Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Premium
Paylaşım Yap
Okan Alver'in cevabı ödüllü bir soruda en iyi cevap seçildi! Ödüllü cevabı okumak için tıklayın!
Aklımdan Geçen
Tür Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Topluluk Kuralları
Bu alan, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu türün ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu alanın amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim topluluğuna değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Fatma Vural
Fatma Vural
52.0K UP
Çeviren 3 gün önce 4 dk.

Rus askerleri, onları öldüren robotları asla duymadı. Beş kişilik sızma ekibi Ukrayna'ya gizlice girmiş ve Donetsk Oblastı'ndaki Dobropillya'nın kuzeyinde yer alan birkaç küçük binada mevzilenmişti.

Düşman hatlarının gerisindeydiler ve Ukrayna güçlerinin kendi varlıklarından habersiz olduğundan emindiler. Eğer Ukraynalılar onların yakınlarda olduğunu bilselerdi yakınlardaki birliklerin hafif silah ateşleriyle haberini vereceği bir karşı saldırı gerçekleşirdi.

1
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı Bakü Topluluğu
Etkinliği Ekleyen 5 gün önce Bakı (Bakü/Azerbaycan)₼0,0523 Ağustos
Həvəskar Şahmat Turniri
23 Ağustos 2026 15:00 tarihinden 23 Ağustos 2026 19:00 tarihine kadar.

Həvəskar Şahmat Turnirimizə dəvətlisiniz! ♟️

Evrim Ağacı Azərbaycan Topluluğu olaraq bu həftə şahmatsevərləri Estesna Chess & Coffee-də gözləyirik. Şahmat oynamağı nə dərəcədə bilməyiniz önəm daşımır. Sadəcə siz, şahmat və coffeelərimizlə maraqlı bir gün keçirək. Tarix-Saat: 23 Avqust 2026 - 15:00

Devamını Göster
6
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Evrim Ağacı
Alıntıyı Ekleyen 25 Ocak 2019
Biyolojide amaca yer yoktur.
Bu alıntı Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
31
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Cihan Ayhan
Cihan Ayhan
56.6K UP
Nöropsikolog 3 gün önce Sen de Cevap Ver

Zevklerimiz ve renklerimiz, yani kişisel tercihlerimiz, beynimize kazınmış evrimsel mirasımız ile doğduğumuz andan itibaren deneyimlediğimiz çevrenin dinamik bir dansıdır. Basitçe ifade etmek gerekirse, neyi sevip neyi sevmeyeceğimizi belirleyen şey, hayatta kalma güdülerimizin biyolojik temelleri üzerine, hayat boyu kurduğumuz sayısız nöral bağlantının yavaş yavaş inşa ettiği benzersiz bir zihin haritasıdır.

Biyolojik açıdan baktığımızda, temel bazı zevkler aslında hayatta kalmamızı sağlayan birer pusuladır. Örneğin, tatlı veya yağlı yiyeceklere duyduğumuz yaygın eğilim, atalarımızın enerji yoğun besinlere ulaşma ihtiyacının bir yansımasıdır; acı tatlardan kaçınmamız ise zehirli bitkilere karşı geliştirilmiş eski bir güvenlik önlemidir. Beynimizin ödül merkezi olan mezolimbik sistem, dopamin salgılayarak bu hayatta kalmaya yönelik uyaranları aramamızı pekiştirir. Ancak mesele sadece bu ilkel mekanizmalardan ibaret değildir. "Zihin gücüyle her şeyi anında değiştirebilirsiniz" gibi popüler ancak nörobiyolojik temelden yoksun söylemlerin aksine, sinir sistemimiz çok daha karmaşık, yaşanmışlıklara dayalı ve zahmetli bir işleyişe sahiptir.

Tercihlerimizin bireyselleşmesindeki asıl süreç, deneyimlerimizle ortaya çıkar. Her yeni deneyim; ailemizin kültürü, içinde büyüdüğümüz toplum, izlediğimiz bir film veya duyduğumuz bir koku beynimizdeki sinapslar arasında yeni yollar açar. Eğer çocukluğunuzda belirli bir müzik türü veya bir renk, size güvende olduğunuzu ve sevildiğinizi hissettirdiyse, beyninizdeki amigdala ve hipokampus bu anıyı olumlu bir duyguyla mühürler. Yıllar sonra o müziği duyduğunuzda hissettiğiniz derin zevk, aslında geçmişteki o güvenli ve huzurlu nöral bağlantının yeniden ateşlenmesidir.

