Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Nevzat Keskin
Seslendiren 4 gün önce 9:37
Neden yelleniyoruz (evet, tıbbi terminolojide "yellenme" olarak geçer)? Neden kokuyor? Bunlar birçoklarımızın merak ettiği ama pek de fazla cevaplanmayan...
12
Tüm Reklamları Kapat
Onur Özer
Onur Özer
12K UP
Yazar 27 Temmuz 2014 31 dk.

“Doğa bir savaş alanıdır.” sözünü, çayırlarda koşturan aslan ve geyiklerden çok, bağışıklık sisteminde yaşananlar olarak anlamak mümkündür. Moleküler düzeydeki evrimsel savaşın en serti patojenler (yani hastalık yapan organizmalar) ile konak canlıların bağışıklık sistemi arasında gerçekleşmektedir desek abartmış olmayız. Birlikte evrimin en güzel örneklerini görebileceğimiz bu çekişme, aslında temel olarak bir organizmanın “ben ve diğerleri” ayrımını yapabilmesine dayanmaktadır. Patojenler için evrimsel başarı ise bu ayrımdan kaçabilmelerine bağlıdır.

Modern tıbbın önlenebilir hastalıklara karşı bağışıklık sistemimiz kadar iyi bir iş çıkardığını reddedemeyiz. Tedavi ve aşı yöntemleri sayesinde (ve tabi ki gıda, temizlik gibi birçok faktörün de birleşimi ile) insan ömrü 1900’lerin başından bu yana iki katına çıkmıştır. Fakat elbette bu bağışıklık sistemlerini araştırmayı bir kenara bırakacağımız anlamına gelmiyor. Henüz çare bekleyen birçok hastalığın yanında aslında bu sistemler birazdan da anlatmaya çalışacağımız gibi hiç tahmin edemeyeceğimiz teknolojik yeniliklere yol açabilir ki zaten temel bilim çalışmalarının tamamı böyle değil midir?

153
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
İnceleme
Bora Ergen
Bora Ergen
51K UP
İnceleyen 5 gün önce
Sıkıcı anlatması dışında bi problem yok ki kensisi bir "Youtuber" değilde psikolog olması bu durumu sorun olmaktan çıkarıyor
Youtube Kanalı
9.4/10
(45 Kişi)
Puan Ver
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
3
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sabri Küsüroğlu
Ekleyen 30 Eylül 11 dk.

Premenstrüel Disforik Bozukluk (PMDB), üreme çağındaki kadınların yaklaşık %3-8'inde görülen, duygudurum bozuklukları, davranışsal ve fiziksel belirtilerle karakterize olan ciddi bir hormonal bozukluktur. PMDB, premenstrüel sendromun (PMS) daha ağır bir formu olarak kabul edilir ve kadının yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Bozukluk, menstrüel döngünün luteal fazında, yani yumurtlamadan sonraki dönemde başlar ve adet kanamasının başlamasıyla genellikle sona erer. Bu makalede, PMDB'nin belirtilerini, altında yatan genetik ve hormonal faktörleri, tedavi ve yönetim yaklaşımlarını detaylı bir şekilde ele alacağız.

PMDB’nin belirtileri, kadınların adet döngüsünün son evresi olan luteal fazda, yani yumurtlamadan sonra ortaya çıkıp menstrüasyonun başlamasıyla kaybolur. Bu belirtiler, menstrüel döngünün 14. gününden başlayarak, adet kanamasının başlamasına kadar olan sürede artar ve ciddi işlev kayıplarına yol açabilir. Kadınlar, bu dönemde aile ve iş ilişkilerinde sorunlar yaşayabilir ve günlük rutinlerini sürdürmekte güçlük çekebilirler. Belirtiler üç ana başlık altında ele alınır: Duygudurum değişiklikleri, davranışsal belirtiler ve fiziksel belirtiler.[1][2]

