Paylaşım Yap
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Örümcek
Manyetik Alan
Yavru
Karanlık
Yok Oluş
Koku
Ekoloji
Oyun Teorisi
Önyargı
Su
Boyut
Ağaç
Evrimsel Tarih
Dinozorlar
Akademi
Radyoaktif
Çocuklar
Çiçek
Aşı
Model
Karbonhidrat
Tarih
Balıkçılık
Kimya Tarihi
Şehir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Öne Çıkan İnceleme
Alp Camalan
İnceleyen10
Arrival hayatımda izlediğim en iyi filmlerden birisi, hatta daha iyisi gelene kadar en iyisi diyebilirim.

İzlettiğiniz çoğu kişinin filmin mesajını anlamayıp, bu neydi şimdi demesi, veya sıradan bir uzaylı filmi olarak görmesi hayal kırıklığına uğratır. Ama ben de beraberinde olmak üzere bu büyük çoğunluk filmi ikinci defa izlediklerinde olayları kavrar ve şoka uğrarlar.

Filmin ana müziği “On the Nature of Daylight” yer yer ruhunuzu çıkartacak kadar acı verebilir, depresyondayken dinlenmemesi gerekir. Bu beste Zindan Adası filmini sevenlerin de aşina olduğu yıkıcı bi tona sahiptir.

Oyunculuğun kalitesi, yönetmeni, zaman algısı ve ses dizaynı filmi benim için baştacı yapar.

Hikayesi kısa öyküler olan aynı isimli bir kitaptan alınmıştır(yazarın ismini şu an unuttum) filmi beğendiyseniz orijinalini okumak da güzel olabilir.
Film
9.8/10
(10 Kişi)
Puan Ver
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
Bu inceleme Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
2
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Tek yumurta ikizleri, "ikiz"dir değil mi? Birebir/tıpatıp aynıdırlar. Sonuçta ikisi de tek bir döllenmiş yumurtadan gelirler ve bu yumurtanın, anne ve babadan gelenlerin birleşimiyle oluşan tek bir genomu (genetik veri seti) vardır. Ancak deneyimlerimiz sayesinde de biliriz ki, ikizler pek de "tıpatıp aynı" değildirler. Yakın geçmişe kadar ikizler arasındaki bu farklılıkların nedeninin çevresel faktörler (yetiştirilme tarzı gibi) olduğu düşünülüyordu. Ancak yapılan yeni bir çalışma, bu düşünceyle çelişiyor.

Birmingham'da bulunan Alabama Üniversitesi'nden genetik bilimci Carl Bruder ve ekip arkadaşları, 19 çift tek yumurta ikizinin genomlarını yakından inceleyip kıyasladılar. Bazı vakalarda, ikizlerden birinin DNA'sı, genomun bazı yerlerinde, diğerininkinden farklıydı. Bu genetik farklılığın olduğu bölgelerde ikizlerden biri, aynı genin daha fazla sayıda kopyasına sahipti. Buna genetikte "kopya sayısı varyantı (çeşidi)" deniyor. Normalde insanlar her bir genin iki kopyasını taşırlar: biri anneden, diğeri babadan gelir. Bruder şöyle anlatıyor:

32
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Meriç Öztürk
Seslendiren
Andımız, İlk okul ve üniversite anıları, Bilimsel Boş, 10. Yıl Marşı ve Kapanış - Meriç Öztürk & Eda Alparslan
11
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş
Yalın İnce
Yalın İnce
143K UP
Yazar

1975 yılının ağustos ayında başta Banqiao Barajı olmak üzere Henan Nehri üzerindeki 62 baraj, Nina Fırtınası'nın yol açtığı selin etkisiyle yıkılmıştır. Bu sel, aynı zamanda dünyanın en büyük üçüncü selidir ve 12000 km2'lik bir alanı etkilemiştir.[1] Bu alandaki 30 şehir ve kasabadaki kişilik nüfus selden zarar görmüştür. Sel nedeniyle 26.000 ila 240.000 kişinin öldüğü düşünülmektedir.[2]

