Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yaşamın Kökeni ve İspat Yükümlülüğü

3 dakika
34
Yaşamın Kökeni ve İspat Yükümlülüğü
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Charles Darwin çığır açan kitabı Türlerin Kökeni'ni yayınladığında, zeki bir zihnin eylemlerinden ayrı olarak biyolojik yaşamın belirgin tasarımını açıklamak istiyorsa kanıt yükünün kendisinde olduğunu fark etti. Ve bunu, türlerin doğal seçilim süreciyle nasıl ortaya çıktığına dair bir açıklama sağlayarak yapmaya çalıştı. Darwin'in teorisi sonunda bilim camiası arasında büyük kabul gördü ancak Darwin'in makul bir açıklama bile sunmaya çalışmadığı bir alan vardı ilk çoğalan hücrenin kökeni. Bu, bulmacanın çok önemli bir parçasıydı ve öyle olmaya devam ediyor çünkü doğal seçilimin etki etmesi için, öncelikle doğal seçilimin etki edebileceği bir tür çoğalan organizma olması gerekir. Ve Darwin'in de kabul ettiği gibi, kanıt yükü akıllı tasarım fikrine karşı çıkanların üzerinde olduğundan, bu durum bilim camiası tarafından önemli miktarda araştırma yapılmasına yol açmıştır.

Bilim insanlarının hayatın nasıl başladığına dair bir fikri yok. Zaten bilim camiası şimdiye kadar hayatın kökenine dair makul bir açıklama bulmayı başaramadı. Durum o kadar umutsuz ki bazı bilim insanları hayatın uzaydan gelen uzaylılar tarafından kasıtlı olarak buraya yerleştirildiğini savunuyor.

Yaklaşık 4,5 milyar yıl önce Dünyanın oluşumundan sonra, Dünya milyonlarca yıl boyunca herhangi bir yeni organizma, devasa meteorlar tarafından neredeyse yok edildi. Araştırmacılar, 3,5 milyar yıl öncesine dayanan mikrobiyal yaşam kanıtları buldular ve bu da yaşamın oldukça hızlı bir şekilde ortaya çıktığını öne sürüyor. Peki kimya ilk olarak biyolojiye nasıl geçiş yaptı?

Tüm Reklamları Kapat

20. yüzyılın ortalarına kadar birçok bilim insanı ilk organizmaların kendi kendini kopyalayan proteinlerden oluştuğunu düşünüyordu. Francis Crick ve James Watson 1950'lerde DNA'nın genetik aktarımın temeli olduğunu gösterdikten sonra birçok araştırmacı moleküller olarak proteinler yerine nükleik asitleri tercih etmeye başladı. Ancak bu senaryoda büyük bir engel vardı. DNA, enzim adı verilen katalitik proteinlerin yardımı olmadan ne proteinler ne de kendi kopyalarını üretebilir. Bu gerçek, yaşamın kökenini klasik bir tavuk-yumurta bulmacasına dönüştürdü. Önce hangisi geldi, proteinler mi yoksa DNA mı?

RNA'nın belirli formları kendi enzimleri gibi davranabilir, kendilerini ikiye bölebilir ve tekrar birleştirebilir. RNA bir enzim gibi davranabilseydi, o zaman proteinlerin yardımı olmadan kendini çoğaltabilirdi. Ancak "RNA dünyası" hipotezi sorunlu olmaya devam ediyor. RNA ve bileşenlerinin en iyi koşullarda, bir laboratuvarda, makul prebiyotik koşullar altında sentezlenmesi zordur. RNA sentezlendikten sonra, yalnızca bilim insanının büyük miktarda kimyasal iknasıyla kendisinin yeni kopyalarını üretebilir. RNA doğal olarak ortaya çıksa bile, Darwinci evrimi yönlendirecek doğru sırayla gerçekleşme olasılığı düşük görünüyor.

RNA dünyası o kadar tatmin edici değil ki bazı hayal kırıklığına uğramış bilim insanları çok daha uçuk kelimenin tam anlamıyla spekülasyonlara başvuruyor. En şaşırtıcı açıklama, bilim insanlarının bir zamanlar Crick tarafından ortaya atılan bir öneriyi yeniden canlandırmış olması. Yaşamın başlangıcına dair geleneksel teorilerden tatmin olmayan Crick, uzaylıların bir uzay gemisiyle Dünya'ya gelip milyarlarca yıl önce yaşamın tohumlarını buraya ektiğini varsaydı. Bu kavrama yönlendirilmiş panspermi denir. Pansperminin daha az dramatik versiyonlarında, mikroplar gezegenimize asteroitler, kuyrukluyıldızlar veya meteorlar aracılığıyla geldi.

Kökenlerimizi anlama arayışında son yirmi yılda yaşanan muazzam bir değişim, gökbilimcilerin diğer yıldızların yörüngesinde dönen 1.000'den fazla olası gezegeni tespit etmiş olmalarıdır. Bazıları "Goldilocks" bölgesinde görünüyor, yani bildiğimiz şekliyle yaşamın gelişmesi için kendi yıldızlarına ne çok yakın ne de çok uzak.

Belki de bu gezegenlerden birinde ortaya çıkan yaşamdan geliyoruz. (gülücük)

Okundu Olarak İşaretle
7
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 08/02/2025 22:11:53 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19651

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close