Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Saçmalığı Tespit Etmek: Psikolojiye İlgiliyseniz, Psikoloji Gibi Gözüken Bu Zırvalara İnanmayın!

11 dakika
30,089
Saçmalığı Tespit Etmek: Psikolojiye İlgiliyseniz, Psikoloji Gibi Gözüken Bu Zırvalara İnanmayın!
Evrim Ağacı Akademi: Sahtebilim Yazı Dizisi

Bu yazı, Sahtebilim yazı dizisinin 8 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Bilimin Anlamını Gölgeleyen Tehlike: Sahtebilim!" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Podcast
Altay Kenger
Seslendiren 19 Mart 2022 17:54
85
Tüm Reklamları Kapat
Humpty Dumpty, "Böyle açıklamalar yapmaya devam etmene gerek yok," dedi, "mantıklı değiller ve ilgimi çekmiyorlar." (Lewis Carroll, Aynanın İçinden)

Psikoloji, bir zihin ve davranış bilimidir. Astrolojiyle, Rhonda Byrne'ın Sır kitabından doğan The Secret akımıyla veya diğer Yeni Çağ gevezelikleri ile hiçbir ilgisi yoktur. Ancak psikolojiye ilgi duyan birçok zeki insan, bazen kulağa "psikoloji ile ilgiliymiş gibi" gelen bu bilimsel temelden yoksun mantık dışı mevhumlara çekildiğini de hissedebilir. Peki bu konuda endişelenmemiz gerekir mi?

E Ne Olmuş Yani?

Belki de bu konu, o kadar da önemli değildir? Bazı insanlar bu inançların saçma ve çoğunlukla zararsız olduğunu düşünür, ayrıca insanların kahir ekseriyeti bunlara zaten inanmaz, değil mi?

Ancak anketler bu durumun tam da tersini gösteriyor: Çoğunluğumuz, gerçeğe tam bir sadakat göstermiyor. Mesela Amerikalıların %73'ünün en azından 1 adet paranormal inancı vardır.[1] Pek çok sahtebilim, kamusal alanda geniş bir ilgi toplar.[2] Üstelik böylesi mantıksız inançlar, halihazırda insanları gerçek anlamda öldürüyor olsa bile![3]

Tüm Reklamları Kapat

Carl Sagan'ın o ünlü öngörüsünü hatırlıyor musunuz? Şöyle demişti:[4]

Çocuklarımın yahut torunlarımın zamanının Amerikası için şöyle bir öngörüm var: [...] o vakit geldiğinde, ileri teknolojinin gücü çok az kişinin elinde olacak ve kamu çıkarlarını temsil edenler, var olan sorunları anlamaktan bile aciz kalacak; insanlar kendi gündemlerini belirleme becerilerini, yetkili kişiler de bilinçli sorgulama yetilerini kaybedecek; işte, kristal kürelerimizi sıkıca kavrayıp endişeyle yıldız fallarına başvurduğumuzda, eleştirel melekelerimiz düşüşe geçip, neyin iyi hissettirdiği ile neyin doğru olduğunu ayırt edemez hale geldiğimizde ayağımız kayacak, ve neredeyse hiç fark etmeden, batıl inançlara ve karanlığa tekrar gömüleceğiz.

Ne yazık ki, o noktayı geçtik, hatta çoktan aştık bile.

Bu yazının amacı, okuyuculara ilgi çekici gelen ama içi tamamen boş olan beş mevhum hakkında biraz bilgi vermek, bilgi verirken de biraz eğlendirmek olacak.

Psikolojiyle İlgili Gibi Gözüken 5 Saçmalık

1. Astroloji

Penny: "Ben bir yay burcuyum, bu da muhtemelen sana bilmen gerekenden çok daha fazlasını söylecektir."

