Yurtdışından 3D Yazıcı Almak
3D Yazıcı Nedir?
Aslında 3D İngilizce 3-Dimension (3-Boyut) kelimesinin kısaltılmışıdır, Türkçe kullanacaksak 3B yazıcı demek daha uygun fakat böyle alışıldığı için, karışıklık yaratmamak adına 3D yazıcı demeye devam edeceğiz. Bu sebeple 3D yazıcılar, adından da anlaşıldığı gibi 3 boyutlu parçalar ürettiğiniz mekanik-elektronik sistemlerdir.En yaygın kullanılanlar, plastik olarak adlandırdığımız materyali hammadde olarak kullanır ve istediğiniz yapıyı üretmenizi sağlarlar. Fakat bu plastikler, sadece plastik diyerek geçebileceğiniz bir şey değildir, farklı çeşitleri bulunur. En çok PLA, ABS ve PETG kullanılmaktadır. Bu plastiklerin içerisine gıda boyası ya da çeşitli materyaller eklenerek, arzu edilen görüntü yakalanmaya çalışılır. Örneğin ahşap veya bronz görüntüsü verenleri de bulunmaktadır. Bu hammaddeye filament denir, çünkü kablo gibidir ve bir ruloya sarılı olarak satılır. Genelde 1.75 mm kalınlığında 1 kg'lık rulolar halinde satılır. An itibariyle bu filamentlerin ortalama fiyatı 80 lira dolaylarında, aşağısına ve yukarısına da bulmanız mümkün. Öyle kısa sürede bitirebileceğiniz bir şey olmadığını söyleyebiliriz.
Daha detaylı bilgi için:
https://rasyonalist.org/yazi/3d-yazici-printer-nedir-nasil-calisir/
3D Yazıcı ile Neler Üretebiliriz?
Çeşitli 3D yazıcılar var, artık yemek bile üretenleri çıkmaya başladı. Fakat bizim ilgilendiklerimiz plastik işleyenler. Dolayısıyla plastik ile neler yapabileceğimize odaklanmamız gerekiyor. Belirtmeden geçmemek gerekir ki esnek filamentler de mevcuttur, yani esnek materyaller de yapabilirsiniz.Dolayısıyla ne üretebileceğiniz tamamen sizin hayal gücünüz ile sınırlı. Hayatınızda gördüğünüz birçok şeyi yeniden üretebilir ya da sahip olmak istediğiniz fakat imkan bulamadığınız şeyleri yazdırıp kullanmaya başlayabilirsiniz. Tasarım tamamen size ait olabilir ya da başkasının tasarımlarını da kullanabilirsiniz. Aşağıda 3D yazıcılarla yapılmış ilginç örnekleri, neler yapılabileceğine dair fikir vermesi için paylaşıyoruz. Fakat bizim kişisel önerimiz Thingiverse ve GrabCad sitesine girip biraz dolaşmanız. Hatta merak ettiğiniz bir parça varsa bunu aratarak yapılanlara bakmanız. Burası tasarım yapanların paylaşım platformu, dilerseniz siz de tasarım yapıp buraya yükleyebilir ya da yapılmış bir tasarımı değiştirerek onu geliştirebilirsiniz. Yorumlar yaparak fikir alışverişinde bulunabilir, püf noktalarını tartışabilirsiniz.
Nasıl Bir 3D Yazıcı Almalıyım?
Bu sorunun cevabını iki ayrı başlığa ayırmayı tercih ediyoruz. Büyük bir çoğunluk 3D yazıcıların mekaniği ve elektroniği ile ilgilenmeyi sever (ben de onlardan biriyim). Yazıcının mekanizmasını inceler, kusurları giderir, çeşitli geliştirmeler yaparak daha iyi bir yazıcı üretmeye çalışır. Evet, 3D yazıcının en güzel özelliği, kendisiyle aldığınız çıktılarla yazıcıyı geliştirebiliyor olmanız! Bir nevi 3D yazıcı kullanarak 3D yazıcı yapıyorsunuz yani. Fakat bu tamamen mümkün değil, bazı parçaların metal olması gerekiyor ya da hassas elemanlar olması gerekiyor. Yani sadece 3D yazıcı kullanarak yeni bir 3D yazıcı üretmeniz imkansız. Kaldı ki işin önemli bir kısmı elektronikte bitiyor.Bu sebeple benim gibi meraklılar; mekanik, elektronik ve yazılım kısmına odaklı olduklarından daha çok yazıcının parçalarını alarak kendi yazıcılarını yapmaya ya da yazıcı kitlerinden almaya meyilli olmalıdır. Örneğin ben aldığım yazıcıyı geliştirmek için çoktan birçok parça sipariş ettim, hatta yazıcının bazı esnek ve sallanmaya sebebiyet veren parçalarını, yazıcıyla ürettiğim daha dayanıklı parçalarla değiştirdim. Bu işin sonunda, aldığınız yazıcı bambaşka bir şeye dönüşüyor!
