Bir Narsistle Nasıl Başa Çıkılır?
Narsistler Safsataları Kullanarak Sizi Nasıl Manipüle Ediyorlar?

- Blog Yazısı
Öncellikle bu yazının bir kısmı benim bu konu hakkındaki kişisel görüşlerimi belirtmektedir. Kişisel görüşlerin o kadar güvenilir olmadığını belirtmek isterim. Yine de ön yargılı yaklaşmamanızı tavsiye ederim. Narsistlerle tartışma ile ilgili yazı genel olarak. Yazı toplumsal etik kurallarına dikkat edilerek yazılmıştır. Yani onun taktiklerini uygulayın vb. demiyorum.
Yazıya Başlamadan Önce
Bu bölümde yazanların çoğu kişisel deneyimlerle ve gerçekte yaşamışların yazdıkları ile ilgili. Güvenilir kaynaklar içermiyor olabilir. Diğer bölümlere bakabilirsiniz. Eğer Narsizm aşırı ileri düzeyde ise ve sürekli manipüle etmeye çalışıyorsa yani kişilik bozukluğu düzeyine geldiyse çok yüksek ihtimalle değişmeyecektir. Değişse bile tamamen düzelmez. Köşeye sıkışınca psikolojik savunma mekanizmalarını kullanıp öfkelenecektir. Narsizmin bir sürü türü vardır. Bazıları aşırı ileri düzeydedir ve narsist dediğiniz kişilere kıyasla daha belirgin davranışları olabilir. Aşırı ileride düzeyde olanlar katlanılamaz haldedir. Sürekli sizi baskı altına alıp konuşmaya çalışırlar. Bütün tedavileri deneseniz bile yüksek ihtimalle düzelmeyeceklerdir. Terapiyi bırakacaklardır çünkü. Fakat o kadar ileri düzeyde değilse belki yazdıklarımın etkisi olabilir. Yazdıklarıma bakarak kullandığı bazı taktikleri fark edebilirsiniz. Eğer fark etmiyorsanız bütün yaptığı hareketleri narsist bir davranış olarak görmeniz yararlı olacaktır. Çünkü bazıları çok iyi manipüle eder ve narsist mi gerçekten bu sanırsınız. Bazen görünüşte narsist gibi davranmayabilir. Başlarda işaret verecektir ama fark etmeyebilirsiniz. Özellikle narsist ne demek olduğunu bilmiyorsanız. Narsistleri herkes fark edebilir ama siz fark etmeyebilirsiniz. Onlar bunları normal görürler. Öyle yetişmişte olabilir. Onun geldiğini fark edince baya tedirgin olabilirsiniz. Her şeyi durmadan eleştirirler. Küçük bir hatanız olsa baskı kurarlar direk. Davranışlarından anlarsınız. Narsist dediğiniz kişilerden bambaşka bir düzeyde davranabilir bazı narsistler veya belli etmezler. İnadına devam ederler. Size karşı baskı kurarlar ama yabancı birisi gördüğünde bütün kusurlarını gizlemeye çalışırlar. Eğer hata yaparsanız asla kendilerinde aramazlar ve sizde ararlar veya hataya sebep oldukları kişide. Gizli narsist olabilirler. Nadiren de olsa özür dileyebilir. Özür dilerim ama... derler. Bunları fark etmek daha zordur. Yıllar sonrada olsa aynı davranışları gösterirler. Aynıdırlar yani. İlişkinizde zorlanıyorsanız ve kendini çok zeki görüyorsa narsist olabilir. Argüman sunmadan sizlerle dalga geçip veya hakaret edip ezmeye çalışırlar.

Narsistlerin Hatalarını Nasıl Fark Edebilirsiniz?
Narsistlerin hatalarını fark etmenin en önemli yolu safsataları öğrenmektir. Safsata kılavuzu bunun için güzel sitedir. Genel tavsiye Narsistlerle tartışmaya girmemenizdir.[1] Manipüle konularında uzmanlardır. Fakat psikolojik taktikleri ve safsataları bilirseniz ve soğukkanlı olursanız manipüle etmeleri zorlaşır.

