Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bulut Nedir ve Nasıl Oluşur? Bulutlar Neden Beyazdır (Ama Bazıları Neden Gridir)?

7 dakika
40,088
Bulut Nedir ve Nasıl Oluşur? Bulutlar Neden Beyazdır (Ama Bazıları Neden Gridir)? Princeton University
Tüm Reklamları Kapat

Bulutlar, doğanın sürekli göz önünde olan, en görünür harikalarından biridir ve bize atmosferde ne olup bittiğiyle ilgili birçok şey anlatabilirler. Bulutların oluşabileceği çeşitli yollar ve atmosferin değişken doğası, muazzam çeşitlilikte bulut şekilleri, boyutları ve dokularıyla sonuçlanır.

Birçok insan, bulutların sadece su buharından oluştuğuna inanır. Ancak bu, kesinlikle doğru değildir. Su buharı görünmezdir ve havada, çevremizde her zaman bulunur. Bazen havada normalden daha fazla su buharı vardır. Bu durumda hava, nemli ve bunaltıcıdır. Diğer zamanlarda havada normalden daha az su buharı vardır ve havanın daha kuru ve taze olduğunu belirtiriz.

Havanın tutamayacağı kadar fazla su buharı olduğunda, bulutlar görünür. Su buharı küçük su damlacıkları oluşturmak için yoğunlaşır; yani gaz fazından sıvı fazına bir geçiş söz konusudur. Sonuç olarak bu su, bulutu görünür kılar. Su damlacıkları o kadar küçüktür ki, havada asılı kalırlar.

Tüm Reklamları Kapat

Bulutlar Nasıl Oluşur?

Basit bir açıklama olarak, hava yükseldiğinde, tıpkı bir dağa çıkarken olduğu gibi soğur. Soğuk hava ılık hava kadar fazla su buharı tutamaz. Bu nedenle hava soğudukça doygun hale gelir ve içindeki su buharı yoğunlaşır. Bu, tıpkı soğuk bir pencerede yoğunlaşma olduğunda görüldüğü gibi, bir gazdan bir sıvıya dönüşme anlamına gelir. Su buharı gökyüzünde bir sıvıya dönüştüğünde küçük toz parçalarına yapışan çok sayıda küçük su damlacıkları oluşturur; gördüğümüz bulut olarak açığa çıkan, havada asılı kalan su tanecikleri kümesidir.

Bu su taneciklerinin çapı, 1 milimetrenin yalnızca yüzde biri kadardır, ancak bulut bunların yüksek sayıda koleksiyonundan oluşur. Bulut gökyüzünde yeterince yüksekteyse ve hava yeterince soğuksa, bulut bunun yerine çok sayıda küçük buz kristalinden oluşur ve ince bir görünüme sahip olur.

Bir bulutun havaya daha fazla su buharı eklendiğinde oluşabileceği gerçeği de vardır. Örneğin bu hava bir nehrin üzerinden geçtiğinde nem toplayabilir. Bu havada daha fazla su buharı tutulmuş olur ve bu su buharı bulut oluşturmak için yoğunlaşabilir.

Havanın Yükselmesine Ne Sebep Olur?

  • Güneş: Güneş zemini ısıtır ve daha sonra zeminin üzerindeki hava ısınmış olur. Ardından bu hava gökyüzüne doğru süzülmeye başlar. Bu tarz hava yükselişi kümülüs bulutları oluşturma eğilimindedir.
  • Tepeler ve Dağlar: Hava bir dağa veya tepeye doğru ilerlediğinde, en yükseğe kadar çıkamaz ve bu nedenle arazi boyunca tepeye kadar çekilir. Stratus bulutları genelde bu şekilde üretilir.
  • Hava Cepheleri: Hava cephesi, sıcak havanın soğuk hava ile buluştuğu yerdir. Sıcak hava soğuk havanın üzerinde yükselir. Bu durum, nimbostarus bulutları oluşturma eğilimindedir.
  • Yakınsama: Farklı yönlerden birbirine doğru akan hava akımları, karşılaştıklarında veya birleştiklerinde yükselmeye zorlanırlar. Bu durum, kümülüs bulutu oluşumuna ve sağanak koşullarına sebep olabilir.
  • Türbülans: Rüzgar hızındaki ani bir değişiklik, havayı gökyüzünde daha yüksek yüzeye getirebilecek bir sirkülasyona yol açabilir.

Bulutlar Neden Beyazdır?

