Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 1 Haziran 2021 1 sa.

Bilim dendiğinde aklımıza deneycilik (empirizm) gelir; çünkü deney yapmak, bilimin temelinde yatar.[1] Newton, Galileo, Curie, Einstein, Darwin gibi isimler; sanrılar, şahitlik veya vahiy gibi araçlarla kendilerine "bilgi aktarılması" yoluyla değil, gözlem, deney ve muhakeme yoluyla gerçekleri ortaya çıkarmayı başarmışlardır. Bunu yapabilmelerini sağlayan şey, Evren'e "bilim" dediğimiz perspektiften bakıp, onun metodolojisine uygun sorular sorup, onun araçlarını kullanarak, bu sorulara dürüst cevaplar aramaları olmuştur. Büyük fizikçi Max Planck, meşhur bir şekilde şöyle der:

Deneyciliğin (empirizm) bilimin temelinde yattığı açıktır; ancak bilim, sadece laboratuvarda yapılan deneylerden ibaret de değildir. Eğer öyle olsaydı, teorik fizik, antropoloji ve sosyoloji gibi sahaları bilimin dışına itmemiz gerekirdi. Öyleyse bilimin sınırlarını nasıl çizeriz? Onu nasıl tanımlarız? Bilimin uygulama alanı ne olmalıdır?

135
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Gülay Öztürk
Üye 2 Temmuz 1 Cevap
Şu an bunu okuyanlar sanki küreyi yapmaya başladılar da hangi yıldızın üzerine yapılacak onu tartışmak kaldı diyebilir. Haklısınız ama bizim için en önemli yıldıza zarar gelme ihtimalini göze almazlar diye düşünüyorum. Peki güneş dışında herhangi bir yıldız için yapmak mümkün mü?
222 görüntülenme
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Emir Akbaş
Emir Akbaş
99K UP
Üye 5 gün önce 4 Cevap
886 görüntülenme
Mustafa Kemal Atatürk'ün bağımsızlık adına yapılan eşsiz reformları hangi dinamikleri etkiledi ve günümüzde nasıl bir ebediyet taşıyor?
Mustafa Kemal Atatürk'ün bağımsızlık adına yapılan eşsiz reformları hangi dinamikleri etkiledi ve günümüzde nasıl bir ebediyet taşıyor?
13
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ardil Yıldırım
1 gün önce
Detoks saçmalığının ne olduğu Evrim ağacı YouTube kanalında bulabilirsin.
3
3 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Pedram Türkoğlu
Yazar 14 Nisan 2020 11 dk.

COVID-19 pandemisi sırasında neredeyse tüm Dünya sosyal izolasyona ve karantina altına alındı. Bu durumda insanlar evlerinde kalmaya zorlanırken, yaban hayatı insanların yerleşim yerlerini daha çok ziyaret etmeye başladı. İspanya sokaklarına gelen tavus kuşları; Birleşik Krallık'a inen kaşmir keçileri; Şili'nin caddelerine inen dağ aslanı gibi.

Apeks bir tür olan insanın çekilmesi ardından, diğer hayvanlar olan biteni merak ettiği için şehirlere ve kentlere uğramaya başladılar. Öyle ki nüfusu fazla olan yoğun şehirlere bile akın etmeye başladılar gibi görünüyor. Aslında bir nevi Neolitik zamanın başları gibi... Fakat burada büyük bir soru işareti daha söz konusu. O da, evde kalan insanların daha çok gözlemleyecek vakitleri ve dikkatleri olduğu için mi? Yoksa insanlar olmadığı için mi daha çok yaban hayatı ziyaretine maruz kalındı? Tartışılması gereken önemli bir mevzudur. Bu soru bir kenara kalsın, pandemi sırasında gözlemlenen bazı kayıtlara bakalım.

18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 30 Nisan 2012 19 dk.

Eğer Evrim Kuramı'na, dolayısıyla evrimsel biyolojinin bir bilim dalı olmasına karşı duran biriyle konuşacak olursanız, muhtemelen laf dönüp dolaşıp önce dine, sonra eğer ki kişi din ile bilimin taban tabana zıt olduğunu düşünüyorsa felsefeye ve sonunda, yine bu kişinin bilgisi dahilindeyse, Karl Popper'a gelecektir.