Tüm Reklamları Kapat

Sheldon: "Tabi ki, bu, doğum esnasında güneşin keyfi olarak tanımlanmış takımyıldızlara olan konumunun insan kişiliğini bir şekilde etkilediğine ilişkin kitlesel ve kültürel bir yanılgıya senin de inandığını söylüyor." (Big Bang Theory)

Astrolojinin neden bir saçmalık olduğuna dair bazı nedenler şunlar:

İlk olarak, astrolojik tahminlerle yapılan deneysel testler, astrolojinin hiçbir işe yaramadığını göstermektedir. 40'tan fazla kontrollü çalışmanın meta analizi, uzman astrologların, insanlardaki dışa dönüklük gibi temel kişilik özellikleri bile tahmin etmek konusunda tesadüften daha iyi performans gösteremediğini ispat etmektedir.[5] Hem öznenin, hem de araştırmacıların uygulanan deneysel koşulu bilmediği çift kör testler de, yapılan astrolojik tahminlerin kanıtlarla desteklenemediğini işaret etmektedir.[6]

İkincisi, gezegenlerin kişiliğinizi etkilediği hakkında tespit edilmiş bir mekanizma bulunamamıştır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Üçüncüsü, eğer astrolojinin insanlar üzerindeki etkisine sebep olan şeyin yerçekimi ile ilgili olduğunu düşünüyorsanız (ki yanılıyorsunuz), bu zannedildiği gibi değildir: Doğduğunuz sırada odada bulunan doktorun sizin üzerinizde yarattığı yerçekim kuvveti, Güneş Sistemi'mizdeki herhangi bir gezegenin size o anda uyguladığı yerçekim kuvvetinden daha güçlüdür.

Dördüncüsü, astrolojinin doğru olması için fizik ve psikoloji hakkında bildiğimiz hemen hemen her şeyin yanlış olması gerekir. Fizik ve psikoloji konusunda bildiğimiz her şey yanlış değildir.

Beşinci ve son olarak, astrolojiye olan inancın, sadece bilişsel önyargılar (doğrulama yanlılığı gibi) ve ne idüğü belirsiz yazıların (Barnum ifadeleri gibi) bir kombinasyonu tarafından yönlendirildiğini düşünmek için ortada oldukça iyi nedenler vardır.[7], [8]

Gezegenler ve kişiliğimiz arasında gerçek bir bağlantı yoktur.[9], [10]

Daha net anlatmak gerekirse: İnsan olarak, olmadık yerlerde bile kalıplar görmeye meyyal olduğumuzu akılda tutmakta yarar var.[11] Bu, Ramsey Teorisi’nden elde edilen matematiksel kavramlarla birlikte, zihinlerimizde rastgele örüntüler bulan detektörlerin varlığına dair kanıtlar gözden geçirildiğinde daha iyi anlaşılabilir.[12], [13]

Bu arada, bu bilişsel önyargılar insani açıdan evrenseldir ve onlarla hepimiz mücadele etmekteyiz.[14] Hiç kimse bu çeşit önyargılara karşı bağışıklık geliştirmemiştir! Bu yüzden zaman zaman, tıpkı diğerleri gibi böyle insani zaaflara yenik düşerseniz, kendinizi kötü hissetmeyin. Umudumuz o ki, bu tür bilişsel önyargıların bizi nasıl yoldan çıkardığını ne kadar iyi öğrenirsek, dünyanın nasıl işlediğine dair asılsız iddialara karşı da o kadar uyanık olacağız.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca, astrolojiyi fazla ciddiye almanın tehlikelerini distopyacı bir açıdan işleyen bilimkurgu dizisi The Orville'in 2. sezon 5. bölümüne göz atmanızı da tavsiye ederiz.[15]

2. Myers-Briggs Kişilik Testi

Myers-Briggs Kişilik Tipi Göstergesi (MBTI), dünyanın en popüler kişilik testlerindendir. Ama ne yazık ki bu testin büyük bir kısmı tamamen saçmalıktan ibarettir.

Sunduğu sonuçlar tutarsızdır, hayata dair çıkarımları kestiremez, temel kişilik değişkenlerini göz ardı eder ve ampirik olarak doğrulanmamış fikirlere dayanır. Myers-Briggs Şirketi bile bu testin, "öngörüsel değil, tanımsal bir şekilde tasarlandığını" iddia etmektedir; ancak insanlar hala bunu işyerindeki davranışları tahmin etmek için yaygın olarak kullanmaktadırlar. Myers-Briggs'in daha derin bir incelemesi için buradaki yazımızı okuyabilirsiniz.[16]

Tüm Reklamları Kapat

Ünlü bir espride de söylendiği gibi:[17]

Açık fikirli olmak iyidir; ancak fikirlerinizi çok fazla açarsanız beyniniz kafanızdan düşebilir. 