Bir bulutta Güneş ışığı büyük oranda eşit olarak dağılır. Sonuç olarak Güneş ışığı beyaz kalmaya devam eder ve bulutlara kendilerine özgü beyaz görünümlerini verir. Bulutların beyaz olmasının nedeni Güneş'ten gelen ışığın beyaz olmasıdır; bu ışık içerisinde tüm dalga boylarında görünür ışık vardır ve bu, beynimiz tarafından beyaz olarak algılanır. Işık bir bulutun içinden geçerken, gökyüzünde bulunan atmosferik parçacıklardan çok daha büyük olan atmosferik parçacıklarla etkileşime girer.

Tüm Reklamları Kapat

Güneş ışığı gökyüzünde atmosferik bir parçacığa ulaştığında, mavi ışık diğer renklerden daha güçlü bir şekilde dağılır ve gökyüzünün mavi olduğu izlenimini verir. Ancak bir bulutta, Güneş ışığı çok daha büyük su damlacıkları tarafından dağıtılır. Bunlar tüm renkleri neredeyse eşit olarak dağıtır, yani Güneş ışığının beyaz kalmaya devam ettiği ve böylece bulutların gökyüzünün arka planına karşı beyaz görünmesine neden olduğu anlamına gelir.

Güneş ışığı veya görünür ışık, bir dalga veya elektromanyetik spektrumun bir parçası olarak düşünülebilir. Bir gökkuşağı olarak bölündüğünde ve yayıldığında görünür ışığın tüm spektrumunu görebiliriz. Spektrum, kısa X ışınları ve gama ışınlarından, uzun radyo dalgalarına kadar diğer dalga türlerini de içerir.

Görünür her rengin farklı bir dalga boyu vardır; mavi ışık 400 nm'de en kısa dalga boyuna ve kırmızı ışık 700 nm'de en uzun dalga boyuna sahiptir. Daha küçük parçacıklar atmosferde gözümüzle görünmeyenler gibi daha kısa dalga boylarını daha verimli bir şekilde dağıtarak gökyüzünü maviye çevirir.

Bir bulutun içindeki su damlacıkları gibi daha büyük parçacıklar kabaca, aynı etkinlikte tüm dalga boylarını dağıtır. Bir bulutta milyonlarca su damlası olduğunu düşünürsek, dağılan ışık etkileşime girer ve birleşerek beyaz bir renk oluşturur.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Bulutların renkleri
Bulutların renkleri
Weather

Öyleyse Bulutlar Neden Bazen Gri Oluyor?

Bulut tabanları, onları beyaz yapan aynı saçılmanın sonucu olarak gridir. Işık bir buluta saçıldığında, genellikle yukarı doğru veya bulutun kenarlarına gönderilir; bu da bulutun yanlarını ve üstünü, daha az ışık alan alt tabandan daha parlak ve beyaz yapar.

Bu yağmur bulutlarında daha belirgindir; çünkü su damlacıkları daha büyüktür. Dolayısıyla su damlacıkları daha çok ışık saçar. Bu, Güneş'ten gelen daha az ışığın bulutun dibine ulaşması ve yağmur bulutlarına korkutucu bir görünüm kazandırması anlamına gelir.

Bulutların tepeleri ise sabit bir ışık kaynağına sahip olduklarından her zaman beyazdırlar. Uçağa bindiğinizde, bulutların üzerindeyken pencereden dışarı baktığınızda tüm bulutların tepelerinin beyaz olduğunu göreceksiniz.

Diğer Bulut Renkleri

Gün doğumunda veya gün batımında bulutlar kırmızı veya turuncu renk alabilir. Bunun nedeni, gün doğumu ve gün batımı sırasında Güneş'in gökyüzünde çok alçak olması ve dolayısıyla ışığın atmosferin daha fazla içinden geçmesi gerektiğidir. Sonuç olarak, mavi ışığın çoğu dağılır, saptırılır ve daha fazla sarı ve kırmızı ışığın Dünya'ya ulaşmasına izin verir. Bazen bulutlarda sedefli renkler de görülür; ama bu çok nadirdir.

Bulutlarla ilgili 6 Gerçek

Ateşin Oluşturduğu Bulutlar

Bulutların oluşma yollarından biri, su damlacıklarını yoğunlaştırarak bulutları oluşturan havanın yükselmesine neden olan yer yüzeyinin ısınmasıdır. Dünya yüzeyinin ısıtılması genellikle Güneş tarafından yapılır, ancak orman yangınları ve yanardağlar da yoğun ısınmaya neden olabilir ve bu da pirokümülüs olarak bilinen bulutların hızla oluşmasına yol açar.

