Paylaşım Yap
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler

İnsan beyninin evriminin ne kadar önemli olduğu aşikardır. Gezegenimiz üzerinde bugüne kadar evrimleşmiş en yüksek zekaya sahip türüz. Bu evrimsel değişim asla kolay olmadı; ancak her evrimsel değişim gibi kademeli ve birikimli bir şekilde oldu. Bu durum, doğal olarak, birçoklarının aklına bir sorunun takılmasına neden olmaktadır: Neden sadece insan türünde beyin ve dolayısıyla zeka bu kadar evrimleşmiştir? Bu sorunun detaylı bir cevabını buradaki makalemizden okuyabilirsiniz.

Ancak çenemizi çalıştıran kasların körelmesiyle ilgili olarak, şunu belirtmekte fayda var: Her türün evrimi eşsizdir. Yani "kendine özgü"dür. Evrim tarihinde; benzer özelliklerin, benzer şartlar altında, kimi zaman benzer süreçlerden geçerek ortaya çıktığını görebilsek de (bkz: yakınsak evrim); çoğu zaman türlerin popülasyonları başından geçenler (çevre şartları, bu çevrenin değişimi, popülasyon içindeki genetik çeşitliliğin yapısı, bu çeşitliliğin çevreyle etkileşimi, vs.) eşsiz bir özgünlükte olduğu için, türlerin evrimi de kendilerine özgü olmaktadır. Bir diğer deyişle, "Neden diğer maymunlar da insanlar gibi zekileşmiyor?" sorusu, "maymun" (Simiiformes) olan her türün birebir aynı evrimsel patikayı takip etmesi gerektiğini varsaymaktadır. Evrimde böyle bir zorunluluk yoktur!

109
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Öykü Nur Alp
bu konu hakkında makale yazdım ve uzun zamandır araştırıyorum
Bu soru, Ecem Kaya tarafından sorulmuştur.

hiçlik uzay-zaman sızlık da denebilir şeydir ve uzay-zamamsızlık hala keşfedilememiş hatta keşfedilmesi imkansız kılınına şeydir. bu demek oluyor ki hiçlik keşfedilemex çünkü keşfedildiğinde hiç olmaz.

hiçlik, hiçlikten gelir yanı hiç var olmayan bir yerdedir. var olmayan yer yoktur yani hiçlik hiç var olmamıştır ve var olamaz. tanrı ile çelişir. tanrı vardır ve hiçlik varsayılır. karanlık ve ışık aynı yerde olamaz. tanrı ile yokluk gibi. yokluk=hiçlik.

110 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Sabri Küsüroğlu
Yazar

Edmond Halley, 8 Kasım 1656 yılında Londra, Haggerston'da dünyaya geldi. Babası, kendi ile aynı adı taşıyan zengin bir sabun yapımcısıydı. Halley daha on yaşındayken Londra'da yaşanan büyük yangında babası çok büyük kayıplar yaşadı. Ancak buna rağmen oğlunun iyi bir eğitim alması için çaba gösterdi. Önce evde özel eğitim aldı, sonra St Paul's School'da eğitim hayatına başladı.

Çocukluk döneminde bile matematik onun için özel bir yere sahipti. Mezun olduktan sonra, lisans eğitimi için Oxford'da Queen's College'a gitti. Burada matematik ve astronomi çalışmalarına devam etti. Ancak eğitiminin yeterince hızlı ilerlemediğini hissetti. 1676 yılında üniversite eğitimini yarıda bıraktı.

38
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Eren Civelek
Eren Civelek
21K UP
İnceleyen10
- Young Sheldon dizisi bize önceden sunulan "The Bing Bang Theory" dizisinin ana karakterinin
çocukluk halini anlatmaktadır. Dizide dahi olan Sheldon ve ailesinin yaşadıkları anlatılmaktadır.

