Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Aşırı Hız Nedir? Aşırı Hız ile Mücadele Yöntemleri Nelerdir?

11 dakika
18
Aşırı Hız Nedir? Aşırı Hız ile Mücadele Yöntemleri Nelerdir? Dall-E
  • Blog Yazısı
Şehrin içinde geniş bir cadde
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Araçlarımızın üzerinde gitmesi için birçok şekilde, boyutta ve yerde yollar karşımıza çıkar. Bu yollar bulundukları yere göre ikiye ayrılır.[1] Bunlardan ilki, yüksek hızlarda ve en kısa sürede bir şehirden diğerine gitmemiz için tasarlanmış olan şehirlerarası yollardır. İkincisi ise şehrin içindeki kısa mesafeli yolculuklarımızda kullandığımız, düşük hızlı sokak ve caddelerdir.[2] Bu yollardan bazıları yüksek hızlarda gitmek için olsa da diğerleri düşük hızlar içindir.[1], [2]

Aşırı hız, özellikle yaya ve bisikletlilerin bulunduğu yollarda büyük bir tehlike yaratmaktadır. Dünyada meydana gelen kazaların yaklaşık %13'ü aşırı hız kaynaklı kazalardır.[3] Bir araç bir yayaya veya bisikletliye çarparsa aracın hızı, yayanın veya bisikletlinin hayatta kalabileceğini veya kalamayacağını belirleyen etkenlerden biridir.

Ek=12mV2E_k=\frac{1}{2}mV^2

Tüm Reklamları Kapat

Yukarıda kinetik enerji formülünü görüyorsunuz. Fark edebileceğiniz üzere V yani hız değişkenin karesi alınmıştır. Bu da küçük hız değişimlerinin bile etkisinin büyük olacağını gösterir. Aşırı hızın yaya güvenliği dışında çevreye verilen zararı artırması ve ses kirliliği yaratması da diğer olumsuz yönleridir. Bu yazımızda aşırı hızın nasıl önüne geçebileceğimizi aktaracağız.

Hangi Hızla Gideceğimizi Nasıl Belirliyoruz?

Sürücüler, hangi hız ile seyredeceklerini belirlerken farkında olarak veya olmayarak birçok faktöre dikkat ederler. Bunları şu şekilde özetlemek mümkün:[3]

Karayoluna ilişkin faktörler:

  • Yol genişliği
  • Eğim
  • Yol üzerindeki işaretlemeler
  • Yolun kalitesi

Araca ilişkin faktörler:

Tüm Reklamları Kapat

  • Aracın el verdiği hız
  • Konfor
  • Araç tipi
  • Aracı güvenlik donanımlar (Airbagler vb.)

Trafiğe ilişkin faktörler:

  • Trafik yoğunluğu
  • Yasal hız sınırı

Çevreye ilişkin faktörler:

  • Hava durumu
  • Yolun ıslak ya da kuru olması
  • Gece veya gündüz olması
  • Aydınlatma
  • Yoldaki levhalar
  • Hız denetimi olup olmaması

Sürücüye ilişkin faktörler:

  • Yaş ve cinsiyet
  • Yorgunluk ve alkol düzeyi
  • Ruh hâli
  • Eğitim düzeyi

Bu faktörler de bize göstermektedir ki sürücülerin hız belirlerken dikkate aldıkları etken güvenlik. Yani sürücüler kendilerini güvende hissettikleri hızda sürerler.[3] Aşırı hız ile mücadelede de sürücülerin güvende hissettikleri hızın düşürülmesi amaçlanır.[4]

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Hız Sınırları

Hız sınırları, hemen hemen her yolda bulunan, azami ve/veya asgari hızı belirleyen kurallardır. Hız sınırı, sürücülerin güvende hissettikleri hızın düşmesine yardımcı olur.[4] Örneğin 70 km/saat hız ile gittiğiniz bir yolda 30 km/saat'lik bir hız sınırı görüyorsanız hız sınırını iki kat aşmanın uygun olmadığı hissiyle hızınızı azaltabilirsiniz. Tüm sürücüler buna uymasa da çoğu sürücünün uyduğu bir hız sınırı uymayanları da uymaya itebilir. Ayrıca insanlar ceza yemekten korkarak hızlarını azaltabilirler. Burada hız denetimi olduğunu insanlara tabelalarla anlatmak da hızın düşmesine yardımcı olabilir.

