Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Antik Yunan Ekseninde "Doğa" ve "Tabiat" Ayrımı

1 dakika
81
Antik Yunan Ekseninde "Doğa" ve "Tabiat" Ayrımı Evrim Ağacı
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Neredeyse tüm medeniyetler, topluluklar, uygarlıklar... Hepsinin amacı "Tabiat"a yön vermektir. Benim nezlimde bunların içinden yalnız birisi "Doğa"ya yön vermeyi seçti: Antik Yunan.

Lakin her şeyden önce "Tabiat" ve "Doğa" arasındaki ayrıma vakıf olmamız gerekmektedir. Bu yazının ana konusu da budur.

Tabiat, Arapça "taba" (mühürlemek, damgalamak) kökünden gelmektedir. Elbet mühürlemek için bir mühürleyen olması gerekmektedir. Burada, anlaşılacağı üzre, Tanrı'dan bahsedilmektedir. Dolayısıyla "Tabiat" Tanrı'dan ayrı düşünülemez.

Tüm Reklamları Kapat

"Doğa" ise Tanrı'dan bağımsız olarak varlık gösterir. Yunanlardan öncekiler, Tanrı'nın mührü olduğu düşünülen, "Tabiat"ı anlamaya çalıştılar. Örneğin Sümerler'deki Ziggurat yapısının amacı Tanrı'nın bâhşetmiş olduğu gökyüzünü yorumlamak idi (Bunun toprağı ne zaman ekeceğini bilmek gibi çeşitli sebepleri de vardı elbet). Bunu, bu işi yapanların rahipler olmasından anlayabiliriz.

Lakin Antik Yunan'da işler değişmeye başlamıştır. Özellikle Türkçesi Milet olan (bugün Aydın ili civarında) yerde bu değişme baş göstermiştir. Burada, diğerlerinden farklı olarak, "Doğa"yı anlamak için çaba gösteren bir adam çıkmıştır: Tales.

Thales'in varlıklı bir ailenin çocuğu olduğu anlaşılıyor. O dönem, neredeyse her varlıklı insanın yaptığı gibi Thales de Mısır'a gider. Mısır'ın iki ana öğesi vardır: Piramitler ve Nil. Thales, burada gölgesi kendi boyuna eşit olduğu zaman bir piramitin gölgesini ölçer. Böylece Geometriye çeşitli yenilikler katar.

Daha sonra, Milet'e döndüğünde, Thales fark eder ki bir şeyler Tanrıların yardımı olmaksızın yapılabiliyor. Öyle ya, her ne kadar Zeus'a kurban verseler de yıldırımlar atmaya, Asklepios'a ne kadar kurban verseler de insanlar can vermeye devam eder.

Tüm Reklamları Kapat

Ardından, depremlerin nasıl olduğunu açıklamak için Sümerler'den öğrendiği sanılan ve Dünya'nın bir disk gibi suyun üzerinde yüzdüğü savunulan Tarkullu kuramını öne çıkarır. Ardından, öğrencisi ve arkadaşı olduğu anlaşılan Anaximandros ise büyük bir adım atarak Dünya'nın boşlukta asılı olduğunu söyleyecektir. Bununla da yetinmeyip bir Dünya haritası yapacak ve bunu limana asarak seferden gelen kaptanların "Tenkit" etmesini isteyecektir. Bu, bilinen ilk "Tenkit"tır.

Böylece Thales, "Doğa"yı anlamanın ilk adımlarını atmış ve onun yoldaşları sayılacak insanlar da bu adımın devamını getirmişlerdir.

Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 14:10:46 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18403

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlı Cansız
Doğa Yasaları
Beslenme Davranışı
Aşı
Diş Hekimi
Savunma
Avrupa
Sendrom
Su Ayısı
Kimyasal Evrim
Değişim
Goril
Deprem
Hastalık Dağılımı
Yayılım
Akıl
Bebek
Nötron
Toprak
Sağlık Bakanlığı
Yıldızlar
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Terapi
Canlı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close