Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Nöroçeşitlilik Nedir? İnsanların Beyinleri Birbirinden Farklı Çalışır mı?

Nöroçeşitlilik Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Nöroçeşitlilik Nedir? İnsanların Beyinleri Birbirinden Farklı Çalışır mı? IDG Connect
8 dakika
21,176
Tüm Reklamları Kapat

Nöroçeşitlilik (İng: "Neurodivergence"), herhangi bir nedenden ötürü beyinleri farklı gelişen veya çalışan insanlara verilen isimdir. Bu terim, kişinin beyinleri tipik şekilde çalışan veya gelişen insanlardan daha farklı zorluklarla yüzleştiği ve onlardan farklı yetenekleri olduğunu gösterir. Nöroçeşitli insanların bazılarında kimi sağlık sorunları/durumları görülse de bazılarına hiçbir tanı konamamıştır.

Nöroçeşitli Olmak Ne Demektir?

"Nöroçeşitli" terimi, beynindeki farklılıklardan dolayı beyni farklı çalışan insanlar için kullanılır. Nöroçeşitlilerin, bu farklılıklara sahip olmayan insanlardan daha farklı güçlü ve zayıf yönleri vardır. Olası zayıf yanlar tıbbi rahatsızlıklar, öğrenme güçlükleri ve başka durumlar olabilirken; olası güçlü yanları daha iyi hafıza, üç boyutlu cisimleri zihinde daha iyi canlandırabilme, karmaşık matematik problemlerini zihinden çözme yeteneği ve daha birçok farklı şey olabilir.

"Nöroçeşitli" sözcüğü tıbbi bir terim değildir; insanları "normal" veya "anormal" kelimelerini kullanmadan tanımlamanın bir yoludur. Bunun önemli olmasının sebebi, insan beyninin çalışmasının tek bir "normal" yolu olmamasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Nöroçeşitli olmayan insanlara ise "nörotipik" adı verilir. Bu insanların zayıf ve güçlü yönleri, beynin çalışma şeklini etkileyen farklılıklardan etkilenmez.

Neden Böyle Bir Terim Var?

"Nöroçeşitli" terimi, yine bu konuyla alakalı olan "nöroçeşitlilik" teriminden türemiştir. "Nöroçeşitlilik" terimi ise 1998 yılında otizmli Avustralyalı sosyolog Judy Singer tarafından her bireyin beyninin farklı geliştiğine dikkat çekmek üzere ortaya atılmıştır.

Tek yumurta ikizleri dahil herkesin parmak izinin farklı olması gibi, hiçbir beyin de birbirinin aynısı değildir. Bu nedenle de insan beyninin "normal" denebilecek bir kapasitesi yoktur.

Modern tıbbın birçok alanındaysa neyin "normal" olduğunu belirlemek çok önemlidir. Çoğu durumda sağlık çalışanları, hastaların sağlık durumunu basit bir evet/hayır sorusuyla ölçer: "Normal hissediyor musun?" Cevaba, sahip oldukları belirtilere ve yapıp yapamadıkları aktivitelere göre, kişinin hasta veya sağlıklı olduğuna karar verilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bunun günlük yaşamdan bir örneği, resim çizmekte yetenekli iki insanın karşılaştırmasında görülebilir:

  • 1. Kişi: Otizm Spektrum Bozukluğuna sahip, sosyallikte zorlanan 12 yaşında bir çocuk. Çocuğun otizmle ilgili ana problemleri sosyal zorluklar, resim çizmeye alışılmadık seviyede bir ilgi ve günlük bir rutine sıkı sıkıya uyma ihtiyacı. Çocuğun resme yeteneği, aldığı derslerden veya edindiği tecrübelerden değil, doğuştan geliyor.
  • 2. Kişi: 40 yaşında nörotipik bir yetişkin. 17 yaşında resim çizmeyi öğrenmiş, zaman ve sıkı çalışmayla bu yeteneğini geliştirmiş. Oldukça sosyal ve kolaylıkla arkadaş edinebiliyor.

Kimse, buradaki yetişkin bireyin çocukluğunda resim çizemediği için anormal veya sorunlu olduğunu düşünmez. Aynı şekilde, Otizm Spektrum Bozukluğu birçok farklı şekilde görülebilir. Resim gibi bu şekillerin çoğu otizm spektrumunda olmayan insanlarda da görülebilir.

