Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kendimizi İfade Ederken Ne Kadar Özgürüz?

Dilimiz Bizi Ne Kadar Kısıtlıyor?

2 dakika
175
Kendimizi İfade Ederken Ne Kadar Özgürüz?
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Zaman zaman diğer insanlarla iletişim kurarken düşüncelerimizi net bir şekilde ifade eden kelimeler ya da cümleler bulmakta zorluk yaşayabiliriz. Hatta bazen kendimizi daha iyi ifade edebilmek için ana dilimiz dışında kullandığımız diğer dillerden alıntılar yaparız. Merak etmeyin bunun sebebi kötü dil becerilerinizden kaynaklanan bir durum değil, aksine bu dil ile iletişimde neredeyse kaçınılmaz bir olaydır. Şimdi gelin dilin tarihsel evrimine, neden ve ne zaman ortaya çıktığına ve az önce bahsettiğimiz sorunu nasıl çözebileceğimize bakalım.

Dil İlk Ne Zaman Ve Neden Ortaya Çıkmıştır?

Bilim insanları dil ile olan iletişimin ilk ne zaman ortaya çıktığı hakkında kesin bir kanıt bulamasalar da elde olan verilere baktığımız zaman bu durumun yaklaşık 50.000 ile 150.000 yıl önce, tam da insanın yani modern Homo sapiens türünün evrildiği zamanlara denk geldiğini söyleyebiliriz.[1] Peki neden ortaya çıkmıştır böyle bir iletişim türü? Charles Darwin'in The Descent of Man, and Selection in Relation to Sex kitabında ifade ettiğine göre ilk dil ile iletişim insanların doğadan gelen ses yansımalarını, hayvanların çıkarttığı sesleri ve kendi içgüdüsel çığlıklarının dışa vurumu ile ortaya çıkmıştır.[2] Buradan yola çıkarak diyebiliriz ki insanlar iletişim kurmak amacıyla taklitler ya da kendi içgüdüsel çığlıklarını kullanmışlardır. Fakat bu ilkel iletişim türü nasıl şu an bildiğimiz ve kullandığımız iletişim diline evrildi? Bu konu hakkında birçok araştırma hala günümüzde psikologlar, linguistler ve biyologlar tarafından devam ediyor. Bazı bilim insanları; insanın belli nesnelere, canlılara ve durumlara isim vermesinin beyinde gerçekleşen bir mutasyondan kaynaklı olduğunu söylerken bunu net bir şekilde kanıtlamak bir hayli zor olmaktadır. Her ne kadar ilkel insanların fosillerini inceleyip beyinlerinin büyüklüğünden yapılarına kadar birçok şeyi öğrenebilsek de beyinlerinin içinde hangi düşünceler ya da mutasyonların gerçekleştiğini bilmek şu anın teknolojisiyle mümkün değildir.[3] Yani dilin ilkel mimikler ve jestler ile başlayan yolculuğunun şu anki haline nasıl geldiği hala büyük bir soru işareti olmaya devam etmektedir.

I cannot doubt that language owes its origin to the imitation and modification, aided by signs and gestures, of various natural sounds, the voices of other animals, and man's own instinctive cries.[2]
-Charles Darwin

Dil Bizi Ne Kadar Kısıtlar?

Dil ile iletişime geçmeden önce oluşan düşünme süreci bizi asıl kısıtlayan süreçtir. Bunun sebebi kendimizi ifade etmeden önce ifade etmek istediklerimizi karşılayan kelime bilgimizin çoğu zaman yetersiz olmasıdır. Bu durum kişilerin kısır bir çerçeve içerisinde olaylara bakmasına neden olabilmektedir. Örneğin ana dili dışında ikinci bir dil öğrenmiş kişi, kendi dilinde olmayan ve o dile özgü yeni bir kavramı öğrendiğinde o kavramla ilgili bir konu hakkında sadece ana dilini konuşabilen bir kişiye göre kendisini daha iyi ifade edebilmektedir. Buna ek olarak araştırmalar, bilingual insanların ikinci dillerinin getirdiği yeni bir perspektif sayesinde kendilerini sadece ana dillerini konuşabilen insanlardan daha rahat ifade edebildiklerini gösteriyor.[4] Bütün bunlardan yola çıkarak söyleyebiliriz ki kişinin kendisini özgürce ifade edebilmesinin en verimli yolu düşünce sürecinde kendine yeni perspektifler kazandırmak adına yeni diller öğrenmesidir.

Tüm Reklamları Kapat

Okundu Olarak İşaretle
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ C.Perreaut. Dating The Origin Of Language Using Phonemic Diversity. (4 Temmuz 2012). Alındığı Tarih: 16 Eylül 2022. Alındığı Yer: Plos One | Arşiv Bağlantısı
  • ^ a b C.Darwin. (1871). The Descent Of Man, And Selection In Relation To Sex. sf: 56.
  • ^ Linguistic Society Of America. Faq: How Did Language Begin?. Alındığı Tarih: 16 Eylül 2022. Alındığı Yer: Linguistic Society of America | Arşiv Bağlantısı
  • ^ P.Mondal. The Limits Of Language-Thought Influences Can Be Set By The Constraints Of Embodiment. (6 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 17 Eylül 2022. Alındığı Yer: Frontiers | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 04:53:16 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12460

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrimsel Psikoloji
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Su Ayısı
Hasta
Modern
Risk
Bilim Felsefesi
Dışkı
Kütleçekimi
Ecza
Bağırsak
Epistemoloji
Çocuklar İçin Bilim
Tüy
Kalori
Kitlesel Yok Oluş
Obezite
Nöron Hücresi
Bilinç
Albert Einstein
Odontoloji
Etimoloji
Jeoloji
Gezegen
Doktor
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close