Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Atatürk'ü Musta Kemal'in Kaleminden Tanımak

Mustafa Kemal Atatürk'ün Mektupları

7 dakika
77
Atatürk'ü Musta Kemal'in Kaleminden Tanımak
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

[6], [5], [4], [3], [2], [1]Mustafa Kemal Atatürk'ün kendi fikir ve düşüncelerine bizzat kendi elinden çıkmış olan kelimelerle eşlik edelim. Birazdan okuyacaklarınız tarihi belgelerdir, Atatürk'ün kendi eliyle imzaladığı mektuplar hayatı boyunca bulunduğu çeşitli vazifelerden çekildiği ender karizmatik fotoğraflar öyleyse yazımıza başlayalım.

Çöküşün Eşiğinde

Mustafa Kemal Atatürk'ün mektuplarının başında Osmanlı'nın saray yapısının giderek bozulduğunu devlette yetki ve makam sahibi kişilerin liyakat sahibi kimseler olduğunu görüyoruz, kısacası sarayla birlikte yönetimin de bozulduğunu net bir şekilde görebiliyoruz. Ancak bugünkü konumuz saray ve yönetim siyasetinden uzak sade bir şekilde Atatürk'ün öz düşünceleri olacaktır.

Mustafa Kemal Atatürk İstanbul'da bulunduğu sürece Madam Corinne Lütfü’nün evinde düzenlenen cumartesi toplantılarına katılmaya özen göstermiştir, bu toplantılar sayesinde hem bizzat Corinne hanımın kendisinden Fransızca dersleri almış, hem de birçok popüler konuda fikir sahibi olmuştur. O yıllarda bu toplantılara beraberinde Halide Edip Adıvar’ı da götürmesi Atatürk'ün kadınları topluma kazandırma konusundaki düşüncelerinin göstergesidir. Bildiğiniz üzere daha sonraki yıllarda Kurtuluş Savaşı sırasında Halide Edip Adıvar Onbaşı olarak anılacak Cumhuriyet döneminde de Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği yapacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Mustafa Kemal Atatürk ve Halide Edip Adıvar
Mustafa Kemal Atatürk ve Halide Edip Adıvar

Mustafa Kemal Atatürk Sofya’ya Ataşe olarak atanmıştır, Sofya’da geçirdiği yıllar onun ileride gerçekleştireceği reformlar hakkında çok daha fazla şey düşünmesine olanak sağlamıştır. Ataşelik görevinden kısa süre sonra Sofya'da bu sefer Kaymakamlığa yani Yarbaylığa yükselmiştir. Bu muhterem bilgiyi Atatürk'ün arkadaşı Corinne Lütfü’nün yazdığı mektuba karşılık Atatürk'ün kendisinin yazdığı 28 Şubat 1914 tarihli mektuptan biliyoruz.

Atatürk Sofya’daki vaktini ülkesinin geleceği ve kendi idealleri için çalışarak geçirmiştir, Sofya'da bulunduğu sürede Corinne Lütfü ile mektup ulaşırken 1928'de gerçekleştireceği harf inkılabının antrenmanlarını yapmaya başlamıştır. Öyle ki 13 Mayıs 1913’te yazdığı mektubun sonunda Latin harfleri kullanarak Türkçe bir not yazmıştır o not ise aynen şöyledir:

“Dünya insanlar için imtihan yeridir. İmtihan edilen insanın her soruya mutlaka pek uygun cevaplar vermesi mümkün değildir fakat düşünmelidir ki hüküm, cevapların bütününden ortaya çıkan neticeye göre verilir. Bu teoriyi kabul ettikten sonra beni bazı noktalarda zayıf ve noksan bulmakla beraber, hemen menfi hüküm vermekte acelecilik göstermez ve Cevdet Bey’in mektubunda yer alan satırlarınız başka manada kelimelerden oluşurdu.”

Atatürk'ün Corinne hanıma karşı sitemini göz ardı edersek, bu mektuba ilave not Latin harfleri yazılan ilk Türkçe metinlerden biridir.

Bu cümleleri özel yapan şeylerden bazıları ise;