Çocuğu "nöroçeşitli" olarak tanımlamak, "farklı yeteneklere" sahip olduğunu kabullenmektir. Nöroçeşitlilik ise yetişkinin ve çocuğun farklı şekillerde gelişip kendi zorluk ve yeteneklerine sahip olmalarının normal olduğunu söyler.

Nöroçeşitli İnsanlar Engelli Midir?

Bazı nöroçeşitliler yeteneklerini göstermelerine fırsat vermeyen veya sürekli yeni zorluklar yaratan sistem veya süreçlerden ötürü sıkıntı çekerler.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

  • Örnek 1: Çoğu nöroçeşitli insan, sosyalleşmekte zorluk çeker. Bu da iş görüşmelerinde zorluk yaşamalarına sebep olarak iş bulmalarını zorlaştırabilir. Ancak süreç içerisinde yetenekleri vurgulanır; örneğin bir yetenek testine tabi tutulurlarsa, işi alabilirler. İşi aldıktan sonra detaylara dikkat etmeleriyle öne çıkan bir muhasebeci veya kayıt memuru olabilirler; çünkü diğerlerinin sıkıcı bulabileceği verileri rahatlıkla işleyebilirler.
  • Örnek 2: Nöroçeşitlerden bazıları, gürültülü ortam veya olaylardan rahatsız olur. Yani gürültülü bir ofiste rahat hissedemeyebilirler. Ancak gürültü önleyici bir kulaklık onları takımlarındaki en üretken kişi yapmaya yetebilir; çünkü güçlü yanlarından biri de yaptıkları işe yoğun şekilde odaklanma yetenekleridir.

Her iki durumda da küçük düzenlemeler, kişilerin özel zorluklarını yenmesine yetmiştir. Engelliler için yapılan düzenlemeler genelde onların farklı olduğunu veya bazı zorlukları olduğunu kabul ederek, onlara başarılı olmak için bir yol veya araç vermektir. Yukarıdaki örneklerdeki gibi nöroçeşitli insanlar için yapılan düzenlemeler ise işe alım sürecindeki düzenlemeler ve gürültü önleyici kulaklıklardır.

Engelliler için düzenlemeler yapmak, yeni bir fikir değildir. Bazı örnekleri şunlardır:

  • Fiziksel Engelliler: Tekerlekli sandalye kullananlar için rampalar veya otomatik kapılar.
  • Zihinsel Engelliler: Görme sorunları yaşayanların karşıdan karşıya geçmenin güvenli olduğunu anlayabilmesi için yüksek ses uyarılı yaya geçitleri.

Kimlere Nöroçeşitli Denir?

Nöroçeşitli adıyla anılan insanlar, çoğu zaman aşağıdaki durum veya bozukluklardan bir veya birkaçına sahiptir; ancak kimin nöroçeşitli olduğuna karar vermek için kullanılan tıbbi kriterler veya tanımlar olmadığından, bazı başka durumlar da bu terimin kapsamına girebilir. Ayrıca aşağıdakilere sahip bazı insanlar da kendilerini "nöroçeşitli" olarak tanımlamayabilir.

Kendilerini nöroçeşitli olarak tanımlayan insanlarda en yaygın görülen durum ve bozukluklar arasında şunlar vardır:

Nöroçeşitliliğin Belirtileri

Nöroçeşitlilik, genelde bir tanı sonucu fark edilir; ancak tabii ki tanıdan önce de nöroçeşitlilik mevcuttur. Nöroçeşitliliğin fiziksel veya duygusal bir yaralanma veya travma sonucu oluşması mümkün olsa da çoğu zaman doğuştan gelir.

Otizm ve DEHB gibi bozuklukların genetik ve çevresel nedenleri hakkında araştırmalar devam etmektedir. Ayrıca bazı insanların normalin dışında beyinlerle doğduğu su götürmez bir gerçektir.

Tüm Reklamları Kapat

Düşüncelerin, davranışların ve duygusal yanıtların nöroçeşitlilik gösterebileceği birçok yol vardır. Ayrıca nöroçeşitliliğin kültürel bir yapı olduğunu göz önünde bulundurmak gerekir. Yani Dünya'nın bir yerinde "normal" sayılan davranışlar Dünya'nın başka bir yerinde veya başka bir zaman diliminde "anormal" sayılabilir.

