Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Tayfun Özgür Yurdadön
Çeviren 28 Temmuz 2016 15 dk.

Evrimsel biyolojide çok sık sorulan bir soru vardır: Doğal seçilim en uyumlu olanın hayatta kalmasıysa, o halde neden doğadaki her şey rekabetten ibaret değildir? İşbirliği ve rekabet nasıl evrimleşir? İşte oyun teorisi çerçevesinde işbirliği ile rekabet, evrimsel uyum temelinde karşı karşıya gelirler. Bu makalemizde işleyeceğimiz konu da, fedakarlık ve işbirliği gibi "özgeci" davranışların, dişe diş yaşanan hayatta kalma mücadelesi dahilinde nasıl evrimleştiğidir.

Evrimsel ekologlar organizmalar arasındaki, kaynakları elde etmek için girdikleri etkileşimler sırasında açığa çıkan, karmaşık davranışsal ilişkileri anlamayı amaçlamaktadırlar. Bu etkileşimler genel olarak, düşmanca olmaktan tutun da işbirlikçi olmaya doğru bir çeşitlilik göstermekle beraber aynı zamanda, kötüye kullanmacılık (sömürücülük) ve özgecilik örnekleri de görülmektedir. Etkileşimler maliyetlidir: Çatışma ve işbirliğini kaynak elde etmenin aracı olarak gören her bir organizma için enerji bir yatırımdır. Enerji harcanmasına rağmen kaynak elde edilememişse, etkileşimden kaçınmanın ayrıca bir maliyeti olabilir. Organizmalar için kaynaklar fayda, enerji tüketimi ise bir maliyettir. Etkileşim sonrası elde edilen fayda ile nispi maliyetlerin karşılaştırılması ise organizma tarafından elde edilen net kazanç veya kaybı ifade eder, bu “değer getiri” olarak adlandırılır. Etkileşimin doğası gereği işbirliği ve rekabet gibi farklı etkileşim stratejileri farklı getirilere sahiptir. Evrimsel ekologlar bu stratejileri fenotipler olarak değerlendirirler. En başarılı organizmalar getirilerini ençoklaştırır (maksimize eder) ve onları yeniden üretme becerilerini geliştirir. Kısacası en iyi etkileşim stratejisini benimseyen organizma en yüksek uyum becerisine sahiptir. Etkileşim stratejisi uyum ile doğrudan bağlantılı olduğu sürece optimum strateji her zaman doğal seçilimin ayrıcalığı altında olacaktır. 

77
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Kaan Kurnaz
Kaan Kurnaz
85K UP
Yazar 3 gün önce 11 dk.

Homo sapiens, yaklaşık beş bin yıl önce yazıyı icat ederek kültürlerini belgeleyebilir hale gelmiştir. Yazının icadı, tanım gereği yazılı tarihin miladıdır ve eğer türümüzün yaklaşık yüz bin yıllık varoluşunu yirmi dört saatlik bir zaman diliminde ele alacak olursak yazılı tarih saat 22.34'de başlamıştır. İnsanlığın tarıma başlaması saat 21.36'ya ve İsa peygamberin doğumu ise saat 21.31'e tekabül edecektir.