3. Homeopati

Homeopati, "benzer benzeri iyileştirir" söyleminden yola çıkan ve seyreltilmiş maddelerin etki arttırdığı fikrine dayanan bir alternatif tıp şeklidir.

Bunun bir saçmalık olduğunu anlamak için çeşitli deliller saymamız gerekirse:

  1. Kontrollü çalışmalar homeopatinin plasebodan daha iyi bir netice vermediğini gösteriyor.[18], [19]
  2. Fizik, kimya, biyoloji ve tıbbın çoğu alanlarıyla çelişiyor (ve siz, bu bilimlerin işe yaradığını zaten biliyorsunuz; çünkü enfeksiyonlarımızı iyileştiriyorlar ve şu anda bu yazıyı okuduğunuz cihaz bu bilimler sayesinde çalışıyor).[20]
  3. Kanıtlar, homeopatinin temel ilkelerinin (yani hastalığa benzer tedaviler uygulamanın veya kimyasalları seyreltmenin gücünü arttırdığının) yanlış olduğunu açıkça göstermektedir.[21], [22]

Gerçekten de homeopatiye olan inancın, psikolojik beklentiler üzerinden ve plasebo etkisi tarafından yönlendirildiği ayan beyan görülmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Marco Polo Seyahat Sırt Çantası

Mümkün olduğunca az bagaj alanı kullanırken kişisel eşyalarınızı mükemmel bir şekilde organize eder.

Basitçe ifade etmek gerekirse, Marco Polo bugün var olan en iyi ikisi bir arada sırt çantası. Bir sırt çantasını bir giysi düzenleyicisine dönüştüren bu ürün ile kıyafetlerinizi düzenlemeyi basitleştirin ve mümkün olan en iyi düzende taşıyın.

Yüksek kaliteli suya dayanıklı kumaşlardan yapılmıştır. 1 tam kıyafet, ayakkabı ve diğer tüm seyahat şartları için yeterince geniş olan bu sırt çantası, bir hafta sonu seyahati veya iş gezisi için mükemmeldir. Marco Polo, günlük seyahatiniz sırasında size kolaylık sağlayan birçok pratik gizli cebe sahiptir. Fonksiyonel iç bölmeler.

  • Boyutlar 300×180×450 mm

 

Devamını Göster
₺2,092.00
Marco Polo Seyahat Sırt Çantası

Tim Minchin'in beat akımından etkilenen hareketli bir şiirinde oldukça manidar bir şekilde ifade ettiği gibi:[23][24]

Alternatif tıp ya işe yaramaz ya da çalışmaz, bunlar kanıtlandı.

İşe yaradığı kanıtlanmış alternatif tıbba ne diyorlar biliyor musun?... Tıp!

Homeopatik bir acil servisin nasıl görüneceğini hiç merak ettiniz mi? Komedi ikilisi Mitchell ve Webb, bu konuda bize harika bir skeçle biraz fikir veriyor:[25]

Ve başka bir videoda gösterildiği gibi, homeopatide "çift kör" çalışmaların nasıl çalıştığını öğrenebiliyoruz:[26]

Çalışmayı yapıyorsunuz ve sonra sonuçlara kör kalıyorsunuz... Hem de tam iki kez!

