Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Fluoksetin Nedir? Prozac'ın Etken Maddesi Ne İşe Yarar, Ne Zaman ve Nasıl Kullanılır?

7 dakika
4,251
Fluoksetin Nedir? Prozac'ın Etken Maddesi Ne İşe Yarar, Ne Zaman ve Nasıl Kullanılır? NewScientist
Tüm Reklamları Kapat

Fluoksetin, seçici serotonin geri alım inhibitörü (SSRI) olarak bilinen bir tür antidepresandır. Çoğunlukla depresyonu, bazen de obsesif kompulsif bozukluğu ve bulimia nervozayı tedavi etmek için kullanılır. Bu madde beyindeki serotonin düzeylerini artırarak çalışır. Serotoninin ruh hali, duygu ve uyku üzerinde iyi bir etkiye sahip olduğu düşünülmektedir.

Fluoksetin birçok insanın depresyondan kurtulmasına yardımcı olabilir ve diğer bazı antidepresanlardan daha az yan etkisi vardır. Fluoksetin içeren ilaçlar, yalnızca reçeteyle satılır. Tabletler, kapsüller veya sıvı formda bulunabilir.[1]

Fluoksetinin Endikasyonları ve Kullanımı

Fluoksetin tabletleri, aşağıdakilerin tedavisi için onaylanmış olan seçici bir serotonin geri alım inhibitörüdür (SSRI):

Tüm Reklamları Kapat

  • Yetişkin ve Çocuklarda Majör Depresif Bozukluk (MDB)
  • Yetişkin ve Çocuklarda Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB).[12]
  • Yetişkinlerde Bulimia Nervoza.
  • Yetişkinlerde Agorafobi ile Birlikte veya Agorafobisiz Panik Bozukluğu.[13]

SSRI kullanımı, çoğu yetişkin için uygun olsa da özellikle hamileliğin ilerleyen dönemlerinde yenidoğanlarda kalıcı pulmoner hipertansiyon riskini ve zayıf adaptasyon semptomlarını (solunum sıkıntısı, ısı dengesizliği, beslenme güçlüğü, hipotoni, titreme, sinirlilik) artırabilir.

Majör Depresif Bozukluğa sahip 8 yaş altı çocuklarda ve OKB'a sahip 7 yaş altı hastalarda fluoksetinin güvenliği ve etkinliği belirlenmemiştir.[2]

Fluoksetinin Yan Etkileri Nelerdir?

Yaygın yan etkiler arasında hazımsızlık, uyku sorunları, cinsel işlev bozukluğu, iştahsızlık, bulantı, ishal, ağız kuruluğu ve döküntü yer alır. Ciddi yan etkiler arasında serotonin sendromu, mani, nöbetler ve 25 yaşın altındaki kişilerde intihar davranışında artış yer alabilir. Fluoksetine uzun süre maruz kalmak, beyin bağlantısını şekillendiren ve psikiyatrik bozuklukların semptomlarına katkıda bulunan bir süreç olan miyelinasyonda yer alan genlerin ifadesini değiştirebilir. Miyelinasyonla ilgili genlerin düzenlenmesi, kronik SSRI maruziyetinin uzun vadeli terapötik faydalarından kısmen sorumludur.

Fluoksetin ve OKB

Fluoksetin, çocuk ve ergenlerde OKB tedavisinde de etkilidir. Amerikan Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Akademisi, fluoksetin de dahil olmak üzere çocuklarda orta ila şiddetli rahatsızlıkların tedavisinde birinci basamak tedavi olarak SSRI'ların Bilişsel Davranışçı Terapi ile birlikte kullanılması gerektiğini belirtmektedir.[3]

Tüm Reklamları Kapat

Çok sayıda araştırma, fluoksetin'in OKB semptomlarını azaltmadaki etkinliğini doğrulamaktadır. Örneğin fluoksetin obsesyonları, zorlantıları ve ilgili kaygıyı hafifletmeye yardımcı olur, insanların düşünceleri ve davranışları üzerinde kontrolü yeniden kazanmalarını sağlar. OKB'si olan kişilerin yaklaşık %40 ila %60'ı fluoksetin dahil olmak üzere SSRI tedavilerinde olumlu yanıtlar alabilir.[8]