Türkiye'de şehir içinde azami hız otomobiller için 50 km/saat'tir.[5] Avrupa'daki birçok ülkenin şehir içi hız sınırı da 50 km/saat'tir. Rusya, Brezilya, Güney Kore gibi ülkelerde ise 60 km/saat'lik hız sınırları uygulanmaktadır. Aynı zamanda bazı şehirler için farklı hız sınırları da belirlenebilir. Amsterdam (Hollanda), Brüksel (Belçika), Paris (Fransa), ve Madrid (İspanya)'de çoğu cadde ve sokağın hız sınırı 30 km/saat'tir.[6] Buna ek olarak okul, hastane, köy gibi yerlerin civarında hız sınırının düşürülmesi, güvenliği artırmak için sıklıkla başvurulan bir yöntemdir.

Amsterdam'da hız sınırının 30 km/saat'e düşürüleceğini gösteren bir işaret
Amsterdam'da hız sınırının 30 km/saat'e düşürüleceğini gösteren bir işaret
NHNieuws

Bazı bölgelerde diğer özel işaretlerle de hız sınırı belirlenebilir. Örneğin birçok Avrupa ülkesinde karşımıza çıkan "Bisiklet Öncelikli Yol" tabelaları hız sınırını otomatik olarak 30 km/saat'e düşürür. (Ülkeye göre farklılık gösterebilir.) Buna ek olarak yerleşim yeri, hız sınırı bölgesi, nüfus bulunan bölge, bisiklet öncelikli yol, yaya öncelikli yol gibi belirlemeler ile de araçların hızını düşürmesi sağlanabilir.[7]

Belçika'da araçların hızlarını düzenlemek için kullanılan işaretler. Soldan sağa, yukarıdan aşağıya: Yerleşim yeri (yatay), yerleşim yeri (dikey), hız sınırı bölgesi (30 km/saat), yerleşim yeri, motorsuz araç öncelikli yol, bisiklet ve yaya öncelikli yol, motorsuz araç ve tarım aracı öncelikli yol, 06.00-22.00 arasında bisiklet ve yaya öncelikli yol (Saatler tabelanın üzerinde yer almaktadır.), bisiklet öncelikli yol (Motorlu araçlar bisikletleri sollayamaz.)
Belçika'da araçların hızlarını düzenlemek için kullanılan işaretler. Soldan sağa, yukarıdan aşağıya: Yerleşim yeri (yatay), yerleşim yeri (dikey), hız sınırı bölgesi (30 km/saat), yerleşim yeri, motorsuz araç öncelikli yol, bisiklet ve yaya öncelikli yol, motorsuz araç ve tarım aracı öncelikli yol, 06.00-22.00 arasında bisiklet ve yaya öncelikli yol (Saatler tabelanın üzerinde yer almaktadır.), bisiklet öncelikli yol (Motorlu araçlar bisikletleri sollayamaz.)

Araçların Hızını Azaltan Fiziksel Engeller

Yukarıda araçların hızını azaltmaya yarayan trafik işaretlerinden bahsettik. Ancak bu işaretler, kurallara uyup uymamayı sürücüye bırakır ve sürücü ceza yemeyi göze alıyorsa bu işaretleri görmezden gelebilir. Bu durum ülkemiz de dahil dünyanın her yerinde güvenlik riski teşkil eder. Bunun için sürücüleri bu kurallara uymaya zorlayacak önlemler alınır.

Bu önlemlerin bazıları psikolojik oyunlarla sürücüleri daha yavaş sürmeye teşvik ederken bazıları yeterince yavaşlanmadığı takdirde araçtakilerin konforunu bozar, hatta çok hızlı geçilirse araca yapısal hasar dahi verebilir.

