Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

KOOPERATİFLER İÇİN HEM STRATEJİK HEM RİSKLİ BİR SİLAH : DEMOKRATİK KATILIM

4 dakika
53
KOOPERATİFLER İÇİN HEM STRATEJİK HEM RİSKLİ BİR SİLAH : DEMOKRATİK KATILIM Vote
  • Blog Yazısı
cottonbro studio
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Kooperatifçilik ilkel uygulamaları eskiden beri bilinse de günümüze en yakın hali 19.yy'da hayata geçmiş, üyelerin dayanışması esasına göre çalışan bir dünya.

Ülkemizde ilk kooperatifçilik örneği 1863 yılında kurulan "Memleket Sandıkları" ile hayata geçmiştir. Bugün ülkemizde 7 Milyon'dan fazla kişinin kooperatif üyesi olduğu düşünülmekte.

Kooperatifler Hangi İlkelerle Yönetilmeli

Uluslararası Kooperatifçiler Birliği (ICA) 1995 yılında yapmış olduğu toplantıda evrensel olarak şu ilkeleri benimsemiştir.

Tüm Reklamları Kapat

  1. Gönüllülük ve Herkese Açık Ortaklık
  2. Demokratik Denetim ve Katılım
  3. Ortakların Ekonomik Katılımı
  4. Özerklik ve Bağımsızlık
  5. Eğitim, Öğretim ve Bilgilendirme
  6. Diğer Kooperatifler ile İşbirliği
  7. Topluma Karşı Sorumluluk

Bu maddelerin her biri ayrı ayrı öneme sahip olmakla ve tamamı bu yazının konusu olmamakla beraber, okuyucunun bilmesi gereken en önemli nokta şudur ki; tüm bu ilkelerin her biri birbiri ile ilgili ve birbirlerini etkiler durumdadır.

Yukarıda sayılan temel ilkeler, kooperatifleri standart ticari işletmelerden keskin bir şekilde ayırmakta. Elbetteki kooperatifler de (eğer sosyal kooperatif olarak kurulmadılar ise) ticari faaliyetleri sonucu ortaklarının lehine sonuçlar üretmek isterler, ancak işleyiş ve genel paradigma olarak önemli farklar mevcuttur.

Bu farkların ne olduğu hakkında Sayın Aylin Çiğdem Köne'nin şu yazısını okuyabilirsiniz.

Demokratik Denetim ve Katılım Ne Anlama Geliyor?

Kooperatifler tüzel bir kişiliğe sahip olmakla beraber, her bir üyenin(aslında ortağın) bir anlamda "eşit sahiplik" sıfatı elde ettiği özel yapılardır. Bu durum ortaklara şu imkanları verir.

Tüm Reklamları Kapat

  • Kararlara ve politika oluşturmaya katılma
  • Genel kurulda oy kullanma
  • Kooperatif faaliyetlerini denetleme
  • İtirazlarını kayda geçirme

Bunlar içinde oy kullanma kavramı kooperatiflerde özel bir yere sahiptir. Çünkü sermaye şirketlerinden farklı olarak her bir ortak, payından bağımsız şekilde bir oya sahiptir. Buna "bir üye bir oy ilkesi" adı verilmekte.

Farklı sermaye payları oluşan katma değerden pay alma açısından doğal bir fark yaratsa da, bu durum kararlara katılmaya yansımaz. Böylece bir anlamda daha çok hissesi (parası diye de düşünülebilir) olanın daha haklı olduğu bir ortamın varlığı engellenmiş olur. Zaten kooperatif kültürünün en önemli amaçlarından biri budur.

Not : Burada bir düzeltme yapalım, dönem sonu oluşan gelir - gider farkı ortaklara sermayeleri oranında değil, kooperatif ile yaptıkları iş oranında dağıtılır.

Demokratik Katılımın Stratejik Faydaları

Demokrasi bugün insanlığın ulaşabildiği ideale en yakın yönetim şekillerinden biri. Kooperatiflerde demokratik bir ortamın yaratılmış olması hem işin doğasından, hem de kanundan gelen bir durumdur. Demokratik Denetim ve Katılım İlkesi'nin doğru kullanılabilmesi şu stratejik avantajlara yol açar.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

  • Her bir üyenin bir oya sahip olması, üyelerin kurumun kaderi üzerinde eşit güce sahip olmaları hissiyatını doğurur. Bu üyelerin kooperatife sahip çıkma, onun için emek sarfetme motivasyonunu arttırma potansiyeline sahiptir.
  • Kooperatifler benzer alanlardaki kişilerden oluşan ve ortak bir konsepte sahip yapılardır. Aynı iş kolundaki kişilerin farklı farklı fikirlerini yarıştırabilmeleri, "akıl akıldan üstündür" ilkesi gereği, yenilikçi çözümlerin ortaya çıkma ihtimalini arttırır.
  • Her bir üyenin kooperatifin denetimi üzerine söz sahibi olması, kooperatifi yöneten kişilerin üzerinde daha dikkatli ve şeffaf davranma, kararları alırken basiretli hareket etme yönünde olumlu bir baskı yaratır.