İşte yazılı tarihin başlaması ile beraber genellikle genç yaşta doğum yapan kadınların ve dolayısıyla fetüsün veya yenidoğanın ölümüyle sonuçlanan korkunç olaylara dair raporlar dünyanın dört bir yanında kayıt altına alınmaya başlanmıştır. Bu olaylar, doğum sırasında yaşanan konvülsiyonlar (şiddetli kasılmalar ve nöbetler) yani eklampsi vakalarını içermektedir.[1] Elbette bunlar konvülsiyonlara ilişkin tıbbi kayıtlar değildir çünkü o dönemde hekim olarak adlandırılabilecek bir meslek grubu yoktur.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tolunay Dündar
Çeviren 19 Kasım
Bu bulutlara ne olmuş böyle? Bu uzun ince bulutlar, ilk bakışta dünyaca ünlü bir gözlemevini işaret ediyor gibi görünseler de olay aslında bundan ibaret değil. Bulutların bu denli keskin bir şekilde birbirlerinden ayrılmalarının nedeni, Dünya'nın alt atmosferinde gerçekleşen etkileyici periyodik hava akımlarının tesadüfen üst üste binmesidir. Bir Asperitas bulutu türü olan Undulatus bulutları, genelde havadaki opak su damlacıklarının yoğunlaşmasına neden olacak kadar soğuk zirvelerde oluşur.  Bu manzarayı çerçeveleyen panorama ise geniş açılı yapısı nedeniyle bulutların tepe üzerinde birleştiği yanılsamasına yol açıyor. Üstelik bu tepede gerçekten Şili'nin Atacama Çölü'nde yer alan ve Carnegie Bilim Enstitüsü'ne (CIS) ait olan dünyaca ünlü Las Campanas Gözlemevi bulunuyor. Bir hayli uzaktaki gözlemevine daha dikkatli bakıldığında ise çift hâlindeki 6,5 metrelik Macellan Teleskopları görülebiliyor. Eylül ayının sonlarında meydana gelen bu etkileyici manzara her ne kadar tesadüfi bir şekilde gerçekleşmiş olsa da hızlı düşünen bir fotoğrafçı, telefonunu kullanarak bu fırsatı değerlendirip anı ölümsüzleştirmeyi başarmış.
5
0 Yorum
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Veysel Çelik
Veysel Çelik
1,694 UP
Üye 26 Temmuz 2019 Henüz cevap yok.
şempanze gebelik süresi 8 ay olmasına rağmen yavru insan yavrussuna göre daha az bakıma muhtac. bebeğin gelişimine etki eden gebelik süresi değilde gelişim hızı olabilirmi ? aydınlatırsanız sevinirim .
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kadir Toykan Özdoğan
Çeviren 5 Kasım 2015 1 dk.

2015 yılında yayınlanan bir makaleye göre Neandertaller İtalya’ya düşünülenden 100 bin yıl daha önce vardılar.

Keşif, 1930’larda Saccopastore, Lazio’daki çakıl ocağında bulunan iki Neanderthal kafatasının içindeki tortuların radyoaktif analizi sonrası yapıldı. Buluntunun yapıldığı bölgeden şu anda Roma çevreyolunun doğu kısmı geçiyor.

13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 11 Nisan 2021 22 dk.

Bilim, en küçük atomaltı parçacıklardan en büyük galaksi kümelerine kadar, fiziksel ve doğal dünyanın yapısını ve davranışlarını gözlem ve deney yoluyla, sistematik bir şekilde inceleyen, entelektüel ve pratik bir faaliyet olarak tanımlanabilir.[1] Bilim, Evren'e, parçalarına ve varsa ötesine dair genel gerçekleri ve temel yasaları öğrenme yolunda çıkılan bir yolculuk; bir veri toplama, değerlendirme ve öngörü aracı olarak da düşünülebilir. Bir diğer deyişle bilim, doğal dünyada olan biteni ve bunların nasıl işlediğini öğrenmenin bir yoludur; bu bakımdan bilim, pul koleksiyonu yapmak gibi gerçekleri toplamaktan ibaret değildir; onları açıklayıp, anlamayı da hedefler.[2]

Çalışma biçimine yönelik yapılacak bir diğer tanımla bilim, olguları açıklamaya çalışan, bir yanıyla eylemsel (gözlem, deney, sayım, ölçme vb.), öbür yanıyla zihinsel (kavram, hipotez, indüktif ve dedüktif çıkarım) bir etkinliktir. Bilim, olgudan kurama gider. Bilim olgular hakkında doğrulanabilir kuramlar geliştirir. 

179
4
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Oğuzhan Kiper
Yazar 14 Ağustos 2017 10 dk.

Eski bir müzisyen şakası şöyle der: “Üç tip davulcu vardır: Sayabilenler ve sayamayanlar.”

Müziğin eski çağlardan beri bazı ruhsal sorunların tedavi edilmesinde gerek ana etken, gerekse yardımcı olarak kullanıldığını bilmekteyiz. Günümüzde de benzer çalışmalar sürdürülmekte ve müzik terapisi doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir. Bunu belki de tıbbın söylemesine gerek kalmadan bizler zaten uygulamaktayız. Stres altında kaldığımızda, öfkelendiğimizde veya konsantrasyon sorunları yaşadığımızda müziğin bize yardımcı olacağını umuyoruz.