Diğer seçenek ise daha çok yazıcıyı kullanmak isteyenler için. Ben yazıcı ile bir şeyler çıkartmak, gerisiyle alakadar olmamak istiyorum diyorsanız bu seçeneği seçmelisiniz. Bunun için yazıcı toplamak ya da kit şeklinde almak yerine neredeyse tamamen kurulu olarak gelen yazıcıları seçmenizde fayda var. Eğer mekanikten, elektronikten hiç anlamıyorsanız, kitler sizin için çok uğraştırıcı olabilir. En basitinden lehimleme gibi konularda tecrübeniz olması gerekiyor, çünkü kablolarda kopmalar çok sık yaşanabiliyor. Bu sebeple bunlarla uğraşmak istemiyorsanız, hazır sistemleri tercih etmenizde fayda var.
3D yazıcıları anlamak için:
https://rasyonalist.org/yazi/3d-yazici-parcalari-malzemeleri-elemanlari/
Yurtdışından 3D Yazıcı Almak
Önemli not: Bu yazı 2020 yılı itibariyle güncelliğini yitirmiş bilgiler içeriyor olabilir. Bu nedenle alım yapmadan önce resmi kaynaklardan teyit etmenizi öneriyoruz.Yurtdışından almayı tercih etme sebebi, ülkemizdeki fiyatlar ile aralarında uçurum olması. Biz bu yazıyı, kendi aldığım yazıcı olan Tevo Tarantula üzerinden anlatacağım. Karşılaştırmaları da böylelikle yapabiliriz. Bu yazıcı kit olarak gelen bir yazıcı ve tek bir vidası dahi monte edilmemiş halde geliyor. Benim gibi birisi için yazıcıyı tamamen çalışır hale getirmek 2 tam gün sürdü. Eğer deneyimli biriyseniz bu süreyi 5 saate kadar çekmeniz mümkün. Ben ilk defa, tüm detaylarını inceleye inceleye, anlaya anlaya kurduğum ve biraz da el becerim zayıf olduğu için bu kadar uzun sürdüğünü söyleyebilirim. Fakat daha uzun sürelere de çok sık rastlıyorum, eğer almaya niyetliyseniz bunları göz önünde bulundurmanızda fayda var. Bitse dahi, yazıcı ile sürekli ilgilenmeniz gerekecek ve bu sizin zamanınızı alacaktır. Kit alırken veya toplarken bunu göz önünde bulundurun.
Tevo Tarantula'yı Aliexpress üzerinden aldım. Resmi satıcısı 3000'den fazla bu ürünü Aliexpress üzerinden satmış. Çok daha fazla kullanıcısı olan bir ürün olması sebebiyle tercih ettim. Facebook grubunda 30.000'den fazla kişi bulunuyor. Yazıcıyla ilgili tüm detaylar, tüm geliştirmeler paylaşılmış, olası tüm sorunlara hemen cevap bulabiliyorsunuz. Bu kadar çok kullanılıyor olması büyük bir avantaj. Birçok kişi yazıcısıyla ilgili muhatap bulamadığı için sorunlarda boğulup duruyor. Açıkçası Tevo Tarantula'nın neden ülkemizde yaygın olmadığına pek anlam veremedim.
Fiyatı standart yazıcı için 198$ yani an itibariyle 680 lira ediyor. Herhangi bir kargo ücreti ödemiyorsunuz fakat ürün gümrüğe geldiğinde, fiyatı üzerinden %20 vergi uygulanıyor. Bu da ürünü yaklaşık 820 lira yapıyor. Aynı ürün ülkemizde, birebir aynısı 1400 liradan aşağıya satılmıyor. Yurtdışından almayı tercih etme sebebi tamamen bu durumdan kaynaklanıyor. Arada neredeyse iki kat fiyat farkı var.
820 liralık fiyat, bulabileceğiniz en düşük fiyat diyebilirim. Kesinlikle bu kadar ucuz olup daha iyi bir performans sunan başka bir ürün yok (bununla ilgili yabancı Youtube kanallarında birçok karşılaştırma videosu bulabilirsiniz, çoğunu tek tek inceledim). Üstelik yapacağınız birkaç yüz liralık eklemelerle binlerce liralık yazıcının verdiği kaliteyi yakalayabiliyorsunuz. Tek yapmanız gereken sistematiği anlayıp gerekli geliştirmeleri yapmak. Ben şu ana kadar sadece yazıcıyı kullanarak bazı plastik aksamlar bastırdım ve çıktının kalitesi inanılmaz arttı. Açıkçası aldığım için çok memnunum. Tek tek parçaları toplarken de aynı fiyata denk düşüyor. En azından burada bir muhatabınız, yazıcınızı kullanan büyük bir kitleniz var. Hem de ilk defa bu işe giriyorsanız yanlış bir şey alma ihtimaliniz yok. O yüzden ben kit yolunu tercih edenlere Tevo Tarantula'yı öneriyorum. Çok yakın akrabası Anet A8 de var, fakat Tevo Tarantula ondan bir tık daha iyi. Özellikle ses konusunda takıntılıysanız Tarantula'nın çok daha sessiz çalışması sebebiyle avantajı elde tuttuğunu söyleyebilirim.
