Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Agorafobi Nedir? Açık Alanlarda ve Ev Dışında Olma Korkusu Nasıl Tedavi Edilir?

9 dakika
7,176
Agorafobi Nedir? Açık Alanlarda ve Ev Dışında Olma Korkusu Nasıl Tedavi Edilir? Addiction Resource
Agorafobi.
Evrim Ağacı Akademi: Fobiler Yazı Dizisi

Bu yazı, Fobiler yazı dizisinin 12 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Fobi Nedir? Ne Zaman Ortaya Çıkar ve Nasıl Tedavi Edilir?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat
Agorafobi
  • Türkçe Adı Agorafobi
  • İngilizce Adı Agoraphobia
  • DSM 3.10

Agorafobi, panik, tuzağa düşme, çaresizlik veya utanma hissetmenize neden olabilecek yer veya durumlardan korkmanıza ve kaçınmanıza sebep olan bir tür kaygı bozukluğudur.[1] Toplu taşıma kullanmak, açık veya kapalı alanlarda bulunmak, sırada beklemek veya kalabalık içinde kalmak gibi gerçekten yaşanan öngörülebilir olaylardan korkarsınız.

Kaygı, yoğunlaştığında kaçmanın kolay bir yolu olmadığı korkusundan kaynaklanır. Agorafobisi olan çoğu insan, bir veya birkaç panik ataktan sonra olası başka ataklardan korkmalarına ve tekrar olabileceği yerlerden kaçınmaya çalışmalarına sebep olan bu fobiyi geliştirmiştir.

Agorafobik çoğu insan özellikle kalabalık toplu alanlarda güvende hissetmez. Toplu alanlarda yanınızda bir akraba veya arkadaşınızın bulunmasına ihtiyaç duyabilirsiniz. Korku, evden çıkamayacağınızı hissettirecek kadar yoğun olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Agorafobi hayatınızı büyük ölçüde sınırlayabilir. Agorafobiniz şiddetliyse evinizden bile ayrılamayabilirsiniz. Tedavi olmayan birçok insan yıllarca evlerinden ayrılmayabiliyor. Ailenizi ve arkadaşlarınızı ziyaret edemeyebilir, okula veya işe gidemeyebilir, günlük işlerinizi yapamayabilir veya aktivitelere katılamayabilirsiniz. Başkalarınını yardımına bağımlı hale gelebilirsiniz.

Agorafobi; depresyon, alkol veya uyuşturucu kullanımı, diğer mental rahatsızlıklara sebep olabilir veya bunlarla ilişkili olabilir.

Belirti ve Semptomlar

  • Evden yalnız çıkmaktan,
  • Sırada beklemekten veya kalabalıklardan,
  • Asansörler, küçük dükkanlar veya sinemalar gibi kapalı alanlardan,
  • Otoparklar, köprüler, mesire alanları gibi açık alanlardan,
  • Otobüs, uçak ve tren gibi toplu taşıma araçlarını kullanmaktan

kaynaklı kaygılar agorafobinin sık görülen semptomlarıdır.

Bu durumlar kaygıya neden olur çünkü paniğe kapılmanız veya utanç verici bir duruma düşmeniz halinde kaçamamaktan veya yardım bulamamaktan korkarsınız. Ek olarak:

Tüm Reklamları Kapat

  • Korku veya kaygı neredeyse her zaman maruz kalınan durumdan kaynaklanır.
  • Korku veya kaygı düzeyiniz durumun olası tehlikesine orantılı değildir.
  • Kaygı yaratan durumu engeller, mesela yanınıza bir refakatçi alır veya durumu sürdürüp olağanüstü bir stres yaşarsınız.
  • Bu deneyimin yarattığı korku, kaygı ve kaçınma; sosyal hayatınızda, iş yerinizde veya hayatınızın başka kısımlarında stres ve problemlere neden olur.
  • Bu fobi veya kaçınma durumu 6 ay kadar veya daha fazla sürer.