49
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Gözlemi
Ebru Tuba Ölçücü
Gözlemi Yapan 6 gün önce Türkiye, Ordu
20-50 cm boylanabilen, çok yıllık, otsu bir türdür. Çiçeklenme Haziran-Eylül ayları arasında gerçekleşir. Taç yaprak menekşe, mavimsi leylak renklidir. Çanak yaprak 3-7 mm kadar olup taç yaprak onun 3 katıdır. Ercik neredeyse alt taç yaprakla eşit uzunluktadır.
4
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Arda Dalkıran
İnceleyen 3 gün önce
The Dropout, 8 bölümlük bir mini dizi, aslında Hulu yapımı ama Türkiye’ye Disney+ ile gelmişti. Ben bu diziyi baya önce izlemiştim ama hâlâ aklımda kalan sahneleri ve hissettirdiklerini unutamıyorum. Bu yüzden benim için en sevdiğim dizilerden biri diyebilirim.

Dizi, Theranos’un kurucusu Elizabeth Holmes’un Stanford’dan ayrılıp kan testi devrimini gerçekleştirme hayaliyle yola çıkışını anlatıyor. İlk bölümlerde Elizabeth’in hırsı, idealleri ve inadı bana kendimi hatırlatmıştı; onun hedeflerine ulaşmak için gösterdiği azim bana ciddi anlamda motivasyon vermişti. Hatta izlerken “Bu kadar çalışırsam ben de bir gün hayallerimi gerçekleştirebilirim” diye düşünmüştüm.

Dizide Çin’de geçen sahneleri çok sevmiştim, özellikle Elizabeth’in Sunny Balwani ile tanışma sahnesinde çok etkilenmiştim. Sunny’nin babasının ölümünü anlattığı yerde içim burkulmuştu. İkilinin arasındaki enerji, Elizabeth’in güvenebileceği birini bulduğunu düşündüğü o an, dizinin en vurucu yerlerinden biriydi bence.

Elizabeth Holmes’un başlarda savunduğu idealler ve “insanlara daha kolay, daha ucuz sağlık hizmeti sunma” mottosu gerçekten çok değerliydi. Ancak dizinin ilerleyen bölümlerinde gözünün hırsla bürünmesini ve acımasız bir insana dönüşmesini izlemek hem üzücü hem de düşündürücüydü. Bir noktada Elizabeth’in hayallerine ulaşma arzusu, gerçekleri görmesini engelledi ve yalanlarla dolu bir dünyaya saplanıp kaldı. Unutmadan dizinin oyuncuları beni sanki gerçekten dizinin içindeymiş gibi hissetmiştim.

Yine de yaptığı icat fikri, tek bir damla kanla yüzlerce testi hızlı ve ucuz yapabilme hayali, imkânsız olsa bile çok etkileyiciydi. İnsanların sağlık hizmetine ulaşımını kolaylaştırma fikri muhteşemdi ama etik çizgilerin aşılması her şeyi bitirdi. Dizi izlerken “İmkânsız da olsa keşke çalışsaydı” diye içimden geçirmiştim.

Bu arada Evrim Ağacı’nda Elizabeth Holmes ve Theranos ile ilgili çok güzel bir video var, onun linkini aşağıya bırakıyorum. İzlemenizi mutlaka öneririm, diziden sonra olayı gerçek boyutlarıyla görmek bakış açınızı genişletebilir:

https://youtu.be/4GDvrrtutaE?si=gxAHv4pW7uVNHET0
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Eren Durmaz
6 gün önce
Vay be açıl susam açıl
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yiğit Ertan
Yiğit Ertan
62K UP
Yazar 24 Ocak 2019 6 dk.

Bu yazıda matematikçileri 358 yıl boyunca uğraştıran bir problemden bahsedeceğiz. Riemann hipotezi, Poincaré sanısı gibi problemleri çözmek bir yana, problemin tanımını anlayabilmek bile çok fazla matematik bilgisi gerektirir. Öte yandan Fermat'ın (aslında "Ferma" diye okunur; dolayısıyla "Fermat'nın" şeklinde yazılması gerekir) son teoremini bir ilkokul çocuğu bile ilk görüşte anlayabilir. Bu kadar basit görünen bir problemin en büyük matematikçileri bile bu kadar zorlayacağı kimin aklına gelirdi?

