Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Güneş'in Hareketleri: Güneş, Kendi Etrafında Döner mi? Güneş, Uzay İçinde Hareket Ediyor mu?

Güneş'in Hareketleri: Güneş, Kendi Etrafında Döner mi? Güneş, Uzay İçinde Hareket Ediyor mu?
6 dakika
147,756
Evrim Ağacı Akademi: Güneş Sistemi ve Gezegenler Yazı Dizisi

Bu yazı, Güneş Sistemi ve Gezegenler yazı dizisinin 15. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Güneş Sistemi İçin Bir Kılavuz: Güneş Sistemi İçindeki Cisimler Hakkında Neler Biliyoruz?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Podcast
8:13
Gülfem Akdemir
Seslendiren
28
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat

Daha önceki bir yazımızda, sağduyularımızın Dünya ve uzay konusunda bizi köklü bir şekilde yanılttığını anlatmıştık. Bu yanılgılardan birisinin, Dünya'nın Güneş etrafındaki hareketi olduğunu da söylemiştik: Her ne kadar Güneş bizim etrafımızda dönüyor gibi gözükse de, dikkatli bir inceleme ile Dünya'nın Güneş etrafında döndüğü rahatlıkla görülebilecektir.

Eğer ki Venüs'ün, Ay'ın ve Jüpiter'in fazlarını eş zamanlı olarak gözlerseniz ve Mars'ın gökyüzündeki hareketini (özellikle de tersine giden, retrograt hareketini) takip edecek olursanız, ya tüm bu gezegenlerin Güneş etrafında döndüğü, temiz bir modele ulaşırsınız ya da Mars ve Güneş'in Dünya etrafında döndüğü ama Mars'ın ara ara ters yöne gitmeyi seçtiği, bir yandan da Venüs'ün Güneş etrafında dönmeyi sürdürdürüğü bir modeli kabul etmeniz gerekir. Bu, parsimoni ilkesi perspektifinde makul değildir ve dahası, uydularımız ve teleskoplarımız sayesinde Dünya'nın Güneş etrafında döndüğünü biliyoruz. Peki, Dünya Güneş etrafında dönüyor; bunu biliyoruz ama... Güneş kendi etrafında dönüyor mu? Ve Güneş, başka bir cismin etrafında dönüyor mu?

Güneş'in Hareketleri

Güneş'in Kendi Etrafındaki Dönüşü

Her iki sorunun da cevabı evet. Evet, tıpkı gezegenler gibi, sistemimizin merkezindeki yıldız olan Güneş de kendi etrafında döner. Güneş, kendi etrafındaki 1 tam dönüşünü yaklaşık olarak 27 Dünya gününde tamamlar. Ancak Güneş, Dünya gibi katı olmadığı için ve farklı katmanlardan oluştuğu için, her katman eşit hızda dönmez, dolayısıyla ekvatorda 25 günde, kutuplara daha yakın yerlerde ise 35 günde döner. Bunu ana görselde görebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Güneş'in Samanyolu Galaksisi Etrafındaki Dönüşü

Güneş'in tek hareketi kendi etrafında değildir. Evet, gezegenlerin hepsi Güneş etrafında döner; ancak Güneş de Samanyolu Galaksisi'nin merkezinde bulunan karadelik etrafında döner. Ancak artık o kadar büyük bir skaladan söz ediyoruz ki, süreler de inanılmaz boyutlara ulaşıyor: Güneş'in Samanyolu Galaksisi etrafındaki 1 tam turu yaklaşık 200-250 milyon yıl sürer. Yani Güneş'imiz, Samanyolu Galaksisi'nin merkezine göre tam da şu anda bulunduğu konumda en son bulunduğunda, daha dinozorlar bile evrimleşmemişti! Dünya üzerindeki bir birey olarak, uzaydaki tam hızınızı öğrenmek için bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Güneş'in Yörüngesi Boyunca Yalpalama (Presesyon) Hareketi

Güneş'in tek hareketi kendi etrafındaki ve Samanyolu Galaksisi etrafındaki dönüşü değildir. Bir de, sıklıkla göz ardı edilen yalpalama, yani presesyon hareketi vardır. Bu sadece Güneş için değil, bir şeylerin yörüngesinde bulunan bütün gök cisimleri için geçerlidir.

