Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kıskançlığın Flört Şiddetindeki Rolü

3 dakika
266
Kıskançlığın Flört Şiddetindeki Rolü
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Merhaba, bugün birçok ilişkide sıklıkla yaşanılan ve ilişkiye ciddi zarar veren hatta bitmesine sebep olabilecek partnerler arasındaki kıskançlık konusuna değineceğiz. 2021 yılında arkadaşlarımızla birlikte Flört Şiddeti hakkında nitel bir araştırma gerçekleştirdik. Flört şiddeti duygusal, sözel, psikolojik, fiziksel ve cinsel olmak üzere birçok şekilde ilişki içerisinde ortaya çıkabilmektedir. Bu sayılan ilişki içerisindeki çıkan şiddet türlerinin ilişki içinde ortaya çıkmasındaki en çok etkileyen faktörler olarak ilişki içindeki kıskançlık ve kısıtlamalar olduğunu bulduk. Kıskançlık ve kısıtlama aslında birer sonuç davranışıdır. Davranışın oluşumunu incelemek bu noktada önemlidir. İnsanın en temelde çocukluğundan getirdiği inançları bulunmaktadır. İnançlarımız, algılamalarımız ve yorumlamalarımız temelde bizim düşüncelerimizi oluşturur. Düşüncelerimize uygun şekilde de duygu ortaya çıkmaktadır. Düşünce ve duygularımızda birlikte davranışı ortaya çıkartmaktadır. Kısa bir örnek olarak bir çiftin tartışmasını ele alalım.

İnanç: İnsanlar güvenilmezdir

Temel Düşünce: "Daha önce aldatıldım, ona güvenmemeliyim"

Tüm Reklamları Kapat

Temel Duygu: Kaygı

Davranış: "Sosyal medya şifrelerinin bende olmasını istiyorum"

Yani davranışlarımız aslında olayları yorumlama ve yoruma göre hissetmekten sonra ortaya çıkmaktadır. Kıskançlık ortaya çıkan sonuçlardan bir tanesidir. Sebepleri çoğunlukla durumdan farklı gelişmektedir fakat birey bunun farkına varamıyor olabilir. Düşünceler kağıda döküldüğünde yazı, sese döküldüğünde konuşma zihnimizde kaldığı sürece de hipotezlerdir. Hipotezler sınanmaya ihtiyaç duymaktadır. Sınandığında hangisinin gerçek hangisinin gerçek dışı olduğu anlaşılmaktadır. Benzer şekilde insanlar düşüncelerini sınamazlar onun yerine olduğu gibi doğru kabul ederler. Bu kabul gerçekçi olmayan düşünceleri de doğru kabul etmektedirler. Kıskançlığın ortaya çıkışında gerçekçi olmayan düşünce frekansı oldukça fazladır. Kişilerin düşüncelerini sınamaları gerekmektedir. Ayrıca "böyle hissediyorum" ifadeleri de oldukça yanlıştır. Hissiyatlar duygudan kaynaklanır duygu oluşumunun en temel bileşeni de düşüncelerdir. Kişinin ailesi, sosyo-kültürel yapısı, din ve kişilik özellikleri gibi birçok faktör bu düşüncenin “Doğru düşünüyorum”, “Kıskanmak normaldir”, “Kısıtlamak normaldir”, “Kıskanıyorsam kısıtlayayım ki kıskanacağım durumlar ortaya çıkmasın” ve bunun gibi birçok türde düşünmeye itebilir. Ayrıca özgüven eksikliği en sık kıskançlığı ortaya çıkartan faktör olduğu söylenilebilir. Güvensizlik, geçmiş deneyimler ve iletişim eksikliği de oldukça etkilidir. Yoğun kıskançlık davranışı ilişkiye zarar verebilir, kişileri yıpratabilir, ilişkinin kalıcı zedelenmesine hatta bitmesine bile sebep olabilir. Tabii ki her kıskançlık flört şiddetiyle sonuçlanmak zorunda değildir. İlişki dinamikler ve kişilerin özelliklerine göre değişebilse de birçok ilişkide flört şiddetini ortaya çıkartabilmektedir. Kıskançlık anında “Ben şu an ne düşünüyorum”, “Neden böyle bir şey dedim, yaptım vb.” diye kişi düşünebilir ve eğer gerçek dışı “Ya başkasını beğenirse”, “Ya başka biriyle konuşursa”, “Aldatacak ona güvenmemeliyim”, “Ya ona zarar gelirse”, vb birçok düşünceyse bunun farkına varıp kıskançlığın aslında bir davranış olduğunu ve arkasında yatan düşüncelerin farkındalığının kazanılması kıskançlığı sönümlenmesinde yardımcı olacaktır. Sağlıklı bir ilişkide olmazsa olmaz özellik güvendir. Güven olan bir ilişkide de yoğun kıskançlık anında kişinin aklına gelen birçok düşünce gerçekçi değildir. Son olarak da kıskançlığı illaki davranışlarımız ve tepkilerimizle göstermek yerine sağlıklı bir iletişimle konuşulması ve düşüncelerinin paylaşılması çatışma ortamının ortaya çıkmasını engellemektedir. Kıskançlığın arkasında birçok faktör vardır ve bunların farkındalığının kazanılması ilişkide kıskançlık/kısıtlamayı dolayısıyla flört şiddeti ve çatışmanın ortaya çıkmasını engelleyecektir.

Kıskançlığı Ortaya Çıkartan Düşünceler
Kıskançlığı Ortaya Çıkartan Düşünceler
Kısıtlamayı Ortaya Çıkartan Düşünceler
Kısıtlamayı Ortaya Çıkartan Düşünceler
Okundu Olarak İşaretle
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • İnanılmaz 2
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 04:00:12 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15780

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrimsel Psikoloji
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Su Ayısı
Hasta
Modern
Risk
Bilim Felsefesi
Dışkı
Kütleçekimi
Ecza
Bağırsak
Epistemoloji
Çocuklar İçin Bilim
Tüy
Kalori
Kitlesel Yok Oluş
Obezite
Nöron Hücresi
Bilinç
Albert Einstein
Odontoloji
Etimoloji
Jeoloji
Gezegen
Doktor
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close