Bu fikrin anlaşılması hayli uzun zaman aldı; ancak artık birçok insan homeopatinin zararsız bir saçmalık olmadığını, aksine her yıl insanları gerçek tedavilerden uzaklaştırarak ölümlere sebep olan tehlikeli bir zırvaya tekabül ettiğini kabul ediyor.[27], [28] Bu genel kabul, ayrıca, okunmaya değer olan "Sözde Terapilere Karşı Avrupa Manifestosu" gibi olumlu gelişmelere yol açmıştır.[29]

4. The Secret (Rhonda Byrne'ın "Sır" Kitabı)

Bu... her zamanki New Age saçmalığıydı... biraz psikopalavra, biraz kendine yardım (self-help) üzerine ipuçları, üzerine de sözde kutsal metinlerden ve Ruhunuz İçin Tavuk Suyuna Çorba’dan alıntılar eklenmiş bir lapa işte. (Connie Willis, Inside Job)

Ah şu Sır, tam da her şeyi yerle bir edecek türden saçma bir kitaptır. Olumlu biçimde kullanılan görselleştirmenin hayatınıza iyi şeyler getireceği fikri üzerine kurulu olup, hayatınızdaki talihsizliklerin veya sefaletle kuşatılmış olmanızın aslında kendi düşüncenizin olumsuzluğundan kaynaklandığından, yani kendi başınıza açtığınız sorunlar olduğundan dem vurur. Diğer birçok bilim dışı inanış çeşidi gibi, Sır da iddialarını ciddileştirmek için kuantum fiziğini kötüye kullanır (size söylemeliyiz ki bu, tamamen klişe bir stratejidir) ve arka yüzü oldukça çirkindir.[30], [31], [32]

Chabris and Simons adlı uzman iki psikolog, bu kitapla satılmaya çalışılan deli saçmasını analiz ederek, insanların bunu neden özellikle çekici bulduğunu bir The New York Times makalesinde vurgulamışlardı.[33] Mark Manson tarafından yazılmış, sınır tanımayan başka bir analizde ise, bu doktrinin nasıl temel bir yanılsama üzerine kurulu olduğu açıklanmaktadır.[34]

5. Psişikler, Medyumlar, Kahinler, Falcılar ve Psikokinetikçiler

Baylar, bayanlar, ikili cinsiyet tezini reddedenler, işte size NBA All-Star takımı seviyesinde bir seçme saçmalıklar topluluğu...

Tüm Reklamları Kapat

Sahte umutlar karşılığında insanların mallarını mülklerini silkelemek elbette yeni bir şey değil. Harry Houdini ve Muhteşem Randi gibi yalan avcıları, zamanında böyle dolandırıcılıklar yapanların maskelerini düşürerek mükemmel bir iş çıkarmışlardı.[35]

Hele psikoloji öğrencisiyseniz, Muhteşem Randi'yi muhakkak tanımanız gerekir.[36] Eğer tanımıyorsanız, buna onun harika YouTube videolarıyla başlayabilirsiniz:[37]

Kişisel hayatı ile desteklediği kariyeri hakkında yapılmış An Honest Liar adlı belgesele de göz atmanız lazım.[38] Yayınlamış olduğu kitaplarsa kesinlikle tavsiye edilir.[39]

Astral düzlemdeki Yüksek Bilgelik zırvalarını yayıyor, ve bu şekilde izleyicilerini karanlıkta bırakarak onların ceplerini boşaltıyordu. (Connie Willis, Inside Job)

Bu konularda biraz kafa yormak istiyorsanız, tüm zamanların en allı pullu bilim kurgu yazarı olan Connie Willis'in Hugo ödüllü bu harika romanını okumalısınız.[40] Kitapta Willis, seansları, şüpheciliği ve romantizmi merkeze alan bir paradoksun etrafında dönen, mükemmel olarak hazırlanmış, ciddi şekilde yapılandırılmış ve tatmin edici bir şekilde sonlanan bir masal örgüsü sunmakta.

Tüm Reklamları Kapat

Psikoloji Öğrencileri İçin: Sakın Psikolojiyle Alakalı Önemli Bir Noktayı Kaçırıyor Olmayasınız?

Bilimsel bir temel taşımayan ve mantık dışı olan bu tür inançlara kapılmış bir psikoloji öğrencisi misiniz? Eğer öyleyse, kusura bakmayın, ama bir yerde disiplininizin metodolojik omurgasını ve canlandırıcı ruhunu ıskalamaktasınız. Psikolojinin ilerleyişi -ya da psikolojinin amacı diyelim- insan zihnini, varlığına dair hiçbir kanıtımızın olmadığı veya nedensel biçimlere dayanmayan şeylere bağlamadan, en doğal şekilde açıklamaktır. Psikoloji, zihni doğallaştırabildiği ve onu bilimin kapsamına sokabildiği ölçüde başarılıdır.

