Evrim Ağacı Bilim Terimleri Sözlüğü, bilim dünyasında sıkça kullanılan terimlerin anlamlarını ve açıklamalarını içerir.
Bazı omurgalılarda damaga bağlı olarak gelişen koku organıdır. Feromonların algılanmasında rolü olduğu düşünülmektedir. İnsanda körelmiş bir yapı olarak bulunmaktadır.
Jeofizik, fizik, matematik ve jeolojiyi birleştirerek, yeryüzünde meydana gelen fiziksel süreçleri ve olayları inceleyen bilim dalıdır.
Jeolojik sistemleri ve arkasındaki mekanizmaları kimya ve araçları ile açıklamaya çalışan bilim dalı. Kimya ve jeolojinin entegre çalıştığı bir alandır. Jeokimya, Dünya'nın ötesine de uzanmaktadır. Gezegenlerin oluşumu gibi konuların incelenmesinde önemli katkıları bulunmaktadır.
Ana inceleme ve çalışma konusu olan dünya ve özellikle taş kürenin içeriğini, özelliklerini, yapısını şekillendiren süreçleri inceleyen bilim dalıdır. Temel olarak dünyayı incelemekle beraber, başka gezegenlerinde yer yapısına dair incelemeler yapan bir bilim dalıdır.
Belli bir bölgedeki jeolojik olayların, kayaların karışık ve gençten yaşlıya doğru oluşumlarıyla tanımlanmasıdır.Herhangi bir bölgede, yüzeyden Dünya'nın merkezine doğru kazı yapılacak olursa, derinlere inildikçe daha gençten (yeniden) daha yaşlıya (eskiye) giden jeolojik bir oluşum sırası gözlenecektir. İşte bu, jeolojik kolondur.
Dünya'nın başlangıcından günümüze kadar olan zamanları çeşitli olaylara bağlı olarak bölen ve sınıflandıran çizelgedir.
Dünyanın başlangıcı ile (4,543 milyon yıl önce veya 4.5 milyar yıl önce) kambriyen döneminin başlangıcı (540 milyon yıl önce) arasındaki döneme Prekambriyen Eon denir. Son 540 milyon yıl üç bölüme ayrılmıştır: Paleozoik (540-245 milyon yıl önce); Mesozoik (245-65 milyon yıl önce); Senozoyik. Jeolojik periyotlar aşağıdaki gibidir: Vendian (kambriyenden hemen önce; 610-540 milyon yıl önce); Kambriyen (540-510 milyon yıl önce); Ordovisyen; Siluriyen; Devoniyen; Karbon Devri; Permiyen; Triyasik / Dinazorlar Devri / Kretesa Dönemi ( hepsi birlikte Mesozoik Çağ); Üçüncü Çağ (65-1.64 milyon yıl önce) ve Dördüncü Çağ
Dünya'nın manyetik polaritesinin terslenme olaylarının kaydıdır. Bu ölçek, kayaların yaşını belirlemeye yardımcı olur.
Yeryüzü şekillerinin özelliklerini, oluşumlarını ve kökenlerini inceleyen bilim dalıdır. Jeomorfoloji kelimesi Yunancada yer anlamına gelen "Geo", şekil anlamına gelen "Morph" ve bilim anlamına gelen "Logos" sözcüklerinin birleşiminden oluşmuştur. Günümüzde jeomorfoloji alanında yapılan bilimsel çalışmalar yeryüzü şekillerinin kökenleriyle ilgilidir. Bu tür çalışmalar, karasal yüzeyin birincil kabartma öğelerini şekillendiren ve değiştiren kuvvetlere odaklanır. Bu kuvvetler, tektonik aktiviteyi ve yüzeysel yer hareketlerini (örneğin, toprak kaymaları ve kaya düşmeleri) içerir. Ayrıca rüzgâr, buzul buzu ve akarsular tarafından oluşturulan kaya döküntülerinin ayrışması, erozyonu ve birikmesi de bu kuvvetlere örnek olabilir.
19. yüzyılın sonlarından beri yer şekillerini sınıflandırmak için birçok sistem tasarlanmıştır. Bazı sistemler topografik özellikleri öncelikle onları şekillendiren veya değiştiren süreçlere göre tanımlar ve gruplandırır. Diğerleri ise ek faktörleri (örneğin, yüzey kayalarının karakterini ve iklimsel değişimleri) dikkate alır ve yer şekillerinin jeolojik zaman içindeki evriminin bir yönü olarak gelişim aşamalarını da inceler.
Kadınlara duyulan aşırı korku olarak bilinen, Yunancada "kadın" anlamına gelen γυνή ("gunē") ve "korku" anlamına gelen φόβος ("phobos") kelimelerinden oluşan bir terim.
Uluslararası Birimler Sistemi'nde (SI) iş ve enerjinin birimi olup 1 ohm'luk dirençten geçen 1 amperlik akımın 1 saniyede tükettiği enerjiye eş değer ısı miktarı ya da 1 Newton'lık kuvvetin bir cismi kendi doğrultusunda 1 metre ötelemesi ile yaptığı iştir.[1]