Kıskançlığın Flört Şiddetindeki Rolü
Merhaba, bugün birçok ilişkide sıklıkla yaşanılan ve ilişkiye ciddi zarar veren hatta bitmesine sebep olabilecek partnerler arasındaki kıskançlık konusuna değineceğiz. 2021 yılında arkadaşlarımızla birlikte Flört Şiddeti hakkında nitel bir araştırma gerçekleştirdik. Flört şiddeti duygusal, sözel, psikolojik, fiziksel ve cinsel olmak üzere birçok şekilde ilişki içerisinde ortaya çıkabilmektedir. Bu sayılan ilişki içerisindeki çıkan şiddet türlerinin ilişki içinde ortaya çıkmasındaki en çok etkileyen faktörler olarak ilişki içindeki kıskançlık ve kısıtlamalar olduğunu bulduk. Kıskançlık ve kısıtlama aslında birer sonuç davranışıdır. Davranışın oluşumunu incelemek bu noktada önemlidir. İnsanın en temelde çocukluğundan getirdiği inançları bulunmaktadır. İnançlarımız, algılamalarımız ve yorumlamalarımız temelde bizim düşüncelerimizi oluşturur. Düşüncelerimize uygun şekilde de duygu ortaya çıkmaktadır. Düşünce ve duygularımızda birlikte davranışı ortaya çıkartmaktadır. Kısa bir örnek olarak bir çiftin tartışmasını ele alalım.
İnanç: İnsanlar güvenilmezdir
Temel Düşünce: "Daha önce aldatıldım, ona güvenmemeliyim"
Temel Duygu: Kaygı
Davranış: "Sosyal medya şifrelerinin bende olmasını istiyorum"
Yani davranışlarımız aslında olayları yorumlama ve yoruma göre hissetmekten sonra ortaya çıkmaktadır. Kıskançlık ortaya çıkan sonuçlardan bir tanesidir. Sebepleri çoğunlukla durumdan farklı gelişmektedir fakat birey bunun farkına varamıyor olabilir. Düşünceler kağıda döküldüğünde yazı, sese döküldüğünde konuşma zihnimizde kaldığı sürece de hipotezlerdir. Hipotezler sınanmaya ihtiyaç duymaktadır. Sınandığında hangisinin gerçek hangisinin gerçek dışı olduğu anlaşılmaktadır. Benzer şekilde insanlar düşüncelerini sınamazlar onun yerine olduğu gibi doğru kabul ederler. Bu kabul gerçekçi olmayan düşünceleri de doğru kabul etmektedirler. Kıskançlığın ortaya çıkışında gerçekçi olmayan düşünce frekansı oldukça fazladır. Kişilerin düşüncelerini sınamaları gerekmektedir. Ayrıca "böyle hissediyorum" ifadeleri de oldukça yanlıştır. Hissiyatlar duygudan kaynaklanır duygu oluşumunun en temel bileşeni de düşüncelerdir. Kişinin ailesi, sosyo-kültürel yapısı, din ve kişilik özellikleri gibi birçok faktör bu düşüncenin “Doğru düşünüyorum”, “Kıskanmak normaldir”, “Kısıtlamak normaldir”, “Kıskanıyorsam kısıtlayayım ki kıskanacağım durumlar ortaya çıkmasın” ve bunun gibi birçok türde düşünmeye itebilir. Ayrıca özgüven eksikliği en sık kıskançlığı ortaya çıkartan faktör olduğu söylenilebilir. Güvensizlik, geçmiş deneyimler ve iletişim eksikliği de oldukça etkilidir. Yoğun kıskançlık davranışı ilişkiye zarar verebilir, kişileri yıpratabilir, ilişkinin kalıcı zedelenmesine hatta bitmesine bile sebep olabilir. Tabii ki her kıskançlık flört şiddetiyle sonuçlanmak zorunda değildir. İlişki dinamikler ve kişilerin özelliklerine göre değişebilse de birçok ilişkide flört şiddetini ortaya çıkartabilmektedir. Kıskançlık anında “Ben şu an ne düşünüyorum”, “Neden böyle bir şey dedim, yaptım vb.” diye kişi düşünebilir ve eğer gerçek dışı “Ya başkasını beğenirse”, “Ya başka biriyle konuşursa”, “Aldatacak ona güvenmemeliyim”, “Ya ona zarar gelirse”, vb birçok düşünceyse bunun farkına varıp kıskançlığın aslında bir davranış olduğunu ve arkasında yatan düşüncelerin farkındalığının kazanılması kıskançlığı sönümlenmesinde yardımcı olacaktır. Sağlıklı bir ilişkide olmazsa olmaz özellik güvendir. Güven olan bir ilişkide de yoğun kıskançlık anında kişinin aklına gelen birçok düşünce gerçekçi değildir. Son olarak da kıskançlığı illaki davranışlarımız ve tepkilerimizle göstermek yerine sağlıklı bir iletişimle konuşulması ve düşüncelerinin paylaşılması çatışma ortamının ortaya çıkmasını engellemektedir. Kıskançlığın arkasında birçok faktör vardır ve bunların farkındalığının kazanılması ilişkide kıskançlık/kısıtlamayı dolayısıyla flört şiddeti ve çatışmanın ortaya çıkmasını engelleyecektir.
- 3
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 08:42:48 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15780
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.