Fermat'ın son teoremi arkasında çok derin bir matematik barındırmaktadır. Biz burada çok fazla detaya girmeden çözüme nasıl ulaşıldığını açıklamaya çalışacağız. a2+b2=c2 denklemini sağlayan a, b, c üçlülerini bulmanızı isteseydik cevaben ne derdiniz? 3, 4, 5 veya 5, 12, 13 gibi değişik çözümleri saniyesinde söylerdiniz. Peki kuvvetler 2'den büyük tam sayılar olduğunda bu denklemi sağlayan üçlüleri bulun deseydik ne olurdu? Çok basit, bulamazdınız... Şöyle ki:

224
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Yaşam Ağacı Türü
Elif Beren
Elif Beren
20K UP
Türü Ekleyen 1 gün önce
Aşağı takım Mygalomorphae, yaşayan örümceklerin 3 büyük grubundan birini kapsar. Bu grup örümcekler çoğunlukla ağır bedenli ve kısa bacaklı örümcekleri kapsar (buna tarantulalar da dahildir). Zehirlidirler ama çoğunun insanlara zararı yoktur.
2
Ufuk Derin
Aktaran 10 Haziran 2024 1 dk.

The Lancet Respiratory Medicine dergisinde yayınlanan bir araştırma, birden fazla doz anestezinin küçük çocukların beyin fonksiyonlarını tehlikeye atmadığını ortaya koydu.[1]

Queensland Üniversitesi Çocuk Sağlığı Araştırma Merkezi'nden Profesör Claire Wainwright, sonucun tekrarlayan anesteziye ihtiyaç duyan çocukların ebeveynlerini ve tıp uzmanlarını rahatlatması gerektiğini belirtiyor:

12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Hüseyin Buğra Muştu
Metalurji ve Malzeme Mühendisi 6 gün önce Sen de Cevap Ver
Bu soru, Çınar Çandır tarafından sorulmuştur.

Muhakkak olduğunu düşünüyorum. Evrenin büyüklüğü, yaşı ve keşfedemediğimiz gezegenlerin çokluğuyla çeşitliliğini düşününce muhakkak bir yerlerde yaşam formları vardır. Hatta o yaşam formlarından biri direkt olarak bizimle aynı özelliklerle evrimleşmiş bile olabilir.

6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlhan Taşlı
Fizik İle İlgilenen 31 Ocak 2024 Sen de Cevap Ver

Cismin serbest düşü formülünden bulabiliriz. . Önce veriler ile zemine kaç saniyede düştüğünü bulalım işlemi yaparsanız . Yere düşmeden 1 saniye önce dediğine göre 3 saniye buyunca ne kadar yol almış ona bakalım. işlemin sonucu , Tüm mesafe 80 olduğuna göre 3 saniyede aldığı yolu bu değerden çıkarırız. .

8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Evrim Ağacı
Alıntıyı Ekleyen 14 Şubat 2019
Bir hükümet, içindekiler ne kadar iyiyse o kadar iyidir.
Bu alıntı Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
26
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Alper Kaan Selçukoğlu
Yazar 9 Ocak 2023 7 dk.

Bartolomeo Camillo Emilio Golgi (7 Temmuz 1843-21 Ocak 1926), 1906 yılında sinir sisteminin yapısı üzerindeki çalışmaları nedeniyle Ramón y Cajal ile birlikte Nobel Fizyoloji/Tıp Ödülüne layık görülmüş İtalyan bir bilim insanı ve doktordur. Soy ismi, biyoloji derslerinden aşina olduğumuz Golgi cisimciğine ve ayrıca Golgi tendon organı, Golgi tendon refleksi ve bir dizi diğer tıbbi terime daha isim babası olmuştur. Gelin Camillo Golgi'yi biraz daha yakıdan tanıyalım.

Camillo Golgi'nin babası da aynı kendisi gibi bir doktordu. Camillo, günümüzde İtalya topraklarında bulunan Brescia yakınlarındaki Corteno köyünde (günümüzde bu köy "Corteno Golgi" olarak adlandırılmaktadır) dört erkek kardeşin üçüncüsü olarak dünyaya geldi. 1860'da Pavia Üniversitesi Tıp Fakültesine kayıt olana kadar, eğitimini doğduğu bölgede tamamladı.

57
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Efecan Minkara
Üye 2 gün önce 1 Cevap
Bugün bezelye yerken dilimle bezelyeyi ağzımda döndürmeye başladım ve bezelyenin neredeyse kusursuz şekilde ikiye ayrılması dikkatimi çekti. İnternette biraz tarattım ama bir sonuca ulaşmadım. Forumda da böyle bir soru sorulmadığını fark ettim. Sebebi nedir?
144 görüntülenme
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close