Karl Popper'ın felsefi bakış açısı dahilinde söylediği sözler, evrim karşıtlığı için bol miktarda ve oldukça güzel malzemeler oluşturur. Popper'ın felsefi düzlemdeki bazı söylemleri, bilim camiasından evrim karşıtlığı konusunda hiçbir destek bulamayan bazı kesimler için oldukça kullanışlı içeriklere dönüşmüştür. Ancak Popper'ın evrim karşıtlığına malzeme edilmesi konusunda "ufak" bir sorun var: Az sonra tüm detaylarıyla göstereceğimiz üzere, Karl Popper evrimi reddetmiyordu! Daha doğrusu, erken yaşlarındaki evrim karşıtlığının sebebinin cehaleti ve konu hakkındaki bilgisizliği (ve yaptığı aceleci genellemeler) olduğunu kabul ediyordu. Fikirleri, yaşı ilerledikçe değişmişti.

118
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Gencay Kaan Polat
Yazar 1 Ocak 2021 21 dk.

DNA, canlıların bütün genomik verilerini içerisinde bulunduran, hücrelerin "yönetici molekülü"dür. DNA, içerisinde bulunan bilgileri (genleri) RNA’lar aracılığıyla protein şeklinde ifade eder. DNA’nın sekanslanması (dizilenmesi), DNA’daki nükleotit dizilimlerini çözmek, yani aslında DNA’yı okumak anlamına gelir.

Genomların sekanslanması, DNA’nın yapısının 1953’de Franklin, Watson ve Crick tarafından aydınlatılmasının ardından, biyologlar tarafından üstünde çalışılan bir konu olmuştur. Özellikle insan genomunun sekansının aydınlatılması, genetik hastalıkların tedavi edilmesine giden sürecin ilk basamağı olduğu için ayrı bir önem kazanmıştır.

81
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Fatma Nur İnakçı
Yazar 2 saat önce 11 dk.

2014 yılında, Birleşik Krallık merkezli Surrey NanoSystems tarafından geliştirilen Vantablack, insanlık tarihindeki en koyu malzemelerden biri olarak tanıtılmıştır. Karbon nanotüp teknolojisine dayanan bu malzeme, ışığın %99,9'unu emerek yüzeye düşen fotonların neredeyse tamamını soğurur. Bu benzersiz özelliği sayesinde, gözlemleyen kişiye yüzeyin üç boyutlu özelliklerini algılamada büyük bir zorluk yaşatır. Nesneler adeta birer boşluk olarak görünür.  

Vantablack'in geliştirilme amacı temel olarak askeri ve bilimsel uygulamalara yöneliktir. Yüksek hassasiyetli teleskoplar, uydu sistemleri ve askeri kamuflaj teknolojileri gibi alanlarda kullanımı planlanan bu malzeme, ışığın yansımasını minimize ederek optik sistemlerde büyük bir avantaj sağlamaktadır. Bununla birlikte Vantablack'in popülerleşmesi ve sanat dünyasında tartışmalar yaratması onu sadece bir bilimsel yenilik olmaktan çıkarıp kültürel ve ekonomik bir tartışma nesnesi haline getirmiştir. 

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Mustafa Kandemir
İnceleyen 5 saat önce
Grev Nedir?

Eğer özel sektörde çalışıyorsanız ya da en azından biraz da olsa çevrenizdekilerin şikayetlerine kulak kabartmışsanız görünüşte resmî ama aslında gayriresmi birçok olayın döndüğünü görmüşsünüzdür. Çevremde çok sayıda fabrika olmadığı için var olan işletmelerde nelerin döndüğünü öğrenmek daha kolay oluyor. Örneğin pandemi döneminde ‘eksik çalışma ödeneği’ gibi bir tedbir alınmıştı. Buna göre işçiler ayın üçte ikisinde çalışıp üçte birinde izinli olacaklar, izinli oldukları günkü yevmiyelerini devlet verecekti. Ancak sigortaları ile alakalı düzenleme yapılmadığı için sigorta primleri her ay üçte bir oranında yatırılmadı. Haksız da olsa resmî durum buydu. Gayriresmi olana gelelim. Tabii ki işçiler ayın tamamında çalıştırıldılar. İşçilerin kazancı devletin verdiği miktarı fazladan kazanmaları oldu. Ama asıl olan işletme sigorta primlerini yatırmayarak kazanç sağladı. İşçilerin işine gelmiş gibi bir hal vardı çünkü beş yüz liraya yakın fazla kazanmışlardı. Ama sigorta primleri sermaye sahiplerinin cebine kalmıştı. Bundan hoşlanmayan bazıları şikayet etse de gelen müfettişler işçilere kaç gün çalıştırıldıklarını sorduğunda hiçbir işçi tam çalıştıklarını söyleyemedi. Çünkü biliyordu ki gerçeği söylese devlet işletmeye cüzi bir miktar ceza kesecek kendisi de işsiz kalacaktı. Belki işletmeye ceza bile kesilmeyecekti.