Tüm Reklamları Kapat

Hüküm kelimesi yerine heuqume

Cevdet kelimesi yerine Djcevdete

Başka kelimesi yerine Backha

Bu sayede Atatürk’ün hayal dünyasının ve zekasının ne derece ilerde olduğuna şahit olmuş oluyoruz.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Sofya da katıldığı bir kıyafet balosunda yeniçeri kıyafetiyle verdiği poz. Elbette ki Atatürk’ün yeniçeri kıyafetini bu baloda kullanması açıkça bir mesaj veriyordu.
Mustafa Kemal Atatürk’ün Sofya da katıldığı bir kıyafet balosunda yeniçeri kıyafetiyle verdiği poz. Elbette ki Atatürk’ün yeniçeri kıyafetini bu baloda kullanması açıkça bir mesaj veriyordu.
Mustafa Kemal Atatürk'ün Selanik ataşeliği yaptığı sırada konakladığı, daha sonraki yıllarda fırsat buldukça ziyaret ettiği Splendide Palas otelinde vals yaparken çekilmiş fotoğrafı. Atatürk'ün bu otele ziyareti Sofya ataşeliği yaptığı ilk gün kaldığı Bulgarya otelini beğenmemesi sonucunda olmuştur.
Mustafa Kemal Atatürk'ün Selanik ataşeliği yaptığı sırada konakladığı, daha sonraki yıllarda fırsat buldukça ziyaret ettiği Splendide Palas otelinde vals yaparken çekilmiş fotoğrafı. Atatürk'ün bu otele ziyareti Sofya ataşeliği yaptığı ilk gün kaldığı Bulgarya otelini beğenmemesi sonucunda olmuştur.

Dünya Harbi

28 Haziran 1914 günü Avusturya Macaristan veliahdı ve eşinin öldürülmesiyle başlayan Birinci Dünya Savaşına Osmanlı Devleti 29 Ekim 1914 tarihinde resmen katılır.

Atatürk bu hadiseden sonra vatani hizmet için gönüllü olarak İstanbul'a dönmüştür; Atatürk vatani görevi için gönüllü olurken bazı siyasi oyunlar sebebiyle oyalanmıştır. İstanbul hadisesini özetleyecek olursak:

Mustafa Kemal bu durumda askeri ateşe olarak kalmak istememiş, vatani tehlike içindeyken derhal kendisine de bir aktif görev verilmesini istemiyle Harbiye nezaretine başvurur. Nezaretten gelen “Sizin için orduda daima bir görev vardır fakat Sofya askeri ataşeliğinde kalmanız çok önemli sayıldığı içindir ki sizi orada bırakıyoruz.” şeklinde cevap alan Mustafa Kemal'i bu cevap, tatmin etmez genç yarbay cephede görev alma isteğini ısrarla ve inatla tekrarlar. Nihayet Harbiye nazır vekili İsmail Hakkı imzalı “19. Tümen kumandanlığına tayin buyruldunuz. Hemen hareket ediniz.” Telgrafını alır, hemen İstanbul'a gelen Mustafa Kemal büyük bir sürprizle karşılaşır.

19.Tümenin varlığından kimsenin haberi yoktur. Arkadaşlarına kendini “19. Tümen kumandanı” olarak takdim edince yüzüne hayretle bakılması Mustafa Kemal'i zor durumda bırakır.

Corinne'ye yazdığı 17 Mayıs 1915 tarihli mektuptan Tekirdağ'da bulduğu perişan kuvvetleri teşkilatlandırdıktan sonra Maydos’a giderek oradaki bütün kuvvetlerin kumandasını nasıl aldığını ve 19. Tümeni nasıl kurduğunu öğrenebilirsiniz.

25 Nisan 1915’te başlayan Arıburnu Muharebelerinde Mustafa Kemal’in kaleminden şu kelimeler dökülür:

Tüm Reklamları Kapat

“Gece karanlıkta yaralıları dolaştığım sırada Mehmet Çavuş adındaki birinin düşmana hücum ettiğinde elindeki silahın kullanılmaz hale gelmesi üzerine elindeki taşla devam ettiğini anladığımdan diğerlerine örnek olacağı düşüncesiyle derhal adı geçenin orada nişanla ödüllendirilmesini arz ve istirham ettim”
Atatürk ve toparladığı 19. Tümen
Atatürk ve toparladığı 19. Tümen

17 Mayıs 1915 tarihli mektubunda ise Atatürk mektubunu şu etkileyici cümleler ile bitiriyor:

“Milletim beni istediği yere gömebilir, yeter ki beni unutmasın.”

24 Mayıs 1915 tarihli kartta ise devam eden harple alakalı şu çıkarımda bulunur:

“İşte Arıburnu’nda İngilizlerle savaştayım. Düşmanın esaslı kuvvetini ezdim, kalanını da cesur kıtalarım tarafından sahile, donanmanın himaye ettiği bir noktaya sürüldü. Pek ziyade ümit ederiz ki düşmanın tam imhası haberini yakında alacaksınız.”

Arıburnu’ndan sonra 16. Kolordu kumandanlığına atanan Mustafa Kemal, 6 Mart 1916’da yazdığı mektubunu şu alıntıyla sonlandırıyor:

Tüm Reklamları Kapat

“Ya hiç doğmamış olmak veya hiç unutulmamak isterdim. -Chateaubriand.”

Burada unutulmamak arzusuyla Mustafa Kemal Atatürk, Türk Milleti uğruna yaptığı her türlü fedaya karşılık yalnızca hatırlanmak istiyor. Buda onun mütevazi ve kararlı yapısını bizlere gösteriyor.

