Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Özgül Öğrenme Güçlüğü: Bir Şeyleri Öğrenmekte Zorlanıyor musunuz?

4 dakika
5,095
Özgül Öğrenme Güçlüğü: Bir Şeyleri Öğrenmekte Zorlanıyor musunuz? Çocuk Psikiyatristi İzmir
Özgül Öğrenme Güçlüğü (ÖÖG) Örnek Görsel
Podcast
7:04
Kerem Dalkılıç
Seslendiren
44
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat

Özgül Öğrenme Güçlüğü (ÖÖG), nörolojik temelli, hayat boyu devam eden gelişimsel bir bozukluktur. Bu kişiler dinleme, konuşma, okuma-yazma, problem çözmek gibi birçok yeteneklerin kullanımında ve geliştirilmesinde; edinilen bilgilerin depolanması, işlenmesi ve üretilmesi gibi konularda da zorluklar yaşarlar. Kısacası Özgül Öğrenme Güçlüğü, kişiye bilginin öğretilmesinde zorlanılması ve kişinin bu bilgiyi işleyememesi gibi sorunlara neden olmasıdır.

Fakat düşünülenin aksine ÖÖG, doğuştan olmakla beraber kişinin zekasına, görme-işitme, eğitimde aksama, ailesel problemlere vb. bağlı değildir. Öğrenme Güçlüğüne eşlik eden diğer bozuklukların başında Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) gelmektedir. DEHB, tedavi edilebilmesinin yanında öğrenme güçlüğünden ziyade, kişinin dikkati dağılması gibi nedenlerle bilgiyi edinememesidir.

Öğrenme Güçlüğü (ÖÖG) Örnek Görsel
Öğrenme Güçlüğü (ÖÖG) Örnek Görsel
whiteswan foundation

Öğrenme Güçlüğü Belirtileri

Özgül Öğrenme Güçlüğü'nün belirtileri, okul öncesi ve okul dönemi olarak ikiye ayrılır:

Tüm Reklamları Kapat

Okul Öncesi Dönem Belirtileri

  • Konuşmada gecikme ve diğer konuşma bozuklukları (telaffuz hataları, konuşurken zorlanma, az konuşma vb.),
  • Bisiklet sürme, ip atlama, bağcık bağlama gibi motor becerilerde yetersiz gelişim,
  • Aşırı hareketlilik ve dikkat eksikliği,
  • Basit kavramları öğrenmede güçlük (sağ-sol, ince-kalın, uzun-kısa vb.),

Okul Dönemi Belirtileri

  • Okuma yazmada gecikme/zorluklar yaşanması,
  • Aritmetik işlemleri (çarpma, bölme, toplama, çıkarma) öğrenmede güçlük, işlemlerin karıştırılması,
  • Mevsimler, aylar, günler vb. ezberlemekte zorlanma. Ezberlenilse bile bilgiyi işlemekte zorlanabilirler. Örneğin, "Salı'dan bir önceki gün nedir?" diye sorulduğunda yanıt verememe, cevapları karıştırma gibi sorunlar yaşama,
  • Bedensel faaliyetlerde (ip atlama, koşma vb.) sakarlık yaşanması, sık sık yaralanmalar, istenilmese de evdeki eşyalara zararlar verilmesi,
  • Arkadaş kurmada zorluk, sosyal problemler yaşama,
  • Belirli bir çalışma stratejine sahip olmama, nasıl çalışacağını bilememe,
  • Saati öğrenme ve okumada güçlük

gibi sorun ve gecikmeler ÖÖG'nin başlıca belirtileridir. Bir çocuğun Öğrenme Güçlüğü çekmesi için yukarıdaki tüm belirtilere sahip olması gerekmez; belirtilerin çocuktan çocuğa değişebileceği gibi, birden fazla konuda özellikle motor faaliyetlerde güçlük çekinilmesi durumunda gereken yerlere başvurulmalıdır.[1]James H. Wendorf'un dediği gibi:

Damgalama, yetersiz başarı ve LD'nin yanlış anlaşılması, ebeveynlerin ve çocukların üstesinden gelmesi gereken inatçı engeller olmaya devam ediyor. LD ele alınmadan bırakılırsa, milyonlarca insan geride kalma, düşük öz saygının yükü altında kalma, düşük beklentilere maruz kalma ve hayallerinin peşinden gitme gibi risklerle karşı karşıya kalır.

Öğrenme Güçlüğüne Ne Sebep Olur?

