Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Sude Akman
Sude Akman
213K UP
Aktaran 7 Eylül 2021 3 dk.

100.000'den fazla kişiyi kapsayan bir araştırmada, et yoluyla doymuş yağ tüketmek ile kalp hastalığına yakalanma arasında potansiyel bir bağlantı bulundu. Ön araştırma, ESC Kongresi 2021'de sunuldu. Oxford Üniversitesi, Nuffield Nüfus Sağlığı Departmanından araştırma yazarı Dr. Rebecca Kelly şöyle diyor:

Kardiyovasküler hastalıklar dünya çapında önde gelen ölüm ve sakatlık nedenidir. Daha yüksek miktarlarda doymuş yağ yemek, yüksek düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) veya "kötü" kolesterol ile bağlantılıdır. Bu da kardiyovasküler hastalık riskini artırır. Doymuş yağ bakımından zengin, özellikle et ve süt ürünleri gibi farklı gıda türlerinin kardiyovasküler hastalıklarla farklı ilişkilere sahip olabileceğine dair bazı kanıtlar var. Bu nedenle bu çalışma, çeşitli gıdalardan elde edilen doymuş yağın iskemik kalp hastalığı, felç ve toplam kardiyovasküler hastalık (kalp hastalığı ve felç birlikte) ile ilişkisini inceledi.

27
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 6 Ekim 2020 23 dk.

Yaşam, 4 milyar yıl kadar önce, okyanus tabanlarında başladı. Milyarlarca yıl boyunca gezegenimizdeki yaşam, sadece denizlere ve okyanuslara hükmetti; mikrobik yaşam haricinde karalara adapte olabilen hiçbir makroskobik canlı yoktu. Sonrasında mantarlar, bitkiler ve nihayetinde böcekler karalara çıkmaya ve bu yaşam alanlarına da adapte olmaya başladılar. Karasal canlılara katılan son grup, omurgalı hayvanlar oldu. Balıklar içerisinden ayrılan bir grup, bugün kurbağa ve semender gibi hayvanlarla temsil edilen amfibilerin atalarına evrimleştiler. Amfibiler, hem suda hem karada yaşayabilen hayvanlardır ve bunlar, tamamen karasal yaşama adapte olmuş sürüngenlerin atalarıdır. Sürüngenler içerisinden bir dal memelilere evrimleşmiş, dinozorların yok oluşunu takiben yükselişe geçen memeliler içerisinde bir dal, primatlara gidecek soy hatlarının atası olmuş, bunlar içerisinden bir grup da bugün Homo sapiens olarak da bilinen biz modern insana evrimleşecek türlerin yolağı olmuştur.

Bu açıdan bakılacak olursa, "Hepimiz balığız." demek mümkündür. Kimi zaman bu argüman, sanki abartılı veya anormalmiş gibi algılanabiliyor. "Daha maymunu hazmedemedik, ne balığı?" gibi tepkiler alabiliyor. Ancak bilimsel gerçekler, bizlerin onları hazmedebilme hızından ve becerisinden bağımsız gerçeklerdir. Dahası, bu gerçekte hazmedilemeyecek pek bir şey yoktur; nihayetinde evrimsel biyoloji sayesinde biliyoruz ki yaşam tek hücreli organizmalardan başlayarak günümüzdeki çeşitliliğine erişmiştir (ve bu yolda, birçok tür yok olmuştur), dolayısıyla insanın ataları elbette sadece maymunlar veya primatlar olamaz; sonuçta maymunların ve primatların da ataları olmalıdır - ve elbette, vardır. Kemirgenler, ilkin memeliler, sürüngenler, amfibiler, balıklar, ilkel çok hücreli canlılar ve tek hücreli canlılar, insan evriminin daha erken basamaklarındaki atalarının sadece birkaçıdır. "Hepimiz balığız." derken, bunlardan sadece bir tanesi öne çıkarılmaktadır; tıpkı "maymun meselesinde" insanın atalarından bir grubun abartılı bir şekilde vurgulanması gibi...

160
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Gözlemi
Ömer Can Mutlu
Gözlemi Yapan 6 gün önce Türkiye, İzmir
Erkek birey.
Enlem: 38.4609643966
Boylam: 27.2079708427
Saat: 13:53 (GMT +3)
Tarih: 15 Kasım 2023
Dış Bağlantılar:
https://www.inaturalist.org/observations/191087736
http://www.gbif.org/occurrence/4442424464
https://spiderid.com/picture/193499/
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Steatoda_paykulliana_male_1.jpg
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Steatoda_paykulliana_male_2.jpg
3
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yusuf Yiğit Arslan
Yazar 1 ay önce 4 dk.

Kemilüminesans, (İng: "Chemiluminescence") kimyasal tepkimeler sonucu ışık emisyonu olayıdır. Başka bir ifadeyle bir kimyasal tepkime sonucunda tepkimenin gerçekleştiği ortamdan ışık yayılmasıdır. Genellikle moleküllerde bulunan atomların elektronlarının enerji seviyelerini değiştirmelerinden dolayı gerçekleşmektedir.

