Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bir Bebeğin 3 Boyutlu ve 4 Boyutlu Ultrason Görüntülerini Almak Mümkün ve Bu, Sigaranın Bebekler Üzerindeki Zararlarını Gösteriyor!

4 dakika
12,413
Bir Bebeğin 3 Boyutlu ve 4 Boyutlu Ultrason Görüntülerini Almak Mümkün ve Bu, Sigaranın Bebekler Üzerindeki Zararlarını Gösteriyor!
Tüm Reklamları Kapat

Genellikle ebeveynler, yavrularının ilk fotoğraflarını oldukça bulanık ve çoğu zaman pek bir şey anlaşılmaz bir şekilde alırlar. Çünkü ultrason teknolojileri sadece siyah-beyaz ve oldukça fazla gürültülü (alınmak istenen sonucu etkileyen sinyalli) sonuçlar verir. Tipik bir örneği şöyledir:

2 boyutlu ultrason görüntülerinde, duyabileceğimiz frekansın üzerindeki ses dalgaları gönderen bir çubuk, karna veya vajina içerisine konularak vücudu bu ses dalgalarıyla tarar. Bebeğin vücudundan ve annenin iç organlarından farklı şekillerde yansıyan ses dalgaları, sonradan bilgisayar yardımıyla fotoğrafa dönüştürülür ve böylece bebeğin bir kesiti oluşturulur. Doppler fetal ultrason yöntemindeyse, benzer bir ultrason cihazı kullanılarak bebeğin kalp atışları da tespit edilir ve yine bir bilgisayar yardımıyla bu sinyaller güçlendirilerek, annenin ve hekimin işitebileceği düzeye yükseltilir.

Ultrason görüntüleme sayesinde, bebeğe ve anneye dair birçok bilgiyi edinmemiz mümkün olmaktadır:

Tüm Reklamları Kapat

  • Yaklaşık doğum tarihi,
  • Bebeğin kalp atışlarının tespiti,
  • Dış ("ektopik") gebelik olmadığından emin olma,
  • Ana rahmindeki bebek sayısı,
  • Bebek gelişiminin normal hızda ve seyirde olduğundan emin olma,
  • Bebeğin boyutlarını tespit etme,
  • Amniyotik sıvı seviyelerinin tespiti,
  • Doğuştan gelen hastalıkların tespiti,
  • Cinsiyetin belirlenmesi,
  • Ebeveynlere, gebeliğin normal seyrettiğini gösteren işaretler sunma.

Ama giderek popülerleşen bir teknoloji sayesinde ebeveynler artık yavrularını çok daha net görebiliyorlar: 3D ve hatta 4D ultrason! Monako'daki Princes Grace Hastanesi'nde görev yapan Dr. Bernard Benoit, uzun yıllardır 3 boyutlu (ve hatta 4 boyutlu) ultrason görüntüleme teknikleri üzerinde çalışıyor ve çok başarılı sonuçlara da imza atmış vaziyette. Aşağıda, bunun bir örneğini görüyorsunuz.

Bu görüntüleme tekniği sayesinde, artık renkli ve çok daha net sonuçlara ulaşabiliyoruz. Bu görseller, bunun en net ispatlarından biri. Ana karnındaki ikizleri çok detaylı bir şekilde görüntülemek artık mümkün. Hem de o, uzaktan odaklanılmış bir kare. Aşağıdakiler, ne demek istediğimizi daha net anlatacaktır:

3D ultrasonlarda, birden fazla açıdan 2 boyutlu görüntüler çekiliyor ve sonrasında bilgisayar yardımıyla 3 boyutlu bir görsele dönüştürülüyor. Bu sayede bebeğinizin sadece bir kesidini değil, 3 boyutlu bir görüntüsünü elde etmeniz mümkün oluyor.

4D ultrasonlarda ise, 3D olan görüntüler zamana yayılmış bir şekilde kaydediliyor. Bu sayede bebeğin hareketlerini tıpkı bir video izler gibi görmeniz mümkün oluyor. Bu sayede bebeğin gözlerini açıp kapaması, gülümsemesi veya parmağını emmesi gibi olayları çok net bir şekilde görüntüleyebiliyorsunuz.

Tüm Reklamları Kapat

Bu yeni teknik, sadece ebeveynlerin yavrularını daha kısa sürede, daha net görmelerini sağlamayacak, aynı zamanda birçok hastalığın çok daha erkenden teşhisine katkı sağlayacak. Bu yeni yöntemler kullanılarak fetüsleri çok daha yakından görmek ve bu sayede doğuştan gelen bazı hastalıkları (tavşan dudaklılık, omurilik sorunları, vb.) çok daha erkenden tespit edebilmek mümkün oluyor. Şimdilik bu gelişmiş yöntemler, "sıradan doğum kontrollerinde" rutin olarak uygulanmıyor; ancak bir şüphe doğarsa uygulanabiliyor.

Bunun iyi bir nedeni var: Henüz bu yöntemlerin bebek üzerindeki olumsuz etkileri çok net olarak bilinmiyor ve bugüne kadar yapılan çalışmalarda olumlu ve olumsuz bazı sonuçlara ulaşıldı. Her ne kadar Amerikan Doğum Uzmanları ve Jinekologları Kongresi (ACOG) 3D ve 4D taramaların herhangi bir zararı olduğuna yönelik yeterince bulgu olmadığını ilan etse de, ABD Gıda ve İlaç Başkanlığı (FDA), vücuda giren ultrason dalgalarının dokuları bir miktar ısıttığını ve bu nedenle vücut sıvısı veya dokularında gaz keseciklerinin oluşumuna neden olabileceğini, bunun bebek üzerindeki etkilerininse net olarak bilinmediğini vurguluyor.

