Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Evren Cevapsa, Soru Nedir?

2 dakika
20
Evren Cevapsa, Soru Nedir?
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

MÖ 430'da bir Yunan filozofun pişmekte olan ekmeğin kokusunu alıp görünmez bir parçacığın tüm maddenin yapı taşı olabileceğini hayal etmesiyle başladı. Buna “Atom” adını verdi ve bu parçacığın peşinde koşmak bilimin en uzun süredir devam eden deneyi haline geldi.

Leon Lederman, kadim bir sorunun cevabını bulmak için 2.500 yıllık arayışın hikayesini ele aldı. Dünya neyden yapılmıştır? Lederman bu arayışa 1950'lerde katıldı ve atom altı mimari anlayışımıza yaptığı birçok katkı onu dünyanın en önde gelen deneysel fizikçilerinden biri yaptı. Büyük bir zekâ ve bilgelikle, bizi evrenin son sırlarını çözmeye kışkırtıcı bir şekilde yaklaştıran uzun Eureka anları dizisini anlatıyor. Galileo, Newton, Faraday, Rutherford ve Einstein, Lederman'ın hikayesindeki kahramanlardan sadece birkaçıdır.

Lederman, hızlandırıcıların nasıl çalıştığını açıklıyor ve nihai atomu bulabilen devasa bir yeni makineye duyulan ihtiyacı tutkuyla savunuyor ve bu parçacığın “Tanrı Parçacığı” kozmik senfoniyi düzenlediğine inanıyor ve fizik yasalarını çok basit bir denkleme indirgeyeceğini umarak keşfini hayal ediyordu.

Tüm Reklamları Kapat

Higgs alanı, parçacıklar arasındaki temel kuvvetlerin altında yatan elektromanyetik alan gibi diğer temel alanlardan farklıdır. Birincisi, skaler bir alandır yani büyüklüğü vardır ancak yönü yoktur. Bu, taşıyıcısı olan Higgs bozonunun, spini olan kuvvet alanlarının taşıyıcılarından farklı olarak, 0'lık içsel açısal momentumu veya spini olduğu anlamına gelir. İkincisi, Higgs alanı, enerjisinin alan sıfır olduğunda, sıfırdan farklı olduğundan daha yüksek olması gibi alışılmadık bir özelliğe sahiptir.

Bu nedenle temel parçacıklar kütlelerini yalnızca evren soğuduğunda ve büyük patlamanın (evrenin ortaya çıktığı varsayımsal patlama) ardından daha az enerjik hale geldiğinde sıfır olmayan bir Higgs alanıyla etkileşimler yoluyla kazandılar. Temel alt atom parçacıklarını karakterize eden kütle çeşitliliği, farklı parçacıkların Higgs alanıyla farklı etkileşim güçlerine sahip olmasından kaynaklanır.

Higgs mekanizmasının önemli bir rolü vardır. Zayıf kuvvet ve elektromanyetik kuvvet yoluyla etkileşimleri birleştiren elektro zayıf teori, zayıf kuvvetin taşıyıcıları olan W parçacıkları (W parçacığı , zayıf kuvveti ilettiği düşünülen iki büyük elektrik yüklü atom altı parçacıktan biridir) ve Z parçacıklarının (Z parçacığı , bilinen tüm atom altı parçacıklar üzerinde etki eden zayıf kuvvetin kütleli elektriksel olarak nötr taşıyıcı parçacığıdır) neden ağır olduğunu, elektromanyetik kuvvetin taşıyıcısı olan fotonun ise neden sıfır kütleye sahip olduğunu açıklar.

Higgs bozonu için deneysel kanıt, Higgs alanının varlığına dair doğrudan bir göstergedir. Birden fazla Higgs bozonu türü olması da mümkündür. Deneyler, özellikle en yüksek enerjili parçacık hızlandırıcı çarpıştırıcılarında büyük Higgs bozonunu aradı.

Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 07/01/2025 07:02:56 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19409

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Karar Verme
Gaz
Kamuflaj
Kanıt
Koruma
Karanlık Enerji
Moleküler Biyoloji
Deizm
Pandemik
Öğrenme
Yayılım
Yakınsak Evrim
Freud
Abiyogenez
Sıcaklık
Nöron Hücresi
Fare
Sürüngen
Hafıza
Tekillik
Avrupa
Makina Mühendisliği
Anksiyete
Biyoloji
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close