Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

James Webb Teleskobuna Bir Mikrometeor Çarptı

Mikrometeorlar ne kadar tehlikeli olabilir ?

James Webb Teleskobuna Bir  Mikrometeor Çarptı
4 dakika
187
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Yapımı tam 20 yıl sürdü 10 milyar doları aşan bir bütçe ve dünyanın dört bir yanından gelen yüzlerce bilim insanı hepsi bu teleskobun yapımında görev aldı

Bu kadar önemli bir teleskop uzaya fırlatılışının ilk 6. ayında bir mikrometeor tarafından saldırıya uğradı. James Webb'in altın aynalarından birine çarpan bu mikrometeor gözle görülür bir hasar bıraktı mikro diyorum çünkü çarpan cismin boyutu bir kum tanesinden bile daha küçük

Uzay her ne kadar aklımızın almadığı kadar büyük olsa da bu sonsuzluk içinde çok küçük bir yer kaplayan uzay araçlarımız, çeşitli tehlikelerle karşı karşıya kalabiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Mikrometeorlar nedir ve uzayda bunların bize ne gibi zararları olabilir gelin ondan bahsedelim.

İnsanlığın, başını kaldırıp göğe bakmaya başladığı ilk çağlardan beri ilgisini çeken doğa olaylardan birisi yıldız kayması olmuştur. Sakin ve bulutsuz bir gecede aniden parlayıp uzayan ve hemen sönüp kaybolan bir ışık huzmesi…

Aslında onlar yıldız değil birer göktaşı ve atmosfere girdiğinde sürtünmenin etkisiyle yanarak küçük parçalara ayrılan gökcisimleridir.

Boyutları bazen bir otomıbil büyüklüğünde iken kimi zaman bir kum tanesi kadar küçük ve bu taşlardan her gün milyonlarcası atmosfere giriyor tabiki yanarak küçük parçalara ayrıldığı için onların nereye düştüğünü bilemiyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Mikrometeorlar ise çok küçük gökcisimleridir.

Sanıldığının aksine bu meteorlar bir çakıl taşı veya leblebi, fıstık büyüklüğünde değildir. Çünkü bu büyüklükteki bir obje mikrometeor değil, doğrudan meteor olarak sınıflandırılır. Birkaç milimetreden büyük olmayan mikrometeorlar, çoğunlukla bir kum tanesinden daha küçük, hatta bir toz zerresi kadar ufak gökcisimleridir.

Bu kadar küçük bir parçacığın ne gibi bir zararları olabilir dediğinizi duyar gibiyim böyle küçük bir parçadan ne zarar gelebilir ki diyorsunuzdur ancak bu mikrometeorlar muazzam hızları nedeniyle uzayda büyük zarar verme potansiyeline sahiptir.

Bir cismin hızı ne kadar fazla ise çarptığı alana zarar verme potansiyeli de bir o kadar yüksektir. Mikrometeorlar uzayda etrafına takıldığı gökcisimlerinin yörüngesinde hızlanarak akılalmaz hızlara ulaşabiliyor, uzayda atmosfer olmadığından sürtünme de olmaz dolayısıyla bu mikrometeroları yavaşlatıcak hiçbir şey yok yerçekimi etkisiyle hızlanan bu mikrometeorlar o kadar yüksek bir hıza ulaşır ki saniyede 10-20 km arası hızlarla hareket edebiliyorlar.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Hızınız fazla ise, kütleniz küçük de olsa potansiyel enerjiniz daha yavaş kütleye sahip cisimlerden fazla olur. Bunu şu şekilde düşünebilirsiniz. Bir mermiyi, elinizle karşınızdakine fırlatırsanız ona hayati bir zarar veremezsiniz, ancak aynı mermiyi bir tabancadan çok yüksek hızla fırlattığınızda ölümcül yaralanmalara sebep olacağını hepimiz biliriz. Mikro meteorlar da böyledir.

James Webb uzay teleskobu, Dünya ve Güneş arasında sabit bir yörüngeye yerleştirildi Burada mikrometeor sayısı hem daha az, hem de kütle çekim nedeniyle hızları oldukça yavaştır. Yavaş dediğim saniyede 7-8 km hızlarda hareket eden parçacıklar

James web teleskobuna bir mikrometeorun çarpacağı zaten biliniyordu ve gereken hesaplamalar yapılmıştı ancak bu kadar kısa süre içerisinde çarpmasını kimse beklemiyordu bu olasılık üst üste 6 defa milli piyangoyu kazanma olasılığı ile kıyaslayabiliriz ancak bu ihtimal gerçek oldu ve teleskobun altın aynalarıdan birisine çarparak James Webb'te gözle görülür bi hasar bıraktı.

Nasa yaptığı açıklamada teleskopta kalıcı bir hasar olmadığını teleskobun tüm işlevleri ile çalıştığını belirtiyor

Peki bu mikrometerolar yörüngede bulunan uzay araçlarına hiç mi zarar vermiyor

Hubble Teleskobu Aynaları
Hubble Teleskobu Aynaları
ESA Hubble

Elbette zarar veriyor bu görmüş olduğunuz fotoğraf Hubble teleskobunun güneş panelleri bazı paneller çalışmasada diğerleri hala işlevini sürdürmeye devam ediyor

Tüm Reklamları Kapat

Uzaya giden bütün araçlar bu çarpma ihtimalleri değerlendirilerek parça parça sistemler halinde tasarlanıyor ve bir sistem arızalanırsa diğer sistem kusursuz olarak çalışmaya devam ediyor. Böylelikle mikrometeor çarpmalarından oluşan arızalar tüm sisteme değil sadece bir bölüme zarar vermiş oluyor

Örneğin (İSS) uluslarası uzay istasyonunun dış yüzeyi iki ince alüminyum panel ile kaplı bir mikrometeor dışarıdaki alüminyum panele çarptığında kinetik enerjisini ve hızını kaybediyor ve aralarındaki boşluktan ikinci panele çarptığında enerjisinin büyük bir kısmını kaybetmiş oluyor böylelikle astronotlar uzay istasyonu içerisinde güvenle yaşayabiliyorlar.

Aynı şekilde korumalar James Webb teleskobunda da kullanılmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Nasadan gelen açıklamada James Webb'in altın aynalarından birisi zarar görsede şu an için teleskobun görme kalitesini etkilemiyor fakat böyle bir çarpışmanın tekrar olmayacağının bir garantisi yok ve ne zaman olacağını da asla bilemiyoruz 1 buçuk milyon km öteye teknik servis gönderip onu tamir edemeyeceğimize göre James Webb teleskobu bütün arızalara karşı hazırlıklı olmalı.

Ancak bilinmesi gereken çok önemli bir konu var ki uzayın devasa büyüklüğü .

Voyager 1 ve 2, Casini ve birçok uzay aracının uzayda güvenle seyahat etmesi aslında uzayın devasa büyüklüğünün bir sonucu Voyager 1 güneş sistemini terk etmeden önce Mars ile Jupiter arasında bulunan asteroid kuşağından tek bir hasar bile almadan yoluna devam etmesi onlarla karşılaşma ihtimalinin ne kadar düşük olduğunu gösteriyor.

Okundu Olarak İşaretle
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/04/2024 13:28:54 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12258

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Psikoloji
Aslan
Kuyruksuz Maymun
Yas
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Kök Hücre
Önyargı
Tehdit
Lazer
Süt
Ufo
Dilbilim
Yapay Zeka
Ateş
Balıklar
Oyun
Sinir
Mikrobiyoloji
Sahtebilim
Elektrik
Koaservat
Şüphecilik
Pediatri
Periyodik Tablo
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close