Nöroçeşitliliğin Zorlayıcı Belirtileri

Nöroçeşitliliğe sahip olmak, tanım gereği "diğerlerinden farklı olmak" olduğu için, nöroçeşitli insanlar bazı zorluklarla karşılaşır. Sosyal anlamda çoğunluğa uymakta, beklenen şekilde hareket etmekte veya değişime uyum sağlamakta zorlanabilirler. Nöroçeşitliliğin yaygın zorlayıcı semptomları arasında şunlar vardır:

  • Sosyal iletişim zorlukları,
  • Konuşma ve dil zorlukları,
  • Öğrenme zorlukları,
  • Duyusal etkilere beklenmedik tepkiler verme (Işık, ses, soğuk, sıcak, basınç, kalabalık ve başka uyaranlara aşırı veya çok az duyarlılık),
  • Alışılmadık fiziksel davranışlar (Sallanma, tikler, aniden bağırmak),
  • Esnek olmama (Yaşa veya duruma göre ilgiler edinmek veya bunları değiştirmekte zorluk).

Nöroçeşitliliğin Yararlı Belirtileri

Nöroçeşitlilik bazı yönlerden hayatı zorlaştırabileceği gibi belirli görevleri de oldukça kolaylaştırabilir. Bazı durumlarda Dünyayı görme ve anlamanın nöroçeşit yolları şaşırtıcı keşiflere veya ilgi çekici sonuçlara yol açabilir. Nöroçeşitliliğin olumlu bazı belirtileri şunlardır:

Tüm Reklamları Kapat

  • Belirli bir aktivite veya ilgi alanında uzun süre odaklı kalma yeteneği,
  • Yenilikçi sonuçlara yol açabilecek kalıpların dışında düşünme,
  • Güçlü gözlem yeteneği ve detaylara dikkat etme,
  • Kod ve davranışlardaki şemaları görmede üstün yetenek,
  • Müzik, sanat, teknoloji, bilim gibi alanlarda üstün yetenek.

Tabii ki bunlar oldukça genelleştirilmiş betimlemelerdir. Her birey farklı olduğu gibi bazı özellikler örneğin otistik birinde diskalkulisi olan birine göre daha sık görülür.

Nöroçeşitli İnsanlar Başarılı Olabilir Mi?

Tabii ki! Nöroçeşitli birçok insan oldukça başarılıdır. Her geçen gün nöroçeşitliliklerinden bahseden insan sayısı artıyor. Başarılı ve ünlü nöroçeşitli insanlara örnekler verebiliriz:

  • Hayvan bilimci ve yazar Temple Grandin,
  • Oscar ödüllü yazar Sir Anthony Hopkins,
  • Müzisyen ve şarkıcı Florence Welch,
  • Olimpik altın madalya sahibi Simone Biles,
  • İklim aktivisti Greta Thunberg.

Ayrıca uzmanlar hayatlarından kanıtlara dayanarak bazı başarılı tarihi figürlerin de nöroçeşitli olduğunu düşünüyor:

  • Nobel ödüllü fizikçi ve kimyager Marie Curie,
  • Nobel ödüllü teorik fizikçi Albert Einstein,
  • Sanatçı Vincent van Gogh,
  • Kâşif ve mühendis Nikola Tesla,
  • Yazar F. Scott Fitzgerald.

Sonuç olarak, sorunun cevabı kesinlikle evettir. Nöroçeşitli insanlar başarılı olabilir ve bunun birçok örneği mevcuttur.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Evrim Ağacı Bilim Kitapları Seti (5 Kitap)

Evrime ve modern bilime kapsamlı bir giriş yapıp, evrimsel biyoloji ve bilimsel şüphecilik alanında kendinizi geliştirmek istiyorsanız bu fırsatı kaçırmayın! Bu set ile edineceğiniz ürünler:

  1. Evrim Kuramı ve MekanizmalarıÇağrı Mert Bakırcı
  2. Evrenin Karanlığında Evrimin IşığıKolektif
  3. Şüphecinin El Kitabı, Arsel Berkat Acar ve Çağrı Mert Bakırcı
  4. 50 Soruda Evrim, Çağrı Mert Bakırcı
  5. Yaşayan Dinozor: Avian, Pedram Türkoğlu

Bu kampanya, Ginko Bilim tarafından Evrim Ağacı okurlarına sunulan fırsatlardan birisidir.

