Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Alzheimer hastalığının kaynağı diş etlerimiz olabilir

Alzheimer hastalığının kaynağının diş eti olduğunu kabul etsek bile, diş eti hastalığı olan herkesin Alzheimer’a yakalanacağı anlamına gelmiyor.

Alzheimer hastalığının kaynağı diş etlerimiz olabilir Teeth
Shiny Diamond
2 dakika
117
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Azalmış ağız hijyeninin, Alzheimer hastalığı için risk kaynağı olduğu uzun zamandır biliniyor. Şimdiye kadar belirsiz olan, diş eti hastalıklarının Alzheimer'ın sebebi mi veya sonucu mu olduğuydu. Yeni yapılan araştırmaya göre diş eti hastalıklarına sebep olan bir bakteri, Alzheimerlı hastaların yalnızca ağızlarında değil, beyinlerinde de mevcut.

Avrupa, Amerika , Yeni Zelanda ve Avusturralya'dan laboratuvarla çalışan Cortexyme ekibi, Porphyromonas gingivalis isimli bakterinin DNA'sı ölen Alzheimer hastalığının beyinlerinde, ve yaşayan hastaların beyin omurilik sıvılarında tespit ettiklerini daha önceden bildirmişti.

Ekip 50 Alzheimer hastasının beyin örneklerinin %90'ından fazlasında bakteri tarafından üretilen ve gingipain olarak isimlendiren toksinlere rastlandı.

Tüm Reklamları Kapat

Gingipain düzeyi yüksek beyinlerde aynı zamanda Alzheimer'la ilişkili olan tau ve ubiquitin proteinleri de daha yüksek düzeydeydi. Görünüşte demansı olmayan ve kontrol grubu olarak belirlenen yaklaşık 50 yaşlı bireyin beynindeyse, hem gingipain hem de Alzheimer ile ilişkili protein miktarı düşüktü.

Araştırmacılar bakterinin Alzheimer hastalığına sebep olup olmadığını anlamak için sağlıklı farelerin dış etlerini enfeksiyon oluşması amacıyla 6 hafta boyunca her gün Porphyromonas gingivalis ile sildi. Ardından hayvanların ölen nöronlarına ve normalden yüksek β-amyloid proteini içeren beyinlerinde bakteriyi tespit ettiler.

İşi proteinleri kırpmak olan gingipain toksininin tau proteinine zarar verdiğini gördüler. Tau proteini Alzheimer hastalarında yüksek düzeyde bulunan ve yumaklar oluşturarak sinir hücrelerinin ölmesine sebep olan bir tür proteindir. Çalışmaya göre, toksinin sebep olduğu bu protein hasarı yumakların oluşumuna sebep oluyor olabilir.

6 gönüllü Alzheimer katılımcısı üzerinde yapılan başlangıç testlerinde benzer bir ilacın insanlarda da güvenli olduğu ve bilişsel semptomlarda iyileşme sağladığını iddia eden bu şirket, bu yıl daha geniş bir çalışmaya başlamayı planlıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Her ne kadar çalışma 'sebep olabileceğine' dair kanıtlar öne sürse de Dr. Dorminy bir adım ileri gidiyor ve şunu söylüyor “Porphyromonas gingivalis Alzheimer’a sebep olur.”

Bu dikkat çekici bulgu enfeksiyonların Alzheimer hastalığındaki rolü hakkındaki son sonuçları.

Ancak bazı Alzheimer araştırmacıları bu araştırmayı yürütenler kadar hevesle bahsetmiyor. Bu bilim insanlarına göre, yeni çalışmaya işaret eden Porphyromonas gingivalis adlı bakterinin Alzheimer hastalığının ardındaki sebep olup olmadığı henüz net değil. Örneğin Harvard Üniversitesi’nden nörobiyolog Robert Moir “Bu mikrobun katkıda bulunan bir faktör olabileceği fikrine tamamen katılıyorum, ancak Alzheimer hastalığına yol açtığına pek ikna olmadım” diyor.

Bu şüphecilik, Alzheimer hastalığını anlamak ve tedavi etmek konusunda son yıllarda üst üste gelen başarısızlıkların doğal bir sonucu gibi görünüyor. Ayrıca Cortexyme şirketinin kar amaçlı bir ilaç şirketi olması ve çalışmanın sonuçlarının medyada gürültülü bir şekilde duyurulması şüphe duymayı makul hale getiriyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Öte yandan son dönemde buna karşı çıkan bir çalışma olsa da beyin, bakterilerin bulunmadığı steril bir organ olarak biliniyor. Beyinde Porphyromonas gingivalis bakterisi bulunması bu genel bilgiyle de ters düşüyor.

Sonuç,

Alzheimer hastalığının kaynağının diş etinde olduğunu kabul etsek bile bu durum diş eti hastalığı olan herkesin Alzheimer’a yakalanacağı anlamına gelmiyor. Araştırmalar bir insanın Alzheimer hastalığına yakalanıp yakalanmayacağının yalnızca tek bir faktöre bağlı olamayacağını gösteriyor. Yine de siz ağız ve diş sağlığınıza dikkat edin. Sağlıklı bir gülümsemenin beyninize de faydası olabilir.

Okundu Olarak İşaretle
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2024 00:18:44 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12489

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
İmmünoloji
Carl Sagan
Tümör
Siyah
Saldırı
Antibiyotik
Astronot
Dağılım
Ornitoloji
Film
Basınç
İnsan Türü
Araç
Mit
Molekül
Müzik
Isı
Damar
Savaş
Obezite
Sinir Hücresi
Viral Enfeksiyon
Hukuk
Entomoloji
Adaptasyon
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close