Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yapay Zeka Gerçek Bir Savaşta İnsanları Yenebilir mi?

Yeni Amerikan Güvenliği Merkezi Başkan Yardımcısının Röportajı

3 dakika
27
Yapay Zeka Gerçek Bir Savaşta İnsanları Yenebilir mi?
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Yaratıcı[1]

Geçtiğimiz yılın önemli bilim kurgu filmlerinden Yaratıcı (The Creator), insanlığın yapay zekâ ile savaş halinde olduğu bir gelecek hayal ediyor. Bilim kurgu için yeni bir fikir sayılmaz ama bu filmin temel farkı -örneğin Terminatör ’ün aksine- bu olasılığı kurgudan ziyade bilim gibi görmeye başladığımız bir zamanda ortaya çıkması.

Son aylarda yapay zekanın yarattığı “Varoluşsal tehdit” hakkında birçok uyarı yapıldı. Gerçekten de yapay zekâ bir gün bu yazıyı benden daha iyi yazabileceği gibi, savaş alanında da korkutucu ve kontrolden çıkabilecek gelişmelere yol açabilir.

İnsansız Ordular

En bariz endişe, silahları insanların yerine yapay zekanın otonom olarak kullandığı bir gelecek. “İnsansız Ordular” kitabının yazarı ve Center for a New American Security (Yeni Amerikan Güvenliği Merkezi) Başkan Yardımcısı Paul Scharre, DARPA’nın AlphaDogfight turnuvasını örnek gösteriyor. Turnuva, bir hava simülatöründe insan pilotlarla yapay zekayı karşı karşıya getiriyordu.

Tüm Reklamları Kapat

AlphaDogfight Turnuvası Tasviri
AlphaDogfight Turnuvası Tasviri

Scharre, “Yapay zekâ, pilotu 15’e sıfır ile yenmekle kalmadı aynı zamanda insanların yapamayacağı hamleler de yaptı. Özellikle de çok yüksek hassasiyetli, saliselik atışlar gerçekleştirdi.” Diyor, ancak yapay zekaya ölüm kalım kararları verme yetkisinin verilmesi rahatsız edici soruları da beraberinde getiriyor.

Örneğin, yapay zekâ hata yapar ve yanlışlıkla sivilleri öldürürse ne olur? “Bu bir savaş suçu olur” diyor Scharre, “İşin zor tarafı, ortada hesap sorulacak kimse de olmayabilir.”

Savaş suçları karşısında yapay zeka: İşin zor tarafı, ortada hesap sorulacak kimse de olmayabilir.

Bu bir rekabet!

Ancak yakın gelecekte yapay zekanın savaşta taktik ve analiz alanında kullanılması daha olası. Scharre, Yapay zekâ, bilgilerin daha iyi işlenmesine yardımcı olabilir ve orduların verimini artırabilir” diyor. “Bence ordular giderek daha fazla karar alma mekanizmasını yapay zekaya devretmek zorunda kalacak çünkü ordu acımasız bir rekabet ortamıdır. Eğer kazanılacak bir avantaj varsa ve rakibiniz bu avantajı kullanırken siz kullanmazsanız büyük bir dezavantajınız olur.”

Scharre’ye göre bu durum, nükleer silahlanmaya benzer bir yapay zekâ silahlanma yarışına yol açabilir. “Bazı Çinli akademisyenler savaş alanında tekillik varsayımında bulundu” diyor. Yapay zekâ güdümlü karar verme hızının, insanların anlama yeteneğinin hızını gölgede bıraktığı noktaya tekillik deniyor. İnsanlar savaş alanında karar vermek için neredeyse tüm anahtarları otonom sistemlere devretmek zorunda kalacaklar.

Tüm Reklamları Kapat

Nükleer Bomba Tasviri
Nükleer Bomba Tasviri

Böyle bir senaryoda yapay zekanın kontrolünü kaybetmemiz hatta yapay zekanın bize düşman kesilmesi çok da imkânsız görünmüyor. Bu nedenle ABD’nin politikası, nükleer silah kullanma kararlarını her zaman insanların alması yönünde. Scharre, “Ancak Rusya ve Çin gibi ülkeler böyle bir adım atmadı” diyor. “Dolayısıyla bu alanda hala endişeler var.”

Olur da bir gün yapay zekâ bize savaş ilan ederse Scharre kazanma şansımız konusunda iyimser değil.

“Şempanzeler insanlara karşı bir savaşı kazanabilir mi?” diyor gülerek. “Bugün satranç büyük ustaları en iyi satranç oynayan yapay zekaların karşısına bile çıkamıyor. Üstelik bu noktaya gelmemiz çok hızlı oldu. Sadece beş yıl önce büyük ustalar yapay zekayla rekabet edebiliyordu.”

Şempanze Karşısında İnsan Tasviri
Şempanze Karşısında İnsan Tasviri

“Giderek daha güçlü yapay zekâ sistemleri inşa ediyor ve bunları gerçek hayatta kullanıyoruz ama onları iyi anlamıyor ve kontrol edemiyoruz. Bence gerçekten bizden daha akıllı makineler üretebilirsek çok fazla sorunlarla karışılacağız.”

Karar:

Savaşçı bir yapay zekâ neredeyse kesinlikle insanlarda daha üstün şekilde dövüşebilir. Sonunda gerçek bilimle uyumlu bir bilimkurgu filmi gördük!
Popular Science Ocak/Şubat Say:140
[1]Stephen Kelly
Okundu Olarak İşaretle
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • İnanılmaz 1
  • Korkutucu! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2025 12:57:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16709

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close