Yıkılan barajların çoğu Sovyetler Birliği'nden gelen mühendislerin rehberliğinde yapılmıştı. Barajlarda yeterli güvenlik önlemi yoktu ve bu boyuttaki bir yağış ve sele dayanıklı değillerdi.[2][3] Örneğin Banqiao Barajı, günde 300 mm yağışa dayanacak şekilde yapılmıştı.[19]

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster

Ne yazık ki ülkemizde (ve Dünya'da) bol sayıda "kendini hekim zanneden hasta" bulunmaktadır. Bu kişiler sadece hasta olmakla kalmazlar, kendilerini "hekim" olarak da görürler. İşin tuhaf tarafıysa, kendi gözlerinde hekimin bildiği her şeyi bilmelerine rağmen, yine de hastaneye gidip bir hekime görünürler...

Elbette demiyoruz ki her hekim hastalarına olağanüstü bir hizmet sunmaktadır. Hayır. Gerek "performans sistemi" gibi rekabet-odaklı anlayışın hüküm sürmesi, gerekse de mesleğin özünde bulunan zorluklardan ötürü hekimlerin ara ara yılabilmesi, kimi zamansa şahsi problemlerin mesleğe yansımasından doğan sorunlar, hekimlerimiz hastaların beklediği "robot standartlarında" çalışamamaktadırlar. Ancak "hasta-hekim ilişkisi" dahilinde herkes kendi rolünü oynayacak olursa, birçok işin çok daha hızlı ve etkili çözüleceğini düşünüyoruz.

36
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster

Yaratılışçılık, türlerin evrim yoluyla var olmadıklarını, bunun yerine son halleriyle, birdenbire var edildiklerini iddia eden, bilimsel temeli olmayan bir inanç akımıdır. Yaratılışın ne olduğu ile ilgili daha fazla bilgiyi buradaki yazımızdan, yaratılışçılık akımı hakkında daha fazla bilgiyi ise buradaki yazımızdan alabilirsiniz.

160 yıldır evrim ve bilim karşıtı yaratılışçılık belli kesimlerce sürdürülse de, bilimsel veriler evrimsel biyolojinin öngörüleriyle tamamen uyuşmaktaydı; bu nedenle bilim camiasında %98'i aşkın oranda evrim insanların ve diğer tüm canlıların kökenini açıklayan bilimsel açıklama kabul edilmektedir.

19
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Aslı Eroğlu
Aslı Eroğlu
23K UP
Çeviren

Benzer türler kısıtlı kaynaklardan genellikle farklı şekillerde yararlanırlar. Bu şekilde bir kaynak paylaşımı, görünüşte birbirine benzeyen türlerin rekabet yoluyla birbirlerinin yok olmasına sebep olmadan aynı ekolojik toplulukta nasıl bir arada yaşayabildiklerini açıklamamıza yardımcı olur. Türler arasındaki kaynak paylaşımını anlamak, hala hayatta olan türlerinin sayısındaki azalmanın ekosistemin işleyişini nasıl etkileyeceğini tahmin etmemize yardımcı olabilir.

Dünya'daki yaşamın en çarpıcı özelliklerinden biri inanılmaz çeşitliliğidir. Aslına bakılırsa Dünya'da yaşayan o kadar çok tür vardır ki, yüzyıllardır farklı ekosistemleri incelememize, yeni türler tanımlamamıza ve onları sınıflandırmamıza rağmen türlerin toplam sayısını hala bilmiyoruz. Tahminler Dünya'da 5 ila 30 milyon tür yaşadığını öne sürüyor fakat biz henüz sadece 2 milyonluk bir kısmı (en kolay göze çarpanları!) adlandırdık ve tanımladık. Ekolojik toplulukların her biri inanılamayacak sayıda türe ev sahipliği yapabilir. Örneğin Fiji veya Hawaii'deki bir resif üzerinde 100'e yakın farklı mercan türünün ya da aynı mercanlar arasında barınan veya beslenen 150'ye yakın balık türünün bir arada yaşaması sıkça rastlanan bir olaydır. Bu biyoçeşitliliği yalnızca tropikal cennetlerde gözlemleyebileceğinizi düşünmeyin. Bir dahaki sefere işe veya okula giderken yanından geçtiğiniz parktaki kuş türlerine ya da bir hafta sonu arkadaşlarınızla pikniğe gittiğiniz göletteki balık türlerine daha yakından bakarsanız pek çok farklı türün yaşadığını fark edebilirsiniz.