Örneğin Dünya, Güneş etrafında dönerken, Güneş çakılı konumdaymış, Dünya da kusursuz bir çizgi üzerinde ilerliyormuş gibi düşünürüz. Ama bu, bir basitleştirmedir. Aslında Güneş Dünya'yı çeker, Dünya da Güneş'i çeker. Newton'un 3. Yasasını hatırayın: Etki ve tepki. Ancak bu kuvvet, gök cisminin büyüklüğüne ve ataletine, yani hız değiştirmeye olan direncine bağlı olarak hareket yaratabilir.

Şöyle düşünün: Dünya sizi yere çekiyor; siz de Dünya'yı birebir aynı kuvvetle kendinize çekiyorsunuz. Ama zıpladığınızda size doğru gelen şey Dünya olmuyor, siz Dünya'ya doğru hareket ediyorsunuz, çünkü o birebir aynı büyüklükteki kuvvet, Dünya gibi devasa bir kütleyi harekete geçirmek için yok denecek kadar az; ancak sizin gibi ufacık bir cismi harekete geçirmek için fazlasıyla yeterli. Öyle ki, Dünya'nın kütleçekiminden kaçmak isteseydiniz, saatte 40.000 kilometre hızın üzerinde bir hıza ulaşacak şekilde zıplamanız gerekirdi. İşte devasa roketlerin yaptığı şey de bu! Ama kaslarınızın bu düzeyde bir kuvvet yaratması imkansız, dolayısıyla zıplayarak asla Dünya'dan kaçamazsınız.

Tüm Reklamları Kapat

İşte Güneş ile Dünya'nın bu karşılıklı çekimi dolayısıyla Dünya, yörüngesi içerisinde adeta bir sarhoşun bir çizgi üzerinde yürüme çabası gibi yalpalamalara neden olmaktadır. Bunlar, uzayın devasalığı içerisinde önemsiz kalan yalpalamalar; ama varlar ve ölçülebiliyorlar.

Dediğimiz gibi, aynı şey, Güneş ve diğer gök cisimleri için geçerlidir. Dünya'nın Güneş'i çekimi belki çok önemsizdir; ancak Jüpiter veya Satürn gibi devasa gezegenlerin Güneş üzerindeki çekim kuvveti, aslında Güneş üzerinde ölçülebilir bir harekete neden olmaktadır. Güneş, Samanyolu Galaksisi etrafında dönerken, etrafındaki gezegenlerin çekim kuvveti dolayısıyla tıpkı Dünya gibi yalpalamaktadır. Dümdüz bir rota izlememektedir. Bu da, Samanyolu Galaksisi, hatta Güneş Sistemi ölçeğinde ufak yalpalamalara karşılık gelmektedir; dolayısıyla genellikle göz ardı edilir.

Ama şunu duymak sizi şaşırtabilir: Jüpiter, aslında çakılı bir Güneş'in tam da çekirdeğinin merkezi etrafında dönmez. Jüpiter öylesine büyük ki, Güneş'in üzerinde yarattığı etki dolayısıyla, Jüpiter ve Güneş, Güneş'in çapının dışında kalan bir nokta etrafında dönmektedirler. Çoğu gezegen için bu nokta, kendi çapı içerisinde kaldığı için aşırı küçük kalmaktadır; ama Güneş ve Jüpiter'in dansında bunun sıra dışı boyutlara ulaştığını görmekteyiz. Bu ortak dönme noktalarına barimerkez (İng: "barycenter") diyoruz.

Güneş-Jüpiter ikilisinin barimerkezi. Bu, gerçek bir simülasyon değil, elle yapılmış abartılı bir çizimdir. Büyüklükler ve hareketler ölçeğe uygun değildir.
Güneş-Jüpiter ikilisinin barimerkezi. Bu, gerçek bir simülasyon değil, elle yapılmış abartılı bir çizimdir. Büyüklükler ve hareketler ölçeğe uygun değildir.
Wikimedia

Sağduyularınıza Aldanmayın!

Sonuç olarak, gök cisimlerinin hareketi ilk etapta bize görünenden çok farklı nitelikte olabilir: Güneş, Dünya etrafında dönüyormuş gibi gözükse de, aslında Dünya Güneş etrafında dönmektedir. Daha doğrusu, her ikisi de birbiri etrafında dönmektedir; ancak Dünya, Güneş'e göre çok küçük olduğu için, Dünya Güneş etrafında dönüyormuş gibi gözükmektedir. Daha doğrusu, bu iki cisim, ikisinin arasında kalan bir barimerkez etrafında dönmektedir; ancak Dünya çok ufak, Güneş ise aşırı büyük olduğu için, bu barimerkez Güneş'in geometrik merkezine (daha doğrusu kütleçekim merkezine) çok yakın bir noktada yer alır ve bu nedenle Dünya Güneş etrafında dönüyormuş gibi gözükür.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Benzer şekilde, her ne kadar Dünya Güneş etrafında dönüyor olsa da, Güneş de çakılı değildir: Öncelikle, Samanyolu Galaksisi içerisinde bir yörüngede dönmektedir. İkincisi, bu yörünge boyunca rotası sabit değildir ve durmaksızın yalpalar; çünkü etraftaki yıldızlar ve etrafında dönen gezegenler onu durmaksızın farklı yönlere doğru çekerler.

