Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Gök Biliminin Kısa Tarihi (Thales'ten Newton'a Kadar)

4 dakika
70
Gök Biliminin Kısa Tarihi (Thales'ten Newton'a Kadar) Pexels
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Doğrusu, beni bu kürede yaşayan hiçbir canlı olmadığına inandıran, aklı başında hiçbir varlığın burada yaşayamayacak olduğunu düşünmemdir."Demek öyle!" Dedi Mikromegas. "Belki de orada yaşayanlar aklı başında canlılar değildir."

Voltaire, Mikromegas: Felsefi Bir Tarih

Bu yazımın konusu, başlıktan da anlaşılacağı üzere, Thales’ten Newton’a kadar gök biliminin kısa bir tarihini anlatmaktır. Öncelikle bilmenizi isterim ki, bu bir makale olmadığından dolayı, çok fazla detaya girmeden aktaracağım. Ayrıca tüm bilim insanlarını da söylemem olanaksız duruyor...

Tüm Reklamları Kapat

Geçmişteki yazılarımda bilimin Antik Yunan’da ortaya çıktığını yazmıştım. Bahsettiğim Antik Yunan, memleketimizin batısında bulunan İzmir-Aydın dolaylarındadır. Burada bir adam, ilk kez tanrıların dediklerini de sorgulamak gerektiğini fark etmişti. Bu sonuca, işi gereği, Mısır’a yaptığı seyahatlerden sonra vardığı anlaşılıyor. Orada bir piramidin boyunu, kendi gölgesi boyuna eşit olduğu zaman, ölçtü ve geometriye yenilikler getirdi. Daha sonra depremlerin neden olduğunu açıklamaya girişti ve “Tarkullu Kuramı”nı geliştirdi. Buna göre Dünya bir disk şeklinde okyanusta duruyor ve bu okyanusun dalgaları Dünya’yı sallıyordu. Tüm bunları ortaya atan kişi: Thales idi.

Thales’in arkadaşı ve öğrencisi onun bu kuramına katılmadığını belirtti. Zira, Dünya taştan ve taş suda batar. Dolayısıyla bu cevabın sorunu çözmeyeceğini belirtti. Bu kişi: Anaximandros idi. Evrim fikrini ortaya atan, dünya haritası yapan ve Dünya’nın boşlukta asılı durduğunu ilk kez söyleyen Anaximandros...

Kendisinin ne düşündüğünü sorunca Thales, “Dünya boşlukta duruyor.” dedi. İşte böyle başlamış oldu bilimin öyküsü...

Anaximandros'un Dünya Tasvirine Göre Dünya (Bir Davul Şeklinde ve Boşlukta Asılı Duruyor)...
Anaximandros'un Dünya Tasvirine Göre Dünya (Bir Davul Şeklinde ve Boşlukta Asılı Duruyor)...

Ardından geçen süre sonucunda, Aristoteles isimli bir adam çıktı. Bu adam çeşitli gözlemler yapıyor, canlıları sınıflandırıyordu. Politika, Astronomi, fizik ve daha nice alanda yazıyordu. O, Ay tutulmalarını fark ettiğinden olacak, Dünya’nın yuvarlak olduğunu söyledi ve Dünya’nın, o dönemde bilinen yalnızca beş gezegenin (Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter, ve Satürn) merkezinde hareketsiz bir şekilde döndüğünü iddia etti. Dünya’nın yuvarlak olduğu hakkında başka savlarda vardı o dönemde. Örneğin, bunlardan birisi: Bir gemi ufuktan çıktıkça bize gittikçe daha belirgin gözükmeye başladığı gerçeğiydi...

Tüm Reklamları Kapat

Aristoteles'in Modeli
Aristoteles'in Modeli

Ardından MS 2. Yüzyılda bir başka Yunanlı, Ptolemaios, Yukarıda anlattığım Dünya merkezli evren düşüncesini bir modele çevirdi. Bu model, Dünya’yı merkeze aldığı için, kendilerini çok büyük gören, Hristiyan Kilisesi tarafından da benimsenecekti.