32
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mustafa Şimşek
4 saat önce
Açıl susam açıl
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Seda Baştürk
Seda Baştürk
194K UP
Çeviren 21 Ağustos 2021
Güneş sistemindeki gaz devi Jüpiter‘i gösteren bu üç panel, Dünya gezegeninden Filipinler’in Cebu kentinden 15 Ağustos tarihinde kaydedildi. O tarihlerde iyi bir zamanlama sayesinde teleskoptan alınan görüntüler, Jüpiter‘in Galilei uydularının meydana getirdiği dikkat çekici geçişleri ve karşılıklı olayları gösteriyor. Üst panelde, Io en sağda Jüpiter‘in gölgesinde kayboluyor. Jüpiter‘in diğer üç büyük uydusu ise, gezegenin şeritli diskinin karşısında görülüyor. Daha parlak olan Europa ve daha karanlık olan Ganymede en solda bulunuyor. İkisinin de gölgesi gaz devinin bulut tepeleri üzerine düşmüş. Jüpiter‘in yüzeyi üzerindeki üçlü uydu geçişi sırasında, Callisto da aşağıda gezegenin kenarının hemen yanında yer alıyor. Orta panelde, Europa ve Ganymede’nin gölgeleri merkeze yakın bir yerde halen görülüyor. Ancak Ganymede, Europa’nın önüne geçmiş. Alttaki panelde, Jüpiter’in önünden geçen tutulma halindeki uyduların nadir bir görüntüsü görülmekte. Ganymede’nin gölgesi, Europa uydusunun üzerine düşüyor. Dünya‘nın perspektifinden, Galilei uydularının birbirlerini örtmesi ve tutulma oluşturmaları gibi olaylar, Jüpiter kendi ekinoksuna yaklaştığında, her altı yılda bir görülebilir.
4
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 11 Nisan 2021 22 dk.

Bilim, en küçük atomaltı parçacıklardan en büyük galaksi kümelerine kadar, fiziksel ve doğal dünyanın yapısını ve davranışlarını gözlem ve deney yoluyla, sistematik bir şekilde inceleyen, entelektüel ve pratik bir faaliyet olarak tanımlanabilir.[1] Bilim, Evren'e, parçalarına ve varsa ötesine dair genel gerçekleri ve temel yasaları öğrenme yolunda çıkılan bir yolculuk; bir veri toplama, değerlendirme ve öngörü aracı olarak da düşünülebilir. Bir diğer deyişle bilim, doğal dünyada olan biteni ve bunların nasıl işlediğini öğrenmenin bir yoludur; bu bakımdan bilim, pul koleksiyonu yapmak gibi gerçekleri toplamaktan ibaret değildir; onları açıklayıp, anlamayı da hedefler.[2]

Çalışma biçimine yönelik yapılacak bir diğer tanımla bilim, olguları açıklamaya çalışan, bir yanıyla eylemsel (gözlem, deney, sayım, ölçme vb.), öbür yanıyla zihinsel (kavram, hipotez, indüktif ve dedüktif çıkarım) bir etkinliktir. Bilim, olgudan kurama gider. Bilim olgular hakkında doğrulanabilir kuramlar geliştirir. 

179
4
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Çağan Yetkin Seyit
Alıntıyı Ekleyen 2 gün önce
Su götürmez bir gerçektir ki, bir çocuğa kendi başına bir şey yapabilmek özgürlüğünü tanımamakla onu korkak bir köle durumuna sokuyoruz.
Kaynak: Denemeler
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Türü
Mehmet Emir Çakır
Türü Ekleyen 2 gün önce
Strigopoidea, halk arasında bilinen adı ile Yeni Zelanda Papağanları; Psittaciformes (Papağanlar) takımının altında bulunan bir süperailedir. Yeni Zelanda Papağanlarını içerir. İsminden anlaşılacağı üzere bu süperaile altındaki türler, Yeni Zelandada yaşamaktadır.
3
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bilim haberlerimizi ve diğer yazılarımızı Google Haberler'de görmek için bizi takip etmeyi unutmayın.