Narsistlerin kullandığı taktiklerden birisi ben büyüğüm ondan dediğim doğrudur demektir. Bu otorite safsatasıdır. Fakat safsataya başvurma safsatasına düşmemek gerekir. Örnek tartışma:
Ali: Ders çalışmalısın.
Ahmet: Neden?
Ali: Ben büyüğüm ondan dediğim doğrudur. Ne dersem onu yapacaksın. Beni sorgulamaya hakkın yok!
Ahmet: Otorite safsatasına başvuruyorsun. O yüzden dediğin yanlış. Yani ders çalışmamalıyım.
Ali: Sende safsataya başvurma safsatası yapıyorsun. O yüzden dediğin yanlış. Yani ders çalışmalısın.
Ahmet: Sende safsataya başvurma safsatası yapıyorsun. O yüzden dediğin yanlış. Yani ders çalışmamalıyım.
İşte böyle uzayıp gider. Kısır döngü olur. Aslı'nın safsata yapması ders çalışma iddiasını çürütmez. Safsata yaptığını belirtmelisiniz ama bu iddianızı yanlış yapmadığını söylemelisiniz. Yani safsata yaptın diye ders çalışmamam gerektiği anlamına gelmez. Fakat iddia sahibi yine sensin. O yüzden başka bir argümanla kanıtlamak zorundasın.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Böylece sağlıklı tartışma kurmayı deneyebilirsiniz. Sizden etkilenebilir veya felsefeyi boş görebilir. Onun oyunlarını boşa düşüren şeyi tespit edip saldırabilir.

Narsistlerle Tartışmak
Narsistle tartışırken hata yapmamak zordur. O yüzden tartışma başlatmak için belli kriterler belirmelisiniz. Bu konuda hiç taviz vermeyin. Öbür türlü tartışmaya girmeyeceğinizi belirtin.
Tartışmada şart koyabileceğiniz kriterler: Söz hakkı vermek ve konuşurken sözü kesmemek. Sağlıklı tartışma yürütmek için safsata yapmamak. Manipüle etmemek. Ön yargısız olmak. Saygılı olmak.
Narsistlerin kullandığı cümle kalıplarını bilmelisiniz.[2] Bu cümle kalıplarını kullanırsa, bunların Narsistler tarafından kullanıldığını belirtin.
Eğer sen de yapıyorsun ama derse safsata yaptığını belirtin. Bu safsatanın adı sen de safsatası. Neden yanlış olduğunu açıklayın.
Ters psikoloji uygularsa bunu belirtin. Bunu yaptığını inkar edebilir.
Narsistler kendilerine çok güvenirler. Narsist olduğunu düşündüğünüzü belirtin. Eğer asıl sen Narsistsin derse sen de safsatası yaptığını belirtin.
Böyle kişiler psikiloga götürmeye çalışırsanız karşı çıkacaktır. Seni motive etmek için gibi iyi amaçlı görünen şeyler deseniz bile. Kendini kötü hissettiği zaman motive olmak istiyorsan psikolojik destek alabilirsin diyebilirsiniz. Fakat psikiyatriye ön yargılı bakacaktır. Mantıklı eleştirileri olabilir psikiyatriye. Sahtebilim görebilir. Fakat Narsizm konusunda psikologlar haklıdır. Narsizmin tedavisi zordur.[3] Ömür boyu sürebilir. Kendini değistirmezler.
Şizoid ve büyüklenme sanrısı, paranoya ile Narsizmi karıştırmayın. Kendiniz teşhis koymayın. Buna karşı olan var fakat ben doğru bulmuyorum. Fakat şüpheleniyorsanız şüphenize güvenin. Çünkü acaba gerçekten o Narsist mi? Dedirtebilirler. O kadar iyi manipüle ederler.