Ptolemaios'un Modeli
Ptolemaios'un Modeli
Stephan Hawking, Zamanın Kısa Tarihi

Daha sonra Antik Yunan’da gök bilimi hakkında pek bir ilerleme olmadı. Ancak 8. Yüzyılda Yunanca eserleri çevirmeye başlayan İslam alimleri meşaleyi almış bulundular.

Bugün pek çok bilimin kurulmasında ve ilerlemesinde çok büyük katkıları olmuştur bu insanların. Örneğin Ömer Hayyam, gök biliminin en önde gelen kişilerindendir. Veyahut Biruni. Newton’dan 700 sene evvel yer çekiminin varlığını fark etmiş ve Dünya’nın döndüğünü iddia etmişti. Ayrıca Ay tutulmalarını ve Ay’ın evrelerini gösteren bir çizim de yapmıştır. İlginçtir, Litvanya’da bulunduğum kısa süre içerisinde gitmiş olduğumuz bir okulun kütüphanesinde coğrafya bölümünü karıştırırken karşıma çıkmıştı bahsettiğim bu harita.

Bahsedilen Kitaptan...
Bahsedilen Kitaptan...

İşte bu haritanın Batı’ya ulaşması için 12. yüzyıla kadar vakit geçmesi gerekti. Bu süreden önce Batı’da pek alim yetiştiği söylenemez. Çünkü her daim vahiy, akıldan üstün tutulmuştu. Daha sonraysa onlar aydınlanma yaşarken, İslam dünyası büyük bir çöküş yaşamaya başlar.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Batı’da, Polonyalı bir papaz olan Kopernik, 1514 yılında yeni bir model oluşturur. Ancak kilisenin baskısından korktuğundan olacak, bu modeli isimsiz yayımlamayı tercih eder. Modele göre merkezde olan Dünya değil, Güneş’tir. Dünya, Güneş’in etrafında dairesel bir yörünge izleyerek döner. Tahmin edilebileceği gibi bu kiliseyi epey bir kızdırır. Ancak Kopernik’in anlaşılması için bir yüzyıla yakın bir zaman geçmesi gerekti.

Ayrıca yine bu dönemde yaşamış olan Giordano Bruno adında bir adam, Dünya’dan başka gezegenlerin de bulunduğunu söylediği için Roma Katolik Kilisesi'nin Engizisyon mahkemesi tarafından yargılanıp sapkın ilan edilecek ve Roma'da konuşamaması için yüzüne demir maske geçirilerek diri diri yakılarak idam edilecekti.

Ne gördüğüm hakikati gizlemekten hoşlanırım, ne de bunu açıkça ifade etmekten korkarım. Aydınlık ve karanlık arasındaki, bilim ve cehalet arasındaki savaşa her yerde katıldım. Bundan dolayı her yerde zorlukla karşılaştım ve cehaletin babaları olan resmi akademisyenlerin yanı sıra kalın kafalı çoğunluğun öfkesinde hedef olarak yaşadım.

Giordano Bruno

Ardından 1609’da Galileo Gelilei adlı bir adam çıkar ve teleskopla gökyüzünü incelemeye başlar. Jüpiter’in etrafında birkaç tane dönen gezegen görünce fark eder ki her şey Dünya’nın etrafında dönmüyor.

Yine bir başka adam, Kepler, gezegenlerin dairesel değil; elips şeklinde döndüğünü söyleyerek Kopernik’in kuramını geliştirir.

Tüm Reklamları Kapat

Ardından 1687’de Isaac Newton adında bir adam, yayımladığı philisophiae naturalis principia methematica adlı eserinde, hareketsiz cisimlerin bir kuvvet etkilemedikçe hareketsizliğini koruyacağını belirten yasayı açıklar ve kuvvetin etkisinin cisimleri nasıl harekete geçirdiğini ya da cismin hareketini nasıl değiştirdiğini anlatır. Gezegenlerin de Güneş’in etrafında dönmesini kütle çekimi ile açıklar ve buna “Gravity” adını verir...

Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/04/2025 12:50:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16835

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close