Corpus Callosum Nedir?
Fotoğrafta sol tarafta gördüğünüz, beynimizin üstten görünüşü. Sağ tarafta gördüğünüz ise, onun kabaca orta eksene kadar kısmen kesilmiş bir görüntüsü. İki beyin yarımküresini birbirine bağlayan yoğun sinir ağlarının ismi ise "corpus callosum", yani "zorlu gövde"dir. Bu karmaşık bağlantı, keseli memeliler haricindeki bütün memelilerin (Eutheria kladının tamamının) beyninde, korteksin hemen altında, uzunlamasına yarık boyunca bulunmaktadır.
Görüntüsünden anlaşılabileceği gibi görevi, beynin iki yarımküresi arasındaki iletişimi sağlamaktır. Buradaki makalemizde detaylarını anlattığımız gibi, beynimizin sol yarımküresi vücudumuzun sağ yarısını kontrol ederken, sağ yarımküre vücudumuzun sol yarısını kontrol etmektedir. İşte bu nedenle, corpus callosum çok kritik bir role sahiptir ve hasar görmesi (veya bazı durumlarda ameliyatla alınması) sonucunda Yabancı El Sendromu gibi çok ilginç nörolojik sorunlarla karşılaşılabilir.
Bu ilginç yapının ne işe yaradığı 1950'lere kadar çözülememişti. Nihayet, 1955 yılında University of Chicago'da bir doktora öğrencisi olan Ronald Myers, yaptığı çalışmalar sırasında bu yapının beyin küreleri arasında koordinasyonu ve insan da dahil olmak üzere hayvanların çoğunda karmaşık problem çözme yetisini mümkün kıldığını göstermiştir.
Corpus callosum, beynimizdeki en yoğun beyaz madde yapılı kısımdır. Beyaz madde, içerisinde sinir uzantıları olarak da bilinen aksonları barındıran beyin bölgeleridir. Corpus callosum içerisinde 200-250 milyon arasında akson bulunur.
Erkeklerle dişiler arasında bu bağlantı köprüsünün yoğunluğu ve nitelikleri arasında herhangi bir fark olup olmadığı, geride bıraktığımız asır boyunca devam eden bir tartışma konusudur. Bu tartışma öyle hararetli bir şekilde devam etmiştir ki, bazı beyin görüntüleme teknolojilerinin önünün açılması, bu tartışmalar sayesinde mümkün olmuştur.
Özellikle 1990'lardan sonra geliştirilen teknolojiler, gerçekten de cinsiyete bağlı olarak corpus callosum'un fark gösterebileceğini ortaya koymuştur. Fakat bu fark, yapının tümünde değildir. Belli bağlantılar erkeklerde daha yoğunken, bazı diğer bağlantılar dişilerde daha yoğundur.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 48
- 25
- 17
- 15
- 11
- 5
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- D. Anatomy. The Corpus Callosum. (15 Haziran 2015). Alındığı Tarih: 28 Şubat 2019. Alındığı Yer: Facebook | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 05:18:06 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3706
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.