Kardiyovasküler Risk Açısından Vücut Kitle Endeksi, Doymuş Yağ Tüketiminden Daha Önemli!
Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
100.000'den fazla kişiyi kapsayan bir araştırmada, et yoluyla doymuş yağ tüketmek ile kalp hastalığına yakalanma arasında potansiyel bir bağlantı bulundu. Ön araştırma, ESC Kongresi 2021'de sunuldu. Oxford Üniversitesi, Nuffield Nüfus Sağlığı Departmanından araştırma yazarı Dr. Rebecca Kelly şöyle diyor:
Gözlemsel çalışmalarda doymuş yağ ve kardiyovasküler hastalık riski arasında görülen ilişki daha önce belirsizdi. Bulgularımız önemlidir, çünkü bu ilişkinin besin kaynağına bağlı olarak değişebileceğine dair olası bir açıklama sağlıyor. Etten elde edilen doymuş yağın diğer gıda kaynaklarından daha yüksek bir riskle ilişkili olabileceğini bulduk. Bunun nedenlerinden birisi , fazla miktarda et tüketenlerin düşük tüketicilere göre daha yüksek vücut kitle indeksine (BMI) sahip olmalarıdır.
Kardiyovasküler hastalıklar dünya çapında önde gelen ölüm ve sakatlık nedenidir. Daha yüksek miktarlarda doymuş yağ yemek, yüksek düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) veya "kötü" kolesterol ile bağlantılıdır. Bu da kardiyovasküler hastalık riskini artırır. Doymuş yağ bakımından zengin, özellikle et ve süt ürünleri gibi farklı gıda türlerinin kardiyovasküler hastalıklarla farklı ilişkilere sahip olabileceğine dair bazı kanıtlar var. Bu nedenle bu çalışma, çeşitli gıdalardan elde edilen doymuş yağın iskemik kalp hastalığı, felç ve toplam kardiyovasküler hastalık (kalp hastalığı ve felç birlikte) ile ilişkisini inceledi.
Çalışmanın başlangıcında kardiyovasküler hastalığı olmayan 114.285 UK Biobank katılımcısı araştırmaya dahil edildi. Katılımcılar, toplam doymuş yağ alımlarını ve spesifik gıdalardan (örneğin süt ve et) doymuş yağ alımlarını tahmin etmek için, önceki gün ne yediklerini soran bir diyet değerlendirmesini tamamladılar. Ayrıca ayrıntılı bir yaşam tarzı anketi doldurdular ve kan örnekleri ve vücut ölçümleri aldılar.
Araştırmacılar, kardiyovasküler hastalık geliştirip geliştirmediklerini öğrenmek için bağlantılı hastane ve ölüm kayıtlarından alınan bilgileri kullanarak yaklaşık 8,5 yıl boyunca katılımcıları izledi. Takip süresi boyunca sırasıyla 4.365, 3.394 ve 1.041 katılımcıda kardiyovasküler hastalık, kalp hastalığı ve inme meydana geldi.
Veriler, toplam doymuş yağ ve spesifik gıdalardan doymuş yağ alımı ile kardiyovasküler hastalık sonuçları arasında herhangi bir bağlantı olup olmadığını değerlendirmek için analiz edildi. Analizler, çoklu yaşam tarzı, sosyoekonomik ve tıbbi faktörleri de hesaba kattı.
Toplam doymuş yağ alımı ile kardiyovasküler hastalık sonuçları arasında net bir ilişki yoktu. Bununla birlikte, etten elde edilen doymuş yağdan %5 daha fazla toplam enerji tüketmek, toplam kardiyovasküler hastalık riskini %19, kalp hastalığı riskini %21 oranında artırıyordu; ancak bu ilişkiler, BMI'yi hesaba kattıktan sonra istatistiki anlamını yitirdi. Araştırmacılar ayrıca, süt ürünlerinden elde edilen SFA'nın kalp hastalığı ile ilişkisinin ters yöne gittiğini buldular, ancak bu ilişki de BMI hesaba katıldıktan sonra netliğini yitirdi. Dr. Kelly şöyle diyor:
Sonuçlarımız, BMI'deki farklılıkların, kardiyovasküler hastalık ile etten elde edilen doymuş yağ arasındaki ilişkiden kısmen sorumlu olabileceğini gösteriyor. Bunun etten elde edilen doymuş yağın BMI üzerindeki belirli bir etkisinden mi yoksa daha yüksek BMI değerleri olanların daha fazla et tüketmesinden mi kaynaklandığını belirlemek mümkün değildir. Ek olarak, doymuş yağın kardiyovasküler hastalık üzerindeki etkisinin bir kısmının bu kohortta daha yüksek LDL kolesterolü olup olmadığını tam olarak çözmek zordur, çünkü İngiltere'deki yetişkinlerde kolesterol düşürücü ilaç kullanımı yüksektir.
Dr. Kelly, tüm bunlardan yola çıkarak şu sonuca varıyor:
Doymuş yağdan günlük enerjinin %10'undan azını tüketmek için diyet yönergelerine uymanızı öneririz. Bulgularımız, kardiyovasküler hastalık riskini incelerken farklı gıda doymuş yağ kaynaklarının araştırılmasının önemini vurgulamaktadır. Bu gözlemlerin, bu çalışmada ölçülmeyen diyet veya diyet dışı faktörlerden etkilenmediğinden emin olmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 6
- 3
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 10:46:15 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10900
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.