Panik Bozukluk ve Agorafobi

Bazı bireylerde agorafobinin yanında panik bozukluk da görülür. Panik bozukluk, birkaç dakikada zirvesine ulaşan ve şiddetli fiziksel semptomları tetikleyen ani ve aşırı korku ataklarına (bilinen adıyla panik atak) sebep olan bir tür kaygı bozukluğudur. Atak anlarında; kontrolü tamamen kaybettiğinizi, kalp krizi geçirdiğinizi ve hatta öldüğünüzü düşünebilirsiniz.

Panik atak geçirme korkusu, başka bir atağı engelleme amacıyla, daha önce atak geçirilmiş durumlardan ve yerlerden kaçınma davranışına neden olabilir.

Panik atak belirtileri şunlar olabilir:

  • Hızlanan kalp atışı,
  • Nefes almada güçlük veya boğulma hissi,
  • Göğüs ağrısı veya baskı hissi,
  • Baş dönmesi veya denge kaybı,
  • Titreme, uyuşma ve karıncalanma,
  • Aşırı terleme,
  • Ani kızarma ve tüylerin diken diken olması,
  • Mide rahatsızlığı veya ishal,
  • Kontrol kaybı hissi,
  • Ölüm korkusu.

Hastalıkla İlişkili Genler, Etken Faktörler ve Risk Faktörleri

Sebepler

Biyoloji, sağlık durumu ve genetik, mizaç, çevreden kaynaklı stres ve acı deneyimleri agorafobinin gelişiminde rol alabilir.[2], [3]

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Risk Faktörleri

Agorafobi çocuklukta başlayabilir ancak genelde ergenliğin sonlarında veya 35 yaş altı erken yetişkinlikte başlar. Daha ileri yaşlarda da gelişebilir. Kadınlara erkeklerden daha sık agorafobi tanısı koyulmaktadır. Agorafobi için risk faktörleri arasında şunlar bulunur:

  • Panik bozukluk veya başka fobilere sahip olmak,
  • Panik ataklara aşırı korku veya kaçınma tepkisi vermek,
  • Taciz, ebeveyn ölümü veya saldırıya uğramak gibi stresli deneyimler yaşamış olmak,
  • Gergin veya endişeli bir mizaç,
  • Ailede agorafobi geçmişi bulunması.

Teşhis Yöntemleri

Agorafobi tanısı aşağıdakilere dayanarak koyulabilir:

  • İşaret ve belirtiler,
  • Doktorunuz veya mental sağlık profesyonelleri ile yapılacak görüşmeler,
  • Belirtilere sebep olabilecek başka etkenleri elemek için fiziksel muayene,
  • Amerikan Psikiyatri Topluluğunun yayımladığı "DSM-5"te listelenen agorafobi kriterleri.

Tedaviler veya İdare Yöntemleri

Agorafobi tedavisinde genelde psikoterapi ve meditasyon beraber kullanılır.[4] Zaman alsa da tedavi iyiye gitmenizi sağlayabilir.

Psikoterapi

Psikoterapi, kaygı belirtilerinizi azaltmak üzere hedefler belirleyerek pratik beceriler kazanmak amacıyla bir terapistle yapılan çalışmadır. Bilişsel Davranışçı Terapi agorafobi dahil birçok anksiyete bozukluğu için en etkili terapilerden biridir.[5]

Genellikle kısa vadeli bir terapi olan Bilişsel Davranışçı Terapi, size kaygılarınızı tolere etmenize, endişelerinizle yüzleşmenize ve kaygı nedeniyle kaçındığınız aktivitelere yavaş yavaş dönmenizi sağlayacak beceriler kazandırmayı hedefler.[6] Süreç boyunca semptomlar hafifleyerek kaybolur.

  • Panik atağı nelerin tetikleyebileceğini veya daha şiddetli hale getirebileceğini,
  • Kaygılarla nasıl baş edilebileceğini,
  • Endişelerinizde direkt yüzleşmenin yollarını,
  • Kaygı unsurlarının zamanla azaldığını ve azalana kadar onları nasıl yönetebileceğinizi terapide öğrenebilirsiniz.

