Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Müzik Dinlerken Beynimizde Neler Oluyor? | Müziğin Insan Beyni Üzerindeki Etkisi

Müziğin Beynimizdeki Yolculuğu...

Müzik Dinlerken Beynimizde Neler Oluyor? | Müziğin Insan Beyni Üzerindeki Etkisi Canva
5 dakika
69
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Giriş

Müzik, günlük yaşantımızda pek çok kez duyduğumuz ve bazen bizde üzücü duygular bazense neşe, mutluluk uyandıran bir evrensel sanat formudur. Bu yazıda, müziğin insan beynindeki yolculuğu ve etkileri incelenecek ve müziğin insan yaşamındaki rolü anlaşılacaktır. Bu yazı, müziğin insan beyni üzerindeki etkilerini anlamamıza ve müzik terapisinin sağlık üzerindeki potansiyelini daha iyi anlamamıza yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Ancak, müziğin insan beynindeki işleyişi ve bu işleyişin insan davranışları ve sağlık üzerindeki etkileri hala keşfedilmemiş birçok gizemi de barındırmaktadır.

Beyin Nasıl Çalışır?

İnsan beyni; işleyişlerine, görevlerine göre farklı loblara (bölümlere) ayrılmıştır. Temel olarak anlatacak olursak: Ön tarafta bulunan kısıma prefrontal korteks denilir. Bu kısım karar vermemizi, duygularımızı, kişiliğimizi vb. Işlemleri gerçekleştirmemizi sağlar. Başınızın iki yanında ise temporal lob bulunur. Bu kısımın konuşmaların anlamını kavramaktan tutun da yüzleri tanımaya kadar çeşitli işlevleri bulunur. Başımızın arka kısımında ise Oksibital lob bulunur. Burası ise lisan öğrenme, görme yeteneği vb. Işlevlerden sorumludur.[1]

Dr. Jockers

İnsan beyninde ortalama olarak 100 milyar hücre bulunur. Bunların 10-15 milyarı düşünme, öğrenme vb. Işlevlerini yerine getiren nöronlardan oluşmaktadır.[2] Nöronlar, temel olarak üç kısıma ayrılırlar: Hücre gövdesi, dentrit ve akson.[3]

Tüm Reklamları Kapat

Bağlantı kurmaya yarayan dentrit ağları, insan doğduğunda ve belli bir yaşa kadar yeterince sinaps (Hücreler arasındaki elektriksel ve kimyasal bağ) geliştirememiştir. İleriki yıllarda yaşadığımız deneyimler ve hayatta başımıza gelen pek çok olay bu dentritlerin sayılarının gittikçe artmasına neden olur (Yani daha çok dallanma görülür).

Yukarıda değindiğim sinaps, kabaca iki nöron arasında bulunan boşluktur. Vücuda gelen sinyaller bir nörondan diğerine bu küçük boşluklardan geçerek iletilir. Nörotransmitter adı verilen kimyasallar ise sinyallerin nöronlar arasında iletilmesinde aktif rol almaktadırlar. Belirtilen bu elektrokimyasal işlem tüm davranışlarımızın ve vücut fonksiyonlarımızın temelini oluşturmaktadır.

Bir Nöronun Yapısı
Bir Nöronun Yapısı

Müziğin Beyindeki Yolculuğu

Beynimiz sağ ve sol yarıküre olarak ikiye ayrılmaktadır. Müzik dinlerken beynimizin neredeyse tamamı aktif hale geldiğinden bu iki yarıküreye çeşitli görevler düşmektedir: Sol yarıküre, daha çok matematisel işlemleri yaparken sağ yarıküre daha çok görsel işlemlerle uğraşır. Örneğin bir müzik çalarken ritmi duyan ve işleyen sol yarıküredir. Sağ yarıküre ise melodiye odaklanma, önümüzdeki notayı işleme vb. Işlerden sorumludur.[4]

Sağ ve sol yarıküre, korpus kollozum tarafından ikiye ayrılmaktadır. Korpus Kollozum, müzisyenlerde ve müzikle uğraşan kişilerde daha kalındır. Çünkü müzik çalarken iki yarıküre arasındaki sinirsel bağlantılar güçlenir ve bu da korpus kollozumun kalınlaşmasına yol açar.

Tüm Reklamları Kapat

Müziği işittikten sonra sesler temporal lobta bulunan işitme korteksine ulaştırılır. İşitme korteksi, müzikal öğeleri tanımlar ve temel yapıtaşlarına ayırır (perde, tını vs.). Daha sonra parçalara ayrılan sesler temporal lobun diğer bölgelerine ve duyguyu işleyecek olan amigdalaya ulaştırılır. Amigdala, dinlenen müziğin insanın ruhsal durumunu etkilemesine yol açar. Müzik dinlerken beyinde zevk merkezi olan nükleus akumbens de aktif hale gelir. Beyin, nükleus akumbensin salgıladığı kimyasalı sevdiğimiz bir yemeği yerken veyahut orgazm olurken de salgılar (M. Ç. Sever, et al. Müzik Beynimizde Nasıl Etkiler Yaratır?. Evriim Ağacı (19 Aralık 2018).

