Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Belirsizlik Altında İyimser ve Temkinli Karar Verme

5 dakika
59
Belirsizlik Altında İyimser ve Temkinli  Karar Verme
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Karar Teorisi (İng: "Decision Theory"), karar alıcıların farklı şartlar altında kendileri için en uygun seçeneği nasıl seçmeleri gerektiği konusunda çözümler üretmeye çalışan bir beşeri bilimler alanıdır.

Bir karar alma sürecinde 4 adet temel bileşen bulunur. Bunlar hakkında şu tanımlamaları yapmak mümkündür:

  • Karar Alıcı (İng: "Agent) : Mevcut seçenekler içinde en uygun kararı alması beklenen kişi.
  • Stratejiler (İng: "Strategies") : Karar alıcının elindeki seçeneklerin her biri. Bazı kaynaklarda "Opsiyonlar" terimi de tercih edilir.
  • Çıktılar (İng: "Outcomes): Her bir stratejinin ve/veya alt stratejinin kesin veya olası çıktısıdır. Bu çıktı ya bir kazanç ya da maliyettir.
  • Koşullar (İng: "Circumstances"): Karar alıcının, elindeki stratejilerin çıktılarının netliği hakkında ne kadar emin olduğunu bize belirtir.

Bu yazıda bu koşullardan, karşımıza en fazla çıkanı olan Belirsizlik (İng: "Uncertanity") altında karar verme üzerinde durulacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Belirlilik, Belirsizlik ve Risk

Bir karar alıcı, elindeki seçenekler arasından tercih yaparken, temelde üç ana durumla karşı karşıyadır. Bunlar ;

  • Belirlilik (İng: ("Certanity")
  • Belirsizlik (İng: "Uncertanity")
  • Risk

olarak sınıflanır.

Aralarındaki farkı anlamak için basit bir örnek yapalım.

Diyelim ki takip ettiğiniz iki ayrı sanatçı var ve bu sanatçıların birinin konserine gitmek istiyorsunuz. Bulunduğunuz semtte üç ayrı konser alanı var ve sanatçılar ayrı ayrı tarihlerde bu salonların her birinde konser vermek istediklerini duyurdular.

Tüm Reklamları Kapat

İlk senaryomuzda bilet fiyatlarının açıklandığını varsayalım Şu şekilde bir strateji tablosu oluşsun:

sanatçı/salonsalon1salon2salon3sanatçı1500250400sanatçı2400300270\begin{matrix}
sanatçı/salon & salon1 & salon2 & salon3 \\
sanatçı1 &500 &250 & 400 \\
sanatçı2 & 400 &300 & 270

\end{matrix}


Bu durumda karar alıcı için bir Tam Bilgi (İng: "Perfect İnformation") hali söz konusudur. Çünkü her bir strateji eşleşmesi için çıktının (kazanç veya maliyet) tutarları bellidir. Örneğin eğer Sanatçı1'in Salon1'de vereceği konsere gidecek iseniz 500 tl ödemeniz gerektiği kesindir, çünkü fiyatlar ilan edilmiştir.

İşte bu tür durumlarda belirlilikten söz ederiz. Belirlilik halinde karar alıcı için rasyonel seçim yapmak kolaydır. Sıra ile ;

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

  • Önce her bir satır için en uygun değeri bulur. Bu değer kazanç ise maksimum, maliyet ise minimum seçilmelidir. Örneğin bu senaryoda bilet fiyatları maliyet olduğundan ilk satır için 250, ikinci satır için 270 seçilir.
  • Ardından bu en uygun değerlerin de en uygunu yine minimum/maksimum ayrımı gözetilerek seçilir. yine bu senaryomuzda maliyet söz konusu olduğu için 250<270 ve haliyle 250 seçilir. Yani karar alıcı Sanatçı1'in Salon2'deki konserine gidecektir.

Peki Maliyet/Kazanç Belirsiz ise?

Senaryomuzu değiştirelim ve karar alıcının hangi salonlarda hangi fiyatla konser vereceğinin net olmadığını düşünelim. Sadece bu konuda tahmini hesaplamalar yapabiliyor olalım. Örneğin eski konser fiyatlarından bir çıkarım yapmış veya salonlardaki ortalama fiyatları öğrenmiş olabiliriz. Bununla beraber, kendi takvimimiz gereği, henüz konser tarih ve fiyatları ilan edilmeden bir seçim yapacağız.

İşte stratejiler ve onun çıktıları hakkındaki bilgimizin eksik olduğu (İng: "İmperfect Information") ancak ve ancak kestirim yapabildiğimiz durumlarda belirsizlik altında karar alıyoruz demektir.

Eğer eksik bilgi yine söz konusu ise, bununla beraber her strateji eşleşmesi için bir yüzde tahmini yapabiliyor isek, bu durumda da risk altında karar veriyor oluruz. Buradaki risk kavramı aslında Olasılıktaki ihtimal (İng: "Probability") değerinin karşılığıdır. Risk altında karar başka bir makalenin konusu olduğundan, burada ayrıntısına girilmeyecektir.