Arzulanan hedef aslında oldukça büyüktür: Zihni; deja vu, plasebo etkisi, sinirden kaynaklanan kaşıntılar, sahte anılar, sinestezi, gerçekçi rüyalar, ölüm öncesine dair deneyimler gibi tüm güzel tuhaflıklarıyla bir bütün olarak, evrenin bilinen herhangi bir yasasını ihlal etmeden, mucizelere güvenmeden ve eldeki fenomenleri açıklamak için gereksiz varlıklara ihtiyaç hissetmeden, tamamen doğal bir şekilde anlamak... Gezegensel çekimlerle yoğrulmuş ruhlara, kehanetlere veya kişilik özelliklerine izin verirseniz, oyuna daha başlamadan pes etmiş olursunuz.

İyi haberse, zihni bu şekilde düşünmeye başlamak için hala geç değil. Beyniniz, fizik yasalarına uyan ve evrimin kör algoritmik süreçleri tarafından şekillendirilmiş, yumuşacık, ıslak bir bilgisayar gibidir. Karanlık tarafa geçmeye var mısınız? Bilimsel temel taşımayan mantıksız inançları o kadar da özlemeyeceksiniz, size söz veriyorum. Bu natüralist zihin akımında, yalnızca huşu ve ihtişam mevcut.

Ayrıca kurabiyelerimiz bile var![41]

Tüm Reklamları Kapat

Havalı Saçmalıkları Nasıl Tespit Edersiniz?

Bunları "saçmalık" olarak nitelendirmeyecek kadar centilmen ve bilgin biri olan Carl Sagan, zırvaların nasıl tespit edileceğine dair ünlü bir makale kaleme almıştır.[42] Bu yazı, dünya hakkında nasıl düşünülmesi gerektiğini sorgulayan herkes için hep güncel kalacak bir okumadır. Ayrıca Sagan'ın Karanlık Bir Dünyada Bilimin Mum Işığı kitabı ve Dawkins’in neyin doğru olduğunu nasıl bilebileceğimize dair gençlere yönelik Gerçeğin Büyüsü: Neyin Gerçekten Doğru Olduğunu Nerden Biliyoruz? adlı kitabı da yol gösterici kaynaklardır.[43], [44]

Eğer herşeyi içinde toplayarak yalan avcılığı yapan kaynaklarıyla ilgileniyorsanız, Skeptic Magazine ve Center for Inquiry sayfalarına göz atmayı düşünebilirsiniz.

Özellikle psikolojiyi merak ediyorsanız, popüler psikolojinin 50 büyük klasik miti üzerine Scott O. Lilienfeld'ın yazdığı güzel bir kitap da bulunmakta.[45]

Peki batıl inançlarımıza ne olacak? Belki siz de batıl-agnostik olabilirsiniz, ama yine de bu konuyla ilgili kısa ve eğitici videolar izleyerek kendinizi eğitebilirsiniz:[46], [47]

Tüm Reklamları Kapat

Ama komplo teorilerinin psikolojisi hakkında sorularınız varsa, komik video derlemeleri ve komplocu düşünce üzerine bilimsel makalelere bakmalısınız:[48], [49]

Ve son olarak, bilim harika bir şey olduğu için, insanların görünüşte bir derinliği olduğu zannettikleri saçmalıklara karşı nasıl tepki verdiklerine dair bazı araştırmalar var. (Mesela üzgün olmak, ilginç bir şekilde insanları daha da şüpheci yapıyormuş gibi görünüyor. Tabii burada saçmalığın kaynağı da önemli).[50], [51], [52]

Peki Bundan Sonra Ne Yapmak Lazım?