Argümantatif Mantık Hatası
Parça/Bütün Safsatası 1 moderatör tarafından eklendi
Bir bütünü oluşturan parçalarla, o parçaların oluşturduğu bütün arasında niteliksel bir ilişki olmasını bir zorunluluk olarak görmektir.
Mantık Hatası Açıklaması
Parçalarda bütünün özelliğinin olmaması, bütünün o parçaların toplamından "fazlası" olduğu anlamına gelmemektedir. Bir atomun kokusu yoktur ancak birçok atomun belli şekillerde bir araya gelmesi ile koku dediğimiz özellik oluşabilir. Lego parçalarının kendisinde araba olma özelliği yoktur ama sadece bu parçalar farklı şekillerde birleştirilip araba oluşturulabilir. Bunun gibi bütünsel özellikler, parçaların bir araya gelmesi ile oluşur. Belirli bir özelliğe sahip bütünsel bir yapının oluşması için parçaların bütünün özelliğine sahip olmaları beklenmez.
1
Mantık Hatasını Göster
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
206K UP
Yaklaşık 21 yıldır Bilim ve felsefe ile ilgilenir 6 gün önce Sen de Cevap Ver

Bir makine yaptınız. Arka planda olan biten sadece elektron transferi yap veya yapma gibi 1 ve 0'lara karşılık gelen işlemler. Bilgisayar ekranında gördükleriniz veya tüm işlemler de bu arka plandaki elektron transfer süreçlerinin kümülatif ve kolektif toplamına dayanıyor.

Makinenin detayına girip incelediğinizde bu elektron transfer süreçleri dışında işlem bulamıyorsunuz.

Tek tek işlemlerde hiç bir bilinç emaresi bulamıyorsunuz. Noktasal, tekil işlemlerde bilinç yok. Beyindeki tüm hücreler ve hücreleri oluşturan atomlar da sonuç olarak bilinçsiz.

Tüm Reklamları Kapat

O halde bilinç bunlardan ve toplamlarından daha fazlası demektir.

Burada 'indirgenemez bütünlük' kavramı ortaya zorunlu olarak çıkar. Bütün parçalarla tanımlanamaz ve bütün 'bütün' (tekillik) olarak tanımlanmalı ve ele alınmalı.

İndirgemeci yaklaşımlarla bilinç çok açık ki tanımlanamıyor. Artık bilim dünyasının bunu kabul etmesi gerekiyor. İndirgemecilik bir noktaya kadar işe yarar görünse ve gerçekten yarasa da bir noktadan sonra iflas ediyor. Kısacası ve sonuç olarak Bilinç bütünlük halinde adeta ayrı bir arayüz olarak tanımlanabiliyor. Bunun sonuçları ve nedenleri başka bir yazının konusu. Ancak bildiğimizi zannetiğimiz bir çok şey detaya indiğimizde bildiğimiz ve göründüğü gibi değil, çıkmıyor.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Blog Yazısı
Kasım Aydın
Blog Yazarı 2 dk.

