Sinirdilbilim Nedir?
Nöroloji Ve Dilbilimin Ortak Çalışma Alanı Sinirdilbilim Üzerine
İlk önce birbirinden çok farklı görünen bu iki alanın nasıl başka bir kavram adı altında birleştiğini öğrenelim. Nöroloji ve dilbilim arasındaki bağ 19. yüzyıldaki afazi durumunu inceleyen afaziyolojinin gelişmesine kadar dayanır. Afaziyoloji oluşan beyin hasarlarının beynin dil işletimi üzerindeki etkilerini inceleyerek beyin yapılarını belli işlevlerle bağdaştırmayı çabalar. Bu alanın gelişmesi belki de nörolinguistik kuramının ortaya çıkmasındaki ilk adımlardı.
İlk Çalışmalar
Spesifik beyin alanlarını dil işletmesiyle bağdaştıran ilk insanlardan biri Fransız cerrah Paul Broca olmuştur. Broca konuşma zorluğu çeken birçok insana otopsi yapmış ve neredeyse hepsinde günümüzde Broca alanı olarak da bilinen sol frontal lobda hasar olduğunu tespit etmiştir. Bu konu üzerine çalışmalar yapmış Carl Wernicke ise beynin farklı alanlarının farklı dilbilimsel görevleri işlettiğini öne sürdü. Ona göre beynin konuşma alanı olarak bilinen "Serebral Korteksin" 2 alandan oluşmaktaydı, bir tanesi Broca alanı diğeri ise daha sonra kendi isminin verileceği Wernicke alanı. Wernicke; Broca alanının konuşmanın motor üretimini gerçekleştirdiğini, Wernicke alanının ise işitsel kısmını gerçekleştirdiğini düşünüyordu. Wernicke ve Broca'nın yaptığı çalışmalar dil sorunlarının nörolojik temelli olabileceği durumunu gözler önüne seren ilk çalışmalar olmuştur.
Sinirdilbilim Nedir?
Sinirdilbilim alanı kısaca dilin beyinde nasıl temsil edildiğini inceleyen bir alandır. Afaziyoloji sayesinde temelleri atılmış bu alan günümüzdeki ileri teknoloji cihazlar (PET, fMRG, EEG, MEG) sayesinde daha da fazla gelişmiştir. Bu cihazlar aracılığıyla dili kullanırken çeşitli beyin aktivasyon örüntüleri kaydedilebildi, üstelik 1980 yılında yapılan anlambilimsel sorunlara duyarlı olan N400 beyin yanıtının keşfiyle elektrofizyolojik tekniklerin dil üzerindeki çalışmalarda etkili bir şekilde uygulanabileceği kanıtlanmış oldu. Sinirdilbilim "Dil bilgileri nerede işletilir?" , "Dil işlemesi zamanla nasıl gerçekleşir?" gibi temel soruları konu almaktadır, bunlara artı olarak nörofizyolojinin konuşma-dil patolojisine nasıl katkıda bulunabileceği de incelediği konular arasındadır.
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 05:37:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13145
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.