Onların dediği kırıcı sözleri takmayın. Sizi aşağıya çekmek için diyordur. Kendinizi ezdirmeyin. Eğer size hakaret ederse bunun argüman olmadığını söyleyin. Argüman olmadığı için hiç bir şeyi ifade etmediğini söyleyin.
Sporcu iseniz ve turnuvalarda başarınız varsa sizi tarafına veya aşağıya çekmeye çalışacaktır. Başarılarınızın neden başarı olduğunu anlatın. Mesela madalya kazanmak bir başarıdır. O turnuvada diğer rakiplerimi eleyip derece elde ettiğim için verildi. Rakiplerime göre başarılı performans sergiledim. Orada harcadığınız efordan bahsedin. Tam zıttını da yapabilir. Eğer başarısızlık yaşarsanız, bundan kaybettiğim bir şey olmadığını ve ders aldığımı söyleyin. Çok kaybederek tecrübe elde edindiğini söyleyin.
Tartışma kazanmaya çalışacaktır. Bir şey iddia ederse ispat yükümlülüğü olduğunu bahsedin. Tartışma da kazanmak değil öğrenmenin önemli olduğunu söyleyin. Narsistler astrolojiye inanıyor olabilirler. Astrolojinin hatalarını gösterin. Narsistlerle tartışmak zaman kaybıdır. Konu oraya gelince göstermeniz uygun olabilir.
İnsanlar narsist davranışlar gösterebilir. Fakat aşırıya kaçıyor ise kişilik bozukluğudur. Narsist davranışlar sergileyenler olabilir fakat narsist olduğunu açıkça belli edenler var. Onlara etik davranarak baş etmek gerçekten zordur. Bir başarı kazandığınızda herkes över fakat size geldiğinin de yine baskı uygulayıp üstünlüğünü kabul ettirmeye çalışır. Patronunuz bile olabilir bu.[4] Bazılarını fark etmek zordur.
Kendilerini zeki ilan ederlerse bunu kanıtlamalarını isteyin. Güvenilir zeka testine girmesini söylebilirsiniz. Fakat internetten yapmasın. İddia sahibi kanıtlamak zorundadır. Muhtemelen buna karşı çıkacaktır. Kötü çıkma korkusu olabilir. Kötü sonuç çıkarsa inkar edebilir. Özellikle konu ölüm ise. Birisini kaybedince gizleyebiliyorlar. Tabulaştırabilirler ama gerçek ortaya çıkınca belli oluyor olan. Birisini kaybedince yıkılabilirler ama kendilerine aşırı güvenmeleri sayesinde rahatlıkla toparlayabilirler. Savunma mekanizmaları bizden farklıdır.
Her türlü safsataya başvurabilirler. Sadece safsata ile kalmazlar. Psikolojik taktikleri uygularlar. Sundukları şey argüman değilse takmayın ve argüman olmadığını söyleyin. Safsata, ön yargı gibi onca şeyi iyice öğrenin. Size karşı üstünlük kurma hakkı olmadığını söyleyin. Otorite safsatası ve Adam karalama safsatasına düşebilirler. Bir birey olduğunu söyleyin. Çok rahatsız edici olabilirler. Aşık olduğunuzda hatalarını görmezsiniz. Aşkı atıp sökün. Mantıkla düşünün. Aşk üzerine evlilik kuruyorsunuz boşanma oranının yüksek. Aşk değil mantıklı sebep bulup evlenin. Duygulara başvurma safsatasına düşmeyin.
Böyle kişiler saygı da ister. Benim fikrime saygı duy! Çok derler. Saygı duymak zorunda değilsiniz. Sürekli aşağılar ve kendince kusurlu gördükleri şeyleri bulunca direk saldırırlar. Görmezden gelinirse başta rahatsız olurlar sonra aşağılayıp umursamazlar. Bazen överler ama ondan sonra hep kötü şeyler derler. Siz onla bağlantı koparmaya çalışısanız sizi sürekli överler veya hakaret ederler. Hakaret ederse dava açabilirsiniz. Bu onları oldukça rahatsız edecektir. Hakaret davası gibi şeyler yapmaya kalkışınca ya küçümser ya da ben şaka yapmıştım be derler. Fakat siz inatla devam edin. Şaka istemediğinizi belirtin. Kendinizi asla ezdirmeyin. Bir kere izin verdiniz mi cesaretlenirler. Hayatınızda olan her şeyi karışmak isterler. Sakın övmeyin. Bu onların egosunu tavan yapar.
Ben kendimi sana karşı ezdirmem falan derseniz öfkelenebilirler.[5] Ettiği küfürler suçtur. Hakarete girer. Hakaret davası açabilirsiniz bu yüzden. Öfkelenerek tartışma olmayacağını ve bu seni haksız yapacağını belirtin. Herkes senle aynı fikirde olmayacağını belirtin. Eğer devam ediyorsa tartışmayı bırakın. Tartışmaya girecekseniz öfkelenmemesini şart olarak koyun. Yoksa tartışmaya girmeyin. Psikolojik savunma mekanizmalarını devreye sokabilirler. Bunları öğrenin ve söyleyin.
Yalandan ağlayabilirler. Duygularını kullanmayı tercih etmezler. Güzelliik manyağıdırlar. Utanmazlar.[6] Hikaye uydurabilirler.[7]

Narsist Siyaset
Narsistler siyasete ilgili olabilir. Lümpen oldukları açıktır ama. Bazı politikacılara narsist deniliyor. Narsistlerin siyaset manyağı olması ile ilgilidir bu. RWA yani sağ otoriter sendromu ile ilişkisi vardır.[8] Sağcıların solculara göre daha narsist olduğunu belirtebiliriz. Paylaşımcı değildirler. Hatta her insanda narsizm birazda olsa olduğunu düşünebilirler. Fakat bu yalandır.[9]
Narsizmle Karıştırılan Kişilik Bozuklarından Bazıları
Otizm, Psikopatlık.[10], [11]