67
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Burak Albayrak
Ekleyen

Otizm (veya Otizm Spektrum Bozukluğu), yaşamın erken dönemlerinde başlayan; sosyal etkileşimlerde ve tekrarlayıcı davranışlarda belirli derece bozulma gösteren, son derece sınırlı ilgi alanlarına ve/veya duyusal davranışların belirli bir kombinasyonuna sahip bireylerde görülen, oldukça kalıtsal ve heterojen bir nörogelişimsel bozukluktur. Bu heterojenliği yansıtan otizm terimi hem daha genel bir sunumu hem de "Yaygın Gelişimsel Bozukluklar" genel tanı kategorisi içinde bir alt grup olarak değerlendirilmesini takiben spesifik bir tanıyı tanımlamak için çeşitli şekillerde kullanılmıştır.

Otizmin temel özellikleri, ilk tanımından bu yana önemli ölçüde değişmemiştir. Bununla birlikte, günümüzde otizmin çok hafif ila şiddetli arasında değişebilen bir "spektrumda" gözlendiği kabul edilmektedir. Spektrum Bozukluğu, her biri bir süreklilik içinde ortaya çıkan semptomları ve spektrum boyunca paylaşılan ancak belirgin şekilde farklı biçim ve derecelerde tezahür eden belirli özellikleri olan bir grup bozukluğu ifade eder. Bir spektrum bozukluğu olan herhangi birinin, onunla ilişkili özelliklerin tümünü olmasa da bazılarını göstermesi muhtemeldir ve bunları çok farklı derecelerde gösterebilir.

97
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mira Arık
Mira Arık
99K UP
Üye
Bu soruyu annem ile tartıştığımızda cevabı beni şaşırtmıştı: "Eğer ölümsüzlük mümkün olsaydı, kötülük devam etmezdi. İnsanların şu an herhangi bir kötülük yapmasının nedeni sınırlı bir vaktinin olduğunun bilincinde olması ve bu sınırlı vakitte hayalini kurduğu birçok güzel şeyi elde etmek için suç işliyor olması." Ben neden tam tersini düşünüyorum?
661 görüntülenme
Cevap Ver 1,000 UP
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
  • Ödül
Alıntı & Aforizma
Evrim Ağacı
Alıntıyı Ekleyen
Önceleri, insanların gerçeği bulmalarını engellemek için bir sürü kitabı imha etmeniz gerekiyordu. Bugün ise gerçeği, bir Google aramasının 20. sayfasına yönlendirerek gizlemeniz yeterli oluyor.
Kaynak: Lenny Pozner’in altı yaşındaki oğlu 2012 yılında Sandy Hook Katliamı sırasında yaşamını yitirdi. Katliamın devlet yalanı olduğuna inanan komplo teorisyenleri, Pozner ve diğerlerinin ölen çocuklarını "kriz aktörü" olmakla, aslında halen hayatta olmakla itham etti. (Teyit.org)
Bu alıntı Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
19
0 Yorum
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Eser
Kitap
Taner Aydin
Taner Aydin
54K UP
Eseri Ekleyen
10.0/10
(1 Kişi)
Puan Ver
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
  • Raporla
  • Dış Sitelerde Paylaş
Itamar Shatz
Itamar Shatz
490K UP
Yazar

Kelime cambazlığı yapmak (İng: "equivocation"), başkalarını kandırmak veya belli bir duruş sergilemekten kaçınmak amacıyla muğlak ve belirsiz konuşmaktır. Örneğin birine doğrudan bir evet-hayır sorusu sorulduğunda bu kişi muğlak bir cevap veriyorsa kelime cambazlığı (veya kelime oyunu) yapıyor olabilir.