Kasisler

Kasisler (İng. speed bump/speed hump/speed table), araçların hızını azaltmak için en sık tercih edilen yöntemlerden bir tanesidir. Bunun altında ekonomik olmaları, kolay kurulmaları, uzun süre kullanılabilmeleri ve bakımlarının kolay ve ucuz olması yatmaktadır. Asfalt, beton, plastik, kauçuk gibi birçok malzemeden yapılabilirler. Kasislerden fazla hızlı geçmek araçta yapısal hasara sebep olabilir.[8]

Tüm Reklamları Kapat

Kasislerde yeterince yavaşlamayan bir minibüs şoförü
Speed Bump Olympics

Kasisler, üç gruba ayrılır: kısa kasisler (İng. speed bump), uzun kasisler (İng. speed hump) ve platformlu kasisler (İng. speed table).[9] Kısa kasisler, sokaklarda sıkça gördüğümüz kasis türüdür. Hız sınırına ve amacına göre yüksekliği ve yapıldığı malzeme değişebilir. Uzun kasisler ise basitçe kısa kasislerin daha uzun olanlarıdır.[23] Kısa kasislere göre daha yüksek hızlara izin verirler. (Yukarıdaki videoda olduğu kadar değil!) Platformlu kasisler ise üzerinde yükseltilmiş bir platform bulunan kasislerdir.[24] Sıklıkla üzerlerindeki platformda bir yaya geçidi bulunur. Bu tür kasisler sadece hız azaltıcı görevi görmez, ayrıca üzerindeki yaya geçidindeki yayanın da görünürlüğünü artırır.[9] Platformlu kasisler bir kavşağa da kurulabilir. Bu durumda kavşağın tümü yükseltilerek hem sürücülerin kavşağa gelirken yavaşlamaları hem de kavşak vurgulanarak sürücülerin daha dikkatli olması sağlanır. Ancak platformlu kasisler acil durumlarda itfaiye, ambulans gibi araçların hızını da azaltır. Ayrıca su tahliyesinde sorun yaratabilir.

Birleşik Krallık'ta bulunan ve üzerinde bir yaya geçidi bulunan platformlu kasis
Birleşik Krallık'ta bulunan ve üzerinde bir yaya geçidi bulunan platformlu kasis
Rosehill Highways

Kasislerin avantajlarının yanında dezavantajları da vardır. Bunlardan ilki acil durumlarda itfaiye ve ambulans gibi araçların da yavaşlamasına sebep olmasıdır. Bunun için bazen kasislerin belli yerlerinde boşluk bırakılır. Bu boşluklara normal bir aracın tekeri denk geldiğinde aracın diğer tekeri kasisin üzerinde kalır ve kasis görevini yerine getirmiş olur. Ancak genişliği fazla olan itfaiye aracı gibi araçların her iki tekernin de boşluğa denk gelmesi sağlanır (Bu araçların genişlikleri genellikle sabit olduğundan bu genişliğe göre boşluk ayarlanabilir.) ve araç kasisten etkilenmeden yoluna devam edebilir. Aralıklı kasisler aynı zamanda bisikletlilerin ve motorsikletlilerin kasislerden etkilenmemesini sağlar. Bu durum bir dezavantaja da dönüşebilecek olsa da bir kasise dikkat etmeyen bir motorsikletli, kasisi yüksek hızda geçerse can kaybına kadar gidecek kazalara sebep olabilir. Bisikletliler de zaten aşırı hız yapamadığından kasislerin onlar için bir anlamının olması gerekmez.[10]

Boşluk bırakılmış kasislerin çalışma prensibi
Boşluk bırakılmış kasislerin çalışma prensibi
Streetcraft

Kasislerin ikinci bir dezavantajı, özellikle kasis yol ile aynı renkteyse kasisin zor görülmesidir. Aslında bu sorun kasislerin işaretlemeleri düzgün yapıldığında ve gerekli bakımları gerçekleştiğinde çözülür. Ancak özellikle daha az gelişmiş ülkelerde kasislerin gerekli bakımları aksayabilir ve bu da kasislerin görünürlüğünü azaltır. Kasislerin görünürlüğünün azalması, motosikletliler ve bisikletliler için de çok tehlikelidir. Zira bu araçların arabalar gibi bir koruyucu kabinleri yoktur ve araç yeterince hızlıysa takla atmaya kadar gidecek problemlere yol açabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kasisler, art arda yerleştirilerek daha etkili bir yavaşlatma sağlanabilir. Tek bir kasisi umursamayan veya kasisi geçtikten sonra tekrar hızlanan sürücüler olabilir. Art arda kasisler yerleştirilerek bu durumun önüne geçilmiş olur.[11]