Dolayısıyla, "renklerin ve zevklerin tartışılamaz olması", hepimizin kafatasının içinde dış dünyayı algılayan ve anlamlandıran ağın tamamen eşsiz olmasından kaynaklanır. Hiçbirimizin yaşam öyküsü ve beyninin yeniden yapılandırma (nöroplastisite) süreci birbiriyle aynı değildir; bu yüzden birine paha biçilmez bir sanat eseri gibi görünen bir renk, diğerinin zihinsel labirentlerinde hiçbir kapıyı aralamayabilir.

Kaynaklar

  1. Eric R. Kandel, John D. Koester, Sarah H. Mack, Steven A. Siegelbaum. Principles Of Neural Science, Sixth Edition. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  2. Paul W. Glimcher, Ernst Fehr. Neuroeconomics: Decision Making And The Brain. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

İnceleme
Gizem Çetin
Gizem Çetin
140.2K UP
İnceleyen6 6 gün önce
“Altmış bir yıl, beş ay, dört gün.”

Eskiden, Batı’da, erkeklerin bir pratisyen hekimin imzasıyla eşlerini ve kızlarını akıl hastanesine yatırma hakkı olduğunu biliyor muydunuz?

Şimdi kitapla doğrudan ilgisi olmayan bilgiler vereceğim.

Elizabeth Packard'ın hayatını okumanızı tavsiye ederim. Onun mücadelesi sonucunda 1867'de Packard Yasası çıktı, ABD'de, delilik iddiasıyla suçlanan tüm kişilerin kamuya açık bir duruşma hakkına sahip olduğunu garanti eden ve kişisel özgürlüğü koruyan bir yasa.

Fakat bu yasa belli ki İngiltere'ye uğramamıştı.

Kitap yorumuna başlıyoruz.

Spoiler içerebilir.

Iris adında bir genç kadın, bir akıl hastanesinden telefon alır. Euphemia Lennox adında bir akrabasından bahsederler. Iris böyle birinin varlığını hiç bilmemektedir. Bütün ailesini kaybetmiştir, yalnızca hiç kardeşi olmadığını söyleyen, Alzheimer hastası babaannesi Kitty yani Kathleen Lennox vardır.

Derken geçmişe gideriz. Esme adında bir kız çocuğunu tanırız. Alabildiğine özgür bir hayal dünyası vardır. Ailesinin dayattığı katı görgü kurallarına uymayı hiç sevmez.

Esme büyür, bir genç kız olur. Özgür ruhu var olmaya devam etmektedir. Ablası Kitty, ailesinin ve o dönemin kendisinden beklediği genç kız tipolojisine uyar ve evlenmek için can atarken, Esme üniversiteye gitmek, eğitimine devam etmek ister. Ama babasından büyük bir tepki alır.

Annesi, Esme'nin saçlarını modaya uygun olarak kısacık kesmek için ısrar eder ama Esme uzun saçlarını sevmektedir. Bir gün annesinin elbisesini üzerinde dener. Bu son damla olur.

Bütün bu "asilikler", babaya korkunç bir karar aldırır. Esme, bir kolunda babası, diğer kolunda doktor, bir hastane koğuşuna doğru sürüklenmektedir. "Deli" damgası yemiştir. Yatağa bağlanır, kıyamadığı uzun güzelim saçları gümüş makasla kesilir. Bir yanlışlık olduğunu düşünür Esme. Kısa zamanda serbest bırakılacağına inanmak ister.

Esme'nin umudu ablası Kitty'dir. Mektup üstüne mektup yazar. Hemen gelsin diye... Onu kurtarsın diye... Bilmiyordur ki özgürlüğünü, yalancı şahitlik yaparak elinden alan da Kitty'dir. Sevdiği adamı ve bebeğini de...

Günler geçer. Sonra aylar. Sonra yıllar.

İçim acıyarak okudum romanı. Fakat sonra üzerine düşündüğümde, kitapta görmezden gelemediğim bir mantık daha doğrusu tarihsel hata olduğunu fark ettim.