Daha sonra sesler, beynizimde bellekten sorumlu olan hipokampüse uğrar. Hipokampüs, bu seslerin ne olduğunu algılamaya çalışır ve eğer daha önce duymadığı bir ses ise onu belleğe kaydeder.

Müziğin Duygularımız Üzerindeki Etkisi ve Müzikle Tedavi

Daha önce işitme korkeksinden ve sesi parçalara ayırmakla görevli olduğundan bahsettim. İşitme korteksi bunu yapabilmek için beyincik ile birlikte çalışmaktadır. Beyincik ise prefrontal korteks (beynimizin ön kısmı) ve duygu denetiminden sorumlu olan amigdala ile bağlantılıdır. Müzik dinlerken, amigdala müzikal uyaranları işler ve bu uyaranlara duygusal bir yanıt oluşturur. Örneğin, hoşa giden bir melodi veya ritim, amigdalayı aktive ederek dopamin salgılamasına ve dolayısıyla olumlu duygusal tepkilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Benzer şekilde, müziğin hüzünlü veya tehditkar bir tonu, amigdalayı aktive ederek negatif duygusal tepkileri tetikleyebilir. Örneğin bizi korkutacak bir seste kıllarımızın dikleşmesi ve vücudumuzun aniden sıcaklık kaybetmesi de bundan dolayıdır. Beyin, tehditkar bir ses algıladığı vakit (bu işten özellikle amigdala sorumludur) kaçmamız için vücudumuzun üst kısımlarında kan akışı yavaşlar ve bacaklarımızda artar. Bu da soğuk hissetmemize ve buna bağlı olarak kıllarımızın dikleşmesine sebep olur.

Müzik terapisi ise, müzikal aktivitelerin ve deneyimlerin bilinçli bir şekilde ve sistemli olarak klinik bir ortamda kullanılmasıdır. Müzik terapisi; bilişsel, duygusal, sosyal ve fiziksel sağlık gibi çeşitli alanlarda faydalar sağlayabilir. Özellikle; ruh sağlığının iyileştirilmesi, stresin azaltılması, anksiyete ve depresyonun yönetilmesi, iletişim becerilerinin geliştirilmesi, özgüvenin artırılması ve ağrı yönetimi gibi konularda müzik oldukça etkili olabilmektedir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Örneğin, Avusturya Meidling Klinik’te çalışmakta olan Dr. Gerhard Kadir Tuçek, komadaki hastalara Türk müziği dinlettiklerini ve yoğun bakımdaki hastaların çoğunda da olumlu sonuç aldıklarını belirtmektedir. Meidling Klinik’te yoğun bakımda tedavi görmekte olan hastalara, her gün 20–30 dakika arasında dinletilen Türk müziği ya da Klasik Batı müziği sonucunda, hastaların kımıldatamadıkları organlarını çalıştırabildikleri ortaya çıkmıştır.[5]

Müzikle tedavi, özellikle Türk müziğinde asırlardır kullanılmaktadır. Türk müziğinde kullanılan makamlar, melodik yapıları ve duygusal derinlikleriyle bilinirler ve insanın zihinsel ve ruhsal sağlığını desteklemek için kullanılırlar.

Sonuç

Sonuç olarak, müzik insan beyni üzerinde çeşitli etkiler yaratan güçlü bir uyarıcıdır. Müziğin dinlenmesi, işlenmesi ve üretilmesi sırasında beynin farklı bölgeleri aktive olur ve bu da duygu, hafıza, öğrenme ve motor beceriler gibi çeşitli işlevleri etkiler. Araştırmalar, müziğin insan sağlığı üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu göstermektedir. Özellikle, müzik terapisi gibi müzik tabanlı tedavi yöntemleri, ruhsal sağlık sorunlarının yönetilmesinde, stresin azaltılmasında ve rehabilitasyon süreçlerinde etkili bir destek olarak kullanılmaktadır. Ancak, müziğin beyne etkisinin hala tam olarak anlaşılmamış birçok yönü bulunmaktadır ve bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 04/05/2024 17:43:01 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17259

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Beyin
Gezegen
Cinsellik Araştırmaları
Mit
Habercilik
Bakteriler
Besin Değeri
Periyodik Tablo
Bitki
Arı
Işık Hızı
Metal
Kimya Tarihi
Abiyogenez
Normal Doğum
Biyokimya
Gıda
Zaman
Evrimsel Biyoloji
Tarım
Genel Görelilik Teorisi
Sahtebilim
Google
Renk
Charles Darwin
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close