Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Güneş Ne Renktir?

Güneş Ne Renktir? Mehmet Ergün
Ekipman: Lunt LS80, Fornax Lightrack II, QHY5 III 174M
2 dakika
63,952
Evrim Ağacı Akademi: Güneş Sistemi ve Gezegenler Yazı Dizisi

Bu yazı, Güneş Sistemi ve Gezegenler yazı dizisinin 14. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Güneş Sistemi İçin Bir Kılavuz: Güneş Sistemi İçindeki Cisimler Hakkında Neler Biliyoruz?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Kime sorarsanız sorun, Güneş'in renginin sarı olduğunu söyleyecektir. Ancak Güneş sarı değildir! Eğer ki uzaya çıkıp, kör olmadan Güneş'e doğrudan bakacak olsaydınız, renginin sarı değil, beyaz olduğunu görürdünüz. Tabii bunu gidip de çıplak gözle kontrol etmeye kalkmayın, çünkü çok kısa süreliğine bile Güneş'e doğrudan bakmak gözlerinize zarar verebilir.

Güneş'in gerçek rengi
Güneş'in gerçek rengi
Wikipedia

Evet, bizim olduğumuz yerden, yani Dünya'dan baktığınızda Güneş genellikle sarı veya turuncu gözükmektedir. Ancak bu, Güneş'in gerçek renginin sarı olduğu anlamına gelmez. Çünkü biz Güneş'i, adeta bir "filtre" arkasından görmekteyiz. O filtrenin adı: atmosfer! Atmosferde daha kısa dalgaboyuna sahip renkler, yani yeşil, mavi ve mor gibi renkler dağılır. Geriye kalan ise sarı, turuncu ve kırmızı gibi renklerdir. Bu nedenle Güneş bu renklerde gözükür Yani Güneş'ten saçılan ışık beyazdır. Bu ışınlar atmosfere girdiğinde farklı miktarlarda kırılır, dağılır ve saçılır. 

Tüm Reklamları Kapat

Burada ilginç bir ek bilgi verelim: Güneş'ten, görülebilir olan spektrumun tamamına (hatta ötesine) yayılan dalgaboylarından ışık saçılır. Bunlar bir araya gelerek, beyaz rengi oluştururlar. Ancak Güneş'ten saçılan ışığın görülebilir spektrum içerisinde en yoğun olduğu dalgaboyu yeşildir! Bu fark çok fazla değildir; ancak ölçülebilirdir.

Buna rağmen, diğer dalga boyları da bulunduğu için, Güneş'in ışınları beyaz renkte saçılır. Fakat yeşilin bu renkler arasındaki baskınlığına rağmen, aynı zamanda yeşilin az önce sözünü ettiğimiz gibi en çok dağılan dalgaboylarından biri olması da, Güneş'i yeşil değil de, ondan hemen sonra gelen sarı, turuncu veya kırmızı görmemize neden olur. Yani eğer ki bu dalgaboyu en fazla saçılmıyor olsaydı, Güneş'imizi diğer dalgaboyları saçıldıktan sonra yeşil olarak görmemiz mümkün olabilirdi.

Tüm Reklamları Kapat

Benzer şekilde, eğer Güneş'in fotoğrafını atmosferin dışından çekecek olursak, yukarıdaki fotoğraftaki gibi beyaz görürdük. Ancak atmosferin altından çekilen fotoğraflarda, örneğin ülkemizin en önde gelen astrofotoğrafçılarından Mehmet Ergün'ün en yukarıdaki fotoğrafında, Güneş sarı gözükmektedir (Mehmet ErgünFacebook ve Instagram üzerinden takip edebilirsiniz).

Ancak unutmamak gerekiyor ki bunların hiçbiri, Güneş'in asıl renginin beyaz olduğu gerçeğini değiştirmez.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Güneş Sistemi ve Gezegenler Yazı Dizisi

Bu yazı, Güneş Sistemi ve Gezegenler yazı dizisinin 14. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Güneş Sistemi İçin Bir Kılavuz: Güneş Sistemi İçindeki Cisimler Hakkında Neler Biliyoruz?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
48
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 37
  • İnanılmaz 25
  • Muhteşem! 17
  • Bilim Budur! 12
  • Merak Uyandırıcı! 12
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 8
  • Umut Verici! 5
  • Güldürdü 2
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Korkutucu! 1
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/03/2024 06:18:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3364

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bellek
Genel Görelilik
Maske Takmak
İklim Değişikliği
Bilim İnsanları
Kök Hücre
Antibiyotik
Mers
Araştırmacılar
Nükleer Enerji
Evrim Ağacı
Böcek Bilimi
Çekirdek
Siyah
Avcı
Temel
Gıda Güvenliği
Uterus
Çevre
Amerika Birleşik Devletleri
Çiçek
Film
Karar Verme
Kuş
Demir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Güneş Ne Renktir?. (10 Mart 2015). Alındığı Tarih: 19 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3364
Bakırcı, Ç. M. (2015, March 10). Güneş Ne Renktir?. Evrim Ağacı. Retrieved March 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3364
Ç. M. Bakırcı. “Güneş Ne Renktir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 10 Mar. 2015, https://evrimagaci.org/s/3364.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Güneş Ne Renktir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 10, 2015. https://evrimagaci.org/s/3364.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close