Evrim Ağacı Bilim Terimleri Sözlüğü, bilim dünyasında sıkça kullanılan terimlerin anlamlarını ve açıklamalarını içerir.
Evrimsel süreçte hem ata türe, hem de torun türe ait özellikleri bünyesinde barındıran canlı türlerinin fosilleşmiş kalıntıları.
Harflerle izah edilecek olursa: A -> B -> C şeklindeki bir evrimsel süreçte B türü, A ile C türleri arasındaki geçişe dair özellikleri taşıdığı için bu canlıya ait fosillere "ara tür fosili" denmektedir. Türleşmenin genellikle bu örnekteki gibi doğrusal olmadığı ve bir ağacın dalları gibi çatallı olduğu unutulmamalıdır.
Genelde 1 milyon bireyden yalnızca 1 tanesi fosilleşir. Fosil oluşumunun çok nadir olan bir olay olması ve günümüzde yeryüzünde var olan fosillerin çok küçük bir kısmının çıkarılabiliyor olması, geçmişte yaşamış türlerin keşfini güçleştirmektedir. Bu sebeple evrimsel süreç içerisinde bazı boşluklar ve bilinmeyenler olabilmektedir. Ancak elimizdeki milyonlarca örneğe bakarak bile, türler arasındaki evrimsel ilişkiyi kurmak son derece kolaydır. Öyle ki, birçok önemli tür grubuna yönelik sayısız "kayıp halka" açığa çıkarılmıştır. Örneğin insanın evriminde kademeli olarak değişen 30 civarında tür, kuşların evriminde kademeli olarak değişen 25 civarında tür, denizel memelilerin evriminde kademeli olarak değişen 15 civarında tür bilinmektedir.