Kaygı sebebi olan yer veya durumlarla güvenli bir şekilde yüzleşmek için "Maruz Kalma Terapisi" olarak bilinen duyarsızlaştırma yoluyla istenmeyen veya sağlıklı olmayan davranışları nasıl değiştirebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Evinizden ayrılmakta sorun yaşıyorsanız, ofisine gitmekten başka bir çözüm önerebilecek bir terapistle görüşebilirsiniz.

İlaç Tedavisi

Bazı belirli antidepresanlar ve belirli düzeyde olmak üzere kaygı önleyiciler agorafobi tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Tedavide antidepresanlar kaygı önleyicilerden daha etkilidir.

  • Antidepresanlar: Seçici Seartonin Gerialım İnhibitörü (SSRI) olarak bilinen fluoksetin (Prozac) ve sertralin (Zoloft), panik atak ve agorafobi tedavisinde kullanılır. Başka antidepresan türleri de agorafobi tedavisinde etkin olabilir.
  • Anksiyete İlaçları: Benzodiazepinler adı verilen ilaçlar belli durumlarda doktorunuzun kaygı belirtilerinizi geçici olarak hafifletmek adına reçete edebileceği ilaçlardır. Genelde kısa süreli anksiyete ataklarıyla mücadele etmek için kullanılırlar. Alışkanlık yapabildiklerinden uzun süren anksiyete, alkol veya uyuşturucu bağımlılığı sorunu olan hastalar için önerilmezler.

İlaçların etki göstermesi birkaç hafta sürebilir. Size en iyi gelen ilacı bulmak için alternatifler denemeniz gerekebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Antidepresanlara başlamak veya bırakmak, yan etki olarak rahatsız edici fiziksel semptomlar ve hatta panik atak semptomlarına sebep olabilir. Bu nedenle doktorunuz büyük ihtimalle kullandığınız dozu seviyeli olarak artıracak ve bırakmaya hazır olduğunuza karar verdiğinde yine seviyeli olarak azaltacaktır.

Alternatif Tıp

Bazı diyet ve bitkisel takviyelerin kaygı azaltıcı etkisi olduğu iddia edilmektedir. Bu yöntemlerden herhangi birine başvurmadan önce doktorunuza danışınız. Bu takviyeler reçetesiz satıldığı gibi, bazı sağlık sorunlarına da neden olabilirler. Örneğin kava biberi adlı bitki kaygı önlemede umut verici görünüyordu ancak kısa süreli kullanımda bile ciddi karaciğer hasarına neden olduğu görüldü.

Agorafobiyle Başa Çıkma ve Destek

Agorafobiyle yaşamak hayatınızı zorlaştırabilir. Profesyonel yardım almak agorafobiyi yenmenize veya korkularınızın esiri olmadan yaşamanızı sağlayabilir. Ayrıca bunları yapabilir ve kendinize yardımcı olabilirsiniz:

  • Tedavi planına bağlı kalın: İlaçlarınızı önerildiği şekilde kullanın. Terapi randevularınıza devam edin. Terapistinizle düzenli olarak iletişim kurun. Süreklilik büyük fark yaratabilir, özellikle ilaçlarınızı düzenli almak ve bazı becerileri geliştirmek konusunda.
  • Korktuğunuz durumları engellemeye çalışmayın: Size kaygı yaşatan veya rahatsızlık veren yerlere gitmek zordur. Ancak bu yerlere gitmeyi sürdürmek onları daha az korkutucu, kaygıyı daha katlanılır hale getirebilir.
  • Kendinizi sakinleştirmeyi öğrenin: Terapistinizle çalışırken kendinizi rahatlatmayı ve sakinleştirmeyi öğrenebilirsiniz. Meditasyon, yoga, masaj ve görselleştirme de yardımcı olabilecek rahatlama yöntemleridir.
  • Alkol ve uyuşturucudan kaçının: Ayrıca kafein kullanımını sınırlayın veya bırakın. Bu maddeler kaygı veya panik semptomlarınızı kötüleştirebilir.[7]
  • Kendinizle ilgilenin: Uykunuzu yeterince alın, her gün fiziksel olarak aktif olun, bol meyve ve sebze içeren bir diyet uygulayın.
  • Bir destek grubuna katılın: Anksiyetesi olan insanlar için destek grupları sizle benzer deneyimler paylaşan ve benzer sorunlarla yüzleşen başkalarıyla iletişim kurmanızı sağlar.

