Evrim Ağacı Bilim Terimleri Sözlüğü, bilim dünyasında sıkça kullanılan terimlerin anlamlarını ve açıklamalarını içerir.
Permiyen (298.9-251.902 myö) bir jeolojik dönem ismidir. Yaklaşık olarak 298.9 milyon yıl önce ile 251.9 milyon yıl öncesine denk gelen zamanı kapsamaktadır. Paleozoyik'in 6 majör dönemi arasında Karbonifer'den sonra gelen sonuncu dönemdir. Yaklaşık 47 milyon yıl sürmüştür. Permiyen'den sonra Paleozoyik bitecek ve ilk dönem olan Triyas ile birlikte Mezozoyik Zaman başlayacaktır.
Permiyen, amfibiyenlerden dallanan amniyotların evrimleştiği dönemdir. Amniyotlar da karasal ortama daha iyi adapte olduğu için memelilere, kaplumbağalara, lepidozorlara ve arkozorlara çeşitlenecektir. Memelilerin de dallanacağı grup olan terapsitler Permiyen'de evrimleşmeye başlamıştır. O dönem Pangaea ve Siberia olmak üzere iki büyük kıta bulunuyordu. Etrafını saran küresel okyanusa da Panthalassa adı veriliyordu.
Permiyen'in sonunda Permiyen-Triyas Yok Oluşu ile birlikte gezegendeki en büyük kitlesel yok oluş yaşanmıştır. Öyle ki denizel türlerin %96'ı, karasal türlerin ise %70'i yok olmuştur! Triyas'ın başlaması ile birlikte bu katastrofik sürecin toparlanması yaklaşık 30 milyon yıl sürecektir. Birçok ekolojik niş boşalmış ve yeni türler evrimleşmiştir.