Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Osmanlı'ya Başkaldıran Bir Vali: Kavalalı Mehmed Ali Paşa İsyanı

Kavalalı Mehmed Ali Paşa İsyanı ve Yunanistan'ın Bağımsızlığını Kazanması

Osmanlı'ya Başkaldıran Bir Vali: Kavalalı Mehmed Ali Paşa İsyanı almonitör
4 dakika
76
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Mehmed Ali Paşa, okuma yazma bilmemesine rağmen Mısır’da önce Fransızca sonra Arapça olarak ilk resmi gazeteyi çıkardı. Fransa’dan uzman askerler getirtti ve orduyu yenileyerek tamamen modern bir ordu ve donanma kurdu. Öyle ki 2.Mahmut Mora’da çıkan Rum İsyanı’nda kendisinden destek isteyecekti. Mehmed Ali Paşa o denli güçlenmişti ki, destek vermesi için o dönem gücü iyice zayıflamış olan Osmanlı’ya bir vali olarak şart koşacaktı...

Kavalalı Mehmed Ali Paşa, 1769’da Kavala’da doğmuştur. Yaptıkları, okuryazar olmasa da oldukça zeki bir insan olduğunu gösterir.

Napolyon, 1799’da hem kaybettiği sömürgeleri almak hem de çeşitli nedenlerde Süveyş Kanalı’na ulaşabilmek için Mısır’a asker çıkartır. Osmanlı karşılık olarak bölgeye asker gönderir. Kavalalı Mehmed Ali Paşa, işgal için Kavala’dan gönderilen seçme askerlerdendir. Fransızlar’ın Kahire’yi boşaltmasından sonra Mehmed Ali Paşa buradaki askerleri düzene koyar, zamanla otoritesini kurar ve Vali Hüsrev Paşa’yı kaçırtır.

Tüm Reklamları Kapat

Nihayetinde 1805 yılında Mısır’a vali olarak atanan Mehmed Ali Paşa, Mısır üzerinde söz sahibi olan ağaları vs. ortadan kaldırarak otoritesini güçlendirir. Osmanlı’nın çözemediği Hicaz’daki Vehhabi İsyanı’nı bastırır ve bunun sonucunda hac yolu açıldığından İslam dünyasında büyük bir saygı kazanır. Askeri, idari ve ekonomik reformlar yapar. Mısır’daki tüm toprakları millileştirir, Nil’den sulama kanalları açarak pamuk üretimini ön plana çıkartır.  Böylece, Mısır’ın kalkınmasını sağlamış olur. Öyle ki yalnızca dört yıl içinde Mısır’ın yıllık geliri 13 bin keseden 400 bin keseye çıktı. Bu parayla da kuvvetli bir ordu ve donanma kurar. Fransızların yardımıyla kurduğu bu modern orduya Cihadiye Birlikleri denilir.[2]

18. Yüzyılda Fransa’da ortaya çıkan Ulusçuluk akımının etkisi, içinde birçok milleti barındıran Osmanlı’yı da etkilemiştir. Rum bir tüccar olan Manuel ve beraberindeki iki kişi, Rusya’nın Karadeniz’deki önemli bir liman kenti olan Odesa’da gizli bir örgür olan Philike Heteiriya’ı (Dostluk Ceniyeti) kurarlar. Nihayet 1821’de önce Eflak ve Boğdan’da, ardından Mora’da isyanı başlatırlar. Mora’da Balyabadra Piskoposu Geermanos liderliğindeki Rumlar Kalavrita Kalesi’ne bayrağı dikerek isyanı başlatırlar. Bu isyan kısa sürede adalara da sıçrar ve durum zaten gücü oldukça azalmış olan Osmanlı için güçleşir.

Rumlar; yüzlerce yıldır aynı topraklarda, birlikte yaşadıkları insanları öldürürler. Birçok Türk ölür. Öyle ki Rumlar, teslim olunması halinde Anadolu’ya gönderileceğini söyledikleri halde antlaşmayı bozarak pek çok Türk’ü katlederler. Neticede 15.000’den fazla Türk ölür.[1]

Mısır’ın donanmasının ve askeri gücünün olduça iyi olduğunu bilen o sırada tahttaki 2. Mahmut (Ayrıca unutulmamalıdır ki o sırada Vaka-ı Hayrriye ile yeniçeri ocağının kaldırılmasından dolayı elde düzenli bir birlik yoktur) Kavalalı Mehmed Ali Paşa’dan yardım ister. Mehmed Ali Paşa ise Mora ve Girit valiliklerinin kendisine verilmesi şartıyla teklifi kabul eder. Mayıs 1821'de 12 gemi gönderir ve arkasından da devamının geleceğini söyler ve isyan bastırılır.