Her zaman sermaye sahipleri ile emekçiler arasında savaş vardır. Ve bu savaşı sermaye sahipleri kazanır. Tarih boyunca bakıldığında emekçiler de birtakım kazanımları elde etmişlerdir ancak bedelini birçok emekçi kanlarıyla ödemiştir.

Jim ile Mac mevsimlik elma işçilerinin düşen ücretler yüzünden rahatsız oldukları haberini alır ve bölgeye giderler. Bölgedeki bütün elma bahçeleri üç kişiye aittir ve istedikleri fiyatı belirleme güçleri vardır. Ayrıca devleti de yanlarına almışlardır. Görevleri işçilere grevi öğretmektir.

Steinbeck, Yaşar Kemal gibi işçilerin sorunlarına eğilen bir yazar. Ancak Yaşar Kemal işçilerin kişisel hayatlarına da önem vermekle birlikte Steinbeck ağırlıklı olarak soruna yöneliyor. İdeal olanın kişilerden bağımsız olarak gerçekleşmesi arzusunda. Onun için kişilerden daha çok toplumun geneli önemli. Bitmeyen Kavga işçilere yol gösterme manifestosu bu anlamda.
10.0/10
(5 Kişi)
Puan Ver
Orjinal Adı : In Dubious Battle
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mina Duman
Mina Duman
57K UP
Uyarlayan 14 Ekim 2021 5 dk.

Pfizer’ın mRNA aşısının temel mantığı, COVID-19'a sebep olan SARS-CoV-2 isimli koronavirüsün mızrak ("spike") proteinlerinin üretiminde rol oynayan mRNA'ları bağışıklık sistemimize tanıtmaktır. Bu süreç, aşağıda izah edeceğimiz basamaklardan geçerek gelişir.

Milyonlarca doz aşının üretimiyle sonuçlanacak sürecin ilk adımı Chesterfield, Missouri’de bulunan Pfizer laboratuvarlarında gerçekleşir ve yaklaşık 60 gün kadar sürer: Öncelikle plazmidlere koronavirüsün mızrak proteinlerini kodlayan gen aktarılır. Bu plazmidler, -150°C derece sıcaklıkta saklanır. Bu plazmidler, aşının ham maddeleridir ve insanların koronavirüs proteinlerini üretebilmesi için gerekli genetik yönergelerdir.

17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 21 Nisan 2011 52 dk.

Bu yazımızda okurlarımızın sıklıkla sorduğu ve cevaplarının anlaşılması durumunda evrimsel biyolojinin anlaşılmasında büyük adımlar atılabileceği iki soru üzerinde durmak istiyoruz: "İnsan zekası nasıl evrimleşmiştir?" ve "Neden sadece insan bu kadar zekidir?" Aslında bu iki soru, doğayı yeterince gözlemlemiş, yeterince belgesel izlemiş, Evrimsel Biyoloji konusunda belirli bir düzeyin üzerinde bilgiye sahip ve bu konuda belirli bir miktar kafa yormuş herkesin cevaplayabileceği, hatta kolayca cevaplayabileceği bir sorudur. Ancak yine de bilimsel bir destek olması ve çok yönlü analizlerinize katkı sağlayabilmesi adına, bu yazımızın tüm okurlarımıza ve düşünür arkadaşlarımıza faydalı olacağını umuyoruz.