Yangın bulutları
Yangın bulutları
Wikipedia

Bulutların Üzerinde

Kümülüs bulutlarının tabanı, termal yükselmenin bulut emmesi olarak bilinen fenomene katkıda bulunduğu durumlarda tehlikeli bir yer olabilir. Şubat 2007'de yamaç paraşütçüsü Eva Wisnierska-Cieslewicz, yaklaşık olarak uçakların uçtuğu bir yükseklikte, saatte 45 mil hızla yaklaşık 10.000 metre yükseğe tırmanan bir kümülüs bulutuna çekildi. Hipoksi nedeniyle bilincini kaybetti ve yaklaşık 1 saat sonra mucizevi bir şekilde başarıyla yere indi. O yükseklikte ve -50°C civarındaki sıcaklıkta, mucizevi bir şekilde yere ulaştığında, buluttaki dolu taşlarının etkisiyle vücudunun her yeri morluklarla doluydu ve buzla kaplıydı.

Tüm Reklamları Kapat

Dünya'nın En Bulutlu Yeri

Dünya atmosferi çok bulutlu bir yerdir. NASA'nın Dünya Gözlemevi, herhangi bir zamanda Dünya yüzeyinin yaklaşık %67'sinin bulutla kaplı olduğunu tahmin ediyor. 2002 ve 2015 yılları arasında gözlemevi verilerine dayanarak, NASA'nın Aqua Satellite görüntüsü, orta enlemler ve ekvator üzerindeki en bulutlu 3 bölgeyi açıkça gösteriyor. Bu bölgeler, Dünya'nın küresel dolaşım modellerinin bir parçası olan büyük hava hücrelerinin etkileşimi ile yaratılır.

Dünya'nın en bulutlu bölgelerini gösteren harita
Dünya'nın en bulutlu bölgelerini gösteren harita
Wikipedia

Bir Bulutun Ağırlığı Nedir?

Bir bulutun tuttuğu su buharı miktarını tam olarak belirleyebilecek sıcaklık, yükseklik ve basınç gibi çok sayıda faktör varken, bulutun metreküpü başına 5 gram su tuttuğunu farz edebiliriz. Bu ortalama bir kümülonimbus bulutunun yaklaşık 400.000 kg, yani en büyük yolcu uçağı Airbus A380 ile kabaca aynı ağırlıkta olacağı anlamına gelir.

En Yüksek Bulut

En yüksek bulut unvanı, nadir ve güzel, bunun yanında yalnız geceleri oluşan bulutlara gider; yaklaşık 60 km yükseklikte gezinirler ve gün ışığında görülemeyecek kadar solukturlar. Alacakaranlıkta, ufkun altından gelen Güneş ışığı onları aydınlatarak soluk hayalet benzeri hatlarını ortaya çıkardığında görünür hale gelirler.

Tüm Reklamları Kapat

Bulutların Dili

Bir meteoroloji istasyonunda gözlem yapılırken, bulut örtüsü oktalar cinsinden ölçülür. Sıfır oktaların anlamı, gökyüzünde "hacimli bir bulut" olmadığıdır. Kültürler arasında bulutların çok farklı anlamları olabilir. Birleşik Krallık'ta nispeten olumsuz bir sembolizme sahip olma eğilimindedirler. Örneğin ufukta bir bulut, kötü bir şey olacağı anlamına gelir. Ancak İran'da bulutların şans getirdiğine inanılır. Bu yüzden "Gökyüzünüz her zaman bulutlu olsun." demek bir uğur anlamına gelir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
71
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 24
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 13
  • Bilim Budur! 8
  • Muhteşem! 5
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • İnanılmaz 3
  • Umut Verici! 3
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Met Office | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 13:38:06 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9756

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Office, et al. Bulut Nedir ve Nasıl Oluşur? Bulutlar Neden Beyazdır (Ama Bazıları Neden Gridir)?. (18 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9756
Office, M., Akın, Y., Bakırcı, Ç. M. (2020, December 18). Bulut Nedir ve Nasıl Oluşur? Bulutlar Neden Beyazdır (Ama Bazıları Neden Gridir)?. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/9756
M. Office, et al. “Bulut Nedir ve Nasıl Oluşur? Bulutlar Neden Beyazdır (Ama Bazıları Neden Gridir)?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Yasemin Akın, Evrim Ağacı, 18 Dec. 2020, https://evrimagaci.org/s/9756.
Office, Met. Akın, Yasemin. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bulut Nedir ve Nasıl Oluşur? Bulutlar Neden Beyazdır (Ama Bazıları Neden Gridir)?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Yasemin Akın. Evrim Ağacı, December 18, 2020. https://evrimagaci.org/s/9756.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close