Demokrasini Doğasından Kaynaklanan Stratejik Bir Risk : Vasatlık

Demokrasi çok iyi bir yönetim ve yönetişim rejimi olmakla beraber, Sokrates Demokrasiden Neden Nefret Etti yazısında da belirtildiği üzere eğitimli insanların elinde iyi sonuçlar vermektedir.

Demokratik karar alma mekanizmaları kooperatiflerde doğru çalışmaz ise, başta Yönetim Kurulunun seçilmesi, stratejik faaliyetlerin (büyüme, yeni pazarlara girme gibi) kararlaştırılması gibi durumlarda ortaya çıkan sonuçların vasat veya vasat altı olması riskini yok sayamayız.

Bu tür vasatlık veya daha altı durum, kooperatifin hedeflerinde belli bir platoyu aşamamasına yol açabileceği gibi, ekonomik bağımsızlığını dahi kaybetmesine yol açabilir ki bunun temel ilkelerden olduğunu biliyoruz.

Riski Önlemek İçin Neler Yapılabilir

Demokratik bir ortamın kooperatifler için avantaj yaratmaya devam etmesi için şunlara dikkat etmek gerekir.

  • Farklı fikirlerin formal (genel kurul, yönetim kurulu v.s.) veya informal ortamlarda dile getirilmesinin önünde engel kalmamalıdır. Hatta kooperatif kurulur iken, bu tür fikirlerin ne şekilde sunuma dönüşebileceği belirlenip yazıya geçirilmeli ve tüm üyeler bunu baştan benimsemelidir.
  • Kooperatifler üye/ortak açısından genişlerken dikkatli olunmalıdır. Herkese Açık Ortaklık temel bir ilke olmakla beraber, yönetim kurulları (kanun gereği inceleme ve onay makamıdır) üye başvuruları konusunda hassas olmalı, özellikle üyenin etik/ahlaki yönden incelenmesine önem verilmelidir. Kanunda hali hazırda bazı üyelik filtrelerinin olması yeterli görülmemelidir.
  • Üyeler içinde demokratik yapıya zarar verecek şekilde faaliyetleri olan (tehdit, şantaj, manipülasyon gibi) kim varsa, kooperatife kattığı kısa vadeli katma değere bakılmaksızın oyunun dışına çıkarılmalıdır. Demokrasi temel bir ilke olmanın yanında stratejik bir silahtır ve taktik faydalar için stratejik durumlar göz ardı edilemez.
  • Kooperatifçiliğin bir başka temel ilkesi olan Eğitim, Öğretim ve Bilgilendirme'yi demokratik ortamın gelişmesi için bir silah haline getirmek gerekir. Hem üyeleri farklı konularda eğitime tabi tutarak kalifikasyonlarını yükseltmek, hem kooperatif faaliyetleri konusunda şeffaf bir bilgilendirme mekanizması kurmak demokratik katılımı ve elbette ki denetimi kolaylaştıracaktır.

Bu konuda gerekli hassasiyetin gösterilmesi halinde, Demokratik Denetim ve Katılım sadece kooperatiflerin daha verimli çalışmasını sağlamaz, bir noktada çok ortaklı ticari işletmelere bile doğru bir yönetim şekli konusunda örnek teşkil eder ki bunun yarattığı sosyal fayda çok yüksek olacaktır.

Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 07:00:36 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15347

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrimsel Psikoloji
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Su Ayısı
Hasta
Modern
Risk
Bilim Felsefesi
Dışkı
Kütleçekimi
Ecza
Bağırsak
Epistemoloji
Çocuklar İçin Bilim
Tüy
Kalori
Kitlesel Yok Oluş
Obezite
Nöron Hücresi
Bilinç
Albert Einstein
Odontoloji
Etimoloji
Jeoloji
Gezegen
Doktor
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close