Elizabeth Holmes Vakası : Proje Çocuk Kavramı ve Toksik Başarı Kültürünün Birleşimi Bize Neler Öğretmeli
Elizabeth Holmes davası geçtiğimiz bir kaç yılda gündemi hayli meşgul etti malumunuz. Kendisi hali hazırda 11 yıl 3 aylık cezasını çekmek üzerine cezaevinde bulunuyor. Konu hakkında bilgi edinmek isteyenler bu platformda Çağrı Mert Bakırcı tarafından yayınlanan Theranos: Bir Damla Kan, 10 Milyar Dolar Sahtekarlık isimli videoyu izleyebilirler.
Bu yazıda Theranos'un hikayesinden çok Holmes'un kişiliğini oluşturan çevresel faktörlerin iş hayatı açısından etkisi tartışılacak.
Kariyerist Bir Topluluk Olarak Orta-Üst Sınıf
Her ne kadar Orta-Üst kelimesi modern sosyoekonomik ölçeklendirmede kullanılmıyor olsa da kabaca
- B sınıfı olarak da geçen Üstün-Altı
- ve C1 sınıfı geçen Ortanın-Üstü
skalalarını bir arada Orta-üst olarak tanımlamak mümkün. Çünkü bu iki grubun arasındaki geçişkenlik çok yakın.
Çok kabaca bu tabir en üst tabaka zenginlerin işyerlerinde üst düzey yöneticilik yaparak orta ve alt sınıfları yöneten, veya yine toplumda üst düzey akademisyen, gazeteci v.b. uzmanlık alanlarında faaliyet gösteren, veyahut da serbest meslek erbabı olup yüksek hacimli işler yapan kişilerin oluşturduğu grupları temsil etmektedir.
Orta-Üst sınıfın yazıya dahil edilmesinin sebebi dünyanın her yerinde bu toplumdaki kişilerdi "kariyerist" davranış kalıplarının çok baskın olmasıdır. Genellikle çok işe dönük bir yaşam sözkonusudur ve aile ilişkileri, ebeveyn rolleri dahil, bu kariyere göre şekillendirilir.
Bu tür çocukların çok iyi eğitim olanakları ve iş ağları ile çevrelendikleri için başarılı olma ihtimallerinin yüksek olduğu bilinmekle beraber, özellikle ruh sağlıkları açısından büyük riskler içinde yaşadıkları biliniyor.
Bir Proje Çocuk Olarak Holmes
"Proje Çocuk" kavramı ailesinin tüm ilgisinin üzerine yoğunlaştırıldığı, kendi seçimlerinin yapılmasına izin verilmeyen, genellikle tek çocuk olan ve bir kariyerist olarak yetiştirilen kişileri tanımlamakta kullanılıyor.[1]
Proje çocuklara Orta-Üst sınıf ailelerde daha çok rastlandığını görüyoruz. Holmes tam olarak böyle bir ailenin çocuğu. Babası enerji şirketlerinde yönetici, annesi ise kongre çalışanıydı.
Holmes Bakırcı'nın da videosunda belirtildiği gibi Stanford'da çok da başarılı bir öğrenci olmadığı halde anne ve babası tarafından Çince öğrenmeye teşvik edildi ve onun isteğinin dışında Çin'e yollandı.
Proje çocuklarda anne ve babaya karşı kuvvetli bir sevgi nefret ilişkisi olduğunu biliyoruz. Ebeveynlerin çocuğa sürekli ulaşamayacağı büyük hedefler koyması çocukları aşırı baskı altına alıyor.[2]
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Holmes da aslında hiç istemediği ve sürekli şikayet ettiği Çin deneyiminin ardından başarılı olmaya aşırı tutkulu bir kişi haline gelmişti. Bu hayatında alacağı bütün stratejik kararları etkileyecekti.
Theranos'taki Otoriter Ortam
Holmes ve iş ortağının Theranos'ta tamamen insani duygulardan yoksun, fazlası ile otoriter bir ortam yarattığını biliyoruz. Bu durum bir kaç açıdan Holmes'un işine geliyor gibi görünüyordu.
- Hem çalışanlar üzerinde kurduğu otorite, başarı duygusunun tatmini açısından onu rahatlatıyordu (proje çocuklarda narsistik ve sosyopatik eğilimler çok yüksektir)
- Hem de bu tür bir model çalışanların temel bazı bilgilere erişimin kısıtladığından (ki bu sonraları bir çalışan tarafından kırılacaktı) sahtekarlıklarını daha rahat gizleme olanağı sağladı.