Psikopatlık ile farkı:
Psikopatlar cinayet işlemeye meyilliler. Psikopatlık kesinlikle doğustandır. Psikopatlar tamamen duygusuz davranırlar. Narsistlerin duygusal aktiviteleri olabilir. Narsistler sadist davranışlar sergiler. Psikopat ise planlı davranır. Psikopatlar korkusuzdur. Narsistlerin bazıları kırılgandır.[12] Buradan daha detaylı anlatmış ama telif hakkı var diye hiç bir alıntı yapmadım. Psikolojik desteğe gerek duyabilirler depresyona girip. Normalde psikiloga gitmezler. Psikopatlar mutsuzlardır. Psikopatlar drama sevmez.

Otizm ile farkı:
Otizm çocukluk döneminde gelişirken Narsizm sonraki evrelerde gelişir. Otizm tedavi edilebilir ama Narsizm tedavi edilmesi zordur. Otizmlilerin 70%'i düşük zekaya sahiptir. Narsistlerin belirli korkuları vardır. Otizmli çocukların belirtileri hafif ise yetişkinler döneminde bile fark edilmeden yaşayabilir.[11]
Diğerleri:
Büyüklenme paranoyası olanlar kendini dünyayı kurtaracak kişi yani Mesih sanabilir.
Şizoid: Otizme benzer fakat Narsizm ile karıştırılması daha muhtemeldir. Şizoidler fikirlerini saklı tutmayabilir. Kendini gözlemci hisseder. Şizofreni ile karıştırılır. Çok farklı politik inanışlar olabilir. Farklı oldukları bellidir. Çoğu etkinlikten zevk alamaz.
Narsistler ise kendi fikirlerini değerli görüp sağlayabilirler. Fikirlerini patent veya fikri mülk yoluyla koruyabilirler. Fakat Şizoidler bunu gizlilik için yapabilir. Hayatlarını gizlilik saklı tutarlar.[13]
Narsistler aldatabilirler.[14] Kendilerinin Narsist olduğunu bilebilir hatta normal görebilirler.[15]

Karanlık Üçlü:
Narsistlerdir fakat psikopat ve makyavelist özellikleri vardır.
Psikolojik Taktikler Tartışmayı Kazanma Taktikleri
Safsata dışında tartışmayı kazanmak için Sofistler gibi bazı taktikler uygulayabilirler.
Bunları bilip önlem almanız gerekir.
Eristik Diyalektik taktiklerini uyguluyor olabilirler. Onca psikolojik taktik vardır. Bunlara karşı çıkmanın en iyi yolu onun argüman olup olmadığını sorgulamaktır. Tartışmaya başlamadan önce psikolojik taktikleri yasaklayın. Onun dediklerinden bağımsız düşünün. Onların yaptığı el hareketi ve sözlerden etkilenmeyin. Nazikçe tartışmak isteyin. Bu psikolojik taktikleri araştırıp öğrenin ve karşı tedbirler alın. Size sert eleştiri yaparsa savunma taktiklerini uygulayın.

Narsizmin Felsefi Halı Solipsizm
Bu görüşe göre benim dışında ki her şey sahtedir. Bu bir felsefi görüştür. Narsizm ise kişilik bozulukuğudur. Bebekler bazı şeyleri kavramadan önce sadece kendilerini gerçek görürler. Bu yaşlarda narsizm doğaldır. Bilim dünyasında Solipsizm Sendromu olarak bilinir.
Şu anlık bir bozukluk olarak görülmez ama Depersonalizasyon-derealizasyon bozukluğu (DPDR, DPD) ile benzerliği vardır.
Direk şizofreni demek doğru olmaz ama bağlantısı var.[16]
Psikiyatri ile felsefenin birbiriyle çeliştiğini gösterir bu sendrom.