Not: Görselde kitaplar ciltli gibi gözükse de, aslında ciltsiz olarak üretilmektedir. Kitapların belli bir okuma sırası bulunmamaktadır; hepsi de birbirinden bağımsız olarak kaleme alınmıştır.

Devamını Göster
₺900.00
Evrim Ağacı Bilim Kitapları Seti (5 Kitap)
  • Dış Sitelerde Paylaş

Nöroçeşitliliğin Eleştirisi

Nöroçeşitlilik oldukça yeni bir paradigmadır ve henüz genel geçer kabul görmemektedir. Özellikle de otizm savunucuları arasında nöroçeşitlilik paradigması eleştirilmektedir.

Nöroçeşitliliğe yönelik yaygın bir eleştiri, nöroçeşitliliğin gereğinden fazla geniş olduğu yönündedir. Her ne kadar aksi yönde güçlü çabalar sarf ediliyor olsa da tıpta baskın olan paradigma engelliliğin tıbbi modeli olarak bilinen bir modeldir ve buna göre tipik beyinlerden yaşanan sapmalar bozukluk, eksiklik ve disfonksiyon olarak tanımlanır. Bu bakış açısına göre, bu yazıda "nöroçeşitli" olarak tanımlanan zihinsel durumların hepsi tıbbi sorunlardır ve tedavi edilmelidir. Ancak nöroçeşitlilik çok geniş bir zihinsel sapma skalasını "normal çeşitlilik" olarka tanımladığı için, bu kişilerin tedavi görmesine ve sorunlarının giderilmesine engel olmaktadır.

Nöroçeşitliliğe yönelik bir diğer eleştiri, tıpta gereksiz görülen ve halihazırda karşılığı bulunan bir terminolojiyi popülarize etme çabası olduğu yönündedir. Örneğin otizm teşhisi almamış çok sayıda kişinin birçok otistik özellikleri olduğu zaten bilinmektedir. Bu, geniş otizm fenotipi olarak isimlendirilmektedir; yani tıpta hiçbir zaman iddia edildiği gibi bimodal (ikili) bir otizmli/normal ayrımı olmamıştır.

Nöroçeşitlilikle ilgili bir diğer eleştiriyse, yeni icat edilen "nörotipik" sözcüğüne yöneliktir. Nörotipik bireylerin net bir tanımını yapmak mümkün değildir ve bu durumda her birey "nöroçeşitli" olarak tanımlanabilecektir. Bunun tıbbi anlamda herhangi bir faydası olmadığı gibi, yukarıda da izah edildiği gibi teşhise zarar verme riski bulunmaktadır.

