Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Enes Budak
Enes Budak
46K UP
Üye 1 hafta önce 6 Cevap
5

Sizce, evimsel açıdan insanlar, dinazorlar kadar başarılı mı, başarılı olabliir mi?

Dinazorlar Dünya'yı 150 milyon yıl domine etti, ve göktaşı çarpmasa domine etmeye devam edeceklerdi. Homo Saphiens ise 300.000 yıldır Dünya'da, ve şuan dünyayı domine ediyoruz, peki sizce insanlık dinazorlar gibi 150 milyon yıl hayatta kalabilecek mi? Bence aklımız kendi kendimizi yok edecek, gerek savaşlarla, gerek atom bombalarıyla...
846 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
6 Cevap
İlhan Taşlı
EA Akademi Okuru 1 hafta önce

Dinozorlar yaklaşık 243 milyon yıl önce ortaya çıkıp, 66 milyon yıl önce, yüksek ihtimalle asteroit çarpması sonucu yok oldular. Yani yaklaşık 177 milyon yıl boyunca Dünya üzerinde boy göstermişler. Bizim türümüz ile kıyas yapmaya kalkarsak elma ile armut kıyaslamasını bırakın, elma ile karınca kıyaslaması gibi bir durum olur.

Taksonomik olarak bakıldığında dinozorlar sürüngenler sınıfının, arkozorlar olarak bilinen bir alt sınıfının üyesidir, bizler ise Homo cinsinin bir alt türüyüz. Taksonomik seviyeleri kabaca sıralarsak: Alem (tüm canlılar), Şube (Ör; eklem bacaklılar, kordalılar), Sınıf (Ör; böcekler, memeliler), Takım (Ör; sinekler, primatlar), Familya (Ör; büyük maymunlar, baklagiller), Cins (Ör; homo), Tür (Ör; homo saphiens). Demek istediğim siz bir sınıf ile en alt kategoride yer alan tek bir tür kıyaslaması yapıyorsunuz. Doğru karşılaştırma her iki sınıfı ile olabilir, yani memeliler ile dinozorlar gibi.

Memelilerin yaklaşık 216 milyon yıl öncesine tarihlenen en ilkel fosil kayıtlarına rastlıyoruz. Günümüzde halen 6500 kadar memeli türü başarılı bir şekilde yaşamlarını sürdürmektedir. Sınıf karşılaştırmasına göre memeliler dinozorlardan daha başarılı görünüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Sorunuzun açıklama kısmına cevap olarak: Geçmiş fosil ve evrim tarihini, istatistiki veri kabul edersek; 150 milyon yıl sonra %99,99999 kesinlikte türümüzün olmayacağını söyleyebiliriz. Ama bu yok olacağımız anlamına gelmesin, muhtemelen gelecekteki tür veya türlerin atası veya ortak atası olacağız.

106 görüntülenme
15
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 6 gün önce

İyimserlik İyidir!

Türümüz bütün birikimli bilgisine teğet birikimli cehaletine rağmen evrenin ve doğanın yasalarına uygun olarak ileri akışta.

Belki biraz daha çaba belki biraz daha özen daha hızlı ve güvenli yol almamızı sağlayacak mutlaka. Güvencemiz ne mi? Geride bıraktığımız zorlu yol.

Tüm Reklamları Kapat

Her karamsarlığa düştüğümüzde ve önümüzdeki zorlu yol gözümüzde her büyüdüğünde belki de arkaya, arkada bıraktığımız yola ve o yolun düzlemse hattına bakmalıyız.

Göreceğiz ki; tüm o yoldan çıktığımızı sandığımız yalpalamalara rağmen hala, bütünsel olarak geniş ölçekli düz bir yol üzerindeyiz. İyimser olmak lazım. İnsanlık daha karpuzu kesmedi. Sevgiyle…

7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Enes Soylu
Enes Soylu
18K UP
Öğrenciyim. 1 gün önce