Evrim Ağacının Narsizmle İlgili Diğer Yazıları:
Sosyal medya kullanma sıklığınız narsizmle ilişkili olabilir! Sosyal medya narsistler için tehlikelidir.
Narsistler ve psikopatlar çocuklarını sevmezler! Çünkü onları farklı bir parça olarak görürler. Narsistler kimseyi sevmez!
Toksik kişilerle baş etme rehberi! Kısacası onlarla iletişimi kesin. Hiç uğraşmayın.
Sonuç:
Genelde tartışmadan uzak durulması önerilir ama illa tartışmaya girecekseniz size bazı tavsiyeler verdim. Umarım yararlı olmuşumdur. Yazı kaba geldiyse belirtin.
Düzenleme: Silinen bir sayfa var. archive.org sitesinden bakabilirsiniz.
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ Psikoofis.. Narsi̇st İnsanlarla Nasil Başa Çikilir? | Psikoofis. Alındığı Tarih: 30 Aralık 2022. Alındığı Yer: Psikoofis | Arşiv Bağlantısı
- ^ B. O. F. -. B. C. -. H. Com/. Narsistlerin Kullandığı 7 Cümle Kalıbı. (22 Mart 2021). Alındığı Tarih: 30 Aralık 2022. Alındığı Yer: Demet Bozdağ | Arşiv Bağlantısı
- ^ Memorial. Narsistik Kişilik Bozukluğu Nedir?. Alındığı Tarih: 30 Aralık 2022. Alındığı Yer: memorial | Arşiv Bağlantısı
- ^ T. H. L. S. F. O. C. Governance. Are Narcissistic Ceos All That Bad?. (25 Ekim 2021). Alındığı Tarih: 30 Aralık 2022. Alındığı Yer: The Harvard Law School Forum on Corporate Governance | Arşiv Bağlantısı
- ^ K. AY. Narsistik Öfke, Narsistin Öfkesi - İzmir Psikolog Kağan Ay. (12 Nisan 2022). Alındığı Tarih: 30 Aralık 2022. Alındığı Yer: İzmir Psikolog Kağan Ay | Arşiv Bağlantısı
- ^ Kemal Sayar. Narsisizm Efsanesini Yıkmak. Alındığı Tarih: 30 Aralık 2022. Alındığı Yer: K. Sayar | Arşiv Bağlantısı
- ^ Pedamed. Narsizm Mi? Özgüven Mi?. Alındığı Tarih: 30 Aralık 2022. Alındığı Yer: Pedamed | Arşiv Bağlantısı
- ^ A. Cichocka, et al. (2017). On Self‐Love And Outgroup Hate: Opposite Effects Of Narcissism On Prejudice Via Social Dominance Orientation And Right‐Wing Authoritarianism. European Journal of Personality, sf: 366. doi: 10.1002/per.2114. | Arşiv Bağlantısı
- ^ B. M. Grup. İnsan Doğası Saldırgan Ve Bencil Midir? | Bilimfili.com. Alındığı Tarih: 31 Aralık 2022. Alındığı Yer: BilimFili | Arşiv Bağlantısı
- ^ Olağanüstü Kanıtlar. Psikopat Ve Narsist Davranış Bozukluğunun 5 Işareti. Alındığı Tarih: 30 Aralık 2022. Alındığı Yer: Olağanüstü Kanıtlar | Arşiv Bağlantısı
- ^ a b S. Ünal. Otizm & Narsisizm (Narsizm): Benzerlikleri Ve Farklılıkları. (18 Mart 2022). Alındığı Tarih: 30 Aralık 2022. Alındığı Yer: Haber Avrupa | Arşiv Bağlantısı
- ^ P. Gömleksiz.. Narsisizmin İki Farklı Yüzü: Görkemli Ve Kırılgan. Alındığı Tarih: 30 Aralık 2022. Alındığı Yer: Yakın İlişkiler | Arşiv Bağlantısı
- ^ Bahcesehircinarpsikoloji. Şizoid Kişilik Bozukluğu | Bahçeşehir Çinar Psikolojik Danışmanlık Merkezi. Alındığı Tarih: 30 Aralık 2022. Alındığı Yer: Bahcesehircinarpsikoloji | Arşiv Bağlantısı
- ^ K. AY. Narsist Neden Aldatır? - Kağan Ay. (30 Ağustos 2022). Alındığı Tarih: 30 Aralık 2022. Alındığı Yer: İzmir Psikolog Kağan Ay | Arşiv Bağlantısı
- ^ 1ipucu. Narsist Insanlar Gerçekten “Narsist” Olduklarını Biliyorlar Mı?. Alındığı Tarih: 30 Aralık 2022. Alındığı Yer: 1ipucu | Arşiv Bağlantısı
- ^ C. S. Humpston. (2017). The Paradoxical Self: Awareness, Solipsism And First-Rank Symptoms In Schizophrenia. Philosophical Psychology. doi: 10.1080/09515089.2017.1410877. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/05/2025 07:27:04 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13732
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.