Bu nedenle, her ne kadar bebeği olabildiğince sık görmek isteyebilecek olsanız da, ultrason taramaları sadece tıbbi personel eşliğinde ve gerekli olduğunda uygulanmalıdır.

Sigaranın Bebeklerin Sinir Sistemi Gelişimi Üzerindeki Olumsuz Etkisi

Aşağıda gördüğünüz, iki sıra bebek fotoğrafı. Bu fotoğrafları özel kılan şey, 4 boyutlu ultrason (3 boyutlu çekim + zaman) yöntemiyle kaydedilmiş olmaları. Ancak sadece bu da değil... Üstteki sıra, annesi sigara içen bir fetüse ait. Alttaki ise içmeyene... 

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Acta Paediatrica

İlk etapta çok fark görülemeyebilir. Ancak fotoğraf serisini soldan sağa doğru dikkatle takip edecek olursanız, üstteki bebeğin ağzını yüzünü hareket ettirdiğini ve eliyle yüzüne dokunmaya çalıştığını göreceksiniz. Alttakinin yüzü ise normal bir şekilde durmaktadır ve elleriyle yüzüne dokunma çabası yoktur. 

"Ee, ne var bunda?" diyebilirsiniz... Sorun şu ki, bebekler hamileliğin erken evrelerinde yüzlerini buruşturmaya ve elleriyle yüzlerine dokunmaya meyillidirler. Bu normaldir. Ancak hamilelik süresi ilerledikçe, bu davranışlar giderek azalır ve bebek daha ziyade kollarına bacaklarına ve vücudunun geri kalanına dokunarak özellikle uzuvlarını tanımaya çalışır. Bunun nedeni, sinir sistemi ve beyni geliştikçe, uzuvlarını daha aktif olarak kullanmaya başlamasıdır. Yüzüne olan ilgisi azalır. Dahası, yüzünü de buruşturmayı bırakır. 

Fakat Durham Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırmada, hamilelikte sigara içen annelerin yavrularında bu gelişim evrelerinin yavaşladığı gözlendi.[1] Yani üstteki seride, bebek aslında artık bırakmış olmasına rağmen yüzünü buruşturmaya devam ediyor ve yüzüne dokunmaya çalışıyor. Alttaki seride (sigara içmeyen anneni bebeği) ise normal gelişim görülüyor. Uzmanlar bu farklılığı sigaranın sinir sisteminin gelişimi üzerindeki yavaşlatıcı ve olumsuz etkiye bağlıyor.

Dolayısıyla hamilelikte lütfen sigara içmeyin ve içilen ortamlarda bulunmayın. Hatta hiç içmeyin. Size hiçbir faydası yok. Bu kadar basit.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
32
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 12
  • İnanılmaz 6
  • Muhteşem! 5
  • Bilim Budur! 5
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Umut Verici! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ N. Reissland, et al. (2015). Ultrasound Observations Of Subtle Movements: A Pilot Study Comparing Foetuses Of Smoking And Nonsmoking Mothers. Acta Paediatrica, sf: 596-603. doi: 10.1111/apa.13001. | Arşiv Bağlantısı
  • J. Weeks. 3D Pregnancy Scanning - Picture Of The Day. (29 Mart 2013). Alındığı Tarih: 20 Temmuz 2020. Alındığı Yer: The Guardian | Arşiv Bağlantısı
  • ACOG. Ultrasound Exams. (20 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 20 Temmuz 2020. Alındığı Yer: ACOG | Arşiv Bağlantısı
  • Mayo Clinic. Fetal Ultrasound. (3 Ocak 2019). Alındığı Tarih: 20 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Mayo Clinic | Arşiv Bağlantısı
  • FDA. Ultrasound Imaging. (8 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 20 Temmuz 2020. Alındığı Yer: FDA | Arşiv Bağlantısı
  • Aetna. Ultrasound For Pregnancy. (13 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 20 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Aetna | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:49:56 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1129

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Bir Bebeğin 3 Boyutlu ve 4 Boyutlu Ultrason Görüntülerini Almak Mümkün ve Bu, Sigaranın Bebekler Üzerindeki Zararlarını Gösteriyor!. (1 Nisan 2013). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1129
Bakırcı, Ç. M. (2013, April 01). Bir Bebeğin 3 Boyutlu ve 4 Boyutlu Ultrason Görüntülerini Almak Mümkün ve Bu, Sigaranın Bebekler Üzerindeki Zararlarını Gösteriyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1129
Ç. M. Bakırcı. “Bir Bebeğin 3 Boyutlu ve 4 Boyutlu Ultrason Görüntülerini Almak Mümkün ve Bu, Sigaranın Bebekler Üzerindeki Zararlarını Gösteriyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 01 Apr. 2013, https://evrimagaci.org/s/1129.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Bir Bebeğin 3 Boyutlu ve 4 Boyutlu Ultrason Görüntülerini Almak Mümkün ve Bu, Sigaranın Bebekler Üzerindeki Zararlarını Gösteriyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 01, 2013. https://evrimagaci.org/s/1129.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close