Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Tyrannosauridlerin Kolları Neden Kısadır?

Tyrannosaurlarda En Çok Ne Dikkatinizi Çekti?

Tyrannosauridlerin Kolları Neden Kısadır? Deviantart
Avlarını yiyen Tyrannosaurus Rexler
4 dakika
327
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Tyrannosaurlardan hatta dinozorlardan bahsedilince birçoğumuzun aklına gelen ilk canlı herhalde T.Rextir. Dinozor kelimesi ile özleşmiş ve popüler kültürde efsaneleşmiş bu canlıyı hiç yakından incelediniz mi? Öncelikle bu canlıyı biraz tanıyalım. 13 metrelik boyu ve 8 tona varan ağırlığıyla karaya ayak basmış en büyük theropod dinozordu. T.Rexlerin devasa boyutta çeneleri vardı ve bu devasa çene 6 tona yakın bir ısırma kuvvetine sahipti. Tüm bunların yanında keskin bir koku alma duyusu ile sahip oldukları binoküler görüş, onları tam anlamıyla bir ölüm makinasına dönüştürmekteydi. Son yapılan araştırmalarda ise bu canlıların ağır oldukları hatta koşamadıkları düşünülmektedir. Bu da onların pusucul avcılar olabileceği fikrini doğurmuştur. T.Rexler hakkında yeterince bilgi sahibi olduğumuza göre artık asıl konumuza gelebiliriz.

Bu canlıları incelediğimizde dikkatimizi çeken şeylerden bir diğeri ise elbette ki kısa ve iki parmaklı kollarıdır. Peki, devasa boyutlara erişen ve öldürmek için evrimleşen bu canlılar genel olarak neden kısa kollara sahipti?

Tüm Reklamları Kapat

Kısa Kolların Tarihi

Tyrannosaurların sahip olduğu kısa ve iki parmaklı kollar, onların insanlar arasında alay konusu olmasını sebep oldu. Dışarıdan bakılınca işlevsiz ve çelimsiz görünen bu kollar gerçekte canlıya bazı avantajlar sağlamış olabilirdi. Öncelikle bu kısa kolluluk durumu başka hangi dinozor gruplarında vardı bunu inceleyelim. Bu özellik Tyrannosauridler, Abelisauridler, Alvarezsauridler ve Carcharodontosauridler arasında birbirinden bağımsız şekilde gerçekleşen bir yakınsak evrim bir sonucudur. Yakınsak evrim kısaca birbirleri ile yakın akraba olmayan türlerin arasında benzer biyolojik özelliklerin oluşmasıdır. 4 canlı grubunda oluşan bu benzer durum aslında güzel bir yakınsak evrim örneğidir. Tyrannosauridia' nin Jurassicteki atalarına bakarsak Guanlong ve benzeri dinozorları görebiliriz. Bu canlılar ilerleyen süreçte Jurrasicten Kretaseye doğru evrimleşerek Tyrannosauridleri oluşturacaktılar. Tyrannosauridler Gualong ve Yutyrannus gibi ünlü dinozorların da bulunduğu Proceratosauridae ailesinden gelmektedir. Proceratosauridae ailesini incelediğimizde ise üç parmağa sahip ve daha küçük(Yutyrannus ve Sinotyrannus hariç) olmaları yönüyle Tyrannosauridlerden farklılık gösterdiklerini görebiliriz. Ayrıca zamanla Tyrannosauridlerin çene kuvvetlerinde ciddi oranda artış buna karşın kollarının boyutlarında ve parmak sayısında azalma görebiliriz. Buradan yapacağımız çıkarım aslında bu canlıların kollarının işlevinin zamanla değiştiği ve avlanmak için çenelerinin kuvvetlendiği olur. Belki de Tyrannosaurların ataları avlanmak için kollarını kullanmıştılar ancak bu durum zamanla değişerek kolların önemini yitirmesine ve çenenin avlanmada ön plana çıkmasına sebep olmuştu. Peki, bu kısa kolluluk durumu canlılara ne gibi faydalar sağlamıştı?

Tyrannosauridlerin atalarından biri olan Guanlong. Avlanırken 3 parmaklı kollarını kullanmış olabilir.
Tyrannosauridlerin atalarından biri olan Guanlong. Avlanırken 3 parmaklı kollarını kullanmış olabilir.
Corbin Rainbolt twitter hesabı.

Kısa Kollar Dinozorlara Ne Tür Faydalar Sağlamıştı?

