Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Gölgedeki Yetenek-Mileva Mariç

Gölgedeki Yetenek-Mileva Mariç mileva_mariç
mileva mariç
4 dakika
10
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Mileva Mariç 19 Aralık 1975 tarihinde varlıklı bir Sırp ailesinin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Ülkesi o dönem Avusturya-Macaristan imparatorluğu sınırları içindeydi.

Mileva, küçük yaşlardan itibaren, zeki bir kız olarak dikkat çekti. O kadar ki 16 yaşında iken sadece erkeklerin kabul edildiği bir Kraliyet Okuluna özel izinle girmekle kalmamış, burada matematik ve fizik derslerine de yine özel izinle girmiştir. Ardından da bu derslerden en yüksek notu alarak mezun olmuştur. Bu dönemde Nicola Tesla ile tanıştığı ve yakın arkadaş oldukları bilinmektedir.

Zurih'e Taşınma ve Einstein ile Tanışma

1894 Mileva Mariç için hayatını değiştiren yıldır. Geçirdiği ciddi bir rahatsızlık ailesi ile birlikte Zurih'e taşınmasına sebep olmuştur. İlk önce tıp eğitimi alan Mariç ardından Zurih Politeknik (bugünkü adı ETC Zurih) Okuluna kaydolmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

Burada İtalya'dan taşınmış genç, içine kapanık, derslere ilgisiz görünen ama başarılı bir öğrenci olan Albert Einstein ile tanışmış olup, ikili önce yakın arkadaş sonra sevgili olmuşlardır.

Bu noktada şunu belirtelim Mariç ve Einstein fizik ve matematik alanında ortak dersler almaktaydı ve Mariç özellikle matematik alanında çok başarılı bir öğrenciydi. Ancak kimi kaynaklarda iddia edildiğinin aksine Einstein'in matematik bilgisi asla zayıf değildir. Hatta zaman zaman eşinden yüksek notlar aldığını bilinmektedir.

Bilimsel Çalışmaları

Mariç, 1897 yılında, Nobel ödüllü fizikçi Philip Lennard'ın davetlisi olarak bir dönem Heidelberg Üniversitesinde misafir öğrenci olarak bulunmuştur. Bu dönem zarfında;

  • Sayılar Teorisi
  • Kalkülüs
  • Eliptik Fonksiyonlar
  • Elektrodinamik

alanında çalışmalar yaptığı bilinmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu dönemin bitiminde tekrar İsviçre'ye dönmüş ve eğitimine devam etmiştir.

Dikkat edilirse, yaptığı çalışmaların yine matematiksel bir ağırlık taşıdığı görülebilmektedir. Öğrenim kariyeri boyunca fiziğin matematiksel altyapısına daima büyük bir ilgi duyacaktır.

Evlilik ve Düşmeye Başlayan Bir Kariyer

Einstein ile başlayan duygusal ilişki ona -en azından ilk zamanlar-mutluluk getirse de kariyerine sekte vurduğu tartışılmazdır.

Einstein ile ilişkisi devam ederken, 1901 yılında hamile kalır. Bu hamilelik sonrası notları düşmeye başlamakla kalmamış, bu dönem başladığı bitirme tezini tamamlayamamıştır. Bu arada bu hamilelikten doğan kızlarına ne olduğu halen bilinmemektedir. Kızın öldüğü veya evlatlık verildiği söylenmektedir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bu sıralarda Einstein'in kariyeri ise yavaş yavaş şekillenmeye başlamıştır. Çift Einstein Patent Enstitüsü memuru iken 1903 yılında evlenmişlerdir. Şunu da belirtelim Einstein'in işsiz olduğu dönemlerde Mileva özel dersler (ağırlıklı olarak matematik) vermek sureti ile geçimlerine katkıda bulunmuştur.

Annus Mirabilis ve Mileva

1905 yılı sadece çift için değil, aynı zamanda insanlık tarihi için de bir dönem noktası olacaktır. Einstein Max Planck'ın da yardımı ile meşhur dört makalesini yayınlar. Bu makaleler Einstein için yeni ve unutulmaz bir kariyerin ilk adımları olacaktır.

Bu makalelerin yayınlanmasında Mariç'in katkısı halen tartışma konusudur. Ancak genel kabul gören görüş eğer varsa da söz konusu katkının sınırlı olduğu yönündedir. Bu tür bir katkının varlığı ile ilgili en temel dayanak Einstein'in matematiğinin yetersiz olduğuna dair asılsız iddialardır. Bunun yanlışlığı hakkında bu platformda da daha önce şu yazıda tartışılmıştır.

