Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Evrim, Türkiye Cumhuriyeti eğitim sisteminde yer almıyor. Nedenleri Nelerdir?

Evrimin, insanlığın kökenini ve çevremizdeki dünyayı anlamak için çok önemli bir konu olmasına rağmen, Türkiye Cumhuriyeti eğitim sisteminde yer almaması dikkat çekicidir.

Evrim, Türkiye Cumhuriyeti eğitim sisteminde yer almıyor. Nedenleri Nelerdir? T.C Milli Eğitim Bakanlığı
Bakan Yılmaz, güncellenen öğretim programları taslağını tanıttı
2 dakika
49
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Öncelikle, "evrim" kesinlikle ortaokul veya lisede biyolojinin alt başlığı olarak öğretilmeli; isteyen öğrenciler evrimi seçmeli ders olarak detaylıca öğrenebilmelidir. Ülkemizde ne yazık ki evrim eğitim sisteminin herhangi aşamasına dahil edilmemiş; bunun sebepleri başlıca şunlar:

1-Evrim, bazı dinler ve inançlarla çelişmektedir.

2-Evrimin ülkemizde kabul görmüşlük azlığı.

Tüm Reklamları Kapat

3-T.C. Eğitim sisteminin yoğunluğu.

4-İdeolojik sebep ve çıkarlar.

5-Tepki korkusu.

6-Eğitim eksikliği.

Tüm Reklamları Kapat

7-T.C. Eğitim sisteminin yetersizliği.

Bu başlıkları sırasıyla ele alalım:

Evrimin bazı din ve inançlarla olan çelişkisi: Ülkemizdeki insanların dini inanç dağılımına göre 2019'da İslam dini %89.5 ile ilk sırada yer alıyor. İslam ve benzeri dinler evrim ile çelişiri veya bu konuda eksik kaldığı gerekçesiyle (evrimi kabul eden dini reddeder) kalıbı sağlam bir şekilde insanların zihnine yerleşmiş durumda. T.C. laik bir devlet olsa dahi din ve inançlar ile çelişmesi ve benzeri gerekçeler ile koskoca evrimi biyoloji ve fen derslerinden silip atıyor. Bilim din, ideoloji veya menfaat gibi gerekçeler ile değiştirilmez ve eksiltilerek öğretilmez; olduğu gibi gerçekleriyle doğru bir yöntemle anlatılmalı.

Evrimi ülkemizde reddetmeye çalışan insan fazlalığı sebebiyle T.C. eğitim sistemine dahil etmemekte büyük bir hata. Halkın görüşü göz ardı edilemez olsa dahi “büyük bir çoğunluk bilimsel bir gerçeği reddediyor” gerekçesi ile de evrim eğitim sisteminden dışlanmamalı.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

T.C. eğitim sisteminin henüz yeterince gelişmemiş olması ve siyasi, ideolojik, ekonomik ve benzeri sebepler ile maalesef ki T.C. eğitim sistemi aşırı bir yoğunluğa sahiptir. Bizzat bölümünü okuduğum “Makine Tasarımı ve Teknolojileri” öğretmenlerimizin de geçmiş ve günümüzdeki müfredat dosyalarını göstermesi ve bize anlatmasıyla, önceden haftada 24 saat olan meslek dersinin şu an 8 saat ile neredeyse aynı bilgilerin uygulamalı olarak verilmesi isteniyor ve bunu yapabilmek için hem öğrenciler hem de öğretmenler aşırı yoğun bir tempo ile çabalıyor ve bu sebepten doğal olarak eksiklikler oluşuyor. Bu örnekte anlattığım gibi aşırı yoğun ve gereksiz şeyler ile içi doldurulmuş olan T.C. eğitim sistemi şu an buna bir de evrim gibi geniş bir konuyu dahil etmeye hazır değil.

Ülkemizdeki çalkantılı siyaset ve ideolojik çıkarlar sebebiyle halkı etkilemek için yapılan radikal şovlar nedeniyle evrim eğitim sistemine dahil edilmeyerek sanki Türk kültür ve yapısını, İslam inanç ve inananlarının eğitim koşullarını bozacakmış gibi göstererek gene bir siyasi şov ile evrim T.C. eğitim sisteminden dışlanıyor.

Gene çok yanlış seçimler ile ülkemizde bilim ve eğitim gibi objektif olması gereken şeyler işin içinde siyaset, din, ideoloji ve kişisel yorum katılarak bozuluyor. Müslüman topluluktan gelecek tepkiden korkulduğu içinde evrim eğitim sistemine alınmıyor. Yukarıda 3. maddede bahsettiğim gibi bu bir bilimsel gerçeğin eğitimden atılması için gerekçe değildir. Zaten herhangi gerekçe bilimsel gerçekleri reddetmek için mantıklı olmamalı.

T.C. eğitim sisteminde görev alan öğretmen ve öğretmen adayları evrim konusunu öğrencilere işletmek üzere müfredat veya eğitimi daha önce almadıkları ve bu gerekçeyle ilk yıllarda evrimin anlatılmasındaki zorluklar. Ayrıca ülkemizde evrim büyük ölçekte bir nefret gördüğü ve yeterince bilimsel yatırım almayan bir ülkede olduğumuz için evrim hakkında yerel kaynak ve araştırmalarımız Avrupa ve benzeri gelişmiş yerlere göre geridedir.

T.C. eğitim sistemi şu anki haliyle evrim gibi bir konuyu anlatacak kaynak ve materyallere sahip değildir.

Yazının büyük çoğunluğunda fark edeceğiniz üzere en büyük sebep siyaset ve din. Bu gibi sebepler bilimsel gerçeklerin eğitim sistemlerinden ve hayatlarımızdan atılması/uzaklaştırılması için sebep olamaz. Evrim vb. bilimsel gerçeklerin eğitim sisteminden çıkarılması bir son bulmalıdır.

Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/06/2024 20:13:41 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17811

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Fare
İnsan Türü
Halk Sağlığı
Küçük
Sivrisinek
Gün
Algoritma
Akıl
Çalışma
Hormon
Lazer
Nötron Yıldızı
Molekül
Öğrenme Alanı
Besin Değeri
Sars-Cov-2 (Covid19 Koronavirüs Salgını)
Konuşma
Cansız
Kuyruk
Tümör
Pandemi
Test
Göğüs Hastalığı
Semptom
Sinir Sistemi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close