Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bilinç Evrenin Dokusunun Bir Parçası mıdır?

3 dakika
3
Bilinç Evrenin Dokusunun Bir Parçası mıdır?
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Beyin hakkındaki bilimsel anlayışımızdaki büyük ilerlemeye rağmen, karmaşık elektrokimyasal sinyallemenin her birimizin kendi durumumuzda bildiği içsel öznel renkler, sesler, kokular ve tatlar dünyasını nasıl ortaya çıkarabildiğine dair bir açıklamanın başlangıcına bile sahip değiliz. Kendimiz hakkında içeriden bildiklerimizin, bilimin bize madde hakkında dışarıdan söyledikleriyle nasıl uyuştuğunu anlamakta derin bir gizem var.

Galileo, 400 yıldan fazla bir süre önce, bir topun bir eğimden aşağı yuvarlanması veya bir avizenin bir kilise tavanından yavaşça sallanması gibi birçok günlük olgunun kesin matematiksel yasalara uyduğunu gösterdi. Bu içgörüsü nedeniyle, sıklıkla modern bilimin kurucusu olarak bilinir. Ancak Galileo, her şeyin nicel bir yaklaşıma uygun olmadığını fark etti. Galileo, renkler, tatlar ve kokular gibi şeylerin "sadece isimlerden ibaret olduğunu" ilan etti, çünkü "sadece bilinçte ikamet ederler. " Bu niteliklerin gerçekte dünyada olmadığını, sadece onları algılayan canlıların zihinlerinde var olduğunu iddia etti.

Galileo'nun zamanından beri fizik bilimleri ileriye sıçradı ve en küçük kuarklardan en büyük galaksi kümelerine kadar her şeyi açıkladı. Ancak " sadece bilinçte " bulunan şeyleri açıklamıştı. Örneğin bir gün batımının kırmızısı veya bir limonun ekşi tadı çok daha zor olduğu kanıtladı. Sinir bilimciler bilincin bir dizi sinirsel ilişkisini belirli zihinsel durumlarla ilişkili beyin durumlarını belirlediler ancak maddenin ilk başta zihinleri nasıl oluşturduğunu açıklamadılar.

Tüm Reklamları Kapat

Zihinsel deneyimin kafa karıştırıcı doğası üzerine asırlardır süregelen savaş hatları, bilinç çalışmasında modern bir canlanmayı şekillendiriyor. Bir tarafta, bilinci beynin sinir ağlarının ortaya çıkan bir özelliği olarak gören uzun süredir baskın olan fizikçiler var. Alternatif, asi tarafta, gerekli bir ek bileşen görenler var. Gerçekliğe ilişkin proto bilinçli deneyim, belki de modern fizikle anlaşılabilir. Burada, fizikçi öncülün tek başına bilincin zor sorunlarını tamamen çözemeyeceği ve bunu yapmanın modern fizikte ifade edilen ek pandeneyimsel felsefe gerektireceği ileri sürülüyor.

Kuantum teorisi, enerji ve maddenin çok küçük ölçeklerdeki tuhaf dalga-parçacık ikiliğini tanımlar. Davranış o kadar gariptir ki Amerikalı fizikçi Richard Feynman bir keresinde "kuantum teorisini anladığını iddia eden herkes ya yalan söylüyordur ya da delirmiştir" yorumunu yapmıştır.

Garip olsa da kuantum teorisi bilinçle alakalı olabilecek özellikler sunar. Bu özelliklerden biri, büyük kuantum parçacık/dalga koleksiyonlarının makroskobik boyutta ve etkide üniter tutarlı durumlara birleşebilmesidir.

Elinizde bir insan beyni tutarsanız, bunun macun gibi, yaklaşık 1,3 kg ağırlığında, ıslak bir gri madde yığını olduğunu görürsünüz. Bu gri ıslak maddenin bilinçli deneyiminizin zenginliğini ve derinliğini çıkarabildiği nasıl mümkün olabilir? Bu, bilincin 'zor problemi' olarak bilinir.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç olarak, birçok seçkin filozof örneğin David Chalmers ve Thomas Nagel ve Christof Koch gibi bilim insanları, bilincin doğrudan beyin süreçleri tarafından üretildiği fikrini reddetmiştir. Aslında bunun Evrenin temel bir niteliği olduğu şeklindeki alternatif görüşe yönelmişlerdir.

Bu kulağa çok uçuk gelebilir, ancak Evren'de var olduğunu varsaydığımız yerçekimi ve kütle gibi diğer 'temelleri' düşünün. Bilinç de bunlarla aynı statüye sahip olurdu.

Bu yaklaşımdan yana olmamın nedenlerinden biri, bilincin temel bir nitelik olduğu fikrinin, standart bilimsel model kullanılarak açıklanması zor olan birçok soruna zarif çözümler sunmasıdır. Öncelikle, beyin ve bilinç arasındaki ilişkiyi açıklayabilir. Beyin bilinç üretmez, ancak etrafımızdaki temel bilinci alıp kendi varlığımıza ileten bir tür alıcı gibi davranır.

İnsan beyni çok gelişmiş ve karmaşık olduğundan, bilinci çok yoğun ve karmaşık bir şekilde alıp iletebilir. Bu nedenle diğer çoğu canlılardan daha yoğun ve geniş kapsamlı bir bilince sahibiz.

Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 11/02/2025 22:47:54 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19784

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close