Kemilüminesans tepkimeleri hem görsel olarak ilgi çekici olmaları hem de birçok molekülün varlığının tespit edilmesine yardımcı olmaları nedeniyle kullanım alanı oldukça yaygın olan tepkimelerdir.

36
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Ayhan Kayabaş Semih Kayabas
İnceleyen10 4 saat önce
Bu filmi izledim, sonra öylece oturdum. Bir şey demedim.
Annem geldi “ne oldu?” dedi. “Biraz oyun oynadım” dedim. Ama oynayan ben değildim. Film beni oynadı.

“Oyun Alanı” dedikleri şey var ya…
Orası sadece neşeli çocuk çığlıklarının yankılandığı bir yer değil; içimizde unuttuğumuz versiyonlarımızın mezarlığı.
Film, bu eğlence arenasını renkli bir PTSD alanına çevirmiş.

Bir noktada karakter dönüp baktı.
O bakış... hani hayatında her şeyi pause'a aldığın anlar vardır ya, onun görsel karşılığıydı.

Sahneler geçerken kendi gençliğimi aradım.

Puanım : 10 /10
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Deha Kaykı
Deha Kaykı
196K UP
Yazar 13 Ekim 8 dk.

Biyolojik çeşitlilik kaybı, son yüzyıllarda hızla artan bir çevre sorunu haline gelmiş ve birçok türün neslinin tükenme tehdidiyle karşı karşıya kalmasına neden olmuştur. Özellikle adalara özgü türler; habitat kaybı, avcılık, istilacı türlerin varlığı ve iklim değişikliği gibi faktörler nedeniyle hızla azalmıştır. Mauritius Adası'na özgü pembe güvercin (Nesoenas mayeri), 1970'lerde ve 1990'larda bu tehditlerle karşı karşıya kalmış ve neredeyse yok olma noktasına gelmiştir. Ancak Durrell Yaban Hayatı Koruma Vakfı ve Mauritius Yaban Hayatı Vakfı gibi kuruluşların yoğun koruma çabaları sayesinde pembe güvercinin popülasyonu kurtarılmış ve 2018 itibarıyla sayıları önemli ölçüde artmıştır.

Kurtarma çabaları sürerken pembe güvercin popülasyonlarının korunması için bir katkı da türdiriltimi çalışmalarından gelebilir. Türdiriltimi projeleri, özellikle son dönemde yalnızca nesli tükenmiş türlerinin neslini döndürmeyi değil, aynı zamanda soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan mevcut türleri koruma çalışmalarına da katkı sağlamayı hedeflemektedir. Bu bağlamda, Mauritius'a özgü dodo kuşunun türdiriltimi çabaları, adadaki diğer tehdit altındaki türler için, özellikle de pembe güvercin için umut verici sonuçlar doğurma potansiyelini taşımaktadır.

13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Serdar Çakmak
4 gün önce
Sam Altman ve Alex Blania World'ü (eski adıyla worldcoin) ABDde kullanıma açtı.
Devlet ve kapitalizm devri kapanmıştır.
Biyometrik göz retina taraması yapılıp dijital kimliğinizi içeren ID anonim blokchain (blok zincir) üzerinde tanımlandırılacak ve doğrulanabilir olacak.
WLD adlı küresel kripto para kullanıma sunulacak olup World App içinde cüzdanınızda saklayabileceksiniz ID'niz ile birlikte.
Kimlik doğrulaması yapanlara bir nevi UBI (evrensel temel gelir) düzenli olarak kişinin dijital cüzdanına çalışmıyor olsa da aktarılacak.
Peki bunlar iyi şeyler mi? Tools for Humanity'nin bahsettiği gibi merkeziyetsiz mi?
Yakında detaylı yazacağım!





0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Cem Ergünay
Çeviren 1 gün önce 6 dk.

Büyük gıda şirketleri ve yatırımcılar, Ozempic ve diğer benzer kilo verme ilaçlarının milyonlarca insana ulaşmasını, Amerika'nın diyet endüstrisini altüst etmesini ve tüketicilerin nasıl besleneceği konusunda yeni sorular ortaya çıkarmasını sessizlikle izliyorlar.

Campbell Soup'tan Conagra Brands'e gıda üreticilerinin yöneticileri, ekiplerin tüketici davranışlarını değerlendirmeye ve bu davranışlara nasıl karşılık vereceklerine dair beyin fırtınası yapmaya başlamasıyla birlikte yatırımcılardan ilaçların potansiyel etkisi hakkında sorular almaya başladıklarını söyledi.

