Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Rekabetten Kaçarak Rekabet Avantajı Elde Etme: Mavi Okyanus Stratejisi Nedir?

4 dakika
55
Rekabetten Kaçarak Rekabet Avantajı Elde Etme: Mavi Okyanus Stratejisi Nedir? My Drink Beverages
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Rekabet avantajı elde edebilmek tüm işletmelerin doğasının değişmez bir parçasıdır ve işletmeler, rakiplerinden daha iyi durumda olmak için, bir takım rekabet stratejileri geliştirir ve uygularlar.

Bu stratejilerin ne olduğu İşletmelerde Temel Rekabet Stratejileri Nelerdir başlıklı makalede genel olarak incelenmiştir.

Bu makalede ise rekabet avantajı yakalamanın özel ve ilginç bir yolu olan rekabetten kaçma kavramı ve bunun özel bir formu olan Mavi Okyanus Stratejisi (Ing: Blue Ocean Strategy) üzerinde durulacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Rekabetten Kaçmanın Temel Mantığı

Herhangi bir bölgede faaliyet gösteren A ve B firmasının olduğu varsayılsın. Gerçekte bir pazarda birden fazla rakibin görülmesi daha olası olsa da hem iktisatta duopol piyasalar konusunda kendine yer bulmuştur hem de rekabetin maliyetini karşılaştırılmalı bir şekilde anlatmak açısından kolaylık sağlamaktadır.[1]

Her iki firma X ürününü üretiyor olsun. Bu firmalar farklı sebeplerden dolayı farklı maliyetlere katlanacaktır. Aynı zamanda firmaların uzmanlıkları, pazarlama becerilerinin farklılığı gibi nedenlerden ötürü gelirleri de farklı olacaktır.

Senaryoya aşağıdaki ön kabuller eklenmiş bulunsun :

  • X ürünün total pazar payı 100 birimdir.
  • Taraflar arasında tam rekabet hali mevcuttur. Haliyle bu 100 birimlik pazar payını aralarında fiyat anlaşması yaparak daha yukarıya çekmeyeceklerdir. (Tarafların üretim miktarı, fiyat gibi konularda önceden anlaştığı durumlar ki bu tür anlaşmalar rekabet bozucu niteliği sebebi ile birçok hukuk sisteminde yasaktır)
  • Her bir firma tam rekabetin doğası gereği kendi organizasyon ve yönetim becerileri kadar pazardan pay alacaklardır.

Belli bir dönem sonunda firmalar ile ilgili şu bilgilerin verildiği varsayılsın :

Tüm Reklamları Kapat

  • A firması %40 pazar payı elde etmiş olup total maliyeti 10 birim olarak gerçekleşmiştir. Haliyle kârlılığı (100∗0.400.40)−10=30(100 *
    0.40
    0.40) - 10 = 30
    
    birim olmuştur.
  • B firması %60 pazar payı elde etmiş olup, total maliyeti 20 birim olarak gerçekleşmiştir. Hali ile karlılığı (100 *0.60) - 20 = 40 birim olmuştur.

Bu örnekte A firması aleyhine gelişen bir karlılık karşılaştırılmasından bahsetmek mümkündür. Aslında maliyetleri daha düşük olduğu halde pazar payı dezavantajı sebebi ile karlılığı rakibinden düşük kalmıştır. Bu durumun şu tür bir riski bulanmaktadır:

  • Aynı senaryonun süreklilik arzetmesi rakibin sermaye birikimini arttıracak ve bu kendisine yeni yatırımlar ile pazar payını büyütme imkanı yaratacaktır.
  • A firmasının pazar payı küçüldüğü halde maliyetleri bir noktadan daha aşağıya inmeyceği için karlılığı zaman içinde daha da düşecektir.

A firmasının bu durumdan kaliteyi arttırmak, üründe yenilik yapmak, fiyat rekabetine girmek gibi silahlarla sıyrılması mümkündür. Ancak bir diğer yol ise rekabetin olmadığı bir alana kaymaktır.

Mavi Okyanus

Bu kavram ilk defa W. Chan Kim ve Renee Mauborgne tarafından yazılan kitapta kullanılmıştır.[2] .

Mavi okyanus kavramı etrafınızda sizden başka köpekbalığının bulunmadığı (rekabetçi pazarlarda aktörler için köpekbalığı tabiri sıklıkla tercih edilir), haliyle denizin tüm nimetlerinden sizin faydalanacağınız bölgeyi anlatmak için kullanılır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Bunun iş yaşamındaki karşılığı daha önce kimsenin girmediği bir pazara girip, ve hatta bu pazarı bizzat kendiniz yaratıp rakipsiz bir şekilde tüm pazar payını elde etmek demektir. Haliyle rekabetten kaçarak gelecekteki rakipleriniz gelmeden kar biriktir ve aslında gene bir şekilde rekabet avantajı elde etmiş olursunuz.

İşletmeler mavi okyanuslarını bulmak için farklı yollar deneyebilirler. Örneğin ;

  • Coğrafi olarak girilmemiş bir bölgeye gidip niş bir pazar yakalayabilirler. Örneğin A firması X ürünün daha önce kimsenin girmeyi akıl etmediği bir bölgeye götürebilir.
  • Veya mevcut coğrafi bölgede bilinen bir ürün ile ilgili modifikasyon yaparak bir ilk yaratabilirsiniz. Bunun en bilinen örneği Pacific Southwest Airlines firmasıdır. O güne kadar sadece belli bir gelir grubunun lüksü kabul edilen uçakla insan taşımacılığını ucuz bir şekilde yapmanın yolunu bulmuş ve havacılık sektörüne Düşük Maliyetli Taşımacılık (Ing: Low-Cost Carrier) kavramını kazandırmıştır.[3]

Mavi Okyanus'un 4 Temel Prensibi

Stratejinin hayata geçirilmesinde etkili olacak temel prensipler şunlardır : [4]

  • Azalt : Hali hazırda alışılagelmiş olan neleri azaltabiliriz. Örneğin sadece çocuklara özel bir yiyecek mekanı açıp verilen içeceklerin boyutunu küçültmek gibi.
  • Yoket : Hangi faktörleri tamamen servis etmekten vazgeçebiliriz. Örneğin ucuz hava taşımacılığı yapan firmalar yemek servislerini tamamen kaldırmış ve siparişe bağlı hale getirmiştir.
  • Yükselt : Verilen hangi hizmetin standartını endüstri/pazar ortalamasının üzerine çıkartabiliriz. Mesela daha üst gelir grubuna özel bir sinema salonu açıp, bölgede olmayan büyüklükte ve görüntü kalitesinde sinema perdeleri kullanmak gibi.
  • Yarat: Var olmayan neyi müşteriye sunabiliriz. Örneğin bir coğrafi bölgede ilk defa sinema Imax teknolojisine sahip bir sinema salonu açmak gibi.

Sonuç

Mavi Okyanus rekabetten kaçarak rakiplerinin önüne geçmenin efektif bir yoludur. Bununla beraber aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekir.

  • Her mavi okyanus bir gün kızıla döner. Yani yeni rakipler mutlaka gelir. Haliyle buna hazırlıklı olunması, bir gün rakipler gelecekmiş gibi bir kalite standardı tutturulması gerekir. Aksi takdirde atalet işletmeyi ele geçirir.
  • Günümüz teknoloji dünyasında rakiplerin sizin mavi okyanusunuzu fark etme ve karşı hamle yapma hızı fazlasıyla yüksektir. Haliyle bunu da asla gözden kaçırmamak icap eder.
Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 11/02/2025 22:54:09 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18073

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close