Kitapta tam bir tarih geçmiyor. Ancak bir sahnede Iris'in cep telefonu çalıyor. Başka bir sahnede ise Alex bir internet sitesi üzerinde çalıştığını söylüyor. Bundan dolayı söyleyebiliriz ki Iris'in yaşadığı dönem 2000'den sonrası.

Esme'nin akıl hastanesine kapatıldığı tarih en iyi ihtimalle 1939, daha öncesi olamaz.

E kardeşim...

1939-45'te dünya savaşı çıktı. Ondan sonra dünyada paradigma değişimi yaşandı. 1960'larda ikinci dalga feminizm hareketi başladı. 1969'da hippiler vardı. 70'lerde, 80'lerde psikiyatri alanında ve hasta hakları bakımından büyük gelişmeler oldu.

Biri de demedi ki bu kadının aklı başında, dosyasında da sırf ailesine asi olduğu için buraya getirildiği yazıyor, biz bu kadını serbest bırakalım diye.

Bu hikayenin gerçek olması durumunda, Esme en geç 1960'larda, 40'lı yaşlarında bir kadın olarak serbest kalırdı.

Böyle olsa daha gerçekçi olurdu, üstelik dram dozundan taviz vermeden. Çünkü boş yere 15-20 yıl akıl hastanesinde hapis kalmış, bebeği elinden alınmış, sonra ailesi tarafından sahip çıkılmayıp hayatını tek başına kuran bir karakterin hayatı da yeterince dramatiktir. Fakat o zaman final boşa düşerdi.

Kitabın bir eksisi de yazarın yazım tarzı. Paralel kurgu hem okurken sevdiğim hem de yazarken kullandığım bir tekniktir. Fakat kitapta, bakış açıları arasında çok hızlı geçiş yapılabiliyor ve kimin gözünden baktığınızı geç anlıyorsunuz. Ayrıca yazar bazı olayları direkt yazmıyor, sadece ima ediyor yahut o asıl eylemin hemen sonrasını betimliyor ve sizin anlamanızı bekliyor. Finalde ne olduğunu anlamak için iki kez okudum.

Bu dezavantajları bir kenara koyarsak akıcı ve etkileyici bir roman. Okumazsanız bir şey kaybetmezsiniz ama okuyunca da pişman etmez. 10 üzerinden 6 veriyorum.

Not: Tarihsel gerçeklik konusundaki yorumumdan pek emin olamadığım için, yapay zekâya sordum. Cevabını not düşeyim.

"İngiltere'deki eski akıl hastanelerinin (asylum sistemi) tarihi göz önüne alındığında, kurumlaşmış sistemlerin ne kadar korkunç birer "girdap" olduğu biliniyor.

Kurumsal Hafıza Kaybı: 20. yüzyılın ortalarında bu tür devasa akıl hastanelerine kapatılan ve dış dünyayla bağı tamamen koparılan pek çok hasta, zamanla sistemin unutulmuş birer demirbaşı haline gelebiliyordu. Ailesi tarafından ziyaret edilmeyen, dışarıda arayanı soranı olmayan ve dosyasına 'toplum için uyumsuz/tehlikeli' damgası vurulan hastalar, 60'lardaki veya 70'lerdeki reform dalgalarından maalesef haberdar olamayabiliyor ya da doktorların 'kronikleşmiş' ön yargıları yüzünden göz ardı edilebiliyordu.