16. Tümen Bitlis 16 Kasım 1916
16. Tümen Bitlis 16 Kasım 1916

Bu başarıların ardından iyice nam kazanan Mustafa Kemal Veliaht Vahdeddin Efendi’nin de dikkatini çeker ve onun maiyetindeki heyetle beraber Almanya’ya gider. Bu yolculuk sırasında İmparator II. Wilhelm, Mareşal Hindenburg ve General Ludendorff ile tanışır. Ancak maalesef ki bu yolculuktan hasta olarak dönen Mustafa Kemal kendisini Pera Palas otelinin 201 numaralı odasına kapatır.

Günümüzde Pera Palas otelinin 101 numaralı odası Atatürk müzesi olarak hizmet vermektedir.
Günümüzde Pera Palas otelinin 101 numaralı odası Atatürk müzesi olarak hizmet vermektedir.

Atatürk hastalığı neticesinde ilerleyen günlerde balkanlarda tedavi görmeye gidecektir ancak böbrek hastalığının nüksettiği o günlerde Atatürk ileride gerçekleştireceği reformları düşünmekte ve şu altın sözlerini Türk kadınlarına armağan etmektedir.

“Türk kadınının Batılı kadınlar gibi toplumda yerini alması lüzumludur. Kadınlar konusunda cesur olalım. Vesveseyi bırakalım. Onların beyinlerini ciddi bilim ve fenle süsleyelim. Şeref ve haysiyet sahibi olmalarına birinci derecede önem verelim.”

Atatürk kadınlara değer veren bir şahsiyetti, Türk kadınının emek gücünde kesinlikle yeri olması gerektiğini, eğitim, bilim ve her konuda erkeklerden geri kalmaması gerektiğini savunuyordu. Atatürk’ün mektuplarından yola çıkacak olursak kadınlara karşı bu tasarımlarının esas temellerini Sofya’da konakladığı dönemde kiracısı olduğu Christianus ailesinde attığını söyleyebiliriz. Bu aile ile uzun yıllar dostluğunu sürdürmüş Atatürk, bu ailenin yanında kaldığı sürede Almanca dilini de iyice geliştirmiş ve Hilda Christianus ile uzun süre mektuplaşmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
MATEMATİKSEL MODELLEME
Devamını Göster
₺840.00
MATEMATİKSEL MODELLEME

Mektuplardan anladığımız kadarıyla bir gün sohbet esnasında Madam Hilda, Mustafa Kemal’e şöyle sorar: “Siz ne zaman albaylığa terfi edeceksiniz?” Atatürk bu soruya bir başka mektubunda Hilda’ya ithafen şöyle cevap verir:

“Siz bana mukabele ettiniz: ‘Bunu ispat ediniz.’ Sizin arzunuza uyarak beş günden beri albayım.”

Korkulan Adam

Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a hareket etmesinden kısa süre sonra devreye giren İngiliz kuvvetleri Mustafa Kemal’in ciddi bir tehdit oluşturabileceğini söyleyerek Sultan Vahdeddin’e baskı yaparlar. Bu baskılar sonucu Samsun’a telgraf çekilir, Mustafa Kemal’in görevden alı koyulması istenir.

İngiliz raporlarında sıkça adı geçen Mustafa Kemal’in varlığı itilaf devletleri için tehlike arz etmektedir. Balkan savaşlarının ardından askeri ataşelikte siyasi ve ideoloji anlamında nam kazanan Atatürk I. Dünya Harbi’nin başlaması ile ne derecede bir asker olduğunu herkese ispat etmiş, Çanakkale Savaşı ve Kafkasya Cephesindeki başarılarıyla payitahtın bile merakla izlediği birisi haline gelmiştir.

İngiliz subayları Atatürk’ün İstanbul’daki tüm dostlarına baskınlar düzenlerler Ali Fethi, Rauf Orbay’ın da aralarında bulunduğu birçok kişi yakalanıp sürgüne gönderilir. Madam Corinne’nin evi de bu baskınlara uğrar. Baskın sırasında duvarda Atatürk’ün imzalı bir resmi bulunmaktadır, baskına giden subaylar sert dille Atatürk’ün resminin duvardan indirilmesini isterler. İngiliz subaylarının bu isteğine karşılık Corinne ve ailesi şöyle karşılık verir:

“Bir resimden mi korkuyorsunuz?..”

Evet tamda öyle olur bir resimden bile korkarlar… Elbette bu yazımızda yazılabilecek onlarca sayfa var ancak tüm bunları bir blog yazısına sığdırmam mümkün değil. Bu yazıda sizleri yalnızca Atatürk’ün gözünden olanları seyretmek için kısa bir tura davet ettim. Hepinize iyi günler dilerim.

[6], [5], [4], [3], [2], [1]

Okundu Olarak İşaretle
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2025 13:41:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16638

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close