Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

11 Eylül 2001 ve Sonrası

İNSANLIK 21. YÜZYILA HİÇ DE İYİ BİR BAŞLANGIÇ YAPMADI...

11 Eylül 2001 ve Sonrası Perspektif
11 Eylül saldırıları: İkiz Kuleler'in saat 09.03'te fotoğrafı
7 dakika
583
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Dünya, o gün tarihinin en büyük terör saldırısıyla sarsılırken yaşananlara an be an TV’den tanıklık eden çoğu kişi ortak düşünceyi paylaşıyordu: “Bir daha hiçbir şey eskisi gibi olmayacak!”

Böyle düşünenler haklı çıktı. Dünya dengeleri sarsıldı. Sarsıntı ve yan etkileri hala devam ediyor.

11 Eylül 2001

08.46'da American Airlines’a ait 11 sefer sayılı uçak, New York’un finans merkezi Manhattan’daki Dünya Ticaret merkezinin kuzey binasına çarptı. Boston’dan kalkan uçak, 92 yolcusu ile birlikte Los Angeles’a gidiyordu.

Tüm Reklamları Kapat

09.03'da United Airlines’a ait 175 sefer sayılı uçak, Dünya Ticaret Merkezi’nin güney kulesine çarptı ve büyük bir patlama meydana geldi. Boston’dan kalkan uçak, 65 yolcusu ve mürettebatı ile Los Angeles’a gidiyordu. Bir uçak kazası olduğu düşünülen ilk kazadan 17 dakika sonra ikinci uçağın diğer kuleye saplanmasıyla milyonlar şok oldu. Bu bir kaza değildi!

09.10'da ABD başkanı George Bush, Florida’da ziyaret ettiği bir ilkokulda çocuklara kitap okurken(2022 Türkiye’de bu her ne kadar garip gelse de 2001’de Amerika’da bu çok normal bir aktiviteydi) Beyaz Saray personel şefi Andrew Card, kulağına eğilerek olanları haber verdi. Başkan Bush, on dakika boyunca etrafına boş gözlerle baktı.

09.20'da FBI, kaçırılan uçakları soruşturmaya başladı.

09.29'da Kayıplar konusunda ilk raporlar gelmeye başladı. Dünya Ticaret Merkezin’de 50.000’den fazla kişinin bulunduğu söyleniyordu.

Tüm Reklamları Kapat

09.30'da Başkan Bush, “Ulusal bir trajedi yaşadık. Görünüşe göre ülkemize yönelik bir terör saldırısı düzenleyen iki uçak Ticaret Merkezi kulelerine saldırdı.” açıklamasını yaptı.

09.40'da 64 yolcusuyla Washington’dan Los Angeles’a gitmekte olan American Airlines’a ait 77 sefer sayılı uçak, Washington’daki Savunma Bakanlığı binası Pentagon’a çarptı. Amerikan askeri gücünün en önemli merkezi olan bina yanmaya başladı ve uçağın çarptığı yüz tamamen çöktü.

09.45'de Beyaz Saray ve Kongre binası olası saldırılardan dolayı boşaltıldı.

09.50'de ABD hava sahası tüm uçuşlara kapatıldı. Tüm uçaklara en yakın limana inme emri verildi. Aksi takdirde vuralacaklardı.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

09.50'de Dünya Ticaret Merkezi’nin güney kulesi çöktü.

09.58'de Pennsylvania’daki acil durum merkezi United Airlines’a ait 93 sefer sayılı uçaktan “Kaçırıldık, kaçırıldık!” mesajı aldı.

10.00'da United Airlines’a ait 93 sefer sayılı uçak, Pittsburg’un 150 km güneydoğusuna düştü. Uçak Newark New Jersey’den San Francisco’ya gitmekteydi.

10.29'da Dünya Ticaret Merkezi’nin kuzey binası çöktü.

13.44'de Pentagon, beş savaş ve iki uçak gemisinin New York ve Washington’daki hava kuvvetlerine destek vermek üzere ülkenin doğu kıyısına yerleştiğini duyurdu.