Fluoksetin hakkında bir çalışma, 4 hafta içindeki erken semptom azalmasının 12 haftalık tedavi başarısını öngördüğünü göstermiştir. Bakım tedavisi genellikle remisyondan (kronik hastalığı olduğu bilinen kişilerde hastalık aktivitesinin bulunmadığı durumlar) sonra en az 12 ila 24 ay önerilir, ancak ilaç kesilmesi üzerine nüksetme (bozukluğun tekrarlanması) riski nedeniyle daha uzun süre kullanım gerekebilir. Kullanım sürecinin planlanması, her zaman bir doktorla birlikte yapılmalıdır.[9]

Veterinerlikte Fluoksetin

Fluoksetin, özellikle davranış değişikliğine destek olarak verildiğinde, köpeklerde kaygı ile ilişkili davranışların ve ayrılma kaygısının tedavisinde yaygın olarak kullanılır ve etkilidir.[4]

Fluoksetin, Prozac® ve Reconcile®'ın aktif bileşeni, bir diğer deyişle etken maddesidir. Fluoksetin, hayvanlarda davranış değiştirici (İng: "behavior-modifying") bir ilaç olarak kullanılır ve genellikle köpeklerde ayrılık kaygısını tedavi etmek için reçete edilir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Fluoksetin çiğneme tabletleri (örneğin Reconcile®), köpeklerde davranış değişikliği ile birlikte ayrılık kaygısını tedavi etmek için FDA tarafından onaylanmıştır. Ayrıca Reconcile®, köpeklerde anksiyete ve obsesif kompulsif bozukluklar gibi diğer bozuklukları tedavi etmek için de yaygın olarak reçete edilmektedir.

Fluoksetin veterinerlik alanında kullanılır ve veterinerler, fluoksetin gibi belirli insanlarda kullanılan ilaçları belirli durumlarda hayvanlara yasal olarak reçete edebilirler. Veteriner, evcil hayvan için hangi dozun ve uygulama yolunun doğru olduğuna karar verecektir.[10]

Farmakodinamik ve Farmakokinetik Özellikler

Fluoksetin seçici bir serotonin geri alım inhibitörüdür (SSRI) ve terapötik dozlarda norepinefrin ve dopamin geri alımını önemli ölçüde engellemez. Bununla birlikte, serotoninin geri alımını geciktirir ve serotonin salındığında daha uzun süre kalıcı olmasına neden olur. Sıçanlarda yüksek dozların sinaptik norepinefrin ve dopaminde önemli bir artışa neden olduğu gösterilmiştir.[5]

Fluoksetin, serotoninin nöral geri alımının güçlü ve seçici inhibisyonu yoluyla serotoninerjik nörotransmisyonu artıran bir antidepresandır. İnsanda N-desmetilasyon yoluyla metabolizma meydana gelir ve aynı zamanda serotonin geri alımını da engelleyen desmetilfluoksetin elde edilir. Hem ana bileşik hem de metabolit, uzun süreli tedavi sırasında kararlı durum plazma konsantrasyonlarının korunmasını kolaylaştıracak şekilde, birkaç günlük eliminasyon yarılanma ömrüne sahiptir.

Fluoksetin, 5 ila 6 hafta boyunca tedavi edilen tek kutuplu depresyonu olan hastalarda imipramin, amitriptilin ve doksepin ile karşılaştırılabilir genel terapötik etkinliğe sahiptir; ancak depresyon hastalarında uyku bozukluklarının hafifletilmesinde trisiklik antidepresanlardan daha az etkili olabilir. Geriatrik hastalar ayrıca fluoksetine de doksepin kadar iyi yanıt verebilir. Kısa süreli fluoksetin tedavisi sırasında tek kutuplu depresyonu olan hastalardaki semptomatik iyileşme, tedavi en az 6 ay uzatıldığında tatmin edici bir şekilde sürdürülmüştür: Nüksetme oranı düşüktür ve imipramininkine benzerdir.

