Batı’nın Ömer Hayyam Hayranlığı

- Blog Yazısı
Efendim oturmuşum masanın başına, dışarıda hafif yağmur sepiyor. Kulağımda anlamını dahi bilmediğim müziğin ezgileri yankılanıyor. Yazacağım işte, o istek beni yiyor ama ne yazacağım? Masamdaki kitaplara baktım, aklıma geçen gün yarım bıraktığım Ömer Hayyam yazısı geldi. Ben de madem öyle yazalım bir şeyler, dedim. Bakalım neler çıkacak ortaya, görelim.
Kaç gündür tekrar tekrar açıp dinliyorum: sabah, öğle ve akşam. Nasıl da daha önce işitmemişim Fazıl Say’ın çalıp Serenad Bağcan’ın seslendirdiği bu müthiş müziği! Dinlemediyseniz mutlaka dinleyin, ama yazıyı okuduktan sonra. “Akılla bir konuşmam oldu”, Sabahattin Eyüboğlu’nun çevirisini yaptığı rubaiyatta da bulunan son rubaidir. Şöyledir rubainin tamamı:
Akılla bir konuşmam oldu dün gece;
Tüm Reklamları KapatSana soracaklarım var, dedim;
Sen ki her bilginin temelisin,
Bana yol göstermelisin
Yaşamaktan bezdim, ne yapsam?
Tüm Reklamları KapatBirkaç yıl daha katlan, dedi.
Nedir; dedim bu yaşamak?
Bir düş, dedi; birkaç görüntü.
Evi barkı olmak nedir, dedim;
Evrim Ağacı'ndan MesajAslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Biraz keyfetmek için
Yıllar yılı dert çekmek, dedi.
Bu zorbalar ne biçim adamlar? Dedim;
Kurt, köpek, çakal makal, dedi.
Ne dersin bu adamlara, dedim;
Yüreksizler, kafasızlar, soysuzlar, dedi.
Tüm Reklamları KapatBenim bu deli gönlüm, dedim;
Ne zaman akıllanacak?
Biraz daha kulağı burkulunca, dedi.
Tüm Reklamları KapatHayyam’ın bu sözlerine ne dersin, dedim;
Dizmiş alt alta sözleri,
Hoşbeş etmiş derim, dedi.
Aslında bu rubai değildir, zira rubai aaxa kalıbıyla yazılmaktadır. Öyle ya, bunun Hayyam’a ait olduğu dahi meçhuldür. Neden derseniz sebebi biraz eskiye dayanıyor, gelin biraz eskiye doğru yola çıkalım (Havada tam yolculuğa müsait :).

Efendim 1910’lu yıllar. Londra’da kitap ciltleme işiyle uğraşan George Sutcliffe ile Francis Sangorski’ye Henry Sotheran adlı kitapçı tarafından bir ciltleme işi gelir. Ciltleme deyince öyle sıradan ciltleme değil tabii, aşağıya koyayım da görünüz.

Yaklaşık iki yıl sonra kitap fotoğraftaki halini alıyor: Ön kapağında süslü üç tavus kuşu, arka kapakta ise Yunan sazı buzuki resmi işlenmiş olan kitapta, binden fazla yakut ve zümrüt gibi değerli taş, beş bin parça deri, gümüş, fildişi, abanoz ile 600 sayfalık 22 karat yaprak altın...
Kitabın içinde Amerikalı Ressam Elihu Vedder’in adeta “Şaheser” resimleri yer alıyor. Aşağıya birkaç resmini koyarım.


“Büyük Ömer” adlı bu şaheser açık arttırmaya çıkar. Alan kişi, Gabriel Wells, kitabı Newyork’a göndermek ister. Lakin malum olduğu üzere o zaman bugünki gibi kargo vs. Yok. En son 1912’de İngiltere’den Amerika’ya ilk seferini yapan Titanic’e başvurulur ve kitap bu gemiye verilir. Titanic’in sonunun ne olduğu ise malumunuzdur efendim.
Tabii bu sırada Avrupa’da bir Ömer Hayyam hayranlığı var. Sigara kutularında, restoranların isimlerinde görmek mümkün Hayyam’ı.[1]
Ardından kitabı hazırlayanlardan Sangorski boğularak ölür (Kimisi bir kadını kurtarmaya çalışırken boğulduğunu yazar).[2] Sutcliffe’nin yeğeni kitabın kopyası üzerine 6 yıl çalışır ve bunu korumak adına bir banka kasasına koyar. Ama o da İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi uçaklarının kurbanı olur..
Vazgeçmeyen Bray (Sutcliffe’nin yeğeni), 40 yıl süren bir çalışmanın ardından yeni bir kopyasını üretir ve onu Britanya Kütüphanesi’ne verir, hala da oradaymış. Bir gün görülmeyi bekleyen bir hazine...
Sadece bunlar mı? Değil. Hayyam daha pek çok romana, şiire ve hatta Hollywood’a konu olmuştur. Tabii bu da onun daha çok bir “Şair” olarak tanınmasına yol açmıştır. Oysa Hayyam müthiş bir matematikçi ve astronomdur. Ayrıca zamanında (hele Melikşah öldükten sonra) pek sevilmez, Harold Lamb “Yıldızların Efendisi: Ömer Hayyam” kitabında çok güzel anlatır. Soluksuz okumuştum, tavsiye ederim.
Feleği döndürebilir misin muradınca?
Ne çıkar gök yedi kat değil sekiz katsa?
Tüm Reklamları KapatEr geç toprağa karışıp gidecek gövdeni
Ha ovada kurt yemiş, ha mezarda karınca.
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ Joobin Bekhrad. Ömer Hayyam'ın Rubaileri: Tarihin En Muhteşem Kitabı. (25 Ocak 2018). Alındığı Tarih: 30 Aralık 2024. Alındığı Yer: BBC | Arşiv Bağlantısı
- ^ biinmiyor. Lanetli Kitap: Sangorski Ve Sutcliffe'in 'Büyük Ömer'i. (12 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 30 Aralık 2024. Alındığı Yer: Peter Harrington | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2025 14:42:45 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19459
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.