Paleontolog Kevin Padian' a göre T. rex'in kısa kollarının ne yapmak için evrimleştiğini sormak yerine, bu kısa 2 parmaklı kolların canlıya ne gibi yaraları olduğunu sormalıyız. Bu konu hakkında ortaya farklı teoriler atıldı. Bunlardan biri Tyrannosauridlerin tek başına değil, gruplar halinde avlandığı fikrinden gelmektedir. Son 20 yıl içinde fosil yatakları ile maden ocaklarından çıkarılan genç ve yetişkin Tyrannosaur fosillerinin birlikte bulunması onların popüler olarak bilinenin aksine sürüler halinde, kurtların benzeri bir şekilde avlandığının düşünülmesine sebep olmuştu. Bir Tyrannosaur grubunun leş yeme sırası için kavga ettiklerini düşünün. Büyük ihtimalle birbirlerinin kollarına saldırarak yaralanmalar yaratmaları muhtemeldir. Doğada açık yaralanmalar enfeksiyon riski taşıdığı için ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Ya da kolların kısalması avlanma sırasında Tyrannosaurların birbirlerinin kollarını yanlışlık ısırmasını veya çiğnemesini önlemek için olabilirdi. Her iki durumda da kolların kısalması yaralanma, ampütasyon, enfeksiyon, hastalık ve ölümün engellenmesini sağlamaktadır. Kolların kısalmasının canlılara bir başka yararı ise sürünün beslenmesi sırasında daha çok canlının leş sırasına girebilmesine olanak sağlaması olabilirdi. Ancak kısa kolların çok daha farklı ve önemli bir işlevinin olması mümkündür: Dişileri etkilemek. Bunun için Abelisauridlere bakabiliriz. Abelisauridlerin kolları Tyrannosauridlerinkilerden daha kısadır. Dışarıdan bakılınca neredeyse görülemeyecek boyuttaki kolları devasa kürek kemiklerine bağlıydı buda canlının kollarını neredeyse her yöne döndürebilmesini sağlamıştır. Abelisauridlerin kolları parlak ve cezbedici renklere sahip olabilirdi. Bu da canlıların kollarını açarak dişilerini etkilemesini olanaklı kılmıştı. Benzer bir senaryonun Carcharodontosauridler arasında yaşanması da olanaklıdır. Bir Carcharodontosaurid olan Concavenatorın çok iyi korunmuş bir fosili ortaya çıkarıldı. Concavenatorın kollarının altında tüy tümsekleri bulundu, bu tüyler kuşlarınkini çağrıştırsa da keratin yapılıyıdı. Concavenator, bu tüyleri dişilerini etkilemek amacıyla kullanmış olabilirdi. Bu canlıda bulunan tüyler üzerine araştırmalar devam etmektedir. Belki de Tyrannosauridlerin sahip olduğu kısa 2 parmaklı kollar diğer dinozor ailelerinde olduğu gibi cinsel çekim işlevini görmektedir.

Bir Abelisaurid olan carnotaurus. Kısa kolları cezbedici renkleri ile cinsel çekim işlevi görmüş olabilirdi.
Bir Abelisaurid olan carnotaurus. Kısa kolları cezbedici renkleri ile cinsel çekim işlevi görmüş olabilirdi.
DeviantArt

Aslında bakarsınız kimse gerçeği tam olarak bilmiyor ancak bu kısa kolların canlılara bazı avantajlar sağladıkları ortadadır. Evrim kurallarında işe yaramayan organların körelerek yok olması vardır. Kolların küçülmesine rağmen yok olmamaları onların canlı için bazı faydaları olduğunu kanıtlar niteliktedir. Görüldüğü gibi bu faydaların ne olduğu hakkında farklı spekülasyonlar mevcuttur. Yapılacak yeni araştırmalar ve ortaya çıkarılacak bulgular ileride bu konu hakkında daha net yorumlar yapabilmemizi sağlayacaktır.

Tyrannosaurus Rex.
Tyrannosaurus Rex.
Mark Witton twitter hesabı.
Alıntı Yap
Okundu Olarak İşaretle
15
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Bu blog yazısıyla ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 5
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Tebrikler! 4
  • Bilim Budur! 3
  • Umut Verici! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 31/05/2023 14:01:56 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13261

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
İnsan Türü
Biyokimya
Cinsiyet
Yumurtalık
Viral Enfeksiyon
Araç
Mikoloji
Büyük Patlama
Veri Bilimi
Yavru
Video
Eğitim
Damar
Obezite
Savaş
Felsefe
Arkeoloji
Entropi
Gıda
Kişilik
Koaservat
Doktor
Film
Moleküler Biyoloji
Evrenin Genişlemesi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Bazen Kalbinize Bıçak Saplanmış Gibi Bir Ağrı Hissediyor musunuz?
Bazen Kalbinize Bıçak Saplanmış Gibi Bir Ağrı Hissediyor musunuz?
Bir Diyetin Zırva Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?
Bir Diyetin Zırva Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?
Yazın Cereyanda (Soğuk Hava Akıntısında) Kalmak Sizi Hasta Eder mi?
Yazın Cereyanda (Soğuk Hava Akıntısında) Kalmak Sizi Hasta Eder mi?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Alıntı Yap
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
D. Kaykı. Tyrannosauridlerin Kolları Neden Kısadır?. (12 Kasım 2022). Alındığı Tarih: 31 Mayıs 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/13261
Kaykı, D. (2022, November 12). Tyrannosauridlerin Kolları Neden Kısadır?. Evrim Ağacı. Retrieved May 31, 2023. from https://evrimagaci.org/s/13261
D. Kaykı. “Tyrannosauridlerin Kolları Neden Kısadır?.” Edited by . Evrim Ağacı, 12 Nov. 2022, https://evrimagaci.org/s/13261.
Kaykı, Deha. “Tyrannosauridlerin Kolları Neden Kısadır?.” Edited by . Evrim Ağacı, November 12, 2022. https://evrimagaci.org/s/13261.
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close