Fazla düşünmenize mahal bırakmadan karmaşa, kargaşa, keşmekeş vs. diyebilirim. Ortaçağ da para ekonomisinin gelişmediğini ve ortaçağın tarıma muhtaç bir toplum olduğunu gözden kaçırmazsak toplumsal olduğu gibi ekonomik de birtakım sıkıntılara yol açacağı aşikârdır. Tabii dua edenler dediğimiz “ruhban” sınıfımız ya da koruyanlar -sözde- olarak adını andığımız “baronlar” sınıfımız bizleri şaşırtıp eline kazma küreği alıp güneşin alnında tarla sürmeye kalkmazlarsa… Sürülecek toprak olduğu ya da havanın ürün elde etmeye elverişli olduğu bir ortamda kiliselerin ya da malikânelerin pencerelerinden boş tarlalara bakıp karın ağrısından ya da açlıktan kıvranan insanlar tahayyül ettikçe anlaşılması çokta güç olmayan bir ironi içinde buluyorum kendimi. Bu naif bir o kadar da zarif olan iki zümremizin çalışmasını beklemek ahmaklık olurdu sanırım. Ruhbanları ele alacak olursak, nefes gücüyle çalışan biri için bir de üstüne sert ve inatçı toprağa kazma sallamanın ne kadar zor olabileceğini tahmin edebiliyorum. Kendisini gibi asillerden olan bir sınıfın belirli mekânlarda bir şeyler fısıldayıp durmaları karşılığında karınlarını doyurmada kendilerine hizmet edecek olanlar da herhalde baron (soylu) takımımız değildir. Tohumlar kendiliğinden yere düşse ve tam zamanında yağmur yağsa her şey ne kadar da kolay olurdu.

Elde ettiği ürünün yarısını toprağını kiraladığı beyine verip, kalan üründen bir kısmını ondalık vergisi olarak kiliseye -zorla- bağışlayıp kalan ürünün bir kısmını da gelecek sene ekmek için ayırıp ondan da artan ürünle -artmışsa- karnını doyurmaya çalışan “çalışanlar” grubumuzun bu kadar önemli olabileceğini tahmin etmemiştim. Toplumun 2/3’ünü oluşturan bu grubumuzun karın tokluğuna çalıştığını herhalde anlamışsınızdır. Bey’in yüklediği angaryalara gelecek olursak vergi olarak vermek zorunda olduğu ürünü bir de senyörünün ambarına taşıması ve aynı zamanda ona ev işlerinde yardım etmesini de eklersek çiftçi arkadaşımızın kölelikten tek farkının isminin olduğunu söyleyebiliriz. Güneşin doğuşuyla kalkıp gün boyu çalıştıktan sonra güneşin batışıyla yatan arkadaşların başka arkadaşlar edinmesi de olanaksızdı. Görüp bildiği ya da tanıyıp tanıyacağı kişi sayısı kendi köyüyle sınırlıydı. Bazıları kralının kim olduğunu dahi bilmeden ölüyordu ve zaten bilmesine de gerek yoktu onun için başındaki senyörü bilmesi kâfiydi.

6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
İnceleme
Ilgaz Deniz Arı
İnceleyen10 12 Kasım 2021
Sorgulanması gereken şeyleri sorgulamanızı sağlayacak bir eser. Okunmalı.
Kitap
10.0/10
(3 Kişi)
Puan Ver
Orjinal Adı : Parerga und Paralipomena
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
5
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
İçeriğe yönelik akademik veya güvenilir kaynaklar sunulmamıştır.
1
Süleyman Onur
Bilgi İşlem 9 Ekim 2023 Sen de Cevap Ver

gecen etkinliğe katıldık kalp doktoru konuşma yaptı uyandıktan 3 saat sonra kahvaltı yapılmalı dedi. Atalarımız kahvaltı yapmazmış 2 3 saat avlandıktan sonra avlarını kahvaltı olarak kullanırlarmış onun için 2 ögün yemek daha iyiymiş

719 görüntülenme
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Moderatör Uyarısı
Kural İhlali 1 moderatör tarafından eklendi
Net ve anlaşılır görseller yükleyin: Her zaman bir türü kusursuz netlikte fotoğraflamanız mümkün olmayabilir; ancak buraya yüklediğiniz fotoğraflardaki türlerin özellikle de vücut deseni gibi özelliklerinin rahatlıkla ayırt edilecek kadar net olması gerekmektedir.
0
Yaşam Ağacı Gözlemi
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Gözlemi Yapan 3 Ocak 2024 Türkiye, Ankara
1 Ekim 2020, Ahlatlıbel Atatürk Parkı.
8
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close