Bununla beraber bu tür ortamlar yöneticilerdeki kibri arşa çıkardığından, yaptıkları hataların sonunda ellerinde patlaması da kaçınılmaz oluyor. Nitekim Theranos'un hikaesi de çok hızlı bir şekilde yere çakıldı malum. Hikayenin detayları videoda var. Burada tekrar edilmeyecek.
Toksik Başarı ve Rekabet Kültürü
Kapitalist iş kültürü sürekli ve sert bir rekabeti öncelediği gibi, bu kültürün ayakta kalması için başarı hikayelerini pazarlayarak girişimcileri cesaretlendirmeye çalışır.[3]
Bununla beraber başarıya aşırı tutkulu, girişimciliğe aşırı değer veren paradigma, bazen gerçeğin denetlenmesini engelliyor.
Holmes vakası ilk ortaya çıktığında yatırımcılar arasındaki veya yönetim kurullarındaki iş insanı ve özellikle eski kudretli siyasetçi ve bürokratların bu olayı nasıl görmediği hayli tartışıldı. Oysa ABD'de siyasi arenadaki bir çok oyuncu iş dünyasından transferdir ve bir çoğu da yazının başında belirtilen kariyerist sınıftan gelir. Dolayısı ile karşılarında genç, hırslı ağzı iyi laf yapan bir kızcağızı gördüklerinde bu reflekslerinin onu desteklemeye itmesi beklendik bir durum.
Ancak burada asıl problem başta verdikleri destek değil. Asıl problem daha sonra ortaya çıkan şüphelere ilk etapta kulak tıkamaları. Oysa olayı ortaya çıkaran çalışan, Dışişleri eski bakanı George Shultz'un torunuydu. Kuvvetle muhtemeldir ki Shultz torununu yeterince başarılı olamamış, ancak maaşlı bir teknisyen olmuş(!) biri olarak gördüğünden ona inanmamayı seçti. Ne de olsa karşı tarafta bir başarı hikayesi(!) duruyor. Tam onların düşünce dünyalarına uyan bir örnek! (Gerçi hakkını verelim, torunu dinleyen kişi de başka bir yatırımcı ve zengin Rupert Murdoch oldu ama bu diğer problemleri kapamıyor)
Bu durum bize bir hikayeyi cesaretlendirmenin onu denetlemeye engel olmaması gerektiğini çok iyi anlatıyor. Eğer baştan çalışanlardan gelen uyarılar dinlense ve belki de bir harici denetim prosodürü uygulansa (bu işi ustaca yapan büyük firmalar var) zaten iş asla bu noktaya gelmeyecekti.
Sonuç
Holmes büyük bir kariyer baskısı ile proje çocuk olarak büyümüş, bunun yarattığı narsizm yüzünden ruh hali sarsılmış, sonrasında yaşamı çok kötü bir yere evrilmiş bir kişi. Özellikle rekabetçiliğin çok kutsandığı sosyal gruplarda hikayenin nasıl kötü bitebileceğini bize harika bir şekilde anlatıyor.
Onun bu özelliği, hikayesine dahil olan ve yine aynı toksik kültürden gelmiş yatırımcılar ile bir araya geldiğinde kaçınılmaz bir felaket yaşandı. Oysa başarı kadar başarısızlığın da hoş karşılanabildiği (ki startup kültürü buna uygundur asılnda), cesaretlendirmenin denetlemek ile harmanlanabildiği bir ortam oluşmuş olsa belki de bunların yaşanmasına hiç gerek kalmayacaktı.
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ E. Öztürk. Proje Çocuk Kavramı Nedir. Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2023. Alındığı Yer: Sofist Danışmanlık | Arşiv Bağlantısı
- ^ H.Hayes. Parental Projection: The Perils Of Living Through Our Children - Heather Hayes & Associates. (6 Mart 2022). Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2023. Alındığı Yer: Heather Hayes & Associates | Arşiv Bağlantısı
- ^ S. M. Ather, et al. Encouraging Entrepreneurship And Its Impact On Economic Development In Emerging Economy: An Over View.. Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2023. Alındığı Yer: Research Gate | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 07:23:17 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15016
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.