13.50'de Washington Belediye Başkanı Anthony Williams, başkentte olağan üstü hal ilan etti.

Tüm Reklamları Kapat

14.00'da ABD Sermaye Piyasası Kurulu, ülkedeki tüm borsaların öğleden sonra kapandığını duyurdu.

16.30'da Başkan Bush, Offutt Hava Üssü’nden ayrılarak savaş uçaklarının eskortluğunda televizyondan yapacağı ulusa sesleniş konuşması için Washington’a döndü.

17.20'de Dünya Ticaret Merkezi kompleksindeki 7 no’lu, 47 katlı bina çöktü.

Tüm Reklamları Kapat

Daha İkiz Kuleler yıkılmadan önce hükümet suçluyu bulmuştu bile. Suçlu “El-Kaide” terör örgütüydü. Saldırının üzerinden 24 saat geçmeden tüm suç delilleri ve zanlılar tespit edilmişti. Enkazdan yanmadan çıkan ve teröristlerden birine ait olduğu anlaşılan pasaporttan, teröristlerin geride bıraktığı iddia edilen arabalardan çıkan uçuş kılavuzlarına kadar bir çok delil Afgan Dağları’na yuvalanmış radikal teröristleri gösteriyordu. Bu organize saldırıyı yapan suçluların kimliklerinin bulunmasındaki hız, onlarca komplo teorisine beşiklik ediyor.

Amerikan yönetimi kararını vermişti: Taliban yönetimi yıkılacaktı! Bu adalet arayışı dünyayı yerinden oynatacaktı.

Soğuk Savaş boyunca bir numaralı düşmanı olan Rusya teröre karşı vermeye hazırlandığı savaşta Amerika’nın yanında duruyordu. Putin, saldırılardan sonra Bush’ı arayan ilk liderdi. Destek için askerlerini harekete geçirdiğinin haberini de vermişti.

7 Ekim 2001’de Afganistan’a ilk Amerikan ve İngiliz bombaları düşmeye başladı. Neredeyse Orta Çağ şartlarında yaşayan Afganistan’ın iki teknoloji devine teslim olması uzun sürmedi. Taliban rejimi yıkıldı, El-Kaide kısmen etkisiz hale getirildi.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Atlas Seti

ATLAS – Kıtalar, Denizler ve Kültürler Arası Yolculuk Rehberi, sadece coğrafi bilgileri değil, ülkelerin karakteristik yönlerini de sunan büyük boy haritaları, ödüllü tasarımı ve göz alıcı çizimleriyle sizi koltuğunuzdan kıpırdamadan dünya turuna çıkarıyor. Dünyanın binbir harikası ve ilginçliği arasında rengârenk bir yolculuk. İzlanda’nın buzulları, Mısır’ın çöl kervanları, Avustralya’nın ornitorenkleri, Madagaskar’ın dev baobab ağaçları, Meksikalıların garip bayramları ve Charlie Chaplin’den Halide Edip Adıvar’a ülkelerini gururlandıran isimler. Tüm dünyada büyük ilgi gören, İzlanda’dan Polonya’ya, Amerika’dan İspanya’ya 37 dilde yayımlanan, çocuk kitaplarında en prestijli ödüllerden Prix Sorcières (Fransa) ve Premio Andersen’i (İtalya) kazanan Atlas, devasa buzullardan küçücük böceklere, dünyamızın barındırdığı akılalmaz çeşitliliği ve göz alıcı renkleri kutlamak için hazırlanmış görsel bir festival.