Kabul etmek gerekir ki, bu yazı, öğrencilerin psikoloji bilimine yakınmış gibi gelen temelsiz ve mantıksız inanışlar hakkında daha eleştirel düşünebilmeleri için bir başlangıç teşkil edebilseydi, bundan çok memnun olurduk. Her altbaşlıkta ele alınan konular maalesef kısa ve yüzeysel kalıyor, ancak izlemeniz ve biraz daha derin okuma yapmanız için birçok referans kaynağı bıraktık. Hiç olmazsa, buradaki şarkılar ve videolar sizi biraz güldürecektir.

Şunu lütfen unutmayın: Zihinle ilgili iddiaları değerlendirirken anekdotları kaynaktan sayamayız. Delillendirdiğimiz tüm kanıtların koşer ve garantili -yani doğrulama yanlılığı ile lekelenmemiş, plasebo etkisi tarafından yönlendirilmemiş, dünyayı hatalı veya yanılgıya açık bir şekilde anlamaya çalışırken anlama aç zihinlerimizin yapabileceği milyonlarca hatadan arındırılmış- olması gerekir. Bu nedenle, bilimsel kontrolleri yapılmış titiz ve uygun çalışmalar yerine, kişisel anekdotlardan gelen kanıtları tercih edemeyiz. Bu kulağa biraz sert gelebilir, ancak bilişsel önyargılarla filtrelenmiş kişisel anekdotlar anlatmak, bir sayının sol tarafına sıfır eklemek gibidir.

Tüm Reklamları Kapat

"Eğer bir şey, dünyayı anlamak için sistematik kanıtlarla desteklenmiyorsa, veya açıklama yapmak için gerçekten gerekli değilse, ona ihtiyacımız yoktur." ilkesine bağlı kalmak zorundayız. Douglas Adams bir keresinde şöyle diyor:[53]

Zemininde perilerin olduğuna inanmak zorunda kalmadan, bir bahçenin kendiliğinden güzel olduğunu görmek yeterli değil midir?

Amacımız zihni anlamaksa, hayalleri ve hüsnükuruntuları bir kenara bırakmalıyız. Onlara ihtiyacımız yok ve onlarsız daha iyi olacağız. Bu doğal dünyada fazlasıyla ihtişam ve huşu var – tıpkı Emily Dickinson'ın  (1830-1886) şu zamanlar ötesi şiirinde harikulade bir şekilde yakaladığı gibi (şiirin çevirisi için Talat Sait Halman'a teşekkür ederiz):[54]

BEYİN GÖKTEN GENİŞTİR

Beyin gökten çok daha geniştir,

Tüm Reklamları Kapat

Yan yana koyarsan ikisini,

Beyin kendi içine rahatça

Sığdırır hem göğü, hem seni.

Beyin denizden çok daha derin,

Tüm Reklamları Kapat

Belki masmavi denizin dibi,

Ama beyin onu hemen emer

Kova dolduran süngerler gibi.

Beyin, Tanrı ağırlığına denk,

Tüm Reklamları Kapat

Kaldır, dirhem dirhem tart istersen,

Sanki değişik görünürler mi

Hece nasıl değişikse sesten?