Tüm Reklamları Kapat

Bağımsız bir Yunanistan’ın bölgede olması çeşitli Avrupalı devletler için “Kullanışlı” olacağından İngiltere, Fransa ve Rusya 1827’de Londra Protokkolü’nü imzalarlar. Buna göre isyancılar ile Osmanlı Devleti arasında bir ateşkes antlaşması imzalanması istenmiştir. Ayrıca ateşkesin ardından da bağımsız bir Yunan devleti kurulacağı bildirilmiştir. Bu teklifi reddeden Osmanlı’yı büyük bir sürpriz bekliyordu. Ve nihayetinde 20 Ekim 1827’de Navarin’de Osmanlı-Mısır donanması İngiltere, Fransa ve Rusya tarafından imha edilmiştir. Mora’nın elden gideceğini anlayan Mehmed Ali Paşa İngilizlerle anlaşarak geri çekilir.

Navarin'de Osmanlı Donanmasının Yakılması
Navarin'de Osmanlı Donanmasının Yakılması

Daha sonra Rusya’nın Balkanlardan Osmanlı’ya savaş açması durumu iyice güçleştirir. Bunun üzerine yeniden Kavalalı’dan yardım istenir ancak o, çeşitli bahanelerle gitmeyi reddeder. Bunun üstüne Mora İsyanı’nda verdiği destekten dolayı Suriye valiliğini de isteyince Sultan 2.Mahmut iyicene sinirlenir ancak bir şey yapamaz.

Tüm bu gelişmeler olurken Rusya, Edirne’ye kadar girer ve bunun sonucunda Osmanlı antlaşma teklifini kabul etmek zorunda kalır. Bunun üzerine Edirne Antlaşması’nı imzalarlar. Bu antlaşma ile birlikte Yunanistan artık bağımsız bir devlet olmuştur.

Osmanlı’nın zayıflığından yararlanan ve halkın 2. Mahmut’un reformlarına karşın (2. Mahmut’a halkın “Gavur Padişah” dediği unutulmamalıdr). her tarafta kendisini destekleyeceğini uman Mehmed Ali Paşa, Oğlu İbrahim Paşa önderiğindeki “Modern” orduyu Anadolu’ya gönderir. Kütahya’ya kadar gelen birlikler karşısında 2. Mahmut Avrupa’lı devletlerden yardım arayışına girer. En nihayetinde Rusya boğazları kullanma çıkarını düşünerek yardımı kabul eder ve Boğaz’a donanmasını gönderir. Elbette bunun sonucunda Hünkar İskelesi adlı antlaşmayı yaparak boğazların savaş durumunda Rusya lehine kapatılmasını ister. Meydanı Rusya’ya bırakmak istemeyen İngilizler Osmanlı’ya yanaşarak Balta Limanı Antlaşması’nı imzaladılar. Bu antlaşma Osmanlı’yı İngilizler için bir açık pazar haline getirdi ve ekonomiye büyük bir darbe vurdu.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Osmanlı’nın yeniden güç kazanmaya başladığını gören Mehmed Ali Paşa bağımsızlığını ilan eder ve yeniden ilerler fakat Avrupalı devletler Londra Konferansı’nı yaparak Kavalalı ile Osmanlı Devleti’nin arasını yaparlar. İlkin Kavalalı antlaşmaya yaklaşmasa da, yaklaştırırlar. Bu antlaşmaya göre Suriye ve Hicaz valilikleri Mehmed Ali Paşa’nın oğlu İbrahm paşa’ya verilecek ve Mısır Osmanlı’ya bağımlı kalacaktır.

Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ Erhan Afyoncu. (2022). Yakın Tarih Dersleri. ISBN: 9786257705363. Yayınevi: Yeditepe Yayınevi. sf: 27.
  • ^ Erdem ÇELİK. Kavalalı Mehmet Ali Paşa İsyanı. (20 Şubat 2024). Alındığı Tarih: 14 Nisan 2024. Alındığı Yer: tarihselbilgi | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 30/04/2024 21:49:21 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17348

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Oyun Teorisi
Ana Bulaşma Mekanizması
Skeptisizm
Gezegen
Yıl
Kütle
Tümör
Göğüs Hastalığı
Göz
Farmakoloji
Makine
Nükleik Asit
Optik
Mantık
Stephen Hawking
Şizofreni
Çocuklar İçin Bilim
Kemik
Yapay Zeka
Asteroid
Teknoloji
Kuyruk
Elektrokimya
Besin Değeri
Hukuk
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close