  1. “Gördüğünüz anda dokunma hissi uyandıran bir kitap. Çocuklar kadar yetişkinleri de büyülemesi muhtemel.” Wall Street Journal
  2. “İlk görüşte aşk! Sizi daha fazlasını merak etmeye, hatta yolculuğa çağırıyor.” Guardian
  3. “Sınıf ve kütüphaneler için olmazsa olmaz.” School Librarian Journal
Atlas Etkinlik Kitabı
Dünyanın dört köşesine kalemle seyahat başlıyor!
Kendi haritalarını oluştur, bayrağını tasarla, Tayland’ın yüzen pazarlarında gezin, Minotaur için labirentten çıkış yolunu bul, Everest tırmanışına azırlan, İspanya’daki insan kulesini tamamla, Meksika’nın kafatası şekerlemelerini süsle, Japon kimonosu için kendi desenini yarat.
Dünya senin tuvalin!
Devamını Göster
₺600.00
Atlas Seti
  • Dış Sitelerde Paylaş

Afganistan’da Taliban rejiminin yıkılması Amerika’ya yetmemişti. Hedef Birinci Körfez Savaşı’ndan beri didiştiği Irak’tı. Ben de dahil bir çok kişiye göre Afganistan 11 Eylül’ün şamar oğlanı, Irak ise işgal edilmek için uzun zamandır sağlam bir bahane beklenilen asıl kurbandı.

Bush kabinesi kitle imha silahları geliştirme bahanesiyle 20 Mart 2003’te, Irak’a saldırdı. Kırk yıllık Baas rejimi çok çabuk bir şekilde yıkıldı. Sıcak savaşın yaşandığı ilk 3 haftada kaybetmediği askeri, savaşın resmi olarak bitişinden sonra kaybeden ABD, kısaca yarım milyonun öldüğü Irak’ta düzeni çökertti. Yıllar sonra bu düzensizlikten IŞİD çıkacaktı.

Kuzeyde Kürtlerin bağımsızlığını ilan etme ihtimali, başta Türkiye olmak üzere bölge ülkelerini rahatsız ediyor.

Saldırılar, akabinde aldığı tavır da dünyanın Amerika’ya olan bakışını değiştirdi. Irak Savaşı ile birlikte sebepsiz yere ve kendi çıkarları için saldırdığı düşünceleri dünya kamuoyunun Amerika’nın aleyhine dönmesine neden oldu. Savaş öncesi, o zamana kadar yapılan en büyük savaş karşıtı protestolara sahne oldu. Türkiye’nin Irak Savaşı için Amerika’ya topraklarını açmayı reddetmesi Amerikan yönetiminin Türkiye’ye düşmanca bir tavır sergilemesine neden olmuştu. Amerikan askerlerinin Kuzey Irak’ta Türk özel birliklerini tutuklayıp kafalarına çuval geçirmesiyle patlak veren öfke dalgası, Türkiye’deki milliyetçi dalgayı arttırdığı gibi, Amerikan karşıtlığının dizilerden kitaplardaki konulara kadar prim yapmasına sebep oldu. Amerika ile Rusya ilişkileri değişirken BM’yi saf dışı bırakarak Irak’a saldıran İngiltere ve Amerika ile Almanya ve Fransa’nın arası açılmış dolayısıyla AB içinde çatlağa yol açmıştı.

Çuval Olayı
Çuval Olayı
Sözcü Gazetesi
Çuval Olayı
Çuval Olayı
Hürriyet Gazetesi

İzinsiz telefon dinleme, kütüphanelerden ödünç alınan kitapları takip etme, internet trafiğini izleme gibi o güne dek dile getirene deli gözüyle bakılmasına neden olacak birçok uygulamaya imkan tanıyan Vatanseverlik Yasası’nı hayata geçiren ABD başta olmak üzere pek çok ülkede insan haklarını çiğneyen uygulamalar yapıldı. “Önce güvenlik” diyen Batılı kamuoylarındaki sağduyulu kesimler, demokratik değerlere ters düşen ve farklı olanı potansiyel düşman ilan eden bu yasalarla estirilen “Düşman geliyor!” karşısında sesini çıkaramadı. “11 Eylül saldırıları sebep değil sonuç. Batı’nın yıllardır İslam dünyasının başına bela olmuş diktatörlere ve Filistin’i işgal altında tutan İsrail’e verdiği sınırsız destekle ektiği nefretin sonucu.” Diyenler oldu tabii ama o kaosta seslerini duyuramadılar. Yaşanan bu gelişmeler bazı kesimlerce “Küresel Faşizm” olarak adlandırıldı.