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Sahtebilim Yazı Dizisi

Bu yazı, Sahtebilim yazı dizisinin 8 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Bilimin Anlamını Gölgeleyen Tehlike: Sahtebilim!" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Özetini Oku
73
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 37
  • Tebrikler! 31
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 13
  • Umut Verici! 11
  • Merak Uyandırıcı! 9
  • Muhteşem! 8
  • İnanılmaz 7
  • Güldürdü 2
  • Grrr... *@$# 2
  • İğrenç! 1
  • Üzücü! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ I. Gallup. Three In Four Americans Believe In Paranormal. (16 Haziran 2005). Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: Gallup | Arşiv Bağlantısı
  • ^ archive. S&E Indicators 2006 - Chapter 7: Science And Technology: Public Attitudes And Understanding - Public Knowledge About S&T. Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: archive | Arşiv Bağlantısı
  • ^ whatstheharm. What's The Harm?. Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: whatstheharm | Arşiv Bağlantısı
  • ^ P. Ratner. A Disturbing 1995 Prediction By Carl Sagan Accurately Describes America Of Today. (25 Ocak 2017). Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: Big Think | Arşiv Bağlantısı
  • ^ G. Dean. Is Astrology Relevant To Consciousness And Psi?. Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: ingentaconnect | Arşiv Bağlantısı
  • ^ muller.lbl. A Double Blınd Test Of Astrology. Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: muller.lbl | Arşiv Bağlantısı
  • ^ ResearchGate. Myside Bias, Rational Thinking, And Intelligence. Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: ResearchGate | Arşiv Bağlantısı
  • ^ A. L. Cunff. The Barnum Effect: Why We Love Astrology And Personality Tests. (15 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: Ness Labs | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Urban Dictionary. Urban Dictionary: Szechuan Sauce. Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: Urban Dictionary | Arşiv Bağlantısı
  • ^ youtube. Rick And Morty - Szechuan Sauce. Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: youtube | Arşiv Bağlantısı
  • ^ M. P. Mattson. (2014). Superior Pattern Processing Is The Essence Of The Evolved Human Brain. Frontiers in Neuroscience. doi: 10.3389/fnins.2014.00265. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ youtube. Sayısız Komplo Teorisinin Çıkış Noktası. Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: youtube | Arşiv Bağlantısı
  • ^ scientificamerican. Patternicity: Finding Meaningful Patterns In Meaningless Noise. Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: scientificamerican | Arşiv Bağlantısı
  • ^ L. Al-shawaf. A Multicultural Psychologist’s Take On Free Speech - Areo. (15 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: Areo | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Hulu. The Orville. Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: Hulu | Arşiv Bağlantısı
  • ^ L. Al-shawaf. Should You Trust The Myers-Briggs Personality Test? - Areo. (9 Mart 2021). Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: Areo | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Lewis Carroll. (Kitap). “Her Şeye Inanmaya Çalışırsanız Zihninizin Inanç Kaslarını Yorarsınız, O Zaman Da O Kadar Zayıf Düşersiniz Ki, En Basit Gerçek Şeylere Bile Inanamazsınız.” (Mektuplar, Cilt 1, S. 64).
  • ^ S. Magazine, et al. 1,800 Studies Later, Scientists Conclude Homeopathy Doesn’t Work. (11 Mart 2015). Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: Smithsonian Magazine | Arşiv Bağlantısı
  • ^ nhs. Homeopathy. (18 Ekim 2017). Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: nhs.uk | Arşiv Bağlantısı
  • ^ STAT. Reject The Pseudoscience Of Homeopathy. (26 Şubat 2016). Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: STAT | Arşiv Bağlantısı
  • ^ E. Ernst. (2008). The Truth About Homeopathy. British Journal of Clinical Pharmacology, sf: 163. doi: 10.1111/j.1365-2125.2007.03007.x. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ David Robert Grimes. Proposed Mechanisms For Homeopathy Are Physically Impossible. Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: onlinelibrary.wiley | Arşiv Bağlantısı
  • unknown. Beat Kuşağı. Alındığı Tarih: 28 Şubat 2022. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  • youtube. Storm. Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: youtube | Arşiv Bağlantısı
  • ^ youtube. That Mitchell And Webb Look: Homeopathic A&E. Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: youtube | Arşiv Bağlantısı
  • ^ youtube. Et Si On Se Soignait Par L'homéopathie ? - Broute - Canal Broute. Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: youtube | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Jakub Zawiła-Niedźwiecki, Jacek Olender, et al. A Not-So-Gentle Refutation Of The Defence Of Homeopathy. Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: link.springer | Arşiv Bağlantısı
  • ^ S. B. Johnson, et al. (2018). Complementary Medicine, Refusal Of Conventional Cancer Therapy, And Survival Among Patients With Curable Cancers. JAMA Oncology, sf: 1375-1381. doi: 10.1001/jamaoncol.2018.2487. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ pseudoscience-manifesto.apetp. European Manifesto Against Pseudo-Therapies. Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: pseudoscience-manifesto.apetp | Arşiv Bağlantısı