- Dizi bu sefer kesinlikle şaheser ama bu sefer gerçekten ciddi bir şaheser denilebilir. Sheldon'un ailesinin yaşadıkları ve yaşayacakları bize sadece The Bing Ban Theory deki gibi Sheldon ve ailesinin kısa bir özetini anlatmıyor. Resmen Coopers ailesini anlatıyor denilebilir. Sheldon'un AnneAnnesiyle yaşadıkları komik anlar, Sheldon'un ilginç takıntıları, Dr. Sturgis ve Dr. Linkletter ile yaşadığı komik anlarmı dersiniz veya Georgie ağabeyi ile ve Missy kız kardeşi ile yaşadıkları anlat anlat da bitmez. İzlemenizi şiddetle öneririm ama bu dizinin duygusal anları da vardır. Eminim izleyin göreceksiniz. Dizinin güzelliği ve akıcılığıyla birlikte ben diziyi izlerken çok anı yaşadım diyebilirim. Daha çok ailemle izlemeye vakit buldum ve diziyi onlarla izlerken de içinde anılar yaşadım güldük, eğlendik, üzüldük bu dizi resmen bizim birbirimizi anlamamıza yardımcı oldu. Ve dizinin sonunda ağladım diyebilirim hüzünlü şeyler yüzünden değil dizi ve diziyi izlerken yaşadıklarımızı hatırladığım için ağladım. Bu dizi resmen bir şaheser zaman kaybı asla değil. Yazdıklarımdan belki diziyi izlemeniz için size ikna edememiş olabilirim ama şimdi edeceğim bu dizi sadece yazdıklarımdan ibaret değil belki de yazım tarzımı sevmemiş olabilirsiniz veya ben anlatamamışımdır muhtemelende anlatamadım dizi benim anlattıklarımdan kat kat daha iyi bir dizi bunu bilmenizi isterim izlemeyede bilirsiniz ama bana göre ölmeden önce izlenmeli ve içinde çok fazla ikonik sahnede var. Dediğim gibi belki de kötü anlattım ama bu dizinin kötü olacağı anlamına gelmez izlemenizi şiddetle tavsiye ederim. Ailenizle izlerseniz de mükemmel anılar yaşayacaksınız (:

Benim Puanım :10/10
İmdb: 7/7
İzleyebileceğiniz Platformlar : Netflix, Prime Video

-Asla zaman kaybı değil bir şaheser.
9.3/10
(31 Kişi)
Puan Ver
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
1
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Sizden Gelenler
Berkan Yalçin
Üye
Sizi seviyorum, yaptığınız işler muazzam. İstanbul'da bir devlet üniversitesinde Yüksek Lisans yapmaya çalışıyorum. Çalışıyorum diyorum çünkü, her şey zor, varoluş sancısı çekmeyen vasat insanlar akademide yetkili, üniversiteler fazla ve yetersiz her şey kamu emeğine biniyor. Bütün sürüncemeler ve dertlere sayenizde çoğu zaman ara veriyor, bilimin ne olduğunu anlıyor ve huzur buluyorum. Elbet ve ilelebet bilim kazanacak!
Elif İnan
Elif İnan
27K UP
Çeviren

Biyolojideki güncel anlamıyla evrim, genellikle bir popülasyonun zaman içerisinde biyolojik çeşitlilik oranındaki değişiklikler anlamına gelir. Evrim, tek bir yazı ile enine boyuna değinilmeyecek kadar geniş bir konu olduğu için, bu yazının başlıca amacı, daha derin tartışmaların bulunduğu diğer yazı bağlantılarıyla birlikte evrimdeki güncel meselelere geniş bir bakış açısı sağlamaktır. Bu yazı, evrimin tanımları üzerine kısa bir araştırmayla başlayıp evrimin farklı modlarının ve ilişkili felsefi sorunların irdelenmesiyle devam eder. Daha sonrasında, özellikle bu ansiklopedide verilen konulara odaklanılarak evrim felsefesindeki diğer konuların bir özetiyle sonlanır.

Bu yazının başında verilen evrim tanımı fazlasıyla geneldir. Literatürde, bazılarının bu genel tanımlamayla uyuşmadığı daha spesifik tanımlar da vardır. Birkaç örnek verelim.