6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Anonim .
Anonim .
6K UP
Üye 1 Eylül 2021 1 Cevap
Bilimi eleştirmek için önceden şunu söylüyordu yanlış çıktı şimdiki bilgiler de yanlış çıkabilir diyorlar bir kısmı doğru ama mesela evrimin gerçekleştiği bilgisi yanlışlanabilir bir bilgi mi ? Yanlışlanabilecek kısım bunun nasıl olduğu kısmı değil mi? Kaç yıl geçerse geçsin canlıların evrimleştiği her zaman doğru bir bilgi olmayacak mı?
261 görüntülenme
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Türü
Alper Kaan Selçukoğlu
Türü Ekleyen 5 gün önce
Titanoboa cerrejonensis, soyu tükenmiş dev bir yılan türüdür. İlk fosilleri 2009 yılında Kolombiya'nın Cerrejón kömür madeninde bulunmuştur. Bu tür yaklaşık 60 milyon yıl önce tropikal Güney Amerika'da yaşamıştır.
1
Evrim Ağacı Akademi

Evrim Ağacı Akademi'yi kullanarak kendini Bilime Dair Her Şey konusunda geliştirebilirsin.

Avc1 _
Avc1 _
65K UP
Nöroplastisite ve psikoloji üzerine yaptığım araştırmalar. 6 gün önce Sen de Cevap Ver

Olayın algısını etkileyen iki temel faktörden bahsedebiliriz: İlk olarak, vücudun tepkisiyle ilişkili olarak, beyin bu tecrübeyi daha sonra analiz etmeyi kolaylaştıracak şekilde işlemektedir. Bu süreç, beyin ve vücut arasındaki etkileşimi açıklamak için "savaş ya da kaç" (fight or flight) tepkisi çerçevesinde incelenebilir. Tehlike anlarında, beyin duyusal girdilere aşırı odaklanır, bu da çevresel uyarıcılara yönelik daha ayrıntılı bir işlemeyi tetikler. Örneğin, panik atak gibi durumlarda, birey ölüm korkusu gibi aşırı bir kaygı deneyimleyebilir ve bu kaygı, beynin duyusal verileri daha yoğun bir şekilde işlemesine yol açar.

İkinci olarak, fiziksel bir bağlamda, hız ve zaman algısı beyin fonksiyonları ile doğrudan ilişkilidir. Beynin çevresindeki uyarıcılara daha hızlı tepki verme durumu, zamanın daha yavaş algılanmasına yol açabilir. Bu durum, beynin uyarıcıları hızlı bir şekilde işleyerek, çevredeki olayları daha ayrıntılı ve yavaş bir şekilde deneyimlemesine neden olur. Zaman algısındaki bu değişiklik, beynin adaptif bir stratejisi olarak, hayatta kalmaya yönelik daha hızlı bir tepki vermek için zamanın daha ayrıntılı işlenmesi gerektiği gerçeğine dayanır.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. T. C. U. S. Taylor. Why Time ‘Slows’ When You’re In Danger. (8 Ocak 2025). Alındığı Tarih: 1 Mayıs 2025. Alındığı Yer: Scientific American | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esmanur Veziroğlu
Üye 4 gün önce 2 Cevap
177 görüntülenme
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
S. Buğra Baltacı
Yazar 8 Eylül 2020 11 dk.

Olayları, yerleri ve kişileri tüm detayları ile hatırlayamamak yaygın bir insan tecrübesidir. Yakın zamanda katıldığımız bir dersin genel içeriğini hatırlayabiliriz ancak konunun detaylarını dereceli olarak zamanla unuturuz. İlk bakışta bu olayın bellek kapasitemizin sınırlı olmasından kaynaklanabileceğini ve duyusal girdileri büyük bir kesinlik ve bütünlük ile kodlayabilen bir sinir sisteminin çok daha avantajlı olacağını düşünebiliriz. Açıkça, belleğimizin kapasitesi, depoladıklarımızdan çok daha yüksektir. Detayları hatırlayamamak bir yetersizlikten öte, adaptif bir özelliktir; yani unutmak, evrimsel süreçte avantajlı olduğu için özellikle seçilmiştir ve bu durum, güçlü bilimsel kanıtlar ile desteklenmiştir.

Pek çok koşul altında olayların detayları yerine, genelini hatırlamak daha faydalı olabilir. Kırsal bir arazide bir kayanın altında saklanan bir yılanın saldırısına maruz kaldığınızı hayal edin. Sinir sistemi bu olayda korku belleğini oluştururken sadece gerekli kısımları kodlamalıdır: Size hangi yılanın saldırdığı veya yılanın hangi kayanın altında saklandığı önemli değildir. Sinir sisteminin gelecek adına doğru davranışsal adaptasyonları sağlayabilmesi için, detayları ortadan kaldırarak daha sonraki olaylar için genel bir şema çıkarması gereklidir. "Genelleştirme" adı verilen bu fonksiyon bellek sistemlerinin önemli özelliklerindendir ancak kontrol atında tutulmadığı takdirde belirsiz anıların oluşturulmasına yol açar ve artık faydalı bir fonksiyon olmaktan çıkar. Bu nedenle beyin, genellik ve spesifiklik arasında bir denge kurmalıdır.

137
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Evrim Ağacı
Alıntıyı Ekleyen 18 Ocak 2019
Fizik seks gibidir; elbette bazı pratik sonuçları vardır, ancak onu bu nedenle yapıyor değiliz.
Bu alıntı Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
23
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close