Bunların hepsini tespit etmek, sağduyularımızın ilk anda bize söylediklerinin ötesine geçip, sağduyularımızla inşa ettiğimiz modelleri yanlışlayabilecek düzeyde veri toplamakla mümkün olmaktadır. Eğer ki ilk aklımıza gelen teori veya modellerle tatmin olacak olursak ve daha fazla, daha isabetli veri toplamaya çalışmazsak, Evren'e yönelik son derece çarpık ve gerçekçilikten uzak bir algıya sahip olmamız da kaçınılmaz olacaktır. Örneğin bu yazı boyunca kütleçekiminden iki cisim arasındaki "çekim kuvveti" olarak bahsetmiş olsak da, kütleçekim dediğimiz olgu bir çekimden ziyade, uzay-zaman dokusunun bükülmesinden kaynaklı bir geometri değişiminden ibarettir. Ancak kimi zaman basit anlatımlar yapabilmek için, daha basit teorileri ve modelleri kullanmak işlevseldir; biz de burada bunu yaptık.

İşte tam da bu nedenle bilimsel sorgulama ve araştırma büyük öneme sahiptir: Kabullendiğimiz her türlü modeli, daha fazla veri toplayarak testlere tabi tutar ve bir yandan bunlar arasından hatalı olanları elememizi sağlarken, diğer yandan daha kapsayıcı ve isabetli modeller/teoriler geliştirmemizi mümkün kılar. Bilim, işte tam da bu nedenle önemlidir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Güneş Sistemi ve Gezegenler Yazı Dizisi

Bu yazı, Güneş Sistemi ve Gezegenler yazı dizisinin 15. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Güneş Sistemi İçin Bir Kılavuz: Güneş Sistemi İçindeki Cisimler Hakkında Neler Biliyoruz?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
65
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 35
  • Bilim Budur! 17
  • Merak Uyandırıcı! 13
  • Muhteşem! 9
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 8
  • İnanılmaz 2
  • Umut Verici! 2
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Sıkça Sorulan Sorular

Evet, Güneş kendi etrafında döner. 1 tam dönüşünü yaklaşık 27 Dünya gününde tamamlar.

Hayır, Güneş farklı katmanlardan oluştuğu için her katman eşit hızda dönmez. Ekvatorda 25, kutuplara yakın yerlerde 35 günde döner.

Evet, Güneş Samanyolu Galaksisi'nin merkezinde bulunan karadelik etrafında döner. Bu dönüş 200-250 milyon yıl sürer.

Jüpiter ve Güneş, Güneş'in çapının dışında kalan bir nokta etrafında dönerler. Bu ortak dönme noktaları barimerkezdir.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/07/2024 02:31:31 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9804

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Elektrik
Bakteriler
Madde
Mucize
Doğal
Bebek
Sosyal
Eczacılık
Abd
Darwin
Kanat
Hayvan
İhtiyoloji
Mitler
Süt
Metabolizma
Küresel Isınma
Hindistan
Uzay
Hominid
Fizyoloji
Türkiye
Sars-Cov-2
Yaşamın Başlangıcı
Biyoteknoloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Güneş'in Hareketleri: Güneş, Kendi Etrafında Döner mi? Güneş, Uzay İçinde Hareket Ediyor mu?. (26 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 27 Temmuz 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9804
Bakırcı, Ç. M. (2020, December 26). Güneş'in Hareketleri: Güneş, Kendi Etrafında Döner mi? Güneş, Uzay İçinde Hareket Ediyor mu?. Evrim Ağacı. Retrieved July 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9804
Ç. M. Bakırcı. “Güneş'in Hareketleri: Güneş, Kendi Etrafında Döner mi? Güneş, Uzay İçinde Hareket Ediyor mu?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 26 Dec. 2020, https://evrimagaci.org/s/9804.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Güneş'in Hareketleri: Güneş, Kendi Etrafında Döner mi? Güneş, Uzay İçinde Hareket Ediyor mu?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 26, 2020. https://evrimagaci.org/s/9804.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close