Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İleri Düzeyde Narsisizm, Daha Fazla Siyasi Katılımla Bağlantılı Olabilir!

3 dakika
2,662
İleri Düzeyde Narsisizm, Daha Fazla Siyasi Katılımla Bağlantılı Olabilir! Vox
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Siyasetle meşgul bir seçmen, gelişen bir demokrasinin kilit taşı olarak görülür fakat herkes seçimlere ve diğer siyasi faaliyetlere eşit derecede katılmayabilir. Yeni yapılan bir araştırmaya göre, narsist kişilerin politik olarak daha fazla aktif olabilecekleri ortaya konmuştur.[1]

Amerika Birleşik Devletleri ve Danimarka’da yapılan bir dizi araştırma sonucunda araştırmacılar, ileri düzeyde narsist; yani hayranlık, bencillik ve yetki ihtiyacının kombinasyonuna sahip kişilerin siyasete katılma ihtimallerinin daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Ayrıca bu kişiler, diğer siyasi faaliyetlerin yanı sıra, politikacılarla iletişim kurmaya, ara seçimlerde oy kullanmaya, dilekçe imzalamaya ve para bağışlamaya da daha meyillidir.

Pensilvanya Eyalet Üniversitesi’nin seçkin siyaset bilimi profesörü Peter Hatemi, bu bulguların, bazı siyasi adayların seçimlerde neden ve nasıl başarılı olabildiklerine dair fikir verebileceğini ifade etti.

Tüm Reklamları Kapat

Politik süreçlerde yer alan ileri düzey narsist kişilerin, demokrasimizin şu anki durumunda rolü olmadığını düşünmek zor. Kişisel kazanç ve statülerine daha çok önem veren insanlar, seçimlerde daha büyük rol alırlarsa, arzularını yansıtan adayların çıkmasını bekleyebiliriz; yani narsisizm narsisizmi doğurur.

Araştırmacılara göre daha önceki çalışmalar, yüksek seviyeli narsisizmin, odağı yurttaşlık sorumluluğundan kişinin kendi çıkarına ve memnuniyetine kaydırması gibi, işleyen demokrasiye zarar verebilecek davranışlarla ilişkili olabileceğini göstermiştir. Toplumun genelindeki ileri seviyeli narsisizm, daha az uzlaşma, iş birliği ve affediciliğin yanı sıra daha fazla çatışma ve sivil çekişmeyle de bağlantılıdır.

Hatemi, ABD’deki mevcut siyasi ortamda, daha fazla insanın politik olarak aktif hale geldiğini, fakat bu seferberliğin kişilik tipleri arasında eşit bir şekilde dağılmadığını belirtti.

Araştırmacılar, çalışmaları için çeşitli veriler topladılar. ABD’de 500 ve Danimarka’da 2450 katılımcıyla ulusal temsilli iki anket; 2280 katılımcıyla ise yine ABD’de internet tabanlı üçüncü bir anket daha gerçekleştirdiler. Her üç ankette de katılımcılara, gösterilere veya toplantılara katılmayı, politikacılarla ve medyayla iletişimi, bağış yapmayı da içeren politik katılımları ve oy verme geçmişleri soruldu. Narsisizm bu çalışmada, katılımcılardan kendilerine uygulanabilecek olan, “Hakkım olan saygıyı almakta ısrar ediyorum.” ve “Genellikle hak ettiğim saygıyı görüyorum.” gibi iki ifade arasında seçim yapmalarının istendiği bir anket aracılığıyla ölçüldü.

Bu çalışma sonucunda araştırmacılar, narsisizmi, karar mercilerle iletişim halinde olmak ve fikirlerini duyurmak gibi erken politikaya daha yüksek katılımla ilişkilendirdiler. Narsisizmi yüksek olan insanların ara seçimde oy kullanma ihtimalleri de daha yüksekti. Araştırmacılar, daha yüksek narsisizm seviyesine sahip insanların, tam anlamıyla daha fazla konuştukları için, seslerinin daha fazla duyulabileceğini ifade etti. Araştırmacılar, sonuçları daha da indirgeyerek üstünlük ve otorite/liderlik özelliklerini yine daha yüksek, kendi kendine yeterlilik gibi özellikleri de daha az politik katılımla ilişkilendirdiler. Hatemi bu sonuçları şöyle değerlendirdi:

Genel resim, kendilerine inanan ve kendilerinin diğerlerinden daha iyi olduğuna inananların siyasi sürece daha çok dahil oldukları şeklindedir. Aynı zamanda, kendi kendilerine yetebilen insanların politik süreçlere dahil olma ihtimalleri daha az olasıdır. Bu, politikaların ve seçim sonuçlarının, daha fazlasını isteyen ama daha azını veren kişiler tarafından yönlendirilebileceği anlamına gelir.

Hatemi; sorunu tam olarak saptamak zor olsa da aşırı narsisizmin temsilini azaltılırken daha çeşitli seçmenler arasında siyasi katılımı arttırmanın yollarını bulmanın iyi bir başlangıç olabileceğini belirtiyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:

Başarılı demokratik işleyiş, kurumlara güveni, verimliliği ve demokratik sürece dahil olmayı gerektirir. Eğer narsist olanlar en çok müdahil olanlarsa ve siyasi sürecin bizzat kendisi halkı narsisizme sürüklüyorsa, bence demokrasimizin geleceği tehlike altında olabilir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
35
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 13
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 10
  • İnanılmaz 7
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Umut Verici! 5
  • Üzücü! 3
  • Grrr... *@$# 3
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 2
  • Güldürdü 2
  • Korkutucu! 2
  • İğrenç! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Neuroscience News | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 06:25:08 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9418

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlı Cansız
Doğa Yasaları
Beslenme Davranışı
Aşı
Diş Hekimi
Savunma
Avrupa
Sendrom
Su Ayısı
Kimyasal Evrim
Değişim
Goril
Deprem
Hastalık Dağılımı
Yayılım
Akıl
Bebek
Nötron
Toprak
Sağlık Bakanlığı
Yıldızlar
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Terapi
Canlı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
K. Bohn, et al. İleri Düzeyde Narsisizm, Daha Fazla Siyasi Katılımla Bağlantılı Olabilir!. (7 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9418
Bohn, K., Yavuzcan, B., Bakırcı, Ç. M. (2020, October 07). İleri Düzeyde Narsisizm, Daha Fazla Siyasi Katılımla Bağlantılı Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9418
K. Bohn, et al. “İleri Düzeyde Narsisizm, Daha Fazla Siyasi Katılımla Bağlantılı Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Beyza Yavuzcan, Evrim Ağacı, 07 Oct. 2020, https://evrimagaci.org/s/9418.
Bohn, Katie. Yavuzcan, Beyza. Bakırcı, Çağrı Mert. “İleri Düzeyde Narsisizm, Daha Fazla Siyasi Katılımla Bağlantılı Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Beyza Yavuzcan. Evrim Ağacı, October 07, 2020. https://evrimagaci.org/s/9418.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close