Kelime cambazlığı safsatası ise, bir kelimenin farklı anlamlarını, onları içeren argümanı hatalı kılacak şekilde değiştirmeyi içeren bir mantıksal safsatadır. Örneğin "Her istediğimi söylemeye hakkım var, yani bunu yapmakta haklıyım." cümlesi yanıltıcıdır; çünkü "hak" kelimesi iki farklı anlamda kullanılmıştır: İlkinde, bir şeyi yapmak konusunda izinli olmak, ikincisinde, bir şeyin ahlaki olarak iyi olması anlamında...

97
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Türü
Emre Çevik
Emre Çevik
115K UP
Türü Ekleyen
Agamid Kertenkelesi familyasından bir türdür. Kaba Kuyruklu Kaya Agaması ya da Yıldız Agaması olarakta bilinir. Batı Asya ve Kuzey Mısır'da bulunabilir. Malta Adasına da getirilmiştir ayrıca Yunanistan ve Türkiye'de de bulunur. Kuyruk pulları halkalar halinde farklılaşmıştır. Başın altını örten pullar karinalıdır. Erkeklerde boğaz bölgesi gri ve ağ şeklinde desenlidir. Sırt pullarından bazıları da parlak mavi renkli olabilir. Durduğu yerde başını yukarı aşağı indirip kaldırırlar. Ayrıca psikolojik durumları ile ilişkili olarak renk tonları değişebilir.
6
  • Raporla
  • Dış Sitelerde Paylaş
"Ya Stabil Değilsek?" videosu "hassas ayar" destekçilerine koz veren bir anlatım diline sahip. Diğer yandan konuya ilgi gösteren arkadaşların kafasını da biraz karıştırmış. Yörünge mekaniği ve fiziğin "açısal momentum" konusunun bu denli kaotik olmadığını anlatan bir içeriğin daha yapılması gerektiğini düşünüyorum.
1
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Hollandalı erkekler uzundur, çünkü Hollandalı kadınlar böyle severler. Bilim insanları, Hollandalı erkeklerin son 200 senede gelişmiş ülkelerin uzunluk ortalamasının 18 santimetre kadar üzerine çıkmış olan boy uzunluğunun arkasında yatan nedenin Cinsel Seçilim olduğunu tespit etti.[1]

18. yüzyılın ortalarında Hollandalı askerlerin ortalama boy uzunluğu 165 santimetre kadardı. Kraliyet Cemiyeti tarafından yayınlanan makaleye göre o zamanlarda Amerikan askerleri Hollandalılar'ın ortalamasından 8 santimetre daha uzundu!

27
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çınar Civan
Çeviren
Yıldızlar ve tozlardan oluşan bu yıldızlararası alanda gözünüze çarpan herhangi bir şekil var mı? Yıldız ışığını yansıtan soluk bulutlarla dolu bu mücevherli genişlik, Cepheus Takımyıldızı'nda gecenin içinde sürükleniyor. Dünya gezegeninde bulunan kendi mahallenizden çok uzakta, bu hayalet görünümler Samanyolu düzlemi boyunca, yaklaşık 1.200 ışık yılı uzaklıktaki Cepheus Flare moleküler bulut kompleksinin kenarında gizleniyor. İki ışık yılından daha geniş ve diğer ürkütücü canavarlardan daha parlak olan VdB 141 veya Sh2-136, aynı zamanda Hayalet Bulutsusu olarak da bilinir ve görselin alt kısmlarına doğru bir yerde görülür. Yansı bulutsusunun içinde, yıldız oluşumunun ilk aşamalarında çökmekte olan yoğun çekirdeklerin izleri bulunmaktadır.
4
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Gerçek olanlar da var, fotoğraf ya da video görüntüsüne dönüştürülürken rahat görülebilsin diye renkleri belirginleştirilenler de var. Özellikle kahverengi cüce, kırmızı dev gibi yıldızlar ve yıldız dönüşüm aşamalarında yıldızların yaydığı ışınımlar sönük olabildiği için bunlar renklendirilebiliyor. Bazı fotoğrafların açıklamalarında gerçek görüntü ifadesine rastlarız. Ya da renklendirme ile ilgili açıklamalara.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close