İnsanlar değil de çoğu kişinin de belirttiği gibi memeliler demek daha doğru olacak. Ancak insan olarak ele alırsak insanların en büyük avantajı bilinçli düşünme. Bu avantaj bilinçsiz, sadece "beslen- barın- uyu- neslini devam ettir" gibi temel ihtiyaçlar dışında: sanat, bilim, kültür gibi alanlara yönelmemizi sağladı. Bunun dışında üç yüz bin yıldır var olduğumuzu var sayarsak bu dinazorlarla rekabet etmemiz için yeterli değil. Son otuz bin yılda ki değişimimiz daha önemli, asıl buradan sonra türümüzün yapacağı işlere tanıklık edeceğiz. Yani insan yeni bir tür ama on yıl sonrasını bile tahmin edemiyorken gelecek binlerce yıl sonra değişen hızlı şartlara bağlı olarak geçireceğimiz evrim olağanüstü olacak ve "dinazorlar- memeliler" değil de " insanlar- diğer canlılar" seviyesine geleceğiz( açlık, susuzluk, nükleer savaş durumlarında birbirimizi yok etmezsek).

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mücahit Karakaya
Bilime merak salmış bir ruh. 2 gün önce

Bence kesinlikle insanlar daha başarılıdır.

Öncelikle Dinozorlar derken bir çok türden bahsediyoruz. Onları direkt kendimizle kıyaslamak yerine memelilerle kıyaslamak daha mantıklı olur. Zira insan dediğimiz varlık homo sapiens adlı spesifik bir türdür. Dinazorlar ise oldukça geniş bir tür ailesidir.

Ama illa insanlarla kıyaslanacaksa evrimsel olarak kesinlikle daha başarılıyız. (Zira onlar öldü, biz hayattayız) Spesifik bir tür olarak homo sapiens bir kaç yüzbin yıldır var olsa da bundan çok daha önce yaşamış primatların devamıyız aslında, bu da dinazorlar döneminde yaşayan atalarımızın her ne kadar homo sapiens olmasa da, türümüzü oluşturacak genetik materyalleri günümüze kadar taşıdığını gösterir. Bu canlıların değişen iç ve dış koşullara adapte olmasını sağlayıp, sahip oldukları bu materyalleri hayatta kalarak bugüne kadar biriktirerek getiren şey, onların evrimsel başarısıydı.

Tüm Reklamları Kapat

Fakat atalarımızla aynı zamanda yaşayan o heybetli dinazorlar ise bu başarıyı sergileyemedi ve elendiler. Kuşlar hariç dinazorların hepsi yok oldu.

Tür olarak ne kadar hayatta kalacağımıza gelecek olursak bence çok fazla değil. Genetik ve tıbbi uygulamaların gelişmişliği sayesinde bence en fazla bin yıl sonra bizi homo sapiens yapan özellikler artık bu genetik ve tıbbi müdahelelerin getirdiği yeni özellikler yanında baskın kalamayacak ve yavaş yavaş kendi kendimizi bambaşka bir türe çevireceğiz. Bu yüzden homo sapiensin dünya sahnesinde pek fazla kalacağını sanmasam da (genel olarak) , biz insanlık olarak çok uzun zamanlar hayatta kalmaya devam edeceğiz bence.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Dede Korkut
Dede Korkut
24K UP
Forklift operatörü 2 gün önce

Şu an bunu söylemek için gerçekten çok erken. Erken deyince de haftaya pazar daha uygun gibi bir anlam çıkıyor fakat öyle değil tabi. Timsahlar 200 milyon yıl yaşında, köpekbalıkları 400 milyon yılı buluyor. İnsan tüm bu canlılığın arasında daha küçük bir çocuk bile sayılmaz, yaşam süresi üzerinden değerlendirirsek. 20 yıl sonrası için küresel iklim değişikliğinin ağır etkilerini yaşayacağımızın bilim insanlarınca defalarca belirtildiğini düşünürsek, başarılı ve uyumlu bir tür olmadığımızı maalesef kabul etmemiz lazım. Dinozorlar, yaygın iddiaya göre bir asteroit ve onun etkilerine maruz kalana kadar bir şekilde idare etmiş 200 milyon yıl. Bizim türün elitleriyse sanayi devriminden bu yana henüz 250 yıl geçmişken Dünya yı bitirirsek hangi gezegene yerleşebiliriz üzerinden hayatta kalma planları yapıyorlar. Bunca örnekten sonra başarılı mı değil mi taktirine bırakıyorum.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close