73
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Yaşam Ağacı Gözlemi
Türkiye, İstanbul
Ebru Tuba Ölçücü
Gözlemi Yapan
Çiçek 1 - 1.5 cm, çiçek sapı 0,5 ila 13 mm uzunluğundadır. Brakte 1,5 ila 4 mm uzunluğundadır. Çanak (sepal) tüylü ve 13 damarlıdır. Taç leylak ila pembe renkli, 6,5 ila 12 mm uzunluğundadır. Yapraklar yumurtamsı, 8 ila 35 mm uzunluğunda, 6 ila 23 mm genişliğindedir. Baharat olarak kullanıldığı bilinmektedir. Kendine has kokusu vardır.
7
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
Moderatör Uyarısı
Yapay Zeka Kullanımı 1 moderatör tarafından eklendi
Cevapta tamamen yapay zeka kullanılmıştır.
2
Elif Balkan
Elif Balkan
67K UP
12 yaşında bir bilimsever

Elbette! İşte bilimsel çalışmalarını paylaşabileceğin bazı platformlar:

1. https://www.bing.com/search?form=SKPBOT&q=Google%20Akademik: Akademik makaleleri ve tezleri bulabileceğin geniş bir veri tabanı https://besteditproof.com/tr/academy/akademisyenler-icin-10-ucretsiz-veritabani.

2. https://www.bing.com/search?form=SKPBOT&q=PubMed: Biyomedikal ve sağlık bilimleri alanında uzmanlaşmış bir veri tabanı https://anbeankampus.co/blog/bilimsel-makalelere-ulasabileceginiz-3-farkli-yol/.

3. https://www.bing.com/search?form=SKPBOT&q=DergiPark: Türkiye'de yayımlanan akademik dergiler için elektronik ortamda barındırma ve editoryal süreç yönetimi hizmeti sunar https://dergipark.org.tr/tr/pub/hafizadergisi.

4. https://www.bing.com/search?form=SKPBOT&q=ScienceOpen: Açık erişim makaleler ve araştırma verileri sunan bir platform https://besteditproof.com/tr/academy/akademisyenler-icin-10-ucretsiz-veritabani.

5. https://www.bing.com/search?form=SKPBOT&q=Academia.edu: Araştırmacıların çalışmalarını paylaşabileceği ve diğer araştırmacılarla etkileşimde bulunabileceği bir sosyal ağ https://buldumz.com/makale-okuma-siteleri/.

Bu platformlar, bilimsel çalışmalarını daha geniş bir kitleye ulaştırmana yardımcı olabilir.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Öne Çıkan EtkinlikBilim Buluşması
İstanbulÜcretsiz23 Kasım
Türkiye Matematik Kulübü
Etkinliği Ekleyen
15. Bahar Matematik Buluşması
23 Kasım 2024 10:00 tarihinden 24 Kasım 2024 17:00 tarihine kadar.

Bahar Matematik Buluşması, farklı üniversitelerde okuyan matematik öğrencileri tarafından yılda iki defa düzenlenen, akademik odaklı bir çalıştay dizisidir. Buluşmaların sabit bir mekânı bulunmamakla birlikte her seferinde farklı bir üniversitede gerçekleştirilmesine özen gösterilir. Konuşmalar, davetli akademisyenler ve başvuruda bulunan öğrenciler tarafından verilir ve farklı üniversitelerden matematik öğrencilerinin bir araya gelip matematik dinleyebileceği, tartışabileceği ve kendi ilgilendikleri konulardan bahsedebilecekleri bağımsız bir ortam yaratmayı amaçlar.

Devamını Göster
3
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Antik Yunanca 'da ki  birlikte anlamı veren syn (συν) ve sesler anlamı veren (φωνή) kelimelerinin birleşimi ile symphony kelimesi oluşmuştur.
1
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Alıntı & Aforizma
Glaze Lilies
Glaze Lilies
20K UP
Alıntıyı Ekleyen
Kitap okuyorsun ve yapayalnız buluyorsun kendini.
Kaynak: Martin Eden
7
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close