Ön veriler, bipolar bozukluğu olan hastaların fluoksetin veya imipraminden benzer terapötik fayda elde ettiğini göstermiştir. Diğer ön denemeler fluoksetinin obsesif kompulsif bozukluklarda faydalı olabileceğini göstermiştir. Fluoksetinin olağan dozları, trisiklik antidepresanlara kıyasla önemli ölçüde daha az antikolinerjik tipte yan etkiye neden olur.

Tüm Reklamları Kapat

Bulantı, sinirlilik ve uykusuzluk fluoksetinle ilişkili en sık bildirilen yan etkilerdir; ancak bunlar genellikle şiddetli değildir. Fluoksetinin terapötik dozları, önceden kardiyovasküler hastalığı olmayan hastalarda kardiyak iletim aralıklarını etkilemez ve fluoksetin, aşırı doz alan az sayıda hastada nispeten güvenlidir.

Bazı depresyon türlerinin fluoksetine diğer antidepresanlardan daha kolay yanıt verip vermeyeceği açıkça belirlenmemiştir ve genel terapötik etkinliği diğer ikinci kuşak antidepresanlarla karşılaştırılmamıştır. Bu nedenle, eski trisiklik antidepresanlarla karşılaştırıldığında farklı ve belki de daha iyi yan etki profiline sahip olan fluoksetin, birçok depresyon hastasına avantaj sağlayabilecek özellikler sunmaktadır.[6]

Fluoksetinin FDA tarafından onaylanmayan kullanımları arasında tıkanırcasına yeme bozukluğu, sosyal anksiyete bozukluğu, adet öncesi disforik bozukluk, borderline kişilik bozukluğu, Raynaud fenomeni ve seçici konuşmazlık yer alır.

Tüm Reklamları Kapat

Mekanizma

Her ikisi de biyolojik amin olan serotonin ve norepinefrinin depresyon tedavisinde rol oynadığı gösterilmiştir. Depresyon hastalarının beyin omurilik sıvısında düşük serotonin konsantrasyonları görülür. Ek olarak depresyon hastalarının trombositlerinde daha az sayıda serotonin alım bölgesi bulunabilir. Presinaptik serotonin (5-HT1A) reseptörleri, prefrontal kortekse yansıyan dorsal rafe çekirdeğinde bulunur. Fluoksetin, antidepresan etkilerini presinaptik terminaldeki geri alım taşıyıcı proteinini bloke ederek presinaptik serotonin nöronlarındaki serotoninin geri alımını bloke ederek gösterir. Fluoksetin ayrıca 5-HT2A ve 5-HT2C reseptörlerinde hafif aktiviteye sahiptir.

Fluoksetinin noradrenerjik geri alım üzerinde minimal aktivitesi vardır. İlacın serotonin geri alımı üzerindeki etkisi nedeniyle fluoksetin aktive edici bir etki yaratır ve uzun yarılanma ömrü nedeniyle ilk etkileri 2 ila 4 hafta içinde ortaya çıkar.

İlaç-İlaç Etkileşimleri

Fluoksetin; trisiklik antidepresanlar, antipsikotikler ve antiaritmikler gibi ilaçların metabolize edilmesinden sorumlu bir enzim olan CYP2D6'yı inhibe eder ve ilaçların serum konsantrasyonunu artırır.