Tüm bu nedenlerle, nöroçeşitliliğin geçerli bir bilimsel terminoloji olup olmadığını zaman ve akademik tartışmalar gösterecektir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
86
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 28
  • Tebrikler! 22
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 17
  • Merak Uyandırıcı! 10
  • İnanılmaz 7
  • Bilim Budur! 6
  • Umut Verici! 5
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Cleveland Clinic | Arşiv Bağlantısı
  • Verywell Health. The Neurodivergent Brain: Everything You Need To Know. Alındığı Tarih: 26 Temmuz 2022. Alındığı Yer: Verywell Health | Arşiv Bağlantısı
  • Cleveland Clinic. Neurodivergent: What It Is, Symptoms & Types. Alındığı Tarih: 26 Temmuz 2022. Alındığı Yer: Cleveland Clinic | Arşiv Bağlantısı
  • F. Happé, et al. (2020). Annual Research Review: Looking Back To Look Forward – Changes In The Concept Of Autism And Implications For Future Research. Wiley, sf: 218-232. doi: 10.1111/jcpp.13176. | Arşiv Bağlantısı
  • K. Leadbitter, et al. (2021). Autistic Self-Advocacy And The Neurodiversity Movement: Implications For Autism Early Intervention Research And Practice. Frontiers in Psychology. doi: 10.3389/fpsyg.2021.635690. | Arşiv Bağlantısı
  • R. K. Schuck, et al. (2021). Neurodiversity And Autism Intervention: Reconciling Perspectives Through A Naturalistic Developmental Behavioral Intervention Framework. Journal of Autism and Developmental Disorders, sf: 1-21. doi: 10.1007/s10803-021-05316-x. | Arşiv Bağlantısı
  • M. Dekker. (2020). From Exclusion To Acceptance: Independent Living On The Autistic Spectrum. Palgrave Macmillan, Singapore, sf: 41-49. doi: 10.1007/978-981-13-8437-0_3. | Arşiv Bağlantısı
  • R. A. Charlton, et al. (2021). “It Feels Like Holding Back Something You Need To Say”: Autistic And Non-Autistic Adults Accounts Of Sensory Experiences And Stimming. Research in Autism Spectrum Disorders, sf: 101864. doi: 10.1016/j.rasd.2021.101864. | Arşiv Bağlantısı
  • E. Griffin, et al. (2009). Student Experiences Of Neurodiversity In Higher Education: Insights From The Brainhe Project. Wiley, sf: 23-41. doi: 10.1002/dys.383. | Arşiv Bağlantısı
  • A. Ne’eman. (2021). When Disability Is Defined By Behavior, Outcome Measures Should Not Promote “Passing”. AMA Journal of Ethics, sf: 569-575. doi: 10.1001/amajethics.2021.569.. | Arşiv Bağlantısı
  • J. Dinishak. (2016). The Deficit View And Its Critics. The Ohio State University Libraries. doi: 10.18061/dsq.v36i4.5236. | Arşiv Bağlantısı
  • J. D. Houting, et al. (2019). A Portfolio Analysis Of Autism Research Funding In Australia, 2008–2017. Journal of Autism and Developmental Disorders, sf: 4400-4408. doi: 10.1007/s10803-019-04155-1. | Arşiv Bağlantısı
  • G. Russell. (2020). Critiques Of The Neurodiversity Movement. Palgrave Macmillan, Singapore, sf: 287-303. doi: 10.1007/978-981-13-8437-0_21. | Arşiv Bağlantısı
  • T. Wang, et al. Benefits And Challenges For Social Media Users On The Autism Spectrum. (15 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 30 Temmuz 2022. Alındığı Yer: ACM Conferences doi: 10.1145/3406865.3418322. | Arşiv Bağlantısı
  • K.  Bumiller. (2015). The Geneticization Of Autism: From New Reproductive Technologies To The Conception Of Genetic Normalcy. Signs: Journal of Women in Culture and Society, sf: 875-899. doi: 10.1086/597130. | Arşiv Bağlantısı
  • N. Bitman. (2022). “Authentic” Digital Inclusion? Dis/Ability Performances On Social Media By Users With Concealable Communicative Disabilities. SAGE Publications, sf: 401-419. doi: 10.1177/14614448211063183. | Arşiv Bağlantısı
  • T. W. Frazier, et al. (2018). Brief Report: A Survey Of Autism Research Priorities Across A Diverse Community Of Stakeholders. Journal of Autism and Developmental Disorders, sf: 3965-3971. doi: 10.1007/s10803-018-3642-6. | Arşiv Bağlantısı
  • L. Mottron. (2011). The Power Of Autism. Nature, sf: 33-35. doi: 10.1038/479033a. | Arşiv Bağlantısı
  • M. Mcgee. (2012). Neurodiversity. SAGE Publications, sf: 12-13. doi: 10.1177/1536504212456175. | Arşiv Bağlantısı
  • E. Pellicano, et al. (2021). Annual Research Review: Shifting From ‘Normal Science’ To Neurodiversity In Autism Science. Wiley, sf: 381-396. doi: 10.1111/jcpp.13534. | Arşiv Bağlantısı
  • A. J. Calhoun, et al. (2020). “I Feel Like I Know Them”: The Positive Effect Of Celebrity Self-Disclosure Of Mental Illness. Academic Psychiatry, sf: 237-241. doi: 10.1007/s40596-020-01200-5. | Arşiv Bağlantısı