Görülme Sıklığı ve Dağılımı (Epidemiyoloji)

Agorafobi, kadınlarda erkeklerden yaklaşık iki kat daha sık görülür.[8] Cinsiyet farkı birkaç faktöre atfedilebilir: Kadınların kaçınma başa çıkma stratejilerinin (bağımlı ve çaresiz davranışlar dahil) daha fazla ifadesini teşvik eden veya buna izin veren sosyokültürel gelenekler, kadınların belki de yardım arama ve bu nedenle teşhis edilme olasılıklarının daha yüksek olması ve erkekler anksiyeteye tepki olarak alkolü kötüye kullanma ve alkolik olarak teşhis edilme olasılığı daha yüksektir; ancak araştırmalar, agorafobideki cinsiyet farkı için henüz tek bir net açıklama üretmemiştir..[9]

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Darwin’in Kayıp Dünyası: Hayvan Yaşamının Gizli Tarihi (Martin Brasier)

Türlerin Kökeni’ni kaleme alırken Charles Darwin’in kafasını tek bir soru karıştırıyor ve evrim teorisini çıkmaza sokuyordu: “Neden Kambriyen dönemden önce yaşamış canlılara ait kalıntılar bulunamıyordu?” Literatürde “Darwin’in İkilemi” olarak bilinen bu problem yıllarca çözülemeyecekti, ta ki paleontoloji profesörü Martin Braiser evrimin “kutsal kâse”sinin peşine düşene kadar.

Darwin’in Kayıp Dünyası Braiser’ın Kambriyen patlaması öncesinde yaşamış canlı türlerine ait fosilleri arayışının öyküsünü anlatıyor. Karayip sahillerinden Sibirya steplerine uzanan bu zorlu bilimsel çaba, hayvan yaşamının evrimindeki kayıp halkaların izini sürüyor. Bilimin en büyük gizemlerinden birinin kapısını aralarken bizi günümüzün canlı çeşitliliğinden karmaşık hücrelerin ortak yaşama dayalı kökenine uzanan bir yolculuğa çıkarıyor.

‘Kambriyen patlaması’ evrimsel bulmacaların en büyüğüdür ve son yıllarda büyük araştırmalara konu olmuştur. Braiser’ın merak uyandırıcı kitabı bize bu konuda tatminkâr bir yanıt veriyor. Konusunu geniş kitlelere bu kadar canlı ve kapsamlı bir şekilde sunma beceri ve iradesine sahip çok az yazar vardır. – Anthony Hallam

 

Organizmaların ve çevrenin birlikte yarattığı bu evrimsel hikâyede Darwin’in İkilemi’ne Braiser’ın bulduğu çözümü okumak büyük keyif. – Lynn Margulis

Bu kampanya, Kolektif Kitap tarafından Evrim Ağacı okurlarına sunulan fırsatlardan birisidir.

Devamını Göster
₺204.00
Darwin’in Kayıp Dünyası: Hayvan Yaşamının Gizli Tarihi (Martin Brasier)

Agorafobili veya agorafobisiz panik bozukluğu Amerikalıların kabaca %5,1'ini etkiler ve panik bozukluğu olan bu popülasyonun yaklaşık 1/3'ünde agorafobi komorbiditesine sahiptir.[10] Panik atak olmaksızın agorafobi olması nadirdir: Agorafobisi olan kişilerin sadece %0,17'sinde panik bozukluğu görülmez.