Belirsizlik Altında Karar Kriterleri

Karar alıcılar, belirsiz koşullarda karar alırken, öbür deyişle strateji seçimi yaparken, tahminlerine ait bir takım yaklaşımlarda bulunurlar. Bu yaklaşımlar aslında kişinin iyimserliğinin derecesidir. Söz konusu yaklaşımların her birine teoride Kriter (İng: "Criteria") adı verilmektedir. En bilinen kriterlerden üç tanesi ;

  • İyimserlik
  • Kötümserlik/Temkinlilik
  • Eşitlik

kriterleridir. Karar alıcı iyimserliğinin bu derecelerine göre en iyi çıktıyı verecek strateji eşleşmesini seçer.

İyimserlik Kriteri

Bu kriterin belirlilik altında alınan karardan temelde bir farkı yoktur. Karar alıcının stratejisi;

Tüm Reklamları Kapat

  • En yüksek kazancı hedefliyor ise Maximax
  • En düşük maliyeti hedefliyor ise Minimin

olarak adlandırılır.

Konser senaryomuzda karar alıcı Minimin Stratejisi güderek yine 250 birimlik maliyeti tercih eder.

Bu noktada şu sorunun akla gelmesi mümkündür: "E zaten rasyonel olan, haliyle beklenen karar bu değil mi?"

Tüm Reklamları Kapat

Buna verilecek cevap tam da belirsizliğin doğasını bize yansıtır. Bir an için şöyle düşünelim; Sizim için minimum maliyet aynı zamanda Sanatçı1 için minimum kazanç demektir. Hatırlatalım ki konser fiyatları netleşmedi ve satışa çıkmadı. Veya netleşti de, ilana bilet fiyatlarının satışa çıkacağı gün değişebileceği de açıklamaya eklendi. Her şekilde şu an itibari ile ortam belirsizdir. Haliyle sanatçımız;

  • Konseri iptal etmek isteyebilir
  • Veya bilet fiyatlarının arttırılmasını talep edip kabul ettirebilir.

Haliyle bizim için her iyimser seçim aynı zamanda riski arttırmak demektir. Geleceği ait kararlarda şu prensip her zaman bakidir : Getiri arttıkça risk de artar.

Temkinlilik

Getiri - Risk simetrisi yüzünden, kimi karar alıcılar tercihlerindeki iyimserliklerinin baremini düşürür ve daha temkinli (veya kötümser) tercihler yaparlar. Bu durumda;

  • Çıktı bir kazanç ise en düşük kazançlar içinden en yüksek olanı (Maximin)
  • Yok eğer maliyet ise en yüksek maliyetler içinde en düşük olanı (Minimax)

seçme eğiliminde olurlar. Bizim örneğimizde çıktılarımız maliyet olduğundan, Minimax stratejisini kullanacağız. Bunun için şöyle bir yol izliyoruz :

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Çözümlü Matematik Analiz 1 Problemleri
  • Boyut: 20,0*25,0
  • Sayfa Sayısı: 549
  • Basım: 1
  • ISBN No: 9786053556480
Devamını Göster
₺650.00
Çözümlü Matematik Analiz 1 Problemleri
  • Dış Sitelerde Paylaş

Evvela her bir satırdaki en yüksek stratejiyi bulup en sağa yazıyoruz.

sanatçı/salonsalon1salon2salon3Max.Maliyetsanatçı1500250400500sanatçı2400300270400\begin{matrix}
sanatçı/salon & salon1 & salon2 & salon3&Max. Maliyet \\
sanatçı1 &500 &250 & 400&500 \\
sanatçı2 & 400 &300 & 270&400

\end{matrix}


İkinci adımda en yüksek maliyetleri küçükten büyüğe sıralayıp en küçük olanı seçiyoruz. Haliyle 400<500 olduğundan seçimimiz Sanatçı2'nin Salon1'deki konserine gitmek olacak.

Bu şekilde yüksek bilet fiyatları içinden seçim yaparak hem sanatçıların bu konsere çıkma eğiliminin daha yüksek olduğunu varsayıyoruz hem de gerçekleşecek konserler içindeki en düşük maliyeti bulmuş oluyoruz.

Sonuç

Genel bir kural olarak hayatta yaptığımız geleceğe dönelik seçimler daima belli ölçüde belirsizlik içerir. Aslına bakarsanız, en belirli durumda bile (örneğin senaryomuzda hem konser takviminin hem bilet fiyatlarının net olması) beklenmedik durumlar olabilir. En nihayetinde kararınızın sonucunu görmeden önce bir sebepten ölebilirsiniz.

Bu makalede karar alıcının belirsizlikte karar alırken iyimserlikten nasıl faydalandığına değinmeye çalıştık.

Son bir hatırlatma; Karar teorisi, kararı alan oyuncunun sadece kendisine odaklanır. Birden fazla oyuncu söz konusu olduğunda ise artık Oyun Teorisi'nin sınırlarına gireriz.

Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 13:27:33 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18630

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Taklit
Sars Virüsü
Salgın
Hücre
Göğüs Hastalığı
Gazetecilik
Şiddet
Ribozim
Nükleer Enerji
Kuantum Fiziği
Aminoasit
Afrika
Organ
Periyodik Cetvel
Malzeme
Bilim İnsanı
Fosil
Organizma
Hava
Yörünge
Komplo Teorisi
Yaşanabilir Gezegen
Bilim Tarihi
Kurbağa
Kadın Doğum
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close