  • C. Jose, et al. (2020). “We Are The Stakeholders With The Most At Stake”: Scientific And Autism Community Co-Researchers Reflect On Their Collaborative Experience In The Connect Project. Research Involvement and Engagement, sf: 1-15. doi: 10.1186/s40900-020-00233-2. | Arşiv Bağlantısı
  • Elia. (2022). Discussions Of Asperger Syndrome On Social Media: Content And Sentiment Analysis On Twitter. JMIR Formative Research, sf: e32752. doi: 10.2196/32752. | Arşiv Bağlantısı
  • H. Stuart. (2006). Media Portrayal Of Mental Illness And Its Treatments. CNS Drugs, sf: 99-106. doi: 10.2165/00023210-200620020-00002. | Arşiv Bağlantısı
  • J. Cook, et al. (2021). Camouflaging In Autism: A Systematic Review. Clinical Psychology Review, sf: 102080. doi: 10.1016/j.cpr.2021.102080. | Arşiv Bağlantısı
  • P. Jaarsma, et al. (2012). Autism As A Natural Human Variation: Reflections On The Claims Of The Neurodiversity Movement. Health Care Analysis, sf: 20-30. doi: 10.1007/s10728-011-0169-9. | Arşiv Bağlantısı
  • C. Brownlow, et al. (2015). Exploring The Potential For Social Networking Among People With Autism: Challenging Dominant Ideas Of ‘Friendship’. Scandinavian Journal of Disability Research, sf: 188-193. doi: 10.1080/15017419.2013.859174. | Arşiv Bağlantısı
  • R. Mackenzie, et al. (2011). Is Our Legal, Health Care And Social Support Infrastructure Neurodiverse Enough? How Far Are The Aims Of The Neurodiversity Movement Fulfilled For Those Diagnosed With Cognitive Disability And Learning Disability?. Tizard Learning Disability Review, sf: 30-37. doi: 10.5042/tldr.2011.0005. | Arşiv Bağlantısı
  • K. Bottema-Beutel, et al. (2021). Avoiding Ableist Language: Suggestions For Autism Researchers. Autism in Adulthood, sf: 18-29. doi: 10.1089/aut.2020.0014. | Arşiv Bağlantısı
  • S. K. Kapp, et al. (2012). Deficit, Difference, Or Both? Autism And Neurodiversity.. American Psychological Association (APA), sf: 59-71. doi: 10.1037/a0028353. | Arşiv Bağlantısı
  • W. Ai, et al. (2022). Reconsidering Autistic ‘Camouflaging’ As Transactional Impression Management. Trends in Cognitive Sciences, sf: 631-645. doi: 10.1016/j.tics.2022.05.002. | Arşiv Bağlantısı
  • T. Armstrong. (2011). The Power Of Neurodiversity: Unleashing The Advantages Of Your Differently Wired Brain. ISBN: 9780738215242. Yayınevi: Da Capo Lifelong Books.
  • S. Tekin. (2019). The Bloomsbury Companion To Philosophy Of Psychiatry. ISBN: 9781350024069. Yayınevi: Bloomsbury Publishing.
  • S. K. Kapp. Autistic Community And The Neurodiversity Movement: Stories From The Frontline. ISBN: 9789811384370.
  • M. Corker. (1999). Disability Discourse. ISBN: 9780335202225. Yayınevi: Open University Press.
  • S. Antonetta. (2005). A Mind Apart. Yayınevi: Tarcher.
  • U. Frith. (2008). Autism: A Very Short Introduction. ISBN: 9780191578656. Yayınevi: OUP Oxford.
  • T. Armstrong. (2012). Neurodiversity In The Classroom: Strength-Based Strategies To Help Students With Special Needs Succeed In School And Life. ISBN: 9781416614838. Yayınevi: ASCD.
  • A. Kirby. (2021). Neurodiversity At Work. ISBN: 9781398600256. Yayınevi: Kogan Page Publishers.
  • T. Armstrong. (2010). Neurodiversity: Discovering The Extraordinary Gifts Of Autism, Adhd, Dyslexia, And Other Brain Differences. ISBN: 9780738213545. Yayınevi: Da Capo Lifelong Books.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2024 08:31:31 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12138

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Clinic, et al. Nöroçeşitlilik Nedir? İnsanların Beyinleri Birbirinden Farklı Çalışır mı?. (30 Temmuz 2022). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12138
Clinic, C., Alparslan, E. (2022, July 30). Nöroçeşitlilik Nedir? İnsanların Beyinleri Birbirinden Farklı Çalışır mı?. Evrim Ağacı. Retrieved April 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12138
C. Clinic, et al. “Nöroçeşitlilik Nedir? İnsanların Beyinleri Birbirinden Farklı Çalışır mı?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 30 Jul. 2022, https://evrimagaci.org/s/12138.
Clinic, Cleveland. Alparslan, Eda. “Nöroçeşitlilik Nedir? İnsanların Beyinleri Birbirinden Farklı Çalışır mı?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, July 30, 2022. https://evrimagaci.org/s/12138.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close