Kişisel Ahlak Gelişimi
Kişisel Gelişimin Ahlaki Etkileri
Ahlak Zamanla Değişir Mi?
Öncelikle belirtmek isterim ki yazılanlar benim şahsi fikirlerimdir. Kısa bir öz eleştiri yaparsak ahlakın zamanla değiştiğini görürüz. Buna bir örnek gösterelim 7 yaşında ki bir çocuk için küfür etmek ahlaka aykırı olarak düşünülebilir. Bu çocuk için 10 yıl sonra küfür etmek bir ahlaksızlık olarak algılanmayabilir.
Ahlakın Değişmez Olduğunu Savunmak
Bunu iddia etmek yanlış bir düşünce yapısıdır. Buna bir örnek verelim. Bir kişi ahlakın aile tarafından öğrenilen ve o şekilde kalan bir olgu olarak savunduğunu var sayalım bu hatalıdır. Çünkü ahlak dediğimiz şey kişinin yaşadıkları ve edindiği bilgi birikimi ile çevresini değerlendirdiği bir bakış açısıdır.
Ahlak Felsefesi/Etik
Öncelikle bu yazı Felsefe nedir? Felsefe Gerekli Midir? Felsefe Nasıl Çalışır ve Alt Dalları Nelerdir? Adlı yazıdan bir alıntıdır.[1] Ahlak felsefesi/etik, ahlaka dair felsefi problemlerle ilgilenen felsefe alanıdır. Ahlak felsefesinin kendi içinde metaetik, normatif etik ve pratik etik olmak üzere üç ana alt dala ayrıldığını söyleyebiliriz. Metaetik ahlakın metafiziği ve epistemolojisine dair daha soyut problemleri ele alır ve ahlakın en temel kavramlarını anlamaya çalışır. Normatif etik doğru davranışın nasıl olması gerektiğine dair en genel kriterleri tespit eder. Pratik etikse normatif etik teorilerini gerçek hayattaki pek çok probleme uygulayarak bu problemler konusunda nasıl tavır almamız ve ne yapmamız gerektiğiyle ilgilenir.
Ahlak Nedir?
Ahlak bir kişinin yaşadıkları, edindiği bilgiler ve kişiliği doğrultusunda çevresini değerlendirerek ölçtüğü bir bakış açısıdır.
Ahlak Farklı Şekilde Algılanabilir
Ahlak ulustan ulusa, kültürden kültüre değişkenlik gösterebilir. Uzak doğu ülkelerde bir kitabın (veya farklı bir şey) Bir kişiye iki elle uzatılması ve benzeri şeyler buna bir örnektir
Sonuç
Ahlak zaman,kültür,ulus vb. Şeylere göre farklılık gösterebildiği gibi kişisel alanda hayat tecrübesi edinilen bilgi birikimi gibi şeylerle de değişkenlik gösterir ve bunlar bize ahlakın oldukça değişken olduğunu gösterir.
- 3
- 3
- 2
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ Berat Mutluhan Seferoğlu. Felsefe Nedir? Felsefe Gerekli Midir? Felsefe Nasıl Çalışır Ve Alt Dalları Nelerdir?. (16 Mayıs 2019). Alındığı Tarih: 6 Ekim 2022. Alındığı Yer: evrimagaci | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 04:39:00 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13020
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.