Önlem Yöntemleri

Agorafobiyi engellemenin kesin bir yolu yoktur. Ancak kaygı, korktuğunuz durumları engelledikçe artma eğilimi gösterir. Aslında güvenli olan yerlere gitmekle ilgili bir korku hissetmeye başlarsanız bu korku yüksek bir seviyeye ulaşmadan söz edilen yerlere tekrar tekrar gitmeyi deneyin. Eğer bunu tek başınıza yapmak çok zorlayıcıysa ailenizden veya arkadaşlarınızdan sizle gelmelerini rica edin veya profesyonel destek alın.

Panik atak geçirmek veya bir yerlere gitmekle ilgili kaygılarınız varsa en kısa zamanda tedaviye başvurun. Kaygı bozukluğunun tedavisi birçok diğer mental rahatsızlıkta olduğu gibi zaman geçtikçe zorlaşmaktadır.

Etimoloji

Hastalığın ismi, Yunancadaki ἀγορά (agorā́), yani "bir araya gelme yeri", "pazar yeri" anlamındaki sözcük ile -φοβία (-phobía), yani "korku" ekinin bir araya getirilmesinden türetilmiştir.[11]

Diğer Başlıklar

Randevunuza Hazırlık

Agorafobiniz varsa doktorunuzu görmeye gitmekten korkabilir veya bu konuda utangaç hissedebilirsiniz. Tedavinize telefonla başlamayı veya randevunuza bir akraba veya arkadaşla gitmeyi düşünebilirsiniz.

Randevunuza hazırlanmak için aşağıdakilerin bir listesini yapabilirsiniz.

  • Deneyimlediğiniz semptomlar ve ne kadar sürdükleri.
  • Stres sebebiyle yapmayı bıraktığınız veya yapmaktan kaçındığınız şeyler.
  • Önemli kişisel bilgiler, özellikle semptomlarınız ilk ortaya çıktığı sıralarda yaşadığınız belirgin stres veya değişimler.
  • Tıbbi bilgi, fiziksel hastalıklarınız veya diğer mental rahatsızlıklarınız.
  • İlaçlarınız, kullandığınız vitaminler, takviyeler ve dozajları.
  • Doktorunuza soracağınız sorular, böylece randevunuzdan en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.

Doktorunuza Sormak İsteyebileceğiniz Bazı Sorular

Randevunuz sırasında merak ettiklerinizi sormaktan çekinmeyin. Şu sorular size yol gösterebilir:

  • Semptomlarıma neyin sebep olduğunu düşünüyorsunuz?
  • Başka olası nedenler nelerdir?
  • Tanımı nasıl koyacaksınız?
  • Bu durum uzun süreli mi geçici mi?
  • Nasıl bir tedavi önerirsiniz?
  • Başka sağlık problemlerimle beraber tedaviyi nasıl yürütebiliriz?
  • Önerdiğiniz ilaçların olası yan etkileri nelerdir?
  • İlaç kullanımından başka seçenekler mevcut mu?
  • Ne kadar zamanda semptomlarımda iyileşme öngörüyorsunuz?
  • Kullanabileceğim materyaller veya önerebileceğiniz internet siteleri var mı?

Doktorunuzdan Ne Beklemelisiniz?

Doktorunuz büyük ihtimalle size birkaç soru soracaktır. Odaklanmak istediğiniz noktalara zaman ayırabilmek amacıyla sorulması muhtemel şu sorulara önceden yanıtlarınızı düşünebilirsiniz:

  • Sizi endişelendiren semptomlar nelerdir?
  • Bu semptomları ilk ne zaman fark ettiniz?
  • Semptomlarınız genellikle hangi zamanlarda ortaya çıkıyor?
  • Semptomlarınızı daha iyi veya daha kötü yaptığını düşündüğünüz şeyler var mı?
  • Semptomlarınızı tetikleyeceği fikriyle bazı yer veya durumlardan kaçınıyor musunuz?
  • Semptomlarınız sizi ve en yakınınızdaki insanları nasıl etkiliyor?
  • Herhangi bir tıbbi tanınız var mı?
  • Geçmişte başka mental bozukluklar için tedavi aldınız mı, aldıysanız en çok hangi tedavi yardımcı oldu?
  • Kendinize zarar vermeyi düşündünüz mü?
  • Alkol veya uyuşturucu kullanıyor musunuz, kullanıyorsanız ne sıklıkla?
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Fobiler Yazı Dizisi