Yurtdışından 3D Yazıcı Alırken Karşılaşabileceğiniz Olası Sorunlar
Beni en çok tedirgin eden durum gümrük olmuştu. Bu sebeple alıp almamakta kararsız kaldım. Sağ olsun gümrükte çalışan bir takipçimiz bana ulaşıp konu hakkında bildiklerini paylaştı. Nasıl bir yol izlememiz gerektiği anlattı, olası sorunları araştırıp benimle paylaştı. Ben de bunları sizlerle paylaşacağım.Kargo
Tevo Tarantula'nın bir kargo ücreti yok. Ürünü UPS ya da DHL ile gönderiyorlar, bana UPS yazmasına karşın DHL ile gönderdiler. Özel şirket ile geliyor olması hız açısından avantaj, fakat prosedürleri sıkıntılı olabiliyor. Örneğin ürünü orada bekletirseniz günlük 100 lira mertebelerine ulaşan depolama ücretleri ödemek zorunda kalabilirsiniz. Bunun yanında ordino ücreti gibi ücretlere de göz atmanızı öneririm. Fakat süreç sıkıntısız işlerse bir şey ödemenize gerek olmuyor. Ben ek bir ücret ödemedim.Vergi
Bazı kişiler, satıcıdan ürünün fiyatını faturaya daha az yazmalarını istiyorlar. Çin'de bu tür sahtekarlıklar çok yaygın olduğu için satıcı bunu gerçekten yapıyor. Ödeyeceğiniz vergi %20 gümrük vergisi ve ürünün fiyatı üzerinden uygulanıyor. Eğer 30 euronun altında ise ürün, hiçbir vergi ödemek zorunda değilsiniz. 100$'lık ürüne 20$ gümrük vergisi ödemelisiniz yani. Satıcı ürünün fiyatını 50$ gösterirse, 10$ ödeyeceğiniz için bazıları fiyatı düşürmelerini istiyor. Hatta 30 euronun altına çektirip vergiden tamamen kaçırmaya çalışıyorlar.Bunu yapmayın. Bunu yaptığınızda vergi kaçırmış oluyorsunuz. Ayrıca DHL gibi firmalar bunu çok rahat anlıyor. Ürün gümrüğe ulaştığı anda sizden bir form doldurmanızı, kimlik fotokopiniz gibi bazı evrakları mail ile göndermenizi istiyor birkaç gün içerisinde. Formda kargonun içeriğini doğru bir şekilde yazmanızı ve ürünün fiyatının gerçekten o fiyat olduğunu ispatlar bir belge göndermenizi istiyor. Örneğin kredi kartı ekstrenizden o fiyatın çekildiğini görmek istiyor. Bu sebeple dürüst davranmanızı ve yasalara uymanızı öneriyoruz.
Vergiyi size gönderilen hesap numarasına ödeyebileceğiniz gibi kapıda ödeme seçeneceğiniz de bulunuyor. Ben DHL ile kapıda kuryeye ödeme yaptım. Kargo şirketine göre durum değişiklik gösterebilir, ilgili kişiyle görüşmenizde fayda var. Zaten özel bir şirketse sizi arayıp ulaşıyorlar. Bu sebeple doğru bilgiler vermeniz çok önemli.
Ürünün Ticari Değerlendirilmesi
Beni en çok tedirgen eden sıkıntı, ürünün ticari bir ürün olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği olmuştu. Eğer ürün ticari amaçla, yani size kar sağlayacak bir amaçla getiriliyorsa süreç çok daha farklı. Bundan bir kazanç elde edeceğiniz için, işlerin rengi değişiyor. Fakat neyse ki değerlendirilmedi. Zaten gerçekten de ticari olarak size büyük bir kazanç sağlama olanağı olan bir ürün de değil, doğru olanın da bu olduğu kanaatindeyim. Zaten ülkede böyle bir teknoloji zor yaygınlaşırken, bir de böyle bir engel olursa, teknolojide iyice geride kalırız. Hem ürünü ticari amaçlı kullanıp iyi bir kar elde etmeniz de pek mümkün değil.Eğer ürünü bu şekilde değerlendirirlerse elinizde iki, aslında üç seçenek var. Birincisi ve en uygunu, kargo ücretini karşılayıp ürünü geri göndermek. Aliexpress üzerinden iade isteyip en azından sadece kargo parasını kaybetmiş olursunuz. İkincisi, tamam ürün ticari kabul ediyorum diyerek bu işle ilgilenecek hukuki bir danışman ayarlamak ki bunun ücretleri 1000 liralara çıkabiliyor. Çünkü bu süreçle sizin ilgilenmeniz pek mümkün değil. Üçüncüsü ise ürünü gümrüğe bırakmak ve ödediğiniz parayla eliniz boş bir şekilde kalmak. İşin en büyük riski buradaydı, fakat süreç normal bir şekilde işledi ve sadece %20 gümrük ödeyerek yazıcıma kavuştum.
Hazırlayan: Ögetay Kayalı
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 01:59:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12836
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.