“Müslüman teröristler” ve “İslami terör” en çok kullanılan ifadeler arasındaydı. Terörün İslam ile özdeşleştirilmesi Amerika ve Avrupa’da milliyetçiliğin artması sonucu Müslümanlara bakışın değişmesi, Batı ile İslam toplumları arasındaki mesafeyi açtı.

2011’in Mayıs’ında Amerikan özel timlerinin yıllar süren çalışmalarıyla Bin Ladin Pakistan’da kıstırılıp öldürüldü.

ABD, dünyayı bir ekonomik krize sürükleme pahasına El Kaide’yi bitirse de bu kez sahneye El Kaide’yi bile kafirlikle suçlayan, Filistin’de çözüme ulaşılamamasından ve Arap Baharı adı verilen kaotik süreçten beslenen IŞİD çıktı.

Tüm bu hikayenin can alıcı detaylarından biri: 11 Eylül saldırılarını planlayan Bin Ladin’in ve saldırıları gerçekleştiren 19 saldırgandan 15 tanesinin Suudi Arabistan, 2 tanesinin Birleşik Arap Emirlikleri, 1 tanesinin Mısır ve 1 tanesinin Lübnan vatandaşı olmasına rağmen ABD’den bu ülkelere en ufak bir tepki vermemesi, ceza uygulamaması hatta iletişime geçmemesi, bu ülkelerin sahneye çıkmamış, isimlerinin bile duyurulmamış olması şüphesiz ki 11 Eylül Olayı’nın en ilginç detaylardan biridir.

Ben 11 Eylül saldırısının terörle hiçbir alakası olmadığını ve Amerika’nın sırf enerji kaynaklarına ulaşmak ve Irak’ı işgal etmek için tüm bunları bilerek yaptığını düşünüyorum. Akıllı ve araştırmacı bir insan da bunu yapar bence. Teröristler Amerika’ya girecek de bu kadar organizasyon yapacaklar da ikiz Dünya Ticaret Merkezi’nin iki kulesine kaçırılmış uçakla vuracak. Amerika’ya girmek bu kadar kolay mı? Olaydan yaklaşık 1 saat sonra ölü raporları gelicek. 24 saat içinde olay çözülecek. Hem bu kadar organize iş yapacak kadar zeki hem de bu kadar çaktıracak kadar aptal olunması ilginç.

Tüm Reklamları Kapat

Şunu da aydınlatalım ki: Bazı komplo teorisyenleri çeliğin bir uçak kazasıyla eriyemeyeceğini, uçak kaza yaptığında sıcaklığn 800°C civarında olduğunu fakat çeliğin 1500°C'de eridiğini söyler. Çelik, 1500°C’de erir, ancak 600°C’ye yaklaşınca gücünün %50'sini ve 1000°C’ye ulaşınca da %90'ını kaybeder. Bu da yıkımı kaçınılmaz yapmaktadır.

11 Eylül sonrası giriştikleri askerî operasyonlara dair ABD başkanı George W. Bush şu cümleleri kurdu:

Düşmanlarımız, Amerika’nın düşmanlarının her zaman yaptığı hatayı yaptı. Özgürlüğü gördüler ve gördüklerinin bir zaaf olduğunu düşündüler. Şimdi de hezimeti görüyorlar...


Okundu Olarak İşaretle
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Tebrikler! 2
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 02/05/2024 03:55:41 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12573

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
İnfografik
Elektron
Kozmoloji
Gerçek
Patojen
Sıcak
İlişki
Astronomi
Antik
Bilim Tarihi
Türlerin Kökeni
Kuşlar
Hücreler
Bilim
Skeptisizm
Göğüs Hastalığı
Halk Sağlığı
Klinik Mikrobiyoloji
Albert Einstein
Tohum
Hormon
Karbondioksit
Ölçüm
Asteroid
Ağız Sağlığı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close