Refüj, Bariyer, Yol Daraltma ve Düzenleme

Araç sürücülerinin hızlarını güvende hissetmelerine göre verdiklerinden daha önce bahsetmiştik. Örnek vermek gerekirse geniş şeritleri olan, düz ve etrafı boş bir yolda gidiyorsak hızımızı yüksek tutarız. Ancak yolun etrafında ağaçlar gibi fiziksel engeller varsa, yol virajlıysa ve önümüzü rahat göremiyorsak hızımızı azaltırız. Bu davranış da sürücülerin hızını azaltmasına neden olabilecek bir faktördür.[3]

İki şeridin ortasındaki yükseltilmiş bir refüj, sürücülerin yolu daha dar hissetmesine neden olacaktır. Bu durumda sürücüler hızlarını azaltarak daha emniyetli bir sürüş yapmayı tercih edebilirler. Refüjlerin bir diğer avantajı ise yayaların karşıdan karşıya geçecekleri sırada iki yön arasında bir durak oluşturmasıdır. Bu sayede yaya güvenliği artırılmış olur. Refüjler aynı zamanda kuralsız U dönüşlerini engelleyerek trafik güvenliğini artırır. Aynı zamanda refüjler yeşillendirilerek kent estetiğine katkı sağlanabilir.[15], [16] ABD'de yapılan araştırmalara göre refüjler yayaların karıştığı kazalar refüjler ile %46 oranında azaltılabilmektedir.[12]

Bariyerler ise yolun dış kenarlarına yerleştirilen engellerdir. Bu engellerin yola daha yakın olması (emniyet şeridinin dar olması veya hiç olmaması) ve etrafı görmeyi engellemeleri de sürücüleri psikolojik olarak etkileyecek ve hızlarının azaltılmasını sağlayacaktır. Örneğin emniyet şeridi olmayan ve etrafın gözükmediği bir tünelde sürücüler hızlarını azaltırlar.[13]

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
  • Dış Sitelerde Paylaş

Yolun düz veya virajlı olması da sürücülerin hızlarını etkileyen faktörler arasında. Düz bir yolda daha hızlı gitmek güvenliyken virajlı bir yolda sürücünün hızını azaltması gerekir. Bu virajlar genellikle arazi yapısından dolayı zorunlu olarak yapılsa da sürücülerin hızlarını kontrol etmek amacıyla yapay virajlar da yapılabilir.[4], [14]

Yola konulacak fiziksel engeller de sürücülerin hızını azaltabilir. Örneğin yolun iki tarafına aşağıdaki şekilde konulacak beton bariyerler, sürücüleri yavaşlamaya zorlayabilir.[14]

Yolun iki tarafındaki engeller, sürücüleri yavaşlamaya zorlar.
Yolun iki tarafındaki engeller, sürücüleri yavaşlamaya zorlar.

Kavşaklarda emniyet şeridini daraltmak da hız kontrolü ve kavşak güvenliğini artırmak için kullanılan yöntemler arasında. Bu yöntemde kavşaklara yaklaşılırken emniyet şeritleri daraltılarak sürücülerin daha dar ve emniyetli bir dönüş yapmaları sağlanır. Dar dönüşler, geniş dönüşlere göre daha yavaş alınır. Bu yöntem, yaya güvenliği açısından da iyi bir yöntemdir. Bu yöntem sayesinde hem yaya geçitlerinin uzunluğu azalır, hem de park etmiş araçlardan doğabilecek kör noktaların önüne geçilmiş olur.[14]

Emniyet şeridinin daraltılmasının faydalarını gösteren bir kavşak görüntüsü
Emniyet şeridinin daraltılmasının faydalarını gösteren bir kavşak görüntüsü

Şeritlerin genişliği de hızı etkileyen önemli bir faktör. Şehir içindeki yolların şeritlerinin geniş olması, sürücülere daha hızlı gitmenin güvenli olduğu mesajını verir. Bu da güvenlik riski yaratmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri'nde bir şeridin genişliği 12 feet'tir. (yaklaşık 3,7 m) Amsterdam, Tokyo gibi şehirlerde ise şerit genişliği 3 m civarındadır. Bu sayede sürücülerin daha dikkatli ve yavaş sürmeleri sağlanır.[15], [16]

Kavşaklarda emniyet şeridinin daralmasından bahsettik ancak şehir içinde emniyet şeritleri pek sık rastlanan bir durum değil. Bu tip yollardaki kavşaklarda da dönüş çapını azaltmak için kavşakların daraltılması sağlanabilir. Bu durumda sürücüler kaldırıma çıkmamak için yavaşlayarak daha dar bir dönüş yapmaya zorlanır. Bu yöntem sadece araçların yavaşlamasını sağlamakla kalmaz ayrıca kaldırımı da genişleterek yayalara daha konforlu bir alan sağlar.