  • ^ M. Shermer. (2007). The (Other) Secret. Springer Science and Business Media LLC, sf: 39-39. doi: 10.1038/scientificamerican0607-39. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ smbc-comics. Saturday Morning Breakfast Cereal - Pp. Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: smbc-comics | Arşiv Bağlantısı
  • ^ M. Kreidler. Secrets And Lies | Skeptical Inquirer. Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: skepticalinquirer | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Christopher F. Chabris and Daniel J. Simons, et al. Fight ‘The Power’. Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: nytimes | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Mark Manson. The Staggering Bullshit Of The Secret. Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: facebook | Arşiv Bağlantısı
  • ^ A. Legaspi, et al. James Randi, Famed Magician And Paranormal Skeptic, Dead At 92. (22 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: RS | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Wikipedia. Canadian-American Stage Magician And Skeptical Movement Adherent. (29 Ekim 2001). Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  • ^ youtube. The Amazing Randi Psychic Power: Fact Or Fraud. Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: youtube | Arşiv Bağlantısı
  • ^ amazon. Watch An Honest Liar | Prime Video. Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: Amazon | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Amazon. James Randi. Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: Amazon | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Amazon. Connie Willis - Inside Job. Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: amazon | Arşiv Bağlantısı
  • ^ The Old Village. Douglas Adams Shares A True Story. (28 Ocak 2004). Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: The Old Village | Arşiv Bağlantısı
  • ^ C. Sagan. The Fine Art Of Baloney Detection By Carl Sagan. Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: Hermiene | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Carl Sagan. Demon Haunted World Science. Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: Amazon | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Amazon. Magic Reality Know Whats Really. Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: Amazon | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Amazon. Great Myths Popular Psychology Misconceptions. Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: amazon | Arşiv Bağlantısı
  • ^ youtube. Batıl Inançlar Nereden Geliyor?. Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: youtube | Arşiv Bağlantısı
  • ^ youtube. “A Little Stitious”. Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: youtube | Arşiv Bağlantısı
  • ^ youtube. Mitchell & Webb - Conspiracy Theories. Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: youtube | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Karen M. Douglas Robbie M. Sutton Aleksandra Cichocka, et al. The Psychology Of Conspiracy Theories. Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: journals.sagepub | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Gordon Pennycook James Allan Cheyne Nathaniel Barr Derek J. Koehler Jonathan A. Fugelsang. On The Reception And Detection Of Pseudo-Profound Bullshit. Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: upload.wikimedia | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Joseph P. Forgas. Happy Believers And Sad Skeptics? Affective Influences On Gullibility. Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: journals.sagepub | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Sandra Ilić Kaja Damnjanović, et al. The Effect Of Source Credibility On Bullshit Receptivity. Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: onlinelibrary.wiley | Arşiv Bağlantısı
  • ^ P. Macmillan. The Best Douglas Adams Quotes. (1 Temmuz 2022). Alındığı Tarih: 11 Haziran 2024. Alındığı Yer: Pan Macmillan | Arşiv Bağlantısı
  • ^ A. Behramoğlu. (2008). Dünya Şiir Antolojisi. ISBN: 9789756461723.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 13:56:00 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11518

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
L. A. (. الشواف), et al. Saçmalığı Tespit Etmek: Psikolojiye İlgiliyseniz, Psikoloji Gibi Gözüken Bu Zırvalara İnanmayın!. (5 Mart 2022). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11518
الشواف), L. A. (., Bakırcı, Ç. M., Kaftancıoğlu, . (2022, March 05). Saçmalığı Tespit Etmek: Psikolojiye İlgiliyseniz, Psikoloji Gibi Gözüken Bu Zırvalara İnanmayın!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/11518
L. A. (. الشواف), et al. “Saçmalığı Tespit Etmek: Psikolojiye İlgiliyseniz, Psikoloji Gibi Gözüken Bu Zırvalara İnanmayın!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 05 Mar. 2022, https://evrimagaci.org/s/11518.
الشواف), Laith Al-Shawaf (ليث. Bakırcı, Çağrı Mert. Kaftancıoğlu, . “Saçmalığı Tespit Etmek: Psikolojiye İlgiliyseniz, Psikoloji Gibi Gözüken Bu Zırvalara İnanmayın!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 05, 2022. https://evrimagaci.org/s/11518.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close