Alzheimer hastalığının kaynağı diş etlerimiz olabilir
Alzheimer hastalığının kaynağının diş eti olduğunu kabul etsek bile, diş eti hastalığı olan herkesin Alzheimer’a yakalanacağı anlamına gelmiyor.
Azalmış ağız hijyeninin, Alzheimer hastalığı için risk kaynağı olduğu uzun zamandır biliniyor. Şimdiye kadar belirsiz olan, diş eti hastalıklarının Alzheimer'ın sebebi mi veya sonucu mu olduğuydu. Yeni yapılan araştırmaya göre diş eti hastalıklarına sebep olan bir bakteri, Alzheimerlı hastaların yalnızca ağızlarında değil, beyinlerinde de mevcut.
Avrupa, Amerika , Yeni Zelanda ve Avusturralya'dan laboratuvarla çalışan Cortexyme ekibi, Porphyromonas gingivalis isimli bakterinin DNA'sı ölen Alzheimer hastalığının beyinlerinde, ve yaşayan hastaların beyin omurilik sıvılarında tespit ettiklerini daha önceden bildirmişti.
Ekip 50 Alzheimer hastasının beyin örneklerinin %90'ından fazlasında bakteri tarafından üretilen ve gingipain olarak isimlendiren toksinlere rastlandı.
Gingipain düzeyi yüksek beyinlerde aynı zamanda Alzheimer'la ilişkili olan tau ve ubiquitin proteinleri de daha yüksek düzeydeydi. Görünüşte demansı olmayan ve kontrol grubu olarak belirlenen yaklaşık 50 yaşlı bireyin beynindeyse, hem gingipain hem de Alzheimer ile ilişkili protein miktarı düşüktü.
Araştırmacılar bakterinin Alzheimer hastalığına sebep olup olmadığını anlamak için sağlıklı farelerin dış etlerini enfeksiyon oluşması amacıyla 6 hafta boyunca her gün Porphyromonas gingivalis ile sildi. Ardından hayvanların ölen nöronlarına ve normalden yüksek β-amyloid proteini içeren beyinlerinde bakteriyi tespit ettiler.
İşi proteinleri kırpmak olan gingipain toksininin tau proteinine zarar verdiğini gördüler. Tau proteini Alzheimer hastalarında yüksek düzeyde bulunan ve yumaklar oluşturarak sinir hücrelerinin ölmesine sebep olan bir tür proteindir. Çalışmaya göre, toksinin sebep olduğu bu protein hasarı yumakların oluşumuna sebep oluyor olabilir.
6 gönüllü Alzheimer katılımcısı üzerinde yapılan başlangıç testlerinde benzer bir ilacın insanlarda da güvenli olduğu ve bilişsel semptomlarda iyileşme sağladığını iddia eden bu şirket, bu yıl daha geniş bir çalışmaya başlamayı planlıyor.
Her ne kadar çalışma 'sebep olabileceğine' dair kanıtlar öne sürse de Dr. Dorminy bir adım ileri gidiyor ve şunu söylüyor “Porphyromonas gingivalis Alzheimer’a sebep olur.”
Bu dikkat çekici bulgu enfeksiyonların Alzheimer hastalığındaki rolü hakkındaki son sonuçları.
Ancak bazı Alzheimer araştırmacıları bu araştırmayı yürütenler kadar hevesle bahsetmiyor. Bu bilim insanlarına göre, yeni çalışmaya işaret eden Porphyromonas gingivalis adlı bakterinin Alzheimer hastalığının ardındaki sebep olup olmadığı henüz net değil. Örneğin Harvard Üniversitesi’nden nörobiyolog Robert Moir “Bu mikrobun katkıda bulunan bir faktör olabileceği fikrine tamamen katılıyorum, ancak Alzheimer hastalığına yol açtığına pek ikna olmadım” diyor.
Bu şüphecilik, Alzheimer hastalığını anlamak ve tedavi etmek konusunda son yıllarda üst üste gelen başarısızlıkların doğal bir sonucu gibi görünüyor. Ayrıca Cortexyme şirketinin kar amaçlı bir ilaç şirketi olması ve çalışmanın sonuçlarının medyada gürültülü bir şekilde duyurulması şüphe duymayı makul hale getiriyor.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Öte yandan son dönemde buna karşı çıkan bir çalışma olsa da beyin, bakterilerin bulunmadığı steril bir organ olarak biliniyor. Beyinde Porphyromonas gingivalis bakterisi bulunması bu genel bilgiyle de ters düşüyor.
Sonuç,
Alzheimer hastalığının kaynağının diş etinde olduğunu kabul etsek bile bu durum diş eti hastalığı olan herkesin Alzheimer’a yakalanacağı anlamına gelmiyor. Araştırmalar bir insanın Alzheimer hastalığına yakalanıp yakalanmayacağının yalnızca tek bir faktöre bağlı olamayacağını gösteriyor. Yine de siz ağız ve diş sağlığınıza dikkat edin. Sağlıklı bir gülümsemenin beyninize de faydası olabilir.
- 4
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Nergiz Kaplan. Alzheimer Hastalığının Kaynağı Diş Etlerimiz Olabilir. Alındığı Tarih: 23 Eylül 2022. Alındığı Yer: www.bilimgunlugu.com | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 12:32:22 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12489
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.