Yazar Maggie O’Farrell, Esme'nin içeride unutulma halini biraz da bu 'mutlak terk edilmişlik' ve kurumun karanlık yüzü üzerine kuruyor."
6.0/10
(1 Kişi)
Puan Ver
Orijinal Adı : The Vanishing Act of Esme Lennox
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ebru Tuba Ölçücü
6 gün önce
Gözlemdeki kuru, yuvarlak ve lifli peletler tavşanların dışkısı. Tavşanlar yüksek oranda lif içeren besinlerle beslenir ve sindirimde arka bağırsak fermentasyonundan yararlanır. Sindirilemeyen liflerin büyük bölümü suyu uzaklaştırıldıktan sonra bu şekilde sert peletler hâlinde atılır. Tavşanlarda ayrıca çekumda oluşan, besin ve mikrobiyal ürünler bakımından zengin yumuşak dışkı olan çekotroflar üretilir ve bunlar doğrudan yeniden tüketilir. Bu davranış çekotrofi olarak adlandırılır ve tavşanın besin maddelerinden daha etkin yararlanmasını sağlar. Fotoğraftaki sert peletler çekotrof değil, normal sert dışkıdır.
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yunus Sahin
Seslendiren 3 Haziran 2024 12:57
Neandertaller olarak bilinen Homo neanderthalensis türü günümüzden 440.000 yıl kadar önce evrimleşmiş, 40.000 ila 28.000 yıl kadar önceyse soyları...
30
İnceleme
Jaj Hsjs
İnceleyen6 5 gün önce
bu ekibi severim ama film olmamış oyunculukları çok kötü bence eğitim almaları lazım
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Betül Parlak
Seslendiren 9 saat önce 3:27
Paranoid Şizofreni (PS), Dünya'nın pek çok yerinde, en yaygın olarak görülen şizofreni tipidir. PS sahibi kişileri çoğu zaman saptamak zor olabilmektedir,...
1
Söz
Üzeyir Yazıcı
Alıntıyı Ekleyen 6 Haziran 2024
Kargaları bir düşünün, ne ekerler ne biçerler, ne kilerleri vardır, ne tahıl ambarları; fakat Tanrı onları besler. Siz kargalardan daha az mı değerlisiniz?
Kaynak: Kum Kitabı
Kitap
7.0/10
(1 Kişi)
Puan Ver
Orijinal Adı : El Libro di Arena
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
6
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ege Can Karanfil
Ege Can Karanfil
138.6K UP
Çeviren 21 Haziran 2020
Dün gerçekleşen Güneş tutulmasının birleştirilmiş görüntüsündeki bu karanlık çizgiler de ne? Bunlar, Ay’ın görüntüsünün kenarında bulunan dağların ters dönmüş gölgeleri. Xiamen, Çin’de çekilen ortadaki görselde, Ay’ın merkezi tam olarak Güneş’in merkezinin üzerinde. Ay yine de, Güneş’in tamamını kapatmak için Dünya’dan çok uzaktaydı. Ay’ın kenarlarından yayılan ışığa ateş halkası denir. Dizinin her iki ucundaki görüntüler, Ay yüzeyindeki vadilerden akan Güneş ışığını gösterir. Ay soldan sağa doğru Güneş’in önüne hareket ettikçe, yalnızca Ay’ın çevresindeki yüksek tepeler Güneş ışığını engelleyebilir. Bu yüzden, karanlık çizgiler, Ay’ın kenarında bulunan dağların gölgesinin yansıtılmış, dağılmış, ters çevrilmiş ve büyütülmüş halleridir. Parlak bölgelere Bailey’in Boncukları denir. Dün gerçekleşen halkalı Güneş tutulmasını yalnızca doğu yarım küredeki ufak bir alanın görmesi mümkündü. Gelecek haziran ayında gerçekleşecek halkalı Güneş tutulmasını ise, kuzey yarım küredeki ufak bir alan görebilecek. Bu yılın sonunda gerçekleşecek olan tam Güneş tutulması ise, Dünya’nın en altından (Antarktika’dan) görülebilecek.
4
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ingrid Bergman
Ingrid Bergman
1,378 UP
Üye 6 gün önce
Bu soru bana ait değil. İlk “Bebar Bilim” kanalından gördüm. Düşünceleriniz varsa paylaşmakten lütfen çekinmeyin.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Keşfet
Ara
Yakında
Sohbet
Agora
Aklımdan Geçen
Tür Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Topluluk Kuralları
Bu alan, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu türün ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu alanın amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim topluluğuna değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor
Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close
"İnsan, doğası gereği politik bir hayvan türüdür."
Aristoteles
Kapak Görseli Seç
Videodan otomatik olarak çıkartılan karelerden birini seçin.
Kareler yükleniyor…
Videoyu kaydırarak istediğiniz kareyi seçin.
0:00 / 0:00
Kendi kapak görselinizi yükleyin. Görsel otomatik olarak kırpılacaktır.
Görseli sürükleyin veya tıklayın PNG, JPG veya WEBP (Maks. 10MB)