Bunun dışında Einstein'in kimi mektuplarında çalışmalarından bahsederken biz diye bahsetmesi, yine Mariç'in kimi arkadaşları ile konuşurken benzer imalarda bulunması söz konusu olmakla beraber, tüm bunlar mevcut iddialar için kesin kanıt oluşturmamaktadır.

Fakat bu konudaki en kesin olan şey, iki tarafın ayrılırken Mariç'in Einstein'in nobel ödülünden pay istemesidir. Kimi tarihçiler bunu Mariç'in katkısına yorarken, kimileri ise çocuklarının geleceği için bir güvence istemesi olarak yorumlamayı tercih etmektedir.

Kötüye Giden Bir Evlilik

Her ne olursa olsun emin olduğumuz şey Einstein bir yıldız gibi parlarken Mariç'in kariyerinin parlak bir fizikçi adayından sadık bir eşe evrildiğidir. Çift Einstein'in akademik kariyerinin başlaması üzerine önce Zurih, sonra geçici olarak Prag'da yaşamış olup, daha sonra tekrar İsviçre'ye dönmüşlerdir. Bu arada iki çocukları olmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

Einstein'in içine kapanmaya müsait ve zor kişiliği evliliğini git gide yürümesi zor bir hale sokmuştur. O dönemler Einstein için bir çeşit hami olan Max Planck(daha sonra araları bozulacaktır) bir çok kez çifte manen yardımcı olmaya çalışmışsa da evlilik 1914 de çift Berlin'de yaşıyor iken fiilen bitmiş, Albert kuzeni ile Elsa ile birliktelik yaşamaya başlamış ve resmi olarak da 1919 yılında boşanmışlardır.

Bu arada Mileva'nın kısmen Einstein gibi biri ile geçinmenin zorluğu, kısmen de doğuştan gelen bir rahatsızlık yüzünden belirgin bir şekilde topallıyor olmasının etkisi ile fazlası ile içe dönük ve vaktini çoğunu çocukları ile geçiren bir karaktere sahip olduğunu eklemek gerekir.

Sonrası

Boşanma sonrası Mileva Einstein'in söz verdiği gibi ödülden verdiği pay ve nafaka ile geçinmiş (ki ailesinin de kısmen varlıklı olduğunu tekrar hatırlatalım), bununla beraber 1930 yılında oğlu Eduard'a Şizofreni teşhisi konulması ile (Eduard ölene kadar bu hastalıkla boğuşacaktır) vaktinin ve gelirinin önemli bir kısımını buna harcamıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Mileva Mariç 4 Ağustos 1948'de Zurih'te 72 yaşında hayatını kaybetmiştir. Anısına yaşadığı ev ve mezarına anıtsal levhalar konulmuştur. Bugün Sırbistan'da bir halk kahramanı olarak görülmektedir.

Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • A.Martinez. Handling Evidence In History: The Case Of Einstein’s Wife. (1 Mart 2005). Alındığı Tarih: 3 Ekim 2021. Alındığı Yer: CiteSeerX | Arşiv Bağlantısı
  • Ç.M. Bakırcı. Albert Einstein'ın Okuldaki Ders Notları Kötü Müydü?. (26 Mart 2018). Alındığı Tarih: 3 Ekim 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  • A. Einstein. Albert Einstein, Mileva Maric: The Love Letters. (3 Ekim 2021). Alındığı Tarih: 3 Ekim 2021. Alındığı Yer: Google Books | Arşiv Bağlantısı
  • E. Asmodelle. The Collaboration Of Mileva Maric And Albert Einstein. (3 Ekim 2021). Alındığı Tarih: 3 Ekim 2021. Alındığı Yer: Arxiv | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/06/2024 20:21:05 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11049

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Fare
İnsan Türü
Halk Sağlığı
Küçük
Sivrisinek
Gün
Algoritma
Akıl
Çalışma
Hormon
Lazer
Nötron Yıldızı
Molekül
Öğrenme Alanı
Besin Değeri
Sars-Cov-2 (Covid19 Koronavirüs Salgını)
Konuşma
Cansız
Kuyruk
Tümör
Pandemi
Test
Göğüs Hastalığı
Semptom
Sinir Sistemi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close