Uzmanlar, Özgül Öğrenme Güçlüğü'nün belirli ve tek bir nedeni olmadığını söylüyorlar. Fakat öğrenme güçlüğüne neden olabilecek bazı faktörler olduğunu da söylüyorlar. Bu faktörler şunlardır:

  • Kalıtım: Ebeveynleri ÖÖG'ye sahip olan bir çocuğun, aynı bozukluğu geliştirmesi; ebeveynleri böyle bir bozukluğa sahip olmayan bir çocuğa göre çok daha olasıdır.
  • Hamilelik Dönemi: Hamilelik döneminde annenin alkol, uyuşturucu tüketimi, erken/geç doğum, fiziksel travma, rahimde zayıflık, oksijen yetersizliği, prematüre gibi diğer olası faktörlerdendir.
  • Kimyasallar: Çocuğun radyoaktif ışınlara, plastik, kurşun (boyalar, seramikler, oyuncaklar vb.) gibi toksinlere uzun süre maruz kalınması.
  • Komorbidite: ÖÖG'ye sahip olan çocuklar, dikkat sorunları, agresif (yıkıcı) davranış bozuklukları açısından ortalama insanlara nazaran daha büyük risk altındadırlar. ÖÖG'ye sahip olan çocukların %25'inin DEHB; DEHB'e sahip çocukların ise %15 ila %30'unun öğrenme güçlüğüne sahip oldukları ve bu sayılara yakın oranlarda da çocukların, anksiyete ve depresyon gibi bir takım problemler yaşadığı da tahmin edilmektedir.[2]

Özgül Öğrenme Güçlüğü Türleri

ÖÖG toplamda 3 farklı türe ayrılmaktadır, bunlar:

  • Disleksi: Okuma, konuşma, heceleme gibi alanlarında yaşanan öğrenme güçlüğüdür. Kişinin zekadan bağımsız bir şekilde okuma, yazma, konuşma, heceleme gibi konularda ortalamanın altında kalmasıdır.
  • Diskalkuli: Bu bireyler sayı ve sembolleri kavrama, rakamları yazma, basit problemleri çözme gibi matematiksel işlemleri gerçekleştirmede problemler yaşarlar.
  • Disgrafi: Yazma güçlüğüdür. Bu bireyler sıkça yazım hataları yapar, kelimeleri hecelere ayırmakta zorlanırlar. Disgrafi olan çocuklar b yerine p, d yazabilirler.

Özgül Öğrenme Güçlüğü Tedavi Edilebilir mi?

Özgül Öğrenme Güçlüğü ömür boyu süren bir bozukluk olmasıyla beraber, bu bozukluğun bilinen bir ilaç tedavisi yoktur. Ancak öğrenme güçlüğünün sebep olduğu akademik başarısızlık, çocuğun sosyal ilişkilerini bozabilir. Bu durumda depresyon, sosyal kaygı gibi ortaya çıkabilecek problemler için gerekli desteğin alınması çok önemlidir.

Özgül Öğrenme Güçlüğü Olan Çocukların Aileleri Ne Yapmalı?

  1. En başta çocuklarının bu durumlarını kabullenmelisiniz. Bunun doğuştan bir bozukluk olduğunu ve yaşadığı problemlerden onu suçlamamalı, üzerine gitmemelisiniz.
  2. Çocuğunuzu salt okul başarısı ile sınırlandırmayın. Çocuğunuz hakkında bilgiler edinin ve bu bilgileri çevrenizle, okulunuz ve öğretmenleriniz ile paylaşın.
  3. Çocuğunuza psiko-eğitim ile destek olmaya çalışın. Akademik başarısızlık nedeni ile sosyal hayatı sarsılabilir, kendini yetersiz görebilir. Bu zamanlarda ona destek olun.
  4. Eğitsel tedavi öğrenme bozukluğuna sahip çocuklarda süreç daha yavaştır. Bu sürede sabırlı ve inançlı olun.
  5. Her gün en az 10-15 dakika okuma etkinlikleri yapabilirsiniz.

Sonuç

Özgül Öğrenme Güçlüğü olan çocuklar herhangi bir zeka geriliği yaşamamalarına rağmen, bu nörolojik bozukluk nedeni ile ortalama bir çocuğa göre bilgiyi çok daha zor "kazanırlar". Belirli belirtilere sahip olan bu bozukluğun herhangi bir tedavisi bulunmasa dahi, çocuğun yaşayacağı akademik başarısızlığı en aza indirmek adına psiko-eğitimler alınabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
40
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 22
  • Muhteşem! 8
  • Bilim Budur! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Umut Verici! 4
  • Üzücü! 2
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:53:17 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11206

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Çakmak, et al. Özgül Öğrenme Güçlüğü: Bir Şeyleri Öğrenmekte Zorlanıyor musunuz?. (10 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11206
Çakmak, B., Bakırcı, Ç. M. (2021, December 10). Özgül Öğrenme Güçlüğü: Bir Şeyleri Öğrenmekte Zorlanıyor musunuz?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11206
B. Çakmak, et al. “Özgül Öğrenme Güçlüğü: Bir Şeyleri Öğrenmekte Zorlanıyor musunuz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 10 Dec. 2021, https://evrimagaci.org/s/11206.
Çakmak, Buse. Bakırcı, Çağrı Mert. “Özgül Öğrenme Güçlüğü: Bir Şeyleri Öğrenmekte Zorlanıyor musunuz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 10, 2021. https://evrimagaci.org/s/11206.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close