Fluoksetinin etkileşime girdiği ilaç türleri şunlardır:

Tüm Reklamları Kapat

  • Trisiklik Antidepresanlar: Fluoksetinin trisiklik antidepresanlarla (TCA'lar) eş zamanlı kullanılması TCA düzeylerini artırabilir. Bu, TCA dozajının ayarlanmasını gerektirebilir.
  • Antipsikotikler: Fluoksetin dahil SSRI'lar haloperidol ve klozapinin konsantrasyonunu artırabilir. Aripiprazol ve fluoksetinin birlikte alınması QT aralığının uzamasına zemin hazırlayabilir.
  • Antiaritmik İlaçlar: Fluoksetinin kinidin, prokainamid gibi antiaritmik ilaçlarla ve amiodaron ve sotalol gibi antiaritmiklerle eşzamanlı kullanımı QT aralığını uzatabilir.
  • Benzodiazepinler: Fluoksetin, alprazolam ve diazepamın plazma konsantrasyonunu artırabilir. Sedasyon ve bozulmuş psikomotor fonksiyon belirtileri izlenmelidir.
  • Varfarin: SSRI'lar arasında fluoksetin, warfarin ile en yüksek ilaç-ilaç etkileşim risklerinden birine sahiptir. Kanama riskinin artması nedeniyle dikkatli kullanılması gerekir. Klinisyenler PT/INR'yi izlemelidir.
  • NSAID'ler: Fluoksetinin NSAID'ler ile eş zamanlı kullanımı üst gastrointestinal kanama riskini artırır.
  • Varfarin: Fluoksetinin SNRI'lar veya SSRI'lar ve varfarin ile eş zamanlı kullanımı, varfarinin antikoagülan etkilerini artırarak kanama riskinin artmasına neden olabilir. Varfarin dikkatli kullanılmalı ve PT/INR izlenmelidir.
  • Antikonvülsanlar: Fluoksetinin fenitoin veya karbamazepin gibi antikonvülzanlarla eş zamanlı uygulanması plazma konsantrasyonunu artırabilir ve terapötik ilaç takibi gerektirir.
  • Serotonerjik Ajanlar: Fluoksetin, özellikle diğer serotonerjik ilaçlarla kombinasyon halinde serotonin sendromuna yol açabilir. Bu ilaçlar arasında triptanlar, trisiklik antidepresanlar, fentanil, lityum, tramadol, triptofan, buspiron, amfetaminler ve sarı kantaron adı verilen bitkinin içerdiği moleküller bulunur. Serotonin sendromunun herhangi bir belirtisi ortaya çıkarsa fluoksetinin kesilmesi ve destek tedavisinin sağlanması önerilir.

Toksisite

Fluoksetin monoterapide aşırı dozda nadiren öldürücüdür. Ancak alkolle birlikte alındığında ataksi ve solunum depresyonuna (hipoventilasyona) neden olabilir. İlaç, aşırı miktarda alındığında veya serotonin düzeylerini artıran diğer maddelerle birleştirildiğinde serotonin sendromuna neden olabilir.

SSRI doz aşımı durumunda öncelik destekleyici tedavi sağlamaktır. Bu destek hava yolunun korunması, kardiyotoksisiteyi izlemek için seri EKG'ler, sedasyon için benzodiazepinlerin uygulanması ve aktif kömürle GI dekontaminasyonu şeklinde olabilir. Serotonin sendromu, endikasyon dışı olarak siproheptadin uygulamasıyla tedavi edilebilir.[7]

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
16
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Muhteşem! 2
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:17:46 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17882

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Yaman, et al. Fluoksetin Nedir? Prozac'ın Etken Maddesi Ne İşe Yarar, Ne Zaman ve Nasıl Kullanılır?. (8 Temmuz 2024). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17882
Yaman, M., Alparslan, E. (2024, July 08). Fluoksetin Nedir? Prozac'ın Etken Maddesi Ne İşe Yarar, Ne Zaman ve Nasıl Kullanılır?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17882
M. Yaman, et al. “Fluoksetin Nedir? Prozac'ın Etken Maddesi Ne İşe Yarar, Ne Zaman ve Nasıl Kullanılır?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 08 Jul. 2024, https://evrimagaci.org/s/17882.
Yaman, Mehmetcan. Alparslan, Eda. “Fluoksetin Nedir? Prozac'ın Etken Maddesi Ne İşe Yarar, Ne Zaman ve Nasıl Kullanılır?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, July 08, 2024. https://evrimagaci.org/s/17882.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close