raporlarında, Marius öldüğünde grubun "lehçesinde" bir hareketin de yok olduğunu belirtiyor. Farklı şempanze topluluklarında erkeklerin dişilerden seks talep etme biçimleri farklılık gösteriyor ve Marius'un öldürülmesiyle bu tür bir jest sonsuza dek yok oldu.

Araştırmacılar, Marius'un ölümüyle birlikte grubun kültürel bir davranışını kaybettiğini belgeledi. Bu durumu değerlendiren ve çalışmaya dahil olmayan Zürih Üniversitesi’nden primatolog Kathelijne Koops şunları söylüyor:

19
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Eda Alparslan
Aktaran 5 gün önce 4 dk.

OpenAI'ın GPT4-o'su veya StabilityAI'ın Stable Diffusion'u gibi üretken yapay zekâ modelleri kod, metin, resim ve video üretmekte şaşırtıcı derecede yetenekli. Ancak bu modelleri eğitmek o kadar büyük miktarda veri gerektiriyor ki yapay zekâ mühendisleri şimdiden teknik sınırlamalarla karşılaşmaya başladı ve yakında model eğitmek için veri bulamayabilirler!

Bu veri kıtlığı durumunda, yeni nesil yapay zekâ modellerini eğitmek için sentetik veriler kullanmak teknoloji endüstrisi için cazip bir fikir olabilir. Yapay zekâ tarafından üretilen veriler gerçek dünyadan alınmış verilere göre çok daha ucuz ve sınırsız şekilde üretilebilir; başka yapay zekâ modellerini eğitmekte kullanılabilirler. Ancak bu da tıbbi verilerin kullanıldığı durumlar gibi bazı senaryolarda güvenlik riskleri teşkil eder. Öte yandan bazı durumlarda ise sentetik veri kullanmak modelin performansını artırabilir.

22
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Utku Derin
Utku Derin
281K UP
Aktaran 1 hafta önce 3 dk.

On binlerce kemik, tekstil, yemek artığı ve kömür parçasından elde edilen radyokarbon tarihleri, Avrupalıların gelişinden önce Amerika kıtasındaki Yerli nüfus sayılarındaki dalgalanmalara ışık tutuyor. Araştırmacılar, Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) dergisinde yayınladıkları bir çalışmada, Kuzey Amerika nüfusunun MS 1150 civarında zirve yaptığını, ancak 1500 yılına gelindiğinde en az %30 azaldığını tespit ettiklerini bildiriyor. Bu sayılar, Avrupalı sömürgecilerin Yerli toplumlara yönelik yıkıcı etkileri başladığında yeniden toparlanma sürecine girmişti. Kansas Üniversitesi'nde arkeolog ve Pawnee Ulusu vatandaşı Carlton Shield Chief Gover şunları söylüyor:

Wyoming Üniversitesi'nden arkeolog Robert Kelly liderliğindeki bir grup araştırmacı, daha sağlam bir veri seti oluşturarak Kanadalı meslektaşları tarafından daha önce yapılan bir nüfus çalışmasını geliştirmeyi denediler. Son 2000 yıl boyunca Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'dan elde edilen çeşitli eserler için, ocak kömürü, av hayvanlarının kemikleri, insan kalıntıları, tekstiller ve seramiklere yapışmış yiyecek artıklarını da kapsayan, daha önce belirlenmiş 60.000'den fazla radyokarbon tarihini derlemek üzere yaklaşık 10 yıl harcadılar.

23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yusuf Yiğit Arslan
Aktaran 1 hafta önce 2 dk.

Astronomlar için dünya dışı yaşam arayışında en önemli maddelerden biri karbondur. Bu nedenle astronomlar karbon içerikli materyallerin dağılımını ciddi şekilde incelemektedir. James Webb Uzay Teleskobu Samanyolu Galaksisi'ndeki önemli karbon kaynaklarından biri olan uzun bir yörüngeyi takip eden iki büyük yıldızdan oluşan bir sistem olan Wolf-Rayet 140'ı inceledi.

Webb'in yapmış olduğu gözlemler, yıldızların birbirlerinin etrafından geçerken yıldız rüzgarlarının çarpması sonucu oluşan karbon içerikli tozların orta kızılötesi ışıkta parlayan ve düzenli aralıklarla çevredeki uzaya doğru genişleyen 17 toz küresi oluşturduğunu göstermektedir.

29
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Beste Zorlu
Beste Zorlu
146K UP
Aktaran 1 hafta önce 4 dk.

2024’ün sonlarında Amazon Nehri’nin bir kolu olan Xingu Nehrinde keşfedilen yeni bir tür; piranalara olan bakış açınızı kökten değiştirecek! Londra Doğa Tarihi Müzesi yöneticilerinden balık bilimci Dr. Rupert Collins, keşfettikleri bu yeni türün popüler kültürde oluşmuş pirana algısını değiştirebileceğini savunuyor. Ayrıca tüm bu algıları değiştirebileceğine olan inancın yanında, bu türün bize piranaların evrimsel süreçte nasıl değiştiğini, ne gibi zorluklar ya da seçilim baskıları sonucunda günümüzdeki halini aldığı konusunda da perspektif sunabileceği düşünülmektedir.

Bu tür; kendisini genel anlamda bildiğimiz vahşi yakın akrabalarından ayıran pek çok morfolojik farklılığa sahip. Kuyruğunun, karın ve sırt bölgesinin alışageldiğimiz piranalar gibi olmamasının yanı sıra kanadı boyunca uzanan siyah çizgi onu oldukça özel yapıyor.

53
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close