Kavşaklarda uygulanabilecek bir diğer yöntem de küçük göbekler yaratmak. Bu yöntemde klasik bir kavşağın ortasına küçük bir göbek inşa edilir ve sürücülerin sola dönüşlerde bu göbeğin etrafından dolanmaları sağlanır. Bu sayede sola dönüşler daha düzenli ve güvenli hâle getirilmiş olur.

Solda: Küçük bir göbeğin kavşağa etkisi. Sağda: Dönüş daraltmanın kavşağa etkisi
Solda: Küçük bir göbeğin kavşağa etkisi. Sağda: Dönüş daraltmanın kavşağa etkisi
Kayseri'de Kocasinan Bulvarı, 6313. Cadde ve 20. Cadde'nin Birleştiği kavşakta bir küçük göbek örneği
Kayseri'de Kocasinan Bulvarı, 6313. Cadde ve 20. Cadde'nin Birleştiği kavşakta bir küçük göbek örneği
TKGM Parsel Sorgu Uygulaması

Buna ek olarak özellikle dar sokaklarda asfalt yerine taş ile döşenmiş sokaklar görülebilmektedir. Bu da aracın içindekilerin konforunu azaltır. Bu nedenle sürücüler daha yavaş gitmeyi tercih ederler.[17]

Yollarda kaldırımların ve bisiklet yollarının olması çoğunlukla yolları daha yaya ve bisiklet dostu hale getirir. Bu tip yerler olmazsa yaya ve bisikletliler yoldan yürümek zorunda kalır. Bu da kötü bir durum gibi gözükebilir. Ancak araç yollarında bisikletliler ve yayalar da olursa araçlar bu yaya ve bisikletlilere dikkat etmek ve gerektiğinde yol vermek zorunda kalacağından yavaşlamak zorunda kalırlar. Ana yollarda bu yöntem uygulanamayacak olsa da ara sokaklarda uygulanması fayda sağlayabilir.

"Stroad"lar

"Stroad" sözcüğü, İngilizcede şehirlerarası yol anlamına gelen "road" ile şehir içi yol anlamına gelen "street" sözcüklerinin birleştirilmesinden oluşmuştur. Türkçeye "bulvar" veya "ana cadde" olarak geçen bu sözcük, şehrin içinde olmasına rağmen hızı yüksek olan ve genellikle çok şeritli yollar için kullanılır.[18] Bu tip yollar, şehir içinde bulunduğu için yaya ve bisikletlerin de kullanmak veya karşıdan karşıya geçmek zorunda oldukları yollardır. Ancak araçların yüksek hızlarda seyretmeleri ve yolların geniş olması, özellikle karşıdan karşıya geçen yayalar için büyük bir tehlike demektir. Bu tip yolların azaltılması veya en azından hız sınırlarının daha düşük olması, yaya güvenliği için önemlidir.[18]

Ankara'nın merkezinde bulunan Sıhhiye'nin havadan görüntüsü. Şehir merkezi olmasına rağmen çok şeritli yollar göze çarpmaktadır.
Ankara'nın merkezinde bulunan Sıhhiye'nin havadan görüntüsü. Şehir merkezi olmasına rağmen çok şeritli yollar göze çarpmaktadır.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgu Uygulaması
Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 13:39:15 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18382

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Taklit
Sars Virüsü
Salgın
Hücre
Göğüs Hastalığı
Gazetecilik
Şiddet
Ribozim
Nükleer Enerji
Kuantum Fiziği
Aminoasit
Afrika
Organ
Periyodik Cetvel
Malzeme
Bilim İnsanı
Fosil
Organizma
Hava
Yörünge
Komplo Teorisi
Yaşanabilir Gezegen
Bilim Tarihi
Kurbağa
Kadın Doğum
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close