Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Safsata
Ölçüm
Uçma
Elektrokimya
Tür
Tarım
Keşif
Geometri
Evrimsel Süreç
Alkol
Genom
Kurt
Alan
Burun
Sars-Cov-2 (Covid19 Koronavirüs Salgını)
Şehir Hastanesi
Yaşam
Sindirim
Vegan
Çeviri
Nasa
Çevre
Dağılım
Besin Değeri
Kas
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Utku Derin
Utku Derin
240K UP
Aktaran 2 saat önce

Antik taş ustalarının Stonehenge'i nasıl ve neden inşa ettiği, yüzyıllardır tarihçileri ve bilim insanlarını şaşırtmıştır. Araştırmacılar, yeni analizlerin bu anıtın amacına dair daha az bilinen bir teoriyi destekleyebileceğine inanıyor. Londra Üniversitesi Kolejindeki araştırma ekibi, bu taşların anıt, gözlemevi ya da güneş takvimi olarak kullanımının ötesinde başka bir amaca hizmet ettiğini öne sürüyor.

Arkeoloji International dergisinde yayınlanan çalışma Stonehenge’in Almanya ve Hollanda’dan gelen yeni topluluklarla karşılaşan yerli Neolitik Briton kabileleri için birleştirici bir toplumsal proje olarak inşa edilmiş olabileceğini ortaya koyuyor. Bu yorum, Stonehenge'in Sunak Taşı hakkında bu yılın başlarında yayımlanan bulgulara dayanıyor.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
Aktaran 2 saat önce

Memeliler arasında balinalar, uzun yaşam rekorunun elinde tutan şampiyonlardır. Bazı balina türleri 100 yaşını görür. Hatta bir Grönland balinasının 211. doğum gününü kutladığı bile olmuştur. Ancak balinaların yaşam sürelerine dair tahminler genellikle nadir bulunan doku örneklerine dayanır ve bunu yorumlanması o kadar da kolay değildir.

Science Advances dergisinde yayınlanan bir çalışma, bu soruna iyi bir çözüm bulmuş olabilir. On yıllara yayılan fotoğraf kayıtlarını, hayat sigortası şirketlerinin ömür beklentisini belirlemek için kullandıkları istatistiksel yaklaşımla birleştiren araştırmacılar, en az bir balina türünün beklediklerinden neredeyse iki kat daha uzun süre yaşadığı sonucuna vardı.[1] Çalışma, diğer balina türlerinin de ömür beklentilerini aşabileceğini öne sürüyor. Çalışmayla bağlantısı olmayan Oregon Eyalet Üniversitesi deniz memelileri biyoloğu C. Scott Baker, şöyle yorumluyor:

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Fatih Birinci
Yazar 7 saat önce

Akşam eve yorgun geldiniz. Ayaklarınız ağrıyor, kafanız günün stresini taşıyor. Yemekten sonra koltuğa uzanıp biraz dinlenmek istiyorsunuz. Elinize telefonu alıyor, “Azıcık rahatlayayım” diyorsunuz. Ancak kendinizi, belki de saatler sürecek bir içerik akışının içinde buluyorsunuz.

Telefon ekranında içeriklere dalıp parmağınızı kaydırırken zamanın akıp gittiğini fark etmiyorsunuz. Komik bir video izliyorsunuz, ardından hemen benzeri geliyor. On saniyelik “hayat kurtaran” ipuçlarından kelle paçanın faydalarına, komik kedi videolarından yıldız fallarına kadar uzanan bu akışta bir süre sonra ne izlediğinizin önemi kalmıyor.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
Aktaran 8 saat önce

Alkol kullanım bozukluğu Dünya çapında yaklaşık 400 milyon insanı etkileyen ve kanser, kardiyovasküler hastalıklar, karaciğer hastalıkları ve inme gibi ciddi rahatsızlıkların başlıca nedenlerinden biri olan bir sağlık sorunudur.

Alkol kullanım bozukluğu, bu fiziksel etkilerin de ötesinde öğrenme, hafıza ve ortama uyum sağlama gibi bilişsel esnekliğin temel unsurları olan beyin işlevlerini ciddi şekilde bozarak bireylerin yaşamlarını derinden etkiler.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Utku Derin
Utku Derin
240K UP
Aktaran 10 saat önce

Arkeologlar Dr. Wim van Neer, Dr. Bea De Cupere ve Dr. Renée Friedman, Journal of Archaeological Science dergisinde yayınladıkları makalede çiftlik hayvanlarında boynuz modifikasyonuna dair bilinen en eski kanıtları ortaya koydu.[1] Ayrıca araştırmacılar koyunlar için boynuz modifikasyonun ilk kanıtını da buldu.

Araştırmacılar, Yukarı Mısır’daki Hierakonpolis’te (MÖ yaklaşık 3700) bulunan elit mezar kompleksinde, boynuz deformasyonunun izlerini taşıyan 6 adet koyun keşfettiler. Bu koyunlarda tespit edilen deformasyonlar, şimdiye dek ağırlıklı olarak sığırlarla ilişkilendirilen Afrika’daki boynuz modifikasyonu uygulamalarına koyunların da dahil olduğuna işaret ediyor. Dr. Neer konu hakkında şunları söylüyor:

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close