Bu yazı, Fobiler yazı dizisinin 12 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Fobi Nedir? Ne Zaman Ortaya Çıkar ve Nasıl Tedavi Edilir?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
20
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Üzücü! 7
  • Tebrikler! 4
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ A. P. Association. (2013). Diagnostic And Statistical Manual Of Mental Disorders Dsm-5. ISBN: 9780890425558. Yayınevi: American Psychiatric Association Publishing.
  • ^ L. Yardley, et al. (1995). Relationship Between Balance System Function And Agoraphobic Avoidance. Behaviour Research and Therapy, sf: 435-439. doi: 10.1016/0005-7967(94)00060-W. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ R. G. Jacob, et al. (2006). Panic, Agoraphobia, And Vestibular Dysfunction. American Journal of Psychiatry, sf: 503-512. doi: 10.1176/ajp.153.4.503. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ R. J. Wyatt, et al. (2008). Wyatt's Practical Psychiatric Practice, Third Edition: Forms And Protocols For Clinical Use. ISBN: 9781585626878. Yayınevi: American Psychiatric Publishing.
  • ^ A. Pompoli, et al. (2016). Psychological Therapies For Panic Disorder With Or Without Agoraphobia In Adults: A Network Meta-Analysis. Wiley. doi: 10.1002/14651858.CD011004.pub2. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ M. G. Craske, et al. (2016). Anxiety. The Lancet, sf: 3048-3059. doi: 10.1016/S0140-6736(16)30381-6. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ S. Palmer, et al. (1996). Counselling: The Bac Counselling Reader: Volume 1. ISBN: 9780803974777. Yayınevi: Sage Publications Ltd.
  • ^ W. J. Magee, et al. (1996). Agoraphobia, Simple Phobia, And Social Phobia In The National Comorbidity Survey. Archives of General Psychiatry, sf: 159-168. doi: 10.1001/archpsyc.1996.01830020077009. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Agoraphobia Resource Center. Is Agoraphobia More Common In Men Or Women?. (2 Aralık 2007). Alındığı Tarih: 30 Haziran 2021. Alındığı Yer: Agoraphobia Resource Center | Arşiv Bağlantısı
  • ^ J. Sánchez-Meca, et al. (2010). Psychological Treatment Of Panic Disorder With Or Without Agoraphobia: A Meta-Analysis. Clinical Psychology Review, sf: 37-50. doi: 10.1016/j.cpr.2009.08.011. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ C. H. Elster. (2009). Verbal Advantage: Ten Easy Steps To A Powerful Vocabulary. ISBN: 9780307560971. Yayınevi: Random House Reference.
  • Mayo Clinic. Agoraphobia - Symptoms And Causes. (18 Kasım 2017). Alındığı Tarih: 30 Haziran 2021. Alındığı Yer: Mayo Clinic | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:32:08 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10498

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Alparslan, et al. Agorafobi Nedir? Açık Alanlarda ve Ev Dışında Olma Korkusu Nasıl Tedavi Edilir?. (1 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10498
Alparslan, E., Bakırcı, Ç. M. (2021, July 01). Agorafobi Nedir? Açık Alanlarda ve Ev Dışında Olma Korkusu Nasıl Tedavi Edilir?. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/10498
E. Alparslan, et al. “Agorafobi Nedir? Açık Alanlarda ve Ev Dışında Olma Korkusu Nasıl Tedavi Edilir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 01 Jul. 2021, https://evrimagaci.org/s/10498.
Alparslan, Eda. Bakırcı, Çağrı Mert. “Agorafobi Nedir? Açık Alanlarda ve Ev Dışında Olma Korkusu Nasıl Tedavi Edilir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, July 01, 2021. https://evrimagaci.org/s/10498.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close