İlk olarak şu soruya bir cevap vermemiz gerekiyor: "İnsanı, diğer hayvanlardan farklı kılan -varsa- nedir?" Bu soru, yüzlerce, hatta binlerce yıldır insan türünün kafasını kurcalayan bir mevzu olmuştur. Kimi bu soruya "ruh" cevabını vermiştir; kimi "edep" veya "ahlak" demiştir, kimi "düşünce" demiştir. Hatta herkesin kendince bir cevabı bile olabilir: sanat, din, müzik, felsefe, vs. Ancak bilimin cevabı, gerçeğe ulaşmak için olması gerektiği gibi, edebiyattan, laf oyunlarından, gevelemelerden uzaktır; açık ve nettir: "İnsanı diğer hayvanlardan ayıran birincil özellik, diğer hayvanlara göre daha büyük olacak şekilde evrimleşmiş beyin kapasitesidir." ya da biraz daha sade kelimelerle "fazlasıyla gelişmiş zeka düzeyidir". Dikkat edecek olursanız diğer kişilerce verilen tüm cevapların bu öncül cevaptan doğduğu görülecektir. Çünkü beynimiz haricindeki hiçbir özellik bizi tek başına diğer hayvan türlerinden ayırmaya yetmezken, beynimizin evrimi olmaksızın sayılan bilim, sanat, felsefe gibi daha soyut sebeplerin de geliştirilmesi asla mümkün olamayacaktı. Dolayısıyla odaklanılması gereken nokta, beynimizin neden bu şekilde evrimleştiğidir.

312
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Hasibe Nur Demir
Seslendiren 12 Kasım 22:09
Davranışların incelenmesi, bize organizmaların çevrelerine nasıl yanıt verdiği ve bu yanıtların evrimsel kökenleri hakkında derinlemesine bilgiler sunar....
19
Eser
Ece Müker
Ece Müker
480K UP
Eseri Ekleyen 7 saat önce Film
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

İnceleme
Hüseyin Güngör
İnceleyen5 5 gün önce
Fantastic Four hikayesinin 2015'te yeniden yapılan versiyonu. Kısa uzunlukta sanıyorum düşük bütçeli de bir yapım. En kötü başlıklı ödülleri almış ama hiç katılmıyorum her zamanki gibi. Evet, dönemine göre biraz geride kalmış bir uyarlama olabilir ama bu bence bütçeyle ilgilidir. Yönetmen de zaten pek çıkış yapamamış bir yönetmen. Stüdyo Days of Future Past stüdyosu ki bence bu bile güven verir. Kadro belli bir seviyede bulunabilecek en iyi oyuncular diye düşünüyorum. Ve her karakter yeniden düzenlenerek filmin tercih ettiği tona uygun hale getirilmiş ki ben çok beğendim. Ayrıca film AuDHD gibi insan karakteri çeşitliliklerini muazzam isabetli sunmuş. Bu da ciddi bir başarı.

Mesela Richards karakterini Miles Teller oynuyor ve tam bir otistik dahi. Bu adam Whiplash'te ve Maverick'te oynadı. Sue karakteri yine feminist çağa uygun hale getirilmiş ve nöroçeşitliliği ile çok uyumlu. Karaktere derinlik verilmiş yani. Johnny bir armut değil, mühendis. Ben, birçok güzel yapımda oynamış Billy Elliot ama benim için Jumper'daki çakma Tom Holland olan Jamie Bell. Victor dümdüz kötü adam değil daha çekici bir deha genç, Toby Kebbell. Görüntü kalitesi bütçeye yine fazla kaliteli. Hikaye de döneme uygun daha kaliteli alternatif bir anlatım sunuyor. Işınlanmayı çözen ve farklı bir gezegene ulaşan bir grup genç bilim insanının fantastik güçlere kavuşup yoldan çıkan arkadaşını durdurmalarını anlatıyor. Ben filmden razıyım şahsen.
2.3/10
(3 Kişi)
Puan Ver
Orjinal Adı : The Fantastic Four
Yönetmen: Josh Trank
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
4
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'na katkı sağlamanın bir yolu, Agora Bilim Pazarı'na uğrayarak, burada bilimseverlerle buluşturduğumuz bilim kitapları, ders kitapları, hediyelik eşyalar ve diğer ürünlerden satın almak. Bir göz atın, hoşunuza giden bir şeyler bulacağınıza hiç kuşkumuz yok!

Şeyda E
Şeyda E
21K UP
araştırmayı seven biri 17 Ekim Sen de Cevap Ver

İstediğin sonucu alacağına kesin bir iddiada bulunamam ama ben araştırma yaparken belirli bir sıra ile gidiyorum . Öncelikle araştırma yapacağım konuyu seçip objektif bir bakış açısı ile bilgilendiren sitelerde geziniyorum sonrasında da aldığım kısa bilgileri karşılaştırıyor not alıyorum . Var ise belgesel izliyorum . Kişisel araştırma videoları bazen şahsi yorumlarını katabilecekleri için riske atmamaya çalışıyorum . Son olarak da eğer varsa fikir tartışabileceğin biri